Úterý 19. březen 2024 04:22
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex krypto ebook

Okénko finančního trhu 22.3.2019

22.03.2019 14:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

PMI ve výrobě za měsíc březen negativně překvapilo jak v eurozóně, tak v Německu. U našich západních sousedů došlo k propadu ze 47,6 bodu na 44,7 bodů, což je nejnižší hodnota od roku 2012. Německé PMI se tak zhoršilo o necelé tři body, přitom trh očekával naopak několika desetinkový nárůst. Pod úrovní padesáti bodů se tak drží již třetí měsíc v řadě a zdá se, že klesající trend jen tak nepoleví. Na Německu se tak silně podepisuje nejistota okolo brexitu, napětí mezi USA a Čínou či zpomalení automobilového průmyslu spolu s ochabující globální poptávkou. O tom svědčí i to, že za zhoršením indexu velkou měrou stál pokles v nových vývozních objednávkách, který byl největší od roku 2012.

V eurozóně zaznamenali v březnu pokles indexu PMI ve výrobě z únorových 49,3 na 47,6 bodů, což je nejnižší hodnota od roku 2013. Pro eurozónu se jedná teprve o druhý měsíc pod hranicí padesáti bodů, avšak obdobně jako v Německu se sestupného trendu zřejmě jen tak nezbaví. Nejvíce bylo PMI dolu taženo poklesem nových objednávek i tovární výroby. Zároveň došlo taky jen k minimálnímu nárůstu zaměstnanosti.

Euro na nepříznivé výsledky z Evropy reaguje oslabením o více než 0,8 %. Dolar, který v minulých dnech oslabil v reakci na rozhodnutí americké centrální banky, tak vykompenzoval všechny ztráty a začal připisovat zisky. V současné chvíli se tak pohybuje okolo úrovně EUR/USD 1,130.

Na včerejším summitu EU požádala britská premiérka o odklad odchodu Británie z EU na konec června. Avšak zástupci evropské sedmadvacítky její žádosti nevyhověli. EU chce mít odchod Británie vyřešený do květnových voleb do Evropského parlamentu, Mayová tak dostala na výběr dva možné termíny posunutí. Buď se jí podaří napotřetí protlačit již existující smlouvu britským parlamentem, v takovém případě jí EU umožní posunout odchod do 22. května, tedy do termínu voleb. Pravděpodobnější je však druhý scénář, tedy že návrh smlouvy parlamentem neprojde a v takovém případě bude platit odklad do 12. dubna. Ať třetí hlasování dopadne jakkoliv, jedno zůstává jisté - březnový termín odchodu se stává méně pravděpodobným. Hrozba tvrdého brexitu však stále přetrvává.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko finančního trhu 21.5.2019
    Podle nového ekonomického výhledu organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by česká ekonomika v tomto roce měla dosáhnout růstu 2,6 % a v příštím roce jen o desetinku pomalejšího. Přispět by měla především spotřeba domácností podporována nadále silným zvyšováním mezd. Dále pak zaznamená solidní čísla také vládní spotřeba a investice. Výkon ekonomiky bude brzděn především nedostatkem pracovní síly na trhu práce a slabší zahraniční poptávkou. Růst cen by podle očekávání OECD měl směřovat k dvouprocentnímu cíli ČNB. Vyšší než očekávaná inflace by však mohla podnítit další utahování měnové politiky. Oproti tomu my očekáváme, že inflace má svůj vrchol za sebou a bude nadále zpomalovat k dvouprocentnímu cíli. Růst mezd už by neměl být tak výrazný jako v loňském roce, přestože trh práce nadále zůstává velmi utažený.
  • Okénko finančního trhu 21.6.2018
    Bank of England dnes ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 0,5 %. Hlasování ale nebylo jednomyslné, tři členové rady z devíti hlasovaly proti. Mezi podporovateli navýšení sazeb o 25 b.b. byl překvapivě i hlavní ekonom centrální banky A. Haldane. To by mělo znamenat, že podle prognostiků v BoE je zpomalení růstu v prvním čtvrtletí (na 0,1 % č/č) jen dočasné a britská ekonomika znovu zrychluje. V druhém čtvrtletí podle odhadu banky dosáhne mezičtvrtletní růst HDP 0,4 %. Výsledek příštího jednání v srpnu je tak skoro jasný – měnověpolitická rada BoE navýší klíčovou sazbu na 0,75 %. Libra vůči euru dnes posílila na EUR/GBP 0,874, v korunách zdražila na GBP/CZK 29,5.
  • Okénko finančního trhu 21.6.2019
    Evropský index nákupních manažerů v červnu vzrostl na 52,1 bodu, což představuje zlepšení o 0,3 a zároveň nejvyšší hodnotu za posledních sedm měsíců. Ačkoliv se matematicky jedná o marginální posun, při současném nedostatku dobrých zpráv z eurozóny je co slavit. Zaprvé se nepotvrdily obavy, že na mdlý trend ve zpracovatelském průmyslu navážou i služby, které dosud evropskou ekonomiku podpíraly. Místo toho si služby udržely solidní kondici, což lze patrně přičíst nadále nízké nezaměstnanosti a mzdové dynamice. Zadruhé se může jednat o signál pro ECB, že její avizované měnové uvolnění nemusí být tak urgentně zapotřebí, jak se mohlo zdát.
  • Okénko finančního trhu 21.8.2018
    Maďarská centrální banka ponechala úrokové sazby na stejné úrovni. Klíčová (tří měsíční) sazba tak zůstala na 0,9 % již 27. měsíc a jednodenní depositní sazba na -0,15 %, v souladu s odhadem trhu.
  • Okénko finančního trhu 21.8.2019
    Krize italské vlády postoupila během včerejšího večera do další fáze, když tamní premiér G. Conte podal rezignaci. Prezident S. Mattarella ho následně pověřil dočasným vedením kabinetu. V následujících týdnech se rozhodne o tom, zda se ve vládě vystřídají strany, zda stávající strany najdou znovu společnou řeč či zda dojde k předčasným volbám. Právě předčasné volby by hrály do karet straně Liga, které v posledních měsících výrazně stoupla popularita a podle současných průzkumů je jasným lídrem. Celé vyhrocení politické situace přitom přichází v tu nejméně vhodnou dobu, kdy by vláda měla tvořit návrh rozpočtu pro příští rok. Přitom právě s letošním příliš schodkovým rozpočtem měla v uplynulém roce významné problémy u Evropské komise a nejednou jí hrozilo dokonce zahájení sankčního řízení. Ohledně rozpočtu pro rok 2020 tak EK nebude zdaleka tak shovívavá a bude po italské vládě chtít jasný plán na redukci italského dluhu, který je v současné chvíli s hodnotou přes 130 % HDP po Řecku druhý nejvyšší v rámci EU. Vzhledem k tomu, že Itálie v současné chvíli řeší fundamentální problémy současné vlády, nezbývá jí mnoho pozornosti na tvorbu budoucího rozpočtu. Navíc, dojde-li skutečně k předčasným volbám, ve kterých by podle průzkumů vyhrála strana Liga v čele s M. Salvinim, můžeme očekávat vyhrocenou diskuzi ohledně italského státního rozpočtu. Právě Salvini totiž prosazuje výraznější navýšení státních výdajů (alespoň 50 mld. eur) na stimulaci ekonomiky, což je z pohledu EK nepřijatelné.
  • Okénko finančního trhu 21.9.2018
    Turecké ministerstvo financí představilo další sadu opatření ve snaze obnovit důvěru finančních trhů. Vládní výdaje by měly být sníženy o 10 mld. dolarů v rámci programu úspor, které by zpomalily překotný růst ekonomiky. Oznámení tureckého ministra financí B. Albayrak, který byl do své funkce jmenován před dvěma měsíci svým tchánem prezidentem R. Erdoganem, přichází týden po překvapivém zvýšení úrokových sazeb centrální bankou s cílem zastavit měnovou krizi. Podle prognóz tureckého ministerstva financí by v tomto roce měla tamní ekonomika vzrůst o 3,8 % a v roce následujícím o 2,3 %. Předchozí odhad přitom byl pro oba roky 5,5 %. Tým RBI však takto optimistický scénář nesdílí. Pro tento rok očekáváme zpomalení ekonomiky na 1,5 % a v roce příštím by měla naopak poklesnout o 1 %. V minulém roce přitom celá ekonomika vzrostla o 7,4 %.
  • Okénko finančního trhu 22.10.2018
    Italská vláda slibuje, že se v současnosti plánovaný deficit nebude dále zvyšovat. Zároveň volá po dialogu s Evropskou unií a vyřešení současných sporů. Podle dnešního dopisu italského ministra financí Evropské komisi si vláda uvědomuje, že jejich plán státního rozpočtu je v rozporu s pravidly EU. Ministerský předseda dále doplnil, že plánovaný deficit pro rok 2019 by měl být chápán jako horní hranice rozpočtu a je otevřen diskuzi o jeho snížení. Desetileté výnosy italských státních dluhopisu po pátečním snížení italského ratingu „pouze“ o jeden stupeň mírně poklesly na současných 3,5 %.
  • Okénko finančního trhu 22.11.2018
    Vyjednávání smlouvy o Brexitu dospěly do finále. Včera večer se sešla T. Mayové, britská premiérka, s J. Junkerem. Jednání zástupců EU a Británie dopadlo ke spokojenosti obou zúčastněných. Během dneška tak obě strany dospěly ke shodě a návrh už čeká jen na potvrzení zástupci ostatních členských států na nedělním summitu. Pokud smlouvu dále schválí britský parlament do konce roku, dojde k oficiálnímu odchodu Spojeného království z EU 29. 3. 2019. Výstupní doba pak potrvá minimálně do konce roku 2020 s možností prodloužení až do konce roku 2022. Dnes dojednaný návrh upravuje vztahy mezi EU a Británii právě po dobu této výstupní doby. Pro Británii se toho nebude měnit mnoho. Zůstanou jí všechna práva a povinnosti, které měla jako člen unie, avšak už se nebude moct podílet na jejím chodu, jelikož přijde o hlasovací právo. Tato přechodná doba byla požadavkem Británie, aby umožnila firmám, které sídlí v Británii, se nově zavedeným pravidlům přizpůsobit. Je to zároveň jeden ze sporných bodů, proti kterému se bouří hodně straníků Mayové, a kvůli kterému jí hrozilo odvolání z funkce. Premiérka pro tento návrh v současné chvíli zřejmě nemá většinovou podporu v parlamentu, proto jejím dalším úsilím bude obrátit parlament na svou stranu. Po nedělním summitu se tak bitva vrátí opět na domácí scénu.
  • Okénko finančního trhu 22.1.2019
    Mezinárodní měnový fond ve své aktuální prognóze koriguje výhled na následující roky směrem dolu. Pro rok 2018 zůstává odhad růstu globální ekonomiky tempem 3,7 %. Pro tento rok pak MMF předpovídá růst 3,5 % a pro rok 2020 nepatrné zrychlení na 3,6 %, což je o dvě desetiny respektive o desetinu procentního bodu méně, než kolik udávala říjnová prognóza a o čtyři respektive tři desetiny méně, než s čím počítala loňská lednová prognóza. Nejvíce se korigoval růst Německa a Itálie pro tento rok. V případě Itálie se jedná o potvrzení obav ohledně návrhu rozpočtu, které měla Evropská komise ke konci minulého roku. Itálie tehdy počítala s růstem HDP přes jedno procento, současný odhad MMF však předpovídá růst tempem 0,6 %. Právě nižší než předpokládaný růst ekonomiky a plánované vysoké výdaje by uvrhly zemi do mnohem většího zadlužení, než ve kterém už i tak je (přes 130 % HDP). MMF vidí největší riziko v eskalaci obchodních válek, které už v současné době má negativní dopad na obě zúčastněné velmoci – USA a Čínu.
  • Okénko finančního trhu 22.2.2019
    Největší ekonomika eurozóny Německo v závěru týdne vyslala další rozporuplné signály. Podle ifo indexu důvěra podnikatelů dále poklesla, jak již napovědělo PMI ve výrobě. Oproti očekáváním trhu nejvíce ztratila složka budoucích očekávání, což nenapovídá zářnou budoucnost německé ekonomiky. Na druhou stranu zveřejněná struktura růstu HDP za čtvrté čtvrtletí prozradila, že až šest desetin hospodářského růstu uřízla negativní změna zásob. Naopak nad očekávání vzrostla spotřeba domácností i vlády, ale hlavně vzrostly investice, což napovídá oživení v následujícím čtvrtletí.
  • Okénko finančního trhu 22.5.2018
    Chicago index ekonomické aktivity za duben vzrostl na 0,34 a překonal odhad trhu o 0,04. Předchozí hodnota byla revidována výrazně nahoru na 0,32. Index je tvořen 85 ukazateli ekonomické aktivity jako např. průmyslová výroba, nezaměstnanost, maloobchodní tržby apod. 50 z nich v dubnu přispělo pozitivně, zatímco 35 negativně.
  • Okénko finančního trhu 22.5.2019
    Index spotřebitelské důvěry v eurozóně v květnu stoupl na -6,5 bodu, což je nejvyšší hodnota od října 2018. Výsledek tak kladně překonal očekávání trhu o 1,2 a oproti minulému měsíci zaznamenal nárůst o 0,8 bodu.
  • Okénko finančního trhu 22.6.2018
    Německé PMI ve výrobě překvapilo trh poklesem o celý bod na 55,9 b. Na druhou stranu vzrostl index ve službách. Celkové PMI tak vzrostlo o 0,8 na 54,2 b. Obdobný vývoj je k vidění i v celé eurozóně a celkový výsledek tak napovídá opětovnému zrychlení ekonomiky. Dnes nás ještě čeká zveřejnění amerického indexu, který by podle očekávání trhu měl jen mírně klesnout.
  • Okénko finančního trhu 22.7.2019
    Komentáře amerických centrálních bankéřů pokračovaly koncem minulého týdne vyjádřením prezidenta bostonského Fedu Erica Rosengrena. Ten ve světle posledních příznivých dat z americké ekonomiky (vyšší jádrová inflace, maloobchodní tržby, pozitivní trh práce) vyjádřil určitou skepsi ohledně snížení úrokových sazeb na nejbližším měnovém zasedání Fedu 31. července. Trh očekává pokles základní úrokové sazby o 25 bazických bodů s téměř 80 procentní pravděpodobností, což oporu v posledních amerických datech příliš nemá. Do uvažování centrálních bankéřů však stále zřetelněji vstupují rizika spojená s globálním vývojem, která by mohla ekonomiku Spojených států silně zasáhnout. Ve světle těchto nejistot proto někteří představitelé Fedu naopak upřednostňují preventivní snížení sazeb. Do příštího měnového zasedání Fedu již panuje mediální karanténa, proto bude zajímavé sledovat nově publikovaná data z americké ekonomiky, která mohou napovědět, jakým směrem se nakonec rozhodnutí Fedu bude ubírat. Nejdůležitější z těchto dat bude v pátek publikovaný předběžný odhad HDP za druhé čtvrtletí. Podle očekávání by anualizované mezičtvrtletní tempo růstu mělo oproti prvnímu čtvrtletí zpomalit na úroveň dvou procent. Podle předstihových ukazatelů by měla k růstu přispět spotřeba domácností, zatímco čisté vývozy budou nejspíše horší. Mnohé napoví již ve čtvrtek publikovaná úroveň objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za červen.
  • Okénko finančního trhu 22.8.2018
    Dnes pokračují rozhovory mezi USA a Čínou ohledně nastavení jejich vzájemných obchodních vztahů. Snaží se tak vyhnout další eskalaci obchodní války, které jsme byli svědky v posledních měsících. Nicméně podle předchozích vyjádření se neočekává významný pokrok a uklidnění situace. Podle čínské strany můžou tyto rozhovory v nejlepším případě vést k setkání hlavních lídrů obou zemí. Podle našeho názoru však americký prezident ani nemá zájem ukončit v tuto dobu spor s Čínou. Očekáváme, že vyvrcholení konfliktu bude načasováno krátce před americkými volbami do kongresu začátkem listopadu. Vyjednání lepších podmínek obchodních vztahů s Čínou tak bude jasný tahák ve vrcholu volební kampaně jako úspěch současné administrativy.
  • Okénko finančního trhu 22.8.2019
    Kompozitní PMI index eurozóny se v srpnu mírně zvýšil, když dosáhl 51,8 bodu. Solidní růst si i nadále udržel sektor služeb, který, přes přetrvávající nepříznivou situaci v průmyslu (47,8 bodu), udržel evropskou ekonomiku v pásmu expanze. Nicméně i přes lehce pozitivnější srpnové ukazatele zůstane růst HDP ve třetím čtvrtletí s největší pravděpodobností jen mírně kladný. Zatím se totiž neobjevují žádné přesvědčivé známky, že v brzké době dojde k obratu v ekonomickém cyklu. Firemní sentiment dosáhl nejnižších hodnot za posledních šest let a ukazuje se, že společnosti se spíše připravují na dlouhodobější období ekonomického útlumu. To dokládá i tvorba nových pracovních míst, která postupně ztrácí dynamiku. Pozitivně překvapil PMI z francouzského průmyslu, který v srpnu poskočil na 51 bodů a dostal se tak do pásma expanze. Nadále odlišná situace panuje v Německu, kde se sice průmyslový PMI o 0,4 bodu zvedl, nadále se však drží hluboko v pásmu kontrakce (43,6 bodu).
  • Okénko finančního trhu 23.10.2018
    Po nedávné stabilizaci a dokonce i posílení turecké liry přichází opět skokové oslabení o jednotky procent. Paradoxně však za tím nejsou pokračující ekonomické potíže země ale politika. Na venek je v těchto dnech nejvíce propírané téma zavražděného novináře na ambasádě Saudské Arábie v Turecku. V pozadí však probíhá vládní politická krize. Nacionalistická vládní strana MHP vypověděla spolupráci s hlavní stranou AKP prezidenta R. Erdogana, což vzbuzuje obavy investorů z politických turbulencí ve vládních patrech. Vláda tak ztrácí většinu v parlamentu a bude muset hledat nové partnery pro protlačení navrhovaných zákonů nebo přistoupit k ústupkům vůči dosavadnímu partnerovi.
  • Okénko finančního trhu 23.11.2018
    Dnešní sada PMI ve výrobě víceméně zklamala napříč celou Evropou. Německý index poklesl o šest desetin na 51,6 b. Obdobný výsledek byl k vidění i v eurozóně nebo Francii. Trh však očekával přibližnou stabilitu ve všech zemích a reakce přišla záhy. Euro skokově oslabilo vůči dolaru a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,135. Euro tak umazalo všechny zisky tohoto týdne. PMI ve výrobě se tak postupně přibližuje hranici padesáti bodů, která signalizuje sestupný trend ekonomiky. Vývoj v eurozóně může dělat vrásky ECB, která má v plánu na konci tohoto roku skončit s programem nakupování finančních aktiv. Z pocitu jednorázového zpomalení ekonomiky se stává trvalý stav bez vidiny razantnějšího obratu.
  • Okénko finančního trhu 23.1.2019
    Předchozí jestřábí vyjádření několika členů bankovní rady ČNB tlumí nejnovější člen T. Holub. Podle jeho slov nemusí na nejbližším měnovém jednání 7. února nutně dojít ke zvýšení základní úrokové sazby. Dovede si představit i scénář, kdy bude přestávka ve zvyšování úrokových sazeb, která trvá již od listopadu loňského roku, poněkud delší a může se protáhnout na dvě i tři měnová jednání. Jeho opatrnější přístup ke zvyšování sazeb souvisí se zhoršujícím se výhledem ekonomického růstu v zahraničí, což se nepochybně promítne i do domácí ekonomiky. Při rozhodování centrálních bankéřů bude hrát roli i aktuálně nižší spotřebitelská inflace doma a v zahraničí. Uvedené faktory pak budou působit i na posunutí prvního zvýšení úrokových sazeb ze strany ECB. Koruna reagovala na Holubova slova oslabením zhruba o 0,2 % na současných EUR/CZK 25,70, zatímco zbytek regionu zůstává zhruba stabilní. Poklesem reagovala i očekávání trhu, která v posledních dnech rostla v reakci na předchozí jestřábí vyjádření členů bankovní rady.
  • Okénko finančního trhu 23.4.2019
    ECB studuje možnosti zavedení tzv. „tiered interest rate“, aby zmírnila komerčním bankám nepříznivou situaci. Současné negativní sazby totiž znamenají, že banky platí ECB za bezpečné ukládání své přebytečné likvidity. Zavedení „tiered interest rate“ by komerčním bankám umožnilo redukovat jejich náklady spojené s touto operací. Zároveň by mělo přispět ke zvýšení ziskovosti bank, která bývá ohrožena při zpomalení ekonomického růstu. Prozatím jsou různé možnosti a nastavení tiered interest rate ve stádiu zkoumání. Analytici ECB se snaží najít smysluplný mechanismus, který by navrátil bankám aspoň část ze sumy, kterou ECB vybere na úrocích od komerčních bank.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
Dukascopy new