Čtvrtek 28. březen 2024 17:03
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster

Důvěra v českou ekonomiku v červnu klesla, spotřebitelská nejníže od 2012

24.06.2022 12:32  Autor: Tým FXstreet.cz  Sekce: Tradingové analýzy a zprávy   Tisk


Důvěra v českou ekonomiku letos v červnu meziměsíčně klesla o 3,5 bodu na 98,3 bodu. Snížila se důvěra spotřebitelů i podnikatelů ve všech odvětvích. Důvěra spotřebitelů se propadla na nejnižší hodnotu od května 2012 a druhou nejnižší úroveň za celou dobu zjišťování důvěry. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvěra v hospodářství poklesla v červnu i v meziročním srovnání.

"Aktuální průzkum vyznívá ve prospěch scénáře útlumu ekonomiky ve druhé polovině roku, za kterým stojí slabší domácí i zahraniční poptávka ovlivněná všudypřítomnou vysokou inflací," uvedl hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.

I podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče aktuální průzkumy jak z české ekonomiky, tak z eurozóny naznačují, že na spotřebitele i na ekonomickou aktivitu obecně začíná negativně dopadat vysoká inflace a s ní spojené nejistoty. "Po velmi slušném prvním čtvrtletí budou data o výkonu HDP za letošní druhé čtvrtletí slabší, což může nastat jak v české ekonomice, tak v řadě dalších ekonomik napříč Evropou," uvedl.

Indikátor důvěry podnikatelů klesl v červnu meziměsíčně o 3,9 bodu na 103,1 bodu a u spotřebitelů se snížil o 1,1 bodu na 74,7 bodu. "Důvěra spotřebitelů v ekonomiku od března setrvale klesá. Domácnosti výrazně hůře hodnotí svou současnou finanční situaci a prohlubují se rovněž i obavy z jejího dalšího zhoršení," popsala situaci Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ. Stále více domácností podle ní také čeká, že kvůli zdražování budou muset v příštích 12 měsících omezit velké nákupy a nebudou moci spořit.

Blízko rekordní hodnoty je podle statistiků počet spotřebitelů, kteří hodnotí svou finanční situaci hůř než v předešlých 12 měsících. Vzrostl i počet domácností obávajících se zvýšení nezaměstnanosti. "Obavy ze zhoršení vlastní finanční situace jsou největší za celou dobu sledování tohoto ukazatele, tedy od roku 2003. Tento vlastně už trend se nepochybně propíše i do tržeb obchodníků v dalších měsících," upozornil Dufek.

Mezi podnikateli klesla meziměsíčně důvěra v české hospodářství napříč všemi odvětvími. Největší byl propad u vybraných služeb, a to o 7,6 bodu na hodnotu 99,1. Naopak nejméně se důvěra snížila v průmyslu, kde klesla o 0,6 bodu na 106,1. Ve stavebnictví poklesla o 1,2 bodu na 117,4 a v obchodu o čtyři body na 99,3.

"Ve službách výrazně poklesl počet podnikatelů kladně hodnotících aktuální poptávku. Ještě výrazněji pak poklesl počet podnikatelů očekávajících růst poptávky v následujících měsících. To spolu se setrvale klesající důvěrou v odvětví obchodu koresponduje s výrazně negativním sentimentem spotřebitelů," sdělil vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Proti loňskému červnu byl pokles důvěry v ekonomiku ještě výraznější než v meziměsíčním srovnání. Celkově důvěra klesla v červnu meziročně o 5,7 bodu. Mezi podnikateli se snížila o 0,8 bodu, a u spotřebitelů dokonce o 29,6 bodu.

Srovnání indikátorů důvěry v ekonomiku ČR:


Zdroj: Reuters, ČTK, Creditas, Generali Investments CEE

Sdílení článku: 
   

 

Čtěte více

  • Důvěra spotřebitelů v USA v lednu vzrostla
    Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v lednu pokračovala druhý měsíc ve výrazném oživování a její...
  • Důvěra spotřebitelů v USA v říjnu klesla
    Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v říjnu dostala na nejnižší úroveň od konce loňského roku...
  • Důvěra spotřebitelů v USA v září klesla
    Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v září propadla na pětiměsíční minimum kvůli obavám ze stoupajících...
  • Důvěra spotřebitelů v USA vzrostla
    Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech vzrostla v srpnu na nové maximum za téměř sedm let. Zlepšilo...
  • Důvěra spotřebitelů v USA vzrůstá
    Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v březnu vyšplhala na nejlepší úroveň za více než šest let. Důvodem je...
  • Důvěra účetních v globální ekonomiku v 1. čtvrtletí rekordně vzrostla
    Důvěra v globální ekonomiku v prvním čtvrtletí 2021 rekordně vzrostla, vyplývá z průzkumu mezi finančními profesionály, který uskutečnila Asociace certifikovaných účetních (ACCA). Nárůst byl největší za 12 let, kdy se průzkum koná. Do konce tohoto roku by se podle něj mohla ekonomika vrátit na stejnou úroveň jako před pandemií covid-19. Rostou však obavy z inflace a nejistota v ekonomice stále trvá.
  • Důvěra v českou ekonomiku klesla
    Důvěra v českou ekonomiku letos v únoru opět klesla, meziměsíčně o 1,9 bodu na hodnotu 90,6 bodu. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Nižší byla celková důvěra v hospodářství naposledy loni v září. Za poklesem bylo snížení důvěry podnikatelů, kdežto u spotřebitelů se důvěra naopak zvýšila. Také v lednu důvěra klesla, předtím tři měsíce v řadě stoupala.
  • Důvěra v českou ekonomiku klesla o 3,2 bodu na 94,4 bodu
    Důvěra v českou ekonomiku v březnu meziměsíčně klesla o 3,2 bodu na 94,4 bodu, nejvíce od listopadu 2011. Níže byl indikátor důvěry naposledy v říjnu 2013. Proti únoru byli skeptičtější spotřebitelé i podnikatelé. S předstihem o tom dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Data z konjunkturálního průzkumu představují první signál o dopadu opatření v souvislosti se šířením koronaviru na národní hospodářství.
  • Důvěra v českou ekonomiku v březnu stoupla
    Po dvou měsících poklesu důvěra v českou ekonomiku v březnu stoupla a je nejvyšší od loňského května. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 3,6 bodu na hodnotu 94,2 bodu. Vzrostla důvěra u podnikatelů i spotřebitelů. Výsledky konjunkturálního průzkumu dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
  • Důvěra v českou ekonomiku v červenci po dvou měsících poklesu stoupla
    Důvěra v českou ekonomiku v červenci po dvou měsících poklesu stoupla. Meziměsíčně vzrostla o 1,1 bodu na 91,4 bodu. Optimističtější byli podnikatelé i spotřebitelé. Vyplynulo to z dnes zveřejněných údajů na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziročně je celková důvěra ale nižší, loni v červenci činila 95,9 bodu.
  • Důvěra v českou ekonomiku v dubnu klesla o rekordních 19,6 bodu
    Důvěra v českou ekonomiku zaznamenala v dubnu největší pokles od začátku sledování Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Klesla o 19,6 bodu na 74,8 bodu. Pod osmdesátibodovou hranici spadl indikátor důvěry naposledy v březnu 2009, tedy v době vrcholící finanční krize. Důvěra v dubnu rekordně poklesla mezi podnikateli i spotřebiteli. Důvodem je strach z pandemie koronaviru, uvedli statistici. Důvěru v ekonomiku ČSÚ sleduje od roku 1993, začínal ale s jinou metodikou, než kterou používá nyní.
  • Důvěra v českou ekonomiku v květnu dál stoupla, mezi spotřebiteli se ale propadá
    Důvěra v českou ekonomiku v květnu dál vzrostla, meziměsíčně stoupla o 1,8 bodu na hodnotu 101,8. Za nárůstem stojí vyšší důvěra mezi podnikateli, naopak spotřebitelé jsou dál pesimističtější. Jejich důvěra v ekonomiku se dostala na nejnižší hodnotu od května 2012. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Celková důvěra v ekonomiku a důvěra podnikatelů je ve srovnání s loňským květnem vyšší.
  • Důvěra v českou ekonomiku v lednu po tříměsíčním růstu poklesla
    Důvěra v českou ekonomiku letos v lednu po tříměsíčním růstu meziměsíčně klesla o 1,3 bodu na hodnotu 92,5 bodu. Snížila se u podnikatelů, zatímco u spotřebitelů po předchozím výrazném propadu stoupla. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Mezi podnikateli se důvěra v hospodářství země zvýšila pouze ve stavebnictví.
  • Důvěra v českou ekonomiku v září klesla, je nejnižší od jara 2021
    Důvěra v českou ekonomiku se v září po předchozích dvou měsících růstu snížila meziměsíčně o 4,2 bodu na 89,2 bodu. Dostala se tak na nejnižší úroveň od března 2021. V porovnání se srpnem klesla důvěra v řadách podnikatelů i mezi spotřebiteli. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). I meziročně je celková důvěra nižší, loni v září činila 90,3 bodu.
  • Důvěra v čínské hospodářství zůstala v květnu beze změny
    Důvěra v čínskou ekonomiku v květnu zůstala beze změny, index magazínu Caixin vzrostl na 50,2 bodu, a to navzdory obchodní válce se Spojenými státy. Výsledek překonal očekávání, informovala dnes agentura Reuters. Čínský statistický úřad naopak v pátek uvedl, že index nákupních manažerů (PMI) klesl o 0,7 na 49,4 bodu. Hranice 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.
  • Důvěra v ekonomické oživení se zvyšuje
    Důvěra v globální ekonomické oživení mezi světovými finančními profesionály je v současnosti nejvyšší za...
  • Důvěra v ekonomiku eurozóny je slabá
    Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny začátkem ledna pokračovala v poklesu a je na nejnižší úrovni za čtyři roky. Hlavní podíl na tomto vývoji mají obavy, že Británie odejde z Evropské unie bez dohody, dopady protestů takzvaných žlutých vest ve Francii a také obavy z oslabení světové ekonomiky. Uvedla to dnes výzkumná společnost Sentix. Její index důvěry klesl už pátým měsícem, v lednu na -1,5 bodu z -0,3 bodu v prosinci.
  • Důvěra v ekonomiku eurozóny klesla
    Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku eurozóny v lednu klesla na nejnižší úroveň za poslední rok...
  • Důvěra v ekonomiku eurozóny klesla
    Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny začátkem února pokračovala v poklesu a je na nejnižší úrovni za více než čtyři roky. Důvodem jsou zejména obavy spojené s odchodem Británie z Evropské unie. Uvedla to dnes výzkumná společnost Sentix. Její index důvěry klesá už šestým měsícem v řadě, v únoru na -3,7 bodu z lednových -1,5 bodu. V Německu, které je největší ekonomikou eurozóny, je situace nejhorší od srpna 2012.
  • Důvěra v ekonomiku eurozóny klesla
    Důvěra v ekonomiku eurozóny klesla desátý měsíc po sobě a je nejníže od září 2016. Pesimističtější jsou manažeři v průmyslu a maloobchodu, vyplynulo z dnešních údajů Evropské komise. Index ekonomické nálady (ESI) se snížil na 104 body z březnových 105,6 bodu. To je více, než čekali analytici, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali pokles jen na 105 bodů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova