Úterý 19. březen 2024 07:29
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Proč zatím jednání mezi USA a Kanadou o nové úmluvě NAFTA troskotají, ale proč k dohodě nakonec dojde

03.09.2018 09:29  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zářijové obchodování na světových burzách začalo v Asii poklesem. Důvodem jsou obavy z krachu vyjednávání nové obchodní úmluvy mezi Spojenými státy a Kanadou.

Ottawa se zatím odmítá připojit k úmluvě, jakési revidované smlouvě NAFTA, na které se Washington již dohodl s Mexikem. Pokud by se Kanada do severoamerické zóny volného obchodu již po revizi úmluvy NAFTA nezapojila, byl by to pro trhy závažný signál, že podmínky ve světovém obchodě se dále zhoršují a že to samé, co potkalo Ottawu, může potkat třeba i Brusel. Navíc by si to trhy vyložily tak, že jestliže Trumpova administrativa postupuje poměrně rázně vůči svému sousedovi a spojenci, bude o to rázněji postupovat vůči Pekingu. To také neznamená z hlediska trhů dobrou zprávu, neboť by to dále ochromilo světový obchod a zhoršilo vyhlídky růstu světové ekonomiky.  Trump by měl uvést další sadu cel vůči Pekingu, tentokrát v objemu 200 miliard dolarů, už tento týden.

Ve věci vyjednávání americko-kanadské úmluvy však naděje rozhodně ještě neumřela. Navzdory Trumpovu šibeničnímu termínu pro rozhodnutí Kanady, zda se připojí či ne, který americký prezident stanovil na pátek minulý týden, budou negociace pokračovat i v tomto týdnu.

Klíčovým důvodem, proč k dohodě mezi Kanadou a USA na revidované úmluvě NAFTA, jakési NAFTA 2.0, dosud nedošlo, je kapitola 19 původní úmluvy. Tu si Ottawa přes silný odpor Washingtonu do původní úmluvy NAFTA (která vešla v platnost v roce 1994) nakonec před lety prosadila. Kapitola 19 dává zúčastněným zemím možnost napadnout to či ono rozhodnutí druhé strany ve věci cla u expertního panelu sestaveného z odborníků obou zemí. Původně mělo jít jen o dočasný mechanismus, který se stal trvalým právě proto, že byl přijat do úmluvy NAFTA. Ottawě umožnil, aby třeba rozhodnutí Washingtonu uvalit nové clo na dovoz kanadského dřeva napadla právě u expertního panelu, a nikoli u amerického soudu, který by se ke sporu nemusel postavit tak nepředpojatě.     

V prvním desetiletí milénia expertní panel posuzoval spory právě ve věci kanadského dřeva opakovaně ve prospěch Ottawy. Washington se však tehdy stejně odmítal rozhodnutí panelu podrobit. Kapitola 19 tedy nemá potřebnou politickou sílu. Navíc se nevztahuje na cla zdůvodněná Washingtonem zájmy národní bezpečnosti, jakou jsou Trumpova cla na ocel a hliník, která Kanadu rovněž poměrně zásadně zasahují.

Proto lze předpokládat, že lpění Ottawy na kapitole 19 je spíše vyjednávací taktikou a Kanada bude ochotna tuto kapitolu „obětovat“, pokud se ze strany Washingtonu dočká ústupku v jiné oblasti. Už v rámci negociace s Mexikem Trumpova administrativa demonstrovala, že nakonec ústupky učinit umí. Proto je na místě optimismus, že i přes silácké výroky zejména Washingtonu a přes Trumpovy šibeniční termíny se nakonec obě země na revizi úmluvy NAFTA domluví.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Proč uprostřed energetické krize nestoupá cena ropy?
    Počet případů covidu-19 v Číně prudce roste a ceny ropy klesají. IEA varuje, že nejhorší energetická krize nás teprve čeká. Ropa WTI klesla o téměř 2 % a obchodovala se okolo 102 USD za barel. Medvědí nálada zjevně pronikla do komodit, protože v Číně vzrostl počet případů koronaviru. Také hrozící americká inflace přiživuje obavy ohledně výhledu poptávky. Pokračující růst dolaru zvýšil tlak, takže ropa byla pro investory méně atraktivní.
  • Proč věřím v obrovský potenciál k růstu ve 21. století
    Ekonomiku ve 21. století nastartuje k růstu celá řada nejnovějších technologií. Finanční krize a následné ekonomické problémy pak budou v historickém měřítku vypadat jenom jako drobné klopýtnutí.
  • Proč v Evropa nemá žádné Googly, Facebooky, ani Alibaby. Protože má problém, jak právě teď, sklidit si i svou vlastní zemědělskou úrodu
    V žebříčku nejhodnotnějších značek světa je stále méně firem z Evropy. Proč? Zaspal se tu nástup IT technologií na konci minulého století a ekonomiky dusí přebujelý sociální systém.
  • Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR? I proto, že Češi si málo říkají o přidání, takže se vládě daří „zalepovat“ svůj dluh
    Nízké mzdové nároky Čechů a jistá jejich bojácnost při mzdovém vyjednávání se svými zaměstnavateli a šéfy představují klíčový důvod, proč se Fialově vládě daří „zalepovat“ dluh postupnou stabilizací veřejného zadlužení k HDP. Navíc vláda díky této stabilizaci nyní evidentně upouští od svého loňského plánu získat pod svoji kontrolu, znárodnit, klíčové tuzemské elektrárny a výrobu elektřiny jako takovou – a mít tak pod kontrolou cenotvorbu elektřiny.
  • Proč vláda vzdala hledání úspor v rozpočtu? Sází na to, že dluh za ní splatí občané v podobě vysoké inflace – a není to sázka nerealistická
    Po osmi měsících svého vládnutí je stále zřejmější, že Fialův kabinet rezignoval na slibované zásadní osekání rozpočtových výdajů a současně na hledání úspor. Za prvních šest měsíců letošního roku je schodek státního rozpočtu sice meziročně nižší o zhruba 82 miliard korun. Jenže za poklesem schodku je prakticky výhradně vyšší daňový výběr. Na daních totiž má státní rozpočet za první letošní půlrok meziročně hned o přibližně 74 miliard korun více.
  • Proč vlastně teď přijímat euro? „Eurové“ Slovensko má vyšší inflaci a má ji mít citelně vyšší nejméně do roku 2025, navíc trpí dramaticky vyšší nezaměstnaností mladých lidí než Česko
    V okurkové sezóně se v Česku rozjíždí nekolikátá mediální kampaň za přijetí eura. Část veřejnosti v uplynulých měsících totiž získala pocit, že s eurem by byla inflace znatelně nižší.
  • Proč v tuto chvíli nelze přijetí eura Česku doporučit
    V tuto chvíli nelze z ekonomického hlediska přijetí eura v ČR doporučit. Celospolečensky náklady takového kroku převyšují benefity, a dokonce se obávám, že s rostoucím náskokem. To ale neznamená, že euro je z hlediska Česka odepsané navždy. Z eurozóny se ale musí stát optimální měnová zóna, což je zcela základní předpoklad její správné a udržitelné funkčnosti, a její členové musí plnit závazky rozpočtové kázně, vtělené do nyní modifikované podoby Paktu růstu a stability.
  • Proč výnosová křivka stále předpovídá recesi?
    „Výnosová křivka úspěšně předpověděla každou recesi USA od roku 1980 a nyní ukazuje na další,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Proč za neukotvenost inflačních očekávání může ČNB
    ČNB v uplynulém týdnu opět oživila debatu na téma - kdo může za vysokou inflaci? Ta zatím odeznívá relativně pomalu, a to zejména v jádrových složkách v čele se službami jako pohostinství, hoteliérství nebo rekreace (jak by ostatně v tomto týdnu měla potvrdit i nová dubnová čísla). Současně se zdá, že inflační očekávání mezi nefinančními podniky nejsou ukotvená a na vysoký růst nominálních zisků z roku 2022 naváže v tomto roce pravděpodobně o poznání rychlejší růst mezd.
  • Proč zase zdražuje bitcoin? Kvůli centrálním bankám, jejich „tisku“ dolarů i eur, ale i kvůli strachu propásnout nafukování další bubliny
    Bitcoin dnes opět prolomil hranici 10 tisíc dolarů. Vystoupal až na hodnotu bezmála 10387 dolarů. To je jeho nejvyšší dolarová cena od 13. září loňského roku, vyplývá z dat Bloombergu. V letošním roce tak nejstarší a nejmohutněji kapitalizovaná kryptoměna zhodnotila o zhruba 45 procent a svět se opět táže, zda má před sebou strmý růst, jaký zažila například koncem roku 2017. Tehdy vystoupala na svoji historicky rekordní úroveň, takřka 20 tisíc dolarů. Dějinně rekordní dolarové ceny dosáhla 18. prosince 2017, kdy její cena v jednu chvíli činila i 19 511 dolarů.
  • Proč zesílil propad kryptoměn?
    Kryptoměny jsou v sestupném trendu od listopadu 2021, ale poslední týdny byly obzvláště bolestivé pro digitální aktiva. Slabý sentiment přetrvává nejen mezi investory se zaměřením na kryptoměny, ale také na akciové indexy, které mají za sebou jeden z nejslabších šesti měsíců v historii akciového trhu.
  • Proč zlato marně čeká na „come-back“
    Letošek je pro komodity rokem střídání fází nerozhodnosti a útlumu. Poznamenán je geopolitickým a obchodním napětím. Turbulence na trzích vyplývají zejména z intervencí amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho snahy o restrikci mezinárodního obchodu.
  • Proč zůstanou peníze drahé? Tři „déčka“, která budou formovat trhy v této dekádě
    Zatímco ČNB již úrokové sazby začala snižovat, hlavní centrální banky v čele s Fedem a ECB zatím vyčkávají na správný moment. Tento cyklus uvolňování měnové politiky bude ale jiný než v minulosti. Za prvé, cesta sazeb dolů bude pozvolnější než směrem nahoru, což je dáno obavou centrálních bank z proinflačních rizik po bezprecedentním inflačním požáru.
  • Proč zůstat euroskeptikem
    Posoudit, poslední vývoj v Evropě, je poněkud složité. Něco bylo pozitivní, něco...
  • Proč zvyšování sazeb nejvíc trápí Evropu
    ZVYŠOVÁNÍ: Evropská centrální banka (ECB) minulý týden naznačila, že se zvyšováním úrokových sazeb pravděpodobně skončila. Se základní sazbou na úrovni 4,5 % a po deseti navýšeních je Německo v recesi a regionální indexy PMI jsou kontrakční. Mezitím Bank of England (BoE) zvažuje poslední zvýšení sazeb, přičemž Spojené království čelí jedné z nejvyšších inflací na světě. Situace je zcela odlišná od stavu ve Spojených státech, kde jsou sazby vyšší již delší dobu a ekonomika je stále silná. Pevné sazby s dlouhodobější splatností otupují transmisi měnové politiky v USA. Naopak ve Spojeném království a v Evropě ji urychluje vyšší úroveň zadlužení, závislost na bankovních úvěrech a dluh s pohyblivou sazbou. Takové prostředí zpomalení urychluje.
  • Prodat či neprodat nemovitost?
    Mnoho lidí se nyní ocitlo v situaci, která se ještě před více než rokem mohla zdát na míle vzdálená. Díky rostoucí inflaci se dostaly úrokové sazby u hypoték k 5-6 % a kompletně tak zamrzl realitní trh. Majitelé, kteří chtěli nemovitost prodat, se ocitli před rozhodnutím, zda svou nemovitost prodat pod cenou, kterou by ještě před rokem kupec akceptoval, nebo čekat, zda se ceny vrátí na původní hodnoty. Je to ovšem v současné situaci a v dohledné době vůbec reálné? Spoustu prodejců tomu stále věří.
  • Prodej akcií v Kofole pokračuje, Moneta zahájí výsledkovou sezónu
    Uplynulý týden nepřinesl žádný výrazný pohyb na evropských akciových indexech. V tuzemsku bylo zveřejněn index cen průmyslových výrobců, který nepřinesl překvapení. Trhy se připravují na zveřejnění úrokových sazeb ECB a Fedu. Příští týden zahajuje na BCPP výsledkovou sezónu Moneta. Co od výsledků očekávat a mnoho dalších informací se dozvíte již nyní v našem videu.
  • Prodej aut v Číně se v březnu zvýšil o 75 procent, roste už 12 měsíců
    Prodej nových automobilů v Číně se v březnu meziročně zvýšil o 75 procent na 2,53 milionu, nárůst vykazuje už 12 měsíců za sebou. Oznámil to dnes čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Varoval však před negativními dopady globálního nedostatku čipů na čínský automobilový průmysl.
  • Prodej aut v Číně v listopadu sedmý měsíc klesl, tentokrát o 9,1 procenta
    Prodej aut v Číně v listopadu meziročně klesl o 9,1 procenta na 2,52 milionu. Jde o sedmý měsíc poklesu za sebou a je za ním hlavně přetrvávající globální nedostatek čipů. Oznámil to dnes čínský svaz výrobců automobilů CAAM. Čína je největším automobilovým trhem světa.
  • Prodej aut v Číně v srpnu dál sílil, zvýšil se téměř o 12 procent
    Prodej aut v Číně v srpnu meziročně vzrostl o 11,6 procenta na 2,19 milionu a zvýšil se už pátým měsícem po sobě. Oznámil to dnes čínský svaz výrobců aut CAAM. Největší automobilový trh světa se dál zotavuje z propadu, který způsobila opatření zavedená proti šíření nového koronaviru.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
Instaforex ebook