Úterý 19. březen 2024 11:38
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Kartel OPEC rozhodl. Ropa bude drahá

22.06.2018 16:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Kartel OPEC společně s Ruskem se dohodnul, že vysoké ceny ropy budou přetrvávat i v druhém pololetí letošního roku. Produkce ropy se sice navýší, ale na výrazný pokles cen to nebude stačit,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Kartel OPEC se ve Vídni dohodnul, že od července zvýší produkci ropy o 1 milion barelů denně, což navýší globální nabídku ropy přibližně o 1 procento. Trhy očekávaly, že se limity na těžbu ropy navýší více, a proto na nové informace reagovaly růstem ceny. Ropa Brent se momentálně obchoduje poblíž hranice 74,8 dolaru za barel, což představuje nárůst ceny přibližně o 2 procenta. Podobně zareagovala i ropa WTI, která se obchoduje poblíž hranice 67,5 dolaru za barel.

Trhy předpokládají, že se těžba ropy nakonec nezvýší o 1 milion barelů denně a nárůst bude nižší. To je způsobeno problémy některých členských států OPEC, kteří již dnes nedokáží vyčerpat celý svůj těžební limit. Navýšení limitů těžby jim pravděpodobně neumožní zvýšit produkci ropy, přičemž ostatní členské státy OPEC nemohou nahrazovat těžbu za jiné státy. Z těchto důvodů lze očekávat, že vysoká cena ropy přetrvá i v druhém pololetí letošního roku.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Karanténní opatření srazila maloobchodní tržby
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v březnu meziročně poklesly o 8,9 %, tedy zhruba v souladu s tržním očekáváním. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku snížily o 15,5 %. Výsledky maloobchodních prodejů byly ovlivněny zavedením karanténních opatření, kvůli kterým byla řada prodejen převážně s nepotravinářským zbožím část měsíce zcela uzavřena nebo měla omezený provoz. Utrácení spotřebitelů se tak omezilo jen na nákup nezbytných věcí, zejména potravin. K nejvýraznějším poklesům tržeb tedy došlo u oděvů a obuvi a za výrobky pro sport kulturu a rekreaci. Po očištění o sezónní faktory byly tržby v maloobchodě reálně meziměsíčně nižší o 12,2 %. Rostly však útraty za potraviny a za farmaceutické a zdravotnické zboží.
  • Karanténní opatření zmrazila průmyslovou výrobu
    Český index nákupních manažerů ve výrobě klesl v dubnu o dalších 6,2 bodu na hodnotu 35,1, tedy na nejnižší úroveň od března 2009. Tržní očekávání byla ještě pesimističtější, když počítala s poklesem až na 33,2 bodu. Dubnová data ukázala nejprudší pokles objemu výroby a nových zakázek v českém zpracovatelském sektoru od začátku sběru dat v červnu 2001. Pokles zákaznické poptávky byl z velké části dáván za vinu rozšíření epidemie koronaviru 2019 a zavedení karanténních opatření. Omezení dopadla i na zahraniční odbyt a exportní zakázky výrazně klesly. Pokles odbytu pak způsobil nejvýraznější pokleszaměstnanosti od finanční krize v roce 2009. I přesto, že se omezení pomalu uvolňují, vyhlídky podnikatelů na další období zůstávají chmurné.
  • Karanténní uzavírky ve Francii a Německu sráží cenu ropy. Druhá vlna pandemie nakonec řidičům v ČR může výrazně zlevnit jak benzín, tak naftu
    Pohonné hmoty přidaly na tempu svého zdražování. V uplynulých sedmi dnech zdražil jak benzín, tak nafta. Průměrná cena benzínu Natural 95 se oproti situaci před týdnem zvýšila o šest haléřů na litr a činí 28,03 koruny za litr. Benzín je tak nejdražší od poloviny srpna. Nafta nyní stojí 27,21 haléře za litr, tedy dokonce o deset haléřů více než před týdnem. Rychlejší růst ceny nafty souvisí s nástupem topné sezóny a růstem poptávky po topné naftě.
  • Kariéra v Bossa
    Investiční společnost Bossa vstoupila na český trh v roce 2012 s nabídkou online investování na finančních trzích, převážně na trhu Forex. Za touto společností stojí v Polsku velká finanční skupina s dvacetiletou tradicí pod zkratkou DM BOŚ (Makléřský dům Banky ochrany životního prostředí).
  • Karlova korunovace může být až pětkrát dražší než ta Alžbětina před sedmdesáti lety, hostů ale je čtyřikrát méně. Bezpečnostní náklady ale pokryje zvýšený turistický zájem a tržby hospod
    Náklady na korunovaci krále Karla III. se podle umírněných odhadů vyšplhají nejspíše na 100 milionů liber. To odpovídá 2,7 miliardy korun. Přitom korunovace Karlovy matky, královny Alžběty II., vyšla roku 1953 na 1,6 milionu liber, což v dnešních cenách odpovídá 47 milionům liber – po přepočtu do korun dle nynějšího kursu taková částka odpovídá 1,3 miliardy korun. Karlova korunovace je reálně, v očištění o inflaci, tedy více než dvakrát dražší než ta Alžbětina. A to minimálně.
  • Karlova korunovace může být až pětkrát dražší než ta Alžbětina před sedmdesáti lety, hostů přitom bude čtyřikrát méně. Nabobtnalé bezpečnostní náklady ale pokryje už jen zvýšený prodej potravin či suvenýrů
    Náklady na zítřejší korunovaci krále Karla III. se podle umírněných odhadů vyšplhají nejspíše na 100 milionů liber. To odpovídá 2,7 miliardy korun. Přitom korunovace Karlovy matky, královny Alžběty II., vyšla roku 1953 na 1,6 milionu liber, což v dnešních cenách odpovídá 47 milionům liber – po přepočtu do korun dle nynějšího kursu taková částka odpovídá 1,3 miliardy korun. Karlova korunovace je reálně, v očištění o inflaci, tedy více než dvakrát dražší než ta Alžbětina. A to minimálně.
  • Karo Invest úspěšně upsalo své akcie
    Dnes byl ukončen úpis akcií společnosti Karo Invest a.s. na trhu START. Už objednávková kniha naznačila velký zájem o akcie, emise byla nakonec přeupsána o 122.45 %.
  • KARO Leather úspěšně upsalo své akcie
    Dnes byl ukončen úpis akcií společnosti KARO Leather a.s. na trhu START. Společnost upsala akcie v celkové hodnotě 132 000 000 Kč.
  • Kartel OPEC i Rusko budou dále omezovat těžbu ropy, čeští řidiči se ale zdražování pohonných hmot bát nemusí. I kvůli dalším clům USA na zboží z EU
    Kartel OPEC a další klíčoví producenti v čele s Ruskem budou omezovat těžbu ropy i v druhé polovině roku a v prvním čtvrtletí roku 2020. Po náročném, více než desetihodinovém jednání se na tom včera dohodli účastníci vídeňského summitu kartelu. Stávající limity těžby ropy prodloužili od dalších devět měsíců. Čeští řidiči se ale růstu cen pohonných hmot zatím příliš bát nemusejí.
  • Kartel OPEC postupně ztrácí svou moc
    Poslední dva měsíce dochází na čerpacích stanicích v České republice k výraznému snižování cen. K 1. lednu 2019 se průměrná cena benzínu pohybovala na úrovni 31,89 koruny. Průměrná cena nafty byla vyšší a dosahovala úrovně 32,31 koruny. Současné ceny pohonných hmot se podobají cenám z května 2018. Tehdy stál barel ropy Brent přibližně 75 dolarů, přičemž kurz koruny vůči dolaru se pohyboval kolem úrovně 21,50 CZK/USD. V současnosti sice koruna vůči dolaru oslabila na kurz 22,60 CZK/USD, nicméně cena ropy na světových trzích se propadla až k úrovni 53 dolarů za barel. Celkové náklady na dovoz ropy i zpracovaných pohonných hmot umožňují pumpařům tvořit nadstandartní marže. Na trhu proto existuje prostor pro další snižování cen pohonných hmot v řádu desetihaléřů.
  • Kartel OPEC vznikl přesně před šedesáti lety. První schůzku svolala československá rodačka
    Měli krátce před přistáním na milánském letišti Linate. Jenže na ranveji už se nikdy neocitli. Ten podzimní den, 27. října 1962, se trosky havarovaného letounu, čtyřmístného stroje Morane Saulnier 760 B, našly v katastru vísky Bascapè, asi patnáct kilometrů od milánské ranveje. Při nehodě zahynuli všichni tři pasažéři, zkušený pilot Bertuzzi, s 11 260 nalétanými hodinami, americký novinář McHale a Enrico Mattei, prezident ropného konglomerátu ENI. Po něm zbyl poškozený zlatý prsten. Jeho detailní fotografie je zobrazena i na stránkách odborné studie dvou vědců z turínské polytechniky. Vydali ji roku 2009 a po téměř půlstoletí, zdá se, prokazuje to, o čem se po celou předchozí dobu jen šuškalo. Na palubě letadla tehdy opravdu explodovala nastražená bomba.
  • Kashkari z Fedu: více než jedno zvýšení je možné 📌
    Prezident Federální rezervní banky v Minneapolisu Neel Kashkari vyjádřil nejistotu ohledně toho, zda centrální banka již ukončila zvyšování sazeb, a poukázal na pokračující silné ekonomické klima. Kashkari rovněž naznačil možnost více než jednoho zvýšení sazeb. Přestože na nedávném zasedání Federálního rezervního systému zůstala sazba federálních fondů na úrovni 5,25 až 5,5 %, Kashkari zdůraznil, že budoucí rozhodnutí se budou řídit nově příchozími daty. Poznamenal, že silné spotřebitelské výdaje a odolnost sektoru bydlení a automobilového průmyslu i při přísné měnové politice vyvolávají pochybnosti o tom, zda současný měnový kurz může rychle omezit inflaci. Fed předpokládá v letošním roce ještě jedno zvýšení sazeb a předpokládá jejich soustavné zvyšování, protože ekonomika překonává předchozí projekce.
  • Kaspersky Lab – ochrana při obchodování s kryptoměnami
    Nové řešení ochrany pro společnosti, které podnikají v oblasti blockchainu a kryptoekonomie nabízí Kaspersky Lab, balíček služeb pro kyberbezpečnost, ochranu proti phishingu a Incident Response.
  • Katalánská krize ve středu pozornosti
    Švýcarská národní banka měla ziskový rok: její devizové rezervy vzrostly o téměř 80 miliard CHF na 724 miliard. CHF, včetně zářijového skoku o 7,5 mld. CHF. Trvalý růst FX není způsoben obchodováním, ale posílením stávajícího vlastnictví SNB. V létě omezila centrální banka FX intervence, zatímco frank ztratil proti většině ostatních měn půdu pod nohama. Prozatím se bude SNB nadále držet zpátky a relaxovat, protože inflace se pomalu zvyšuje a pár EUR/CHF se obchoduje kolem 1,15 CHF za euro. Samozřejmě by se mohla kdykoli objevit krize a krize způsobená katalexitem naznačuje, že Evropská unie není z nejhoršího venku.
  • Katalánska nezávislosť by bola pre španielsku ekonomiku veľkým problémom. Trhy to zatiaľ neriešia
    V nedeľu sa v Katalánsku uskutoční referendum o samostatnosti a trhy to zatiaľ príliš neriešia. Index očakávanej volatility na španielske akcie sa drží blízko tohtoročných miním (@queenofchartz):
  • Katalánsko zatápí španělské vládě dluhem. Ta ztratí důvěru investorů, nebo voliče. Přidají se další regiony?
    Velikostí ekonomiky celého Portugalska svírá klíčový španělský region Katalánsko centrální vládu pr...
  • Katastrofická politika turecké centrální banky
    Zatímco většina centrálních bank zpřísňuje měnovou politiku v boji proti inflaci, Turecko se vydalo opačnou cestou. Na dnešním zasedání turecká centrální banka snížila úrokové sazby o 200 bazických bodů na 16 %. Bankovní rada těžko mohla odolat tlaku prezidenta Erdogana, který před dvěma týdny odvolal dva její členy oponující uvolněné měnové politice. Zbytek bankovní rady se podřídil navzdory rostoucím inflačním tlakům a propadu liry.
  • Katastrofický scénář ruského rublu může ovlivnit i českou korunu
    Ruská centrální banka utratila za záchranu rublu přes 110 mld. dolarů. Přesto boj o záchranu rublu vzdala. S Janem Kovalovským, vedoucím Patria Forex...
  • Kauza Huawei drží trhy pod tlakem. Dolaru se však na závěr týdne daří
    Závěr týdne je na trzích opět o čínsko-americkém obchodním sporu, ale tentokrát trochu jinak. Probírají se možné důsledky posledních sankcí, které vyhlásil americký prezident na čínskou Huawei. Jejich plné uplatnění by firmu hodně dolehlo a poškodilo také řadu jejích amerických dodavatelů. Můžeme tak spekulovat, že v praxi bude postup po poznání menší a USA si ponechají možnost zamítnout nákupy od amerických firem jako argument pro vyjednávání s Čínou. To na druhou stranu ale není vůbec jisté a i tak jsou čínskou reakcí náznaky neochoty dál jednat o obchodní dohodě.
  • Kauza J.O. Investment
    Okrádání klientů firmou J.O. Investment probíhalo přes obyčejné s.r.o., které se zapsalo do registru ČNB jako „alternativní fond“, který není možné veřejně nabízet. Jak jednoduché bylo neveřejně získat klienta! Stačil web zaměřený na online obchodování přes nějakou novou, úspěšnou platformu, kde klient může pouze vydělat. Ztráty se nepřipouští. Prostě a jednoduše lhali. Po shlédnutí prezentace účastníci webináře dostanou neodolatelnou nabídku, kdy prezentující odborník (vlastně podvodník) vše udělá za ně se slíbeným např. 30% výnosem, pokud ho tím pověří. Takže se vlastně o nic nestaráte, vše za vás udělají podvodníci a jen čekáte na slíbené zisky. Jak je známo slibem nezarmoutíš, ale pak Vám mohou zůstat pouze oči pro pláč.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new