Úterý 19. březen 2024 09:45
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex ebook

Aktivní (stock-picking) vs. pasivní (index-tracking) investování

01.06.2018 10:46  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

stock-picking vs. index-tracking

Pasivní (indexové) investování zaznamenalo v minulých letech prudký nárůst. Ačkoliv se nejedná o nový produkt, do centra pozornosti se dostává díky nesmírně vysokému tempu, jakým se do těchto fondů hrnou peníze.

Zatímco v devadesátých letech se podíl peněz, které ETF spravovaly, počítal v desetinách a jednotkách procent, dnes mají pod správou cca ¼ všech prostředků, které fondy celosvětově spravují. Co za tímto fenoménem stojí, proč se tak děje a jakou mají ETF budoucnost?

Výkonnost indexů

V pozadí pasivního investování stojí především fakt, že je velmi těžké (i pro nejchytřejší a nejlépe placené investiční profesionály) překonávat trh pravidelně, rok co rok. Co je tím míněno? Výkon aktivně řízeného akciového fondu se vždy porovnává s nějakou hodnotou – pro tyto účely se nejčastěji (jako tzv. benchmark) využívá index Standard and Poor’s 500.

Ten měří výkonnost akciového trhu pomocí 500 největších společností v USA. V indexu jsou zakomponovány podle velikosti své tržní kapitalizace. Složení indexu není stálé – váha i jednotlivé společnosti se mění podle toho, jak roste, nebo klesá jejich tržní kapitalizace.

Aktivně řízené fondy volí nejčastěji formu stock-pickingu – obvykle s pomocí fundamentální analýzy vybírají např. podhodnocené akcie, které pak nakupují. Tento přístup zaměstnává týmy dobře placených odborníků, což má samozřejmě vliv na poplatky, které investor takovým fondům platí.

Proto se zrodila myšlenka – proč platit x % prostředníkovi, když není schopen překonávat na pravidelné bázi tento benchmark? Mnohem lepší bude investovat přímo do takového indexu.

SPY

Protože by pro jednotlivce bylo nesmírně komplikované a nákladné tento index napodobit skladbou akcií na svém účtu, burza přišla s geniálně jednoduchým řešením – vznikl burzovně obchodovaný fond, který drží akcie všech těchto společností ve stejném poměru, v jakém jsou zastoupeny v indexu.

Jeden z prvních, který se dodnes těší velké popularitě, je Standard & Poor’s Depositary Receipts (SPY). Jeho počátky se datují k roku 1993. Jeho emitentem je společnosti State Street Global Advisors (známá spíše pod zkratkou SPDR, rodina ETF též zvaná „spidery“). Tím, že si akcionář koupí akcii tohoto fondu, tedy investuje do všech 500 společností za cenu (ke dni 21.5.2018) kolem 272$.

Standard & Poor’s Depositary Receipts (SPY) - graf.

Standard & Poor’s Depositary Receipts (SPY) – graf

Náklady

Tato možnost samozřejmě není zadarmo – každý investor za to platí danému ETF poplatek. Ten se neodečte z Vašeho účtu, ale je zakomponován přímo ve výkonu daného fondu. Tedy (v ideální situaci) nakoupíte-li SPY za 1.000$ a index S&P 500 se za rok zhodnotí o 10 %, výkon Vaší investice bude 10 % minus poplatek daného fondu. Konkrétně v tomto případě si SPDR účtuje 0,09 %.

Vstupní poplatek

Pokud budete toto ETF nakupovat u nás, Vašim vstupním poplatkem bude standardní komise, jaká se vztahuje k obchodování US akcií – tedy 0,01$ za akcii, minimálně ovšem 5$. Při investici 2.000$ bude Váš náklad činit 0,25 %. Pokud to porovnáme s podílovými fondy akciového trhu v ČR, kde jen vstupní poplatky mají rozpětí od 1,5 % do 5 % z počáteční investice, nabízí se tak i méně zkušeným investorům zajímavá alternativa.

Tip na LYNX webinář

Ve středu 6.6 vysíláme webinář s názvem „Budujeme portfolio pomocí ETF: 3.díl„.

Přihlásit se na webinář

Rizika

Jako každá investice, i investice do ETF, s sebou nese určitá rizika. I přesto, že díky konstrukci těchto fondů odpadá kreditní riziko emitenta (finanční prostředky investora jsou odděleny od majetku emitenta), je důležité upozornit například na měnové riziko (koupí SPY se může Vaše investice znehodnotit posilováním české koruny vůči USD), inflační riziko, riziko nízké likvidity na trhu a samozřejmě i tržní riziko.

Důležité je upozornit i na tzv. tracking error, tedy fakt, že při zhodnocení podkladu o 10 % se nemusí dané ETF zhodnotit přesně stejnou měrou. Tato skutečnost záleží na schopnosti daného ETF kopírovat vývoj podkladového aktiva a poplatku, který si jeho emitent účtuje.

Řízení měnového rizika

Pomocí měnových konverzí můžete snadno řídit měnové riziko svého obchodního účtu. Níže uvedený příklad ukazuje, jaké možnosti pro řízení měnového rizika máte při obchodování s LYNX.

Když vložíte 1.000.000 CZK a koupíte americké ETF SPY za 10.000 USD, tržní hodnota Vašeho portfolia bude 1.000.000 CZK a -10.000 USD. A navíc máte ještě otevřenou pozici v akciích ve výši 10.000 USD.

Zobrazení v tabulce je následující:

řízení měnového rizika - příklad č.1

Po provedení transakce popsané výše jste již pojištěni proti měnovému riziku. Když se totiž kurz USD/CZK sníží, hodnota Vašich amerických akcií i vypůjčených USD poklesne o stejnou výši.

Vypadá to následovně:

řízení měnového rizika - příklad č.2

Za vypůjčení USD platíte úroky. Aktuální úrokovou míru na jednotlivé měny si můžete najít zde.

Pokud si myslíte, že koruna posílí a kurz USD/CZK se sníží, pak můžete USD překonvertovat do CZK. Poté neplatíte žádné úroky, jelikož už nemáte žádné USD vypůjčeny, avšak na druhou stranu se vystavujete měnovému riziku.

ETF a diverzifikace

Jak jsme uvedli na příkladu SPY, pomocí koupi jedné akcie je možnost investovat do několika stovek společností. Jakou to představuje výhodu? Zjednodušme to a rozdělme index S&P 500 na tři skupiny firem podle kapitalizace.

Malým společnostem se daří nejlépe, pokud se daří ekonomice. Pokud ekonomika zpomalí nebo přejde do recese, jsou tyto společnosti vnímány akcionáři jako rizikové a tím pádem jejich akcie ztrácejí na hodnotě (nabídka převýší poptávku). Pak se dostávají do centra pozornosti společnosti s velkou tržní kapitalizací (tzv. Blue Chip společnosti), u kterých lze očekávat, že díky své velikosti a stabilnímu postavení na trhu přečkají krizi bez problémů.

To platí i pro jednotlivé průmyslové sektory a díky tomu, že v tomto indexu jsou zastoupeny všechny tyto třídy, investor se tak nemusí složitě „prokousávat“ výběrem z tisíců akcií.

Další možností, jak velmi jednoduše diverzifikovat, je rozdělit svojí investici v nějakém poměru (např. klasické 60/40) mezi akciové ETF a dluhopisové ETF. Dluhopisy jsou tradičně vnímány jako bezpečný přístav pro neklidné doby a zajistí tak investorům menší výkyvy v hodnotě jejich investice – což je zpravidla požadovaný stav. Jelikož spolu obě třídy aktiv inverzně korelují, za každé ekonomické situace bude jedna složka portfolia vydělávat.

Budoucnost

Nikdo na světě neví, jak se budou indexy vyvíjet v následujícím týdnu, natož v příštích pěti letech. Je určitě zapotřebí počítat s tím, že i zlaté časy indexového pasívního investování mohou jednou skončit. Avšak spíše než si sedět na rukou a prorokovat temné zítřky se jako pragmatičtější krok jeví dobře zvážit, jakou část kapitálu do podobné investice alokovat, neočekávat zhodnocení v řádu stovek procent a neupnout se pouze k jednomu indexu a jedné třídě aktiv – i pro menší a méně zkušené investory je zapotřebí svojí investici diverzifikovat a ETF jsou k tomuto účelu bezpochyby ideální nástroj.

Zaujala vás možnost investování do ETF?

LYNX umožňuje nákup a prodej ETF na amerických, evropských i asijských burzách za extrémně nízké poplatky.

Objevte více o investování do ETF
 
ETF trading: Graf při obchodování ETF

The post Aktivní (stock-picking) vs. pasivní (index-tracking) investování appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Aktivita ve výrobním sektoru stále rychle klesá
    Index nákupních manažerů ČR se v prosinci nepatrně zlepšil na 43,6 bodu z předchozí úrovně 43,5 bodu. Stagnace, respektive nepatrné zlepšení byly také tím, co čekali analytici a překvapení se tedy nekoná. Klíčovou zprávou je, že aktivita českého výrobního sektoru v prosinci klesala stejným tempem jako v listopadu.
  • Aktivita ve výrobním sektoru v říjnu rostla
    Index nákupních manažerů v ČR v říjnu rostl na úroveň 51,9 bodů z předchozí úrovně 50,7 b. To bylo mírně nad očekáváním trhu. Na zlepšení poukazoval i vývoj obdobných indexů z eurozóny a Německa či zprávy o vývoji zakázek. My jsme nicméně s ohledem na prudké zhoršení epidemické situace již v říjnu čekali snížení aktivity. V sousedním Polsku index stagnoval na předchozí úrovni 50,8 bodu, když se čekal mírný růst.
  • Aktivita ve výrobním sektoru zůstává nízká a inflaci táhnou zejména pohonné hmoty
    Květnová průmyslová produkce v eurozóně zklamala, když vzrostla meziměsíčně o 12,4 %, zatímco analytici očekávali její nárůst o 15 %. Ve srovnání s loňským rokem je aktivita v evropském výrobním sektoru stále o zhruba pětinu nižší. K obnovení produkce dopomohlo postupné rozvolňování restriktivních opatření proti šíření koronaviru, k čemuž v květnu docházelo ve většině evropských ekonomik. V červnu již většina fyzických překážek pro podnikání padla, lze tak očekávat další nárůst produkce napříč evropským výrobním sektorem. Návratu na plné využití výrobních kapacit nicméně brání slabá poptávka. Ta se týká především investičního zboží a zboží dlouhodobé spotřeby jako jsou automobily, což jsou hlavní produkty průmyslových odvětví. Současný další narůst nejistoty spojený s opětovně se zvyšujícím počtem nových případů covid-19 ve vybraných zemích této poptávce dozajista moc nepřidá. To potvrzuje i červencový ZEW index z Německa, jehož složka hodnotící očekávání hospodářského vývoje se oproti předchozímu měsíci snížila. Nastala tak očekáváná korekce předchozí vlny optimismu. Složka hodnotící současnou situaci za očekáváními analytiků naopak zaostala, když se čekal její další nárůst, ta však nakonec setrvala na hodnotě z června. Negativním důsledkem současné situace je i narušení mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců.
  • Aktivita v průmyslu a ve službách (PMI)
    Růst ekonomické aktivity v eurozóně v prosinci zpomalil výrazněji, než se čekalo, a to v důsledku vývoje ve službách, na něž dopadly komplikace související se stávající vlnou pandemie.
  • Aktivita v průmyslu ČR v únoru brzdila
    Index nákupních manažerů v ČR v únoru mírně klesl na hodnotu 56,5 bodu z předchozí úrovně 57,0 b. Hodnoty nad padesáti body značí expanzi sektoru, takže pokles na 56,5 bodu stále indikuje zvyšování aktivity výrobních podniků. Nicméně index je stále navyšován zhoršením subdodávek, který je běžně spojován s růstem výroby, ale tentokrát jde o problém na vstupech. Komentář PMI uvádí, že jde o největší narušení dodavatelských výkonů od prvního průzkumu v červnu 2001. Ovšem firmy stále hlásí růst výroby a nadále silnou poptávku navzdory pokračujícím omezením v souvislosti s pandemií. Narušení subdodávek představuje výrazný růst cen na straně vstupů, zatímco firmy toto navýšení přenášejí do cen finální produkce jen omezeně. Firmy tak pociťují zvýšenou finanční zátěž. Kapacitní problémy vedou k růstu náborů nových zaměstnanců a zaměstnanost roste nejrychleji od března 2018.
  • Aktivita v průmyslu USA nejvýše od března 2011, žádosti o odpory i předstihové ukazatele spíše příznivé
    Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v lednu výrazně zrychlila. Díky zvýšené domácí poptávce byl její růst ne...
  • Aktivita výrobců v ČR roste
    Index nákupních manažerů v lednu oproti prosinci klesl o desetinku na 59,0. Po zlepšení v předchozích dvou měsících, které bylo silnější než se čekalo, jsme společně s trhem odhadovali další zvýšení nad 60 bodů. Takže se jedná o mírné zklamání. Úroveň indexu je tak shodná s indexem PMI za celou eurozónu, ale lehce pod německým protějškem.
  • Aktivní investiční strategie brzy povstanou z popela
    Analytici francouzské banky Société Générale provedli výzkum výkonnosti globálních akciových trhů od roku 1995. Zkoumali výkonnost 16 tisíc akcií obchodovaných na světových burzách v ročním a dvouletém horizontu a tyto výkonnosti porovnávali s výkonností amerického akciového indexu S&P 500. Došli k závěru, že od roku 2011 má velká většina individuálních světových akcií horší výkonnost než americký index S&P 500. Pokud se podíváme na poslední období, v posledních dvou letech mělo 78 % akcií horší výkonnost než americký index, a v posledním roce mělo horší výkonnost 66 % akcií.
  • Aktivní operace bank – krátkodobé úvěry
    Každá obchodní banka samozřejmě potřebuje nějak vydělávat, aby plnila cíl zisku. Jedna z jejich aktivních operací je ...
  • Aktivní (stock-picking) vs. pasivní (index-tracking) investování
    Pasivní (indexové) investování zaznamenalo v minulých letech prudký nárůst. Ačkoliv se nejedná o nový produkt...
  • Aktivum běžného účtu platební bilance kleslo
    Aktivum běžného účtu platební bilance v květnu kleslo na 0,89 mld. CZK oproti 16,71 mld. CZK v dubnu. Trhy očekávaly pokles na -3,3 mld. CZK.
  • Aktivum běžného účtu platební bilance kleslo
    Aktivum běžného účtu platební bilance v červnu kleslo na -58,58 mld. CZK oproti 0,89 mil. CZK v květnu. Trhy očekávaly pokles na -12,1 mld.
  • Aktuality z komoditních trhů: Zotavení trhu s obilninami zvyšuje inflační napětí
    Ceny komodit již druhým týdnem rostou. Bloomberg Commodity Spot Index se postupně vyšplhal nad hodnotu, kterou měl před březnovou korekcí, a dosáhl nového devítiletého maxima. Za všeobecným oživením stojí oslabený dolar a nižší výnosy z dluhopisů. Nejvíce se na něm podílí pokračující vzestup klíčových zemědělských komodit, ať už jde o sojový olej, pšenici, cukr, či kukuřici.
  • Aktualizace BTC na 12. 9. 2023 – falešný průlom supportu
    BTC/USD se dnes ráno obchoduje s poklesem, ale našel jsem falešné prolomení klíčového supportu na 25 700 USD, což je silný signál možné rotace směrem nahoru.
  • Aktualizace BTC na 14. 8. 2023 – falešný průlom zóny supportu
    BTC/USD se dnes ráno obchoduje směrem vzhůru a je zde falešný průlom úrovně supportu na 29 200 USD, což je znamení, že prodejci by mohli být v pasti.
  • Aktualizace BTC na 15. 8. 2023 – potenciál pro průlom
    Pár BTC/USD se dnes obchoduje v bočním trendu za cenu 29 300 USD. Je zde potenciál pro průlom. V případě prolomení rezistence na 29 670 USD vidím potenciální růst směrem k vzestupné referenci na 30 110 USD.
  • Aktualizace BTC na 17. 8. 2023 - Prolomení obchodního rozpětí
    BTC/USD se dnes ráno obchoduje směrem dolů a našel jsem průlom obchodního rozpětí a support na 28 750 USD, což je dobré znamení pro další klesající pohyb.
  • Aktualizace BTC na 27. 7. 2023: test klíčové rezistence
    BTC/USD v posledních 24 hodinách rostl, ale klíčová rezistence na 29,600 USD je testována. Vidím potenciál pro další pohyb směrem dolů.
  • Aktualizace býčí vize pro solanu
    Solana dál vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Cena nedávno prorazila klínovou formaci a vygenerovala býčí signál. Tento signál byl dán, když byla cena přibližně na hladině 91 USD. Nyní se cena pohybuje okolo 108 USD. Od té doby byl náš první cíl na začátku klínového obrazce v oblasti 117–118 USD.
  • Aktualizace informací o BTC 2. prosince 2022 – potenciál větší rally
    BTC se obchoduje do strany na ceně 17 000 USD, ale v pozadí proráží trendovou linii nabídky, což je známka převahy kupujících.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024