Úterý 19. březen 2024 11:07
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

V Itálii se rodí riziko pro Evropu a finanční trhy

18.05.2018 15:27  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži

Návrh vládního programu mezi italskou euroskeptickou stranou Pěti hvězd a krajně pravicovou Ligou severu potvrzuje, že Itálie se může stát pro finanční trhy a euro velkým problémem.Dokument vládního programu je zatím jen ve formě návrhu a několik z těchto bodů ještě musí být podrobně projednáno. I současný návrh je však více než znepokojující.

Co obsahuje návrh vládního programu?

  • Mechanismus na možné opuštění eurozóny
  • Žádost na snížení dluhu Itálie vůči ECB o 250 miliard eur
  • Změna smluv s EU a pravidel stability
  • Přehodnocení některých misí NATO, ve kterých figuruje Itálie
  • Zrušení sankcí proti Rusku
  • Budoucí složení vládního kabinetu

Jaké jsou současné trendy?

  • Měnový pár EUR/USD začal posilovat a americké dvouleté a desetileté dluhopisy zaznamenaly nové maxima
  • Úvěrový impuls Itálie stagnuje a zanedlouho začne pravděpodobně klesat
  • Nedávno zveřejněná německá data potvrzují, že růst eurozóny dosáhl svého vrcholu (pravděpodobně už ve čtvrtém kvartále 2017). To znamená, že období blahobytu skončilo
  • Jednoroční klouzavý průměr indexu geopolitického rizika je blízko svému vrcholu

Trhy přijaly hrozící požadavky odpuštění dluhů ve výši 250 miliard negativně. Euro kleslo a italské vládní dluhopisy vzrostly. Olej do ohně ještě přilily úvahy o nerespektování maastrichtského kritéria třech procent deficitu veřejných financí a plán omezit imigraci do Itálie.

Trh se teď snaží absorbovat tyto negativní události,“ říká specialistka na dluhopisy v Saxo Bank, Althea Spinozzi. Měnový stratég John Hardy dodává, že výbuch výnosů na italských dluhopisech představuje potenciální riziko rozšíření negativního sentimentu i na ostatní dluhopisy evropské periférie. Investoři by měli podle něj sledovat i pár EUR/GBP. Brexit by totiž mohl spolu s vývojem v Itálii umocnit obavy o existenci EU.

Silný americký dolar

Pokud se Itálie stane novým rizikem pro Evropu a finanční trhy, investoři budou hledat bezpečný přístav. Tím se s největší pravděpodobností stane americký dolar. Tentokrát hraje všechno ve prospěch dolaru a v neprospěch eura. Silný dolar nejvíc postihuje rozvíjející se trhy. Akciový stratég Peter Garnry tvrdí, že tyto země jsou aktuálně v nejhorším stavu od roku 2008. Investoři by podle něj s ohledem na vývoj v Turecku a Argentině měli být připraveni na krizi na rozvíjejících se trzích. Další negativní událostí je nárůst ropy Brent na téměř 80 dolarů za barel, což může představovat pro vývoj světové ekonomiky zásadní brzdu.

Euroskeptické strany na vzestupu

Přestože to může znít nepravděpodobně, zdá se, že oba partneři vznikající italské vládní koalice se spoléhají na to, že euroskeptický Evropský parlament bude mít dosah na rozhodnutí Evropské komise. Osobně o tom velmi pochybuji, protože Francie a Německo mají na evropské instituce silný vliv. Měli bychom se připravit na to, že euroskeptické strany svoje zastoupení v Evropském parlamentu po volbách v roce 2019, i díky Itálii, ještě více posílí.

O autorovi:

Christopher Dembik je vedoucím oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži. Členem týmu Saxo Bank se stal v roce 2014 a vedoucím makroekonomické strategie je od roku 2016. Zaměřuje se na analýzu monetární politiky a globální makroekonomický vývoj ovlivněný fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickou analýzou.

V roce 2015 získal cenu Thomson Reuters StarMine pro nejlepší makroekonomické předpovědi ve Francii. Pro Saxo Bank tvoří Dembik měsíční Makroekonomické vyhlídky, které se zaměřují na monetární politiku, a pravidelně vydává své analýzy francouzské a polské ekonomiky. Často je citován v mezinárodních zpravodajských médiích, jako jsou např. Bloomberg, TF1 a Newsweek.

Dembik dříve pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu a během studií na Ekonomickém ústavu Polské akademie věd napsal práci na téma budoucnosti eurozóny.

Christopher Dembik vystudoval fakultu mezinárodních studií na Sciences Po Paris. Jeho rodným jazykem je francouzština, ale mluví také dobře anglicky a španělsky a domluví se trochu hebrejsky.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Visa integruje platební modul CBDC; Pákistán je připraven zcela zakázat digitální aktiva
    Krypto trhu se podařilo dosáhnout obratu, který vedl ke zvýšení hodnoty hlavních mincí. V důsledku toho včera vykázaly mírný nárůst. Celková kapitalizace krypto trhu zůstává na úrovni 2 bil. USD. Investoři nadále hromadí mince a sázejí na rally na krypto trhu. Jak jsem očekával, rok 2022 se pro krypto trhu stává zlomovým. Analytici mají nyní na digitální mince dva různé pohledy.
  • Visa otestuje své kryptoměnové služby
    Ve čtvrtek se společnost Visa Inc. přidala ke svému konkurentovi Mastercard Inc. a nabídla centrálním bankám možnost otestovat maloobchodní aplikace pro digitální měny, které banky budou emitovat.
  • Visa si nenechá ujít vlnu kryptoměnového šílenství a spustí krypto konzultační služby
    Z 6 000 respondentů z celého světa jich 94 % vědělo alespoň něco málo o kryptoměnách, přičemž přibližně třetina do nich investovala nebo je používala jako formu směny.
  • Visa spolupracuje se Solanou, aby způsobila revoluci v platbách!
    Visa (V.US), globální společnost zabývající se platebními technologiemi, rozšiřuje své obzory tím, že vstoupila do blockchainového prostoru se Solanou. Partnerství si klade za cíl modernizovat zahraniční pohyb peněz a již zaznamenalo úspěšný převod milionů USDC, stablecoinů navázaných na americký dolar, mezi svými partnery přes sítě Solana i Ethereum. Pro společnost Visa to znamená významný krok, protože plánuje využít vysoce výkonné blockchainy, jako je Solana, k usnadnění rychlého a nákladově efektivního vypořádání plateb. Kryptoměna Solana získala přes 1,6 %, i když širší trh s kryptoměnami vykazoval známky poklesu.
  • Visa spolupracuje s již 60 kryptoprostory
    Celosvětový poskytovatel služeb digitálních plateb, společnost Visa, uzavřela s hlavními 60 kryptoplatformami partnerství, aby mohla spustit kartové programy, ty mají spotřebitelům usnadnit jak převádění, tak utrácení digitálních měn a to u 80 milionů obchodníků po celém světě.
  • Visa vykázala nejmenší čtvrtletní růst zisku za poslední dva roky, akcie klesly o 2,2 %.
    Společnost Visa Inc., globální zpracovatel plateb, vykázala za 3. čtvrtletí 2023 mírný nárůst čistého zisku ve výši 4,16 miliardy USD, přičemž upravený zisk překonal odhady na úrovni 2,16 USD na akcii. Jedná se o nejmenší čtvrtletní nárůst zisku za více než dva roky v důsledku pokračujícího vlivu vysoké inflace a rostoucích nákladů na půjčky. Nicméně příjmy společnosti z mezinárodních transakcí vzrostly o 14 %, i když nedosáhly očekávaných 18 %. Finanční ředitel společnosti Visa Vasant Prabhu přičítá zpomalení růstu objemu plateb v USA od března popri zmírněné inflaci, neboť pokles inflace obvykle ovlivňuje společnosti vydávající kreditní karty, které si účtují procenta z hodnoty transakcí. Navzdory obavám ze zpomalení však společnost předpokládá pro fiskální rok 23 nízký dvouciferný růst čistých tržeb a růst zisku na akcii ve středních desítkách.
  • Visa vyvíjí technologii pro digitální měny (CBDC)
    Visa oznámila, že rozšíří své krypto služby ještě o krok dále díky partnerství s blockchainovou softwarovou společností Consensys, aby vybudovala "nájezd" pro digitální měny centrálních bank (CBDC).
  • Visa – Nové maximum
    Visa prolomila odpor v podobě maxima ze 4. května 2018 ($ 128 – $ 128.36). To znamená, že Visa nastavila novou m...
  • Visegrádská „čtyřka“ po 30 letech: posun od ekonomiky k politice
    Země Visegrádské trojky se hned po podpisu 15. února 1991 musely soustředit na podporu svých ekonomik, prioritu měly Polsko, Československo a Maďarsko stejnou: přiblížit se co nejrychleji životní úrovní k „západu“. Před 30 lety dosahovaly středoevropské ekonomiky pouze pětiny až třetiny úrovně západní Evropy. Tento cíl se všem čtyřem zemím podařilo docílit, jak ukazují srovnávací data ve studii CapitalPanda, když země ‚Visegrádu‘ dosahují přes 70–90 % úrovně průměru EU.
  • Visual Orders – cenný pomocník v rukou obchodníka
    Visual Orders, tedy „vizuální pokyny“, jsou doplňkem obchodní platformy BossaFX napsaným jazykem MQL4. Jak již sa...
  • V Itálii začala fungovat letecká společnost ITA, nástupce Alitalie
    V Itálii dnes oficiálně začala fungovat letecká společnost Italia Trasporto Aereo (ITA), která je nástupcem kdysi věhlasných aerolinek Alitalia. Ty po více než 74 většinou ztrátových letech a po neúspěšné snaze o záchranu ukončily činnost. ITA je ve vlastnictví státu.
  • Vitalik Buterin daroval Ukrajině 5 milionů dolarů v ETH
    Tvůrce a spoluzakladatel Etherea (ETH), Vitalik Buterin tento týden daroval 5 milionu dolarů charitativním organizacím na Ukrajinu. Charitativní organizace, které získaly finanční prostředky (Aid for Ukraine, Unchain Fund) o tom informovaly na Twitteru.
  • Vitalik Buterin představuje budoucnost Etherea a NFT: Soulbound Tokens
    Jelikož popularita Web3 a NFT průmyslu pomalu klesá, navrhl Vitalik Buterin svou vlastní vizi budoucnosti NFT, která může přinést druhý dech do průmyslu: vlastnost „Soulbound“ položky z online MMORPG World of Warcraft.
  • Vitalik Buterin připomíná Adamovi Backovi, že bitcoin byl navržen člověkem
    Spoluzakladatel společnosti Ethereum, Vitalik Buterin zase udeřil na generálního ředitele společnosti Blockstream, Adama Backa a připomněl jí, že bitcoin byl ve skutečnosti vytvořen člověkem.
  • Vitalik Buterin vkládá velké naděje od kryptoměn na rok 2023
    Vitalik Buterin, zakladatel Etherea, se podělil o svůj názor na vývoj na kryptoměny v roce 2023.
  • Vitalik Buterin: ,,zaměřte se na technologii, ne na cenu”
    Spoluzakladatel Etherea krypto investorům doporučil, aby se místo sledování cen zaměřili na sledování technologie.
  • Vitalik Buterin zdůrazňuje, co si přeje pro rok 2023
    Spoluzakladatel společnosti Ethereum, Vitalik Buterin, se podělil o některé býčí názory na příští rok, včetně dosažení nového milníku pro škálování rollupů podle roadmapě Etherea.
  • Víťazi a porazení z akvizície Activision
    Začiatok roku 2022 sa vyznačuje zvýšenou aktivitou v oblasti fúzií a akvizícií v hernom sektore. Take-Two Interactive oznámila akvizíciu Zynga minulý týždeň a teraz Microsoft oznámil svoje plány na akvizíciu Activision-Blizzard v najväčšej hernej M&A dohode v histórii! Správy spustili veľké pohyby cien akcií v celom odvetví, keďže očakávania pre ďalšie fúzie a akvizície v oblasti hier rástli. Poďme sa pozrieť na potenciálnych víťazov a porazených z akvizície Activision.
  • Víťazom US volieb sú kovy. Na devízových trhoch to môže pomôcť AUD aj CLP
    Najväčším víťazom amerických volieb je zatiaľ meď. Jej cena vzrástla za posledné tri dni o zhruba 10%. A to dnes ešte bola aj vyššie. Solídne zisky zaznamenali aj ďalšie kovy – zinok a hliník. Dôvodom sú predvolebné sľuby Trumpa o masívnych infraštruktúrnych investíciách. Síce v programe žiadnu konkrétnu sumu nemá, v jednej z debát sa zmienil, že by na infraštruktúrne projekty dal viac ako bilión USD (okolo 5,5% HDP). Rozhodne to nie je malá suma, a tak Trumpovo víťazstvo spustilo na medi nákupnú horúčku:
  • Víťazstvo Clintonovej by bolo pre americkú ekonomiku lepšie
    Tento post nebude o volebných programoch, ale o americkom volebnom systéme. Prezident sa v USA volí osobitne od zákonodarnej moci (kongres – senát, snemovňa reprezentantov). Pokiaľ nemá tá strana, z ktorej je prezident, väčšinu v oboch komorách kongresu, tak sú prezidentove právomoci výrazne oklieštené a spomedzi dôležitejších ekonomických opatrení presadí prezident len to, čo vyobchoduje s druhou stranou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Purple MT4 platforma nova