Pátek 19. duben 2024 10:06
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
FTMO férovost
reklama
CapXmaster

Víťazi a porazení z akvizície Activision

20.01.2022 15:16  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Spoločnosť Microsoft oznámila nákup spoločnosti Activision-Blizzard vo výške 68,7 miliardy dolárov  
  • Najväčšia fúzie z oblasti gamingu v histórii
  • Microsoft sa stane treťou najväčšou hernou spoločnosťou na svete
  • Akcie Activision rástli po týchto správach, ťažili z toho aj ďalší vývojári videohier
  • Akcie Sony klesajú, pretože Xbox získava náskok pred PlayStation
  • Očakávania ďalších obchodov v hernom sektore
  • Ubisoft a Electronic Arts na radare

Začiatok roku 2022 sa vyznačuje zvýšenou aktivitou v oblasti fúzií a akvizícií v hernom sektore. Take-Two Interactive oznámila akvizíciu Zynga minulý týždeň a teraz Microsoft oznámil svoje plány na akvizíciu Activision-Blizzard v najväčšej hernej M&A dohode v histórii! Správy spustili veľké pohyby cien akcií v celom odvetví, keďže očakávania pre ďalšie fúzie a akvizície v oblasti hier rástli. Poďme sa pozrieť na potenciálnych víťazov a porazených z akvizície Activision.

Microsoft kupuje Activision Blizzard

Microsoft oznámil plány na akvizíciu Activision Blizzard v hotovosti za takmer 69 miliárd dolárov! Nejde len o najväčšiu hotovostnú M&A transakciu od začiatku pandémie, ale aj o najväčšiu hernú M&A v histórii! Je to ďalší krok v expanzii Microsoftu do herného priemyslu po 7,5 miliardovej akvizícii Bethesdy, ďalšej gaminovej spoločnosti. Spoločnosť bude teraz môcť pridať franšízy spoločnosti Acitivision do svojej predplatiteľskej služby, čím sa zvýši záujem o jej značku Xbox. Prevzatie Activision môže tiež začať nový trend v hernom priemysle, kde spoločnosti herných konzol môžu začať kupovať celých vydavateľov namiesto exkluzívnych práv len na vybrané tituly.

Víťazi: Spoločnosti pôsobiaci v hernom priemysle

Microsoft ponúkol takmer 50% prémiu oproti trhovej cene Activision. Napriek tomu, že Microsoft navrhol hotovostnú dohodu a mal dostatok peňazí na jej financovanie, akcie spoločnosti Activision vyskočili zo 65 na 87 dolárov, čo je stále menej ako navrhovaných 95 dolárov za akciu. Keďže to bola druhá veľká herná fúzia a akvizícia oznámená nedávno, akcie iných vývojárov videohier vyskočili v očakávaní väčšej konsolidácie v rámci odvetvia. Ubisoft vyskočil o 12 %, CD Projekt získal 3 %, zatiaľ čo Electronic Arts sa posunuli o 6 % vyššie. Akcie japonských videoherných spoločností Capcom, Square Enix a Konami zaznamenali nárast o viac ako 2 %.

 

Akcie Activision (ATVI.US) začali utorkové obchodovanie s masívnym býčím cenovým rozdielom. Cena akcií však nedosiahla 95 USD za akciu, ktorú navrhla spoločnosť Microsoft (MSFT.US). Rally bola zastavená v zóne odporu 86,35 USD, ktorá sa vyznačovala 61,8% retracementom z roku 2021. Vzhľadom na silnú finančnú pozíciu Microsoftu a značnú prémiu však obchod pravdepodobne prejde. Zdroj: xStation5

Porazení: Sony

Activision Blizzard je známy vydavateľ videohier, ktorý má vo svojom portfóliu niekoľko trhákov. Microsoft sa po prevzatí Activisionu stane treťou najväčšou hernou spoločnosťou na svete z hľadiska príjmov, po prevzatí spoločnosti Tencent a Sony. Sony (SONY.US) možno považovať za jedného z najväčších porazených fúzie Activision-Microsoft. Akvizícia spoločnosti Activision môže podnietiť spoločnosť Microsoft, aby začlenila franšízy spoločnosti Activision do svojich predplatiteľských služieb – k dispozícii iba na herných konzolách Xbox, a nie na konzolách PlayStation od Sony, s cieľom podporiť krížový predaj svojich produktov. Spoločnosť Sony nemá rovnakú expozíciu na trhoch s počítačovými a mobilnými hrami ako spoločnosť Microsoft a expanzia takého veľkého konkurenta na trhu herných konzol môže povzbudiť manažment, aby zvážil svoje rozšírenie. Sony však nemá takú silnú finančnú pozíciu ako Microsoft a toľko peňazí na míňanie.

 

Sony má na míňanie oveľa menej peňazí ako veľké spoločnosti Apple alebo Microsoft. Zdroj: Bloomberg, XTB Research

Potenciálne ciele v oblasti fúzií a akvizícií v hernom sektore

Akvizícia spoločnosti Activision Blizzard spoločnosťou Microsoft nebola jedinou nedávno ohlásenou veľkou akvizíciou v hernom sektore. Take-Two Interactive, americký vydavateľ videohier, začiatkom tohto roka oznámil fúziu so spoločnosťou Zynga, vývojárom mobilných hier. Zvýšená aktivita v oblasti fúzií a akvizícií v hernom sektore začiatkom roka 2022 vyvolala nádeje, že čoskoro budú oznámené ďalšie dohody, najmä preto, že ponuky na prevzatie od spoločností Take-Two a Microsoft ponúkali značné prirážky oproti trhovej cene. Aj keď sme už spomenuli niektoré akcie, ktoré vyskočili po správach o prevzatí spoločnosti Activison, zdá sa, že niektoré z nich sú zraniteľnejšie, aby sa stali cieľom prevzatia. Ubisoft, francúzske videoherné štúdio známe vďaka franšíze „Assassin's Creed“ alebo poľský CD Projekt, známy zo série „The Witcher“, sú vnímaní ako potenciálni kandidáti.

Ubisoft

Špekulácie o možnom prevzatí Ubisoftu (UBI.FR) sa začali v roku 2018, keď čínsky gigant Tencent získal 5% podiel v štúdiu. Investícia pomohla Ubisoftu brániť sa pred pokusom o prevzatie od Vivendi a vyvolala diskusiu, či môže francúzsku spoločnosť získať Tencent. Skutočnosť, že Ubisoft sa obchoduje so zľavou v porovnaní s konkurentmi v USA, pri zvažovaní pomeru ceny k tržbám, podporuje tieto špekulácie aj naďalej. Spoločnosť má vo svojom portfóliu niekoľko známych franšíz, ktoré sa zameriavajú najmä na PC a konzolové hry.

 

Správy o prevzatí Activision pomohli Ubisoftu (UBI.FR) prekonať hornú hranicu zostupného kanála. Akcie pokračovali v raste aj v nasledujúcich dňoch a kvôli nízkemu zhodnoteniu sú často uvádzané ako potenciálny ďalší cieľ M&A.. Zdroj: xStation5

CD Projekt

CD Projekt (CDR.PL) je tiež potenciálny kandidát na M&A. Poľská spoločnosť pokračuje v obchodovaní 60 % pod rekordnými maximami po neúspešnom spustení hry „Cyberpunk 2077“. Avšak zatiaľ čo CD Projekt má vo svojom portfóliu iba veľké mená – Cyberpunk a Zaklínač . Toto obmedzené portfólio z neho robí o niečo menej pravdepodobný cieľ veľkých technologických spoločností ako Microsoft alebo Apple.

 

Akcie spoločnosti CD Projekt (CDR.PL) zaznamenali nárast po správach o prevzatí spoločnosti Activision a testovali hornú hranicu trojuholníkového vzoru. Časť ziskov však bola vymazaná po tom, čo býci nedokázali prelomiť odpor 205,00 PLN. Najbližšiu podporu možno nájsť na spodnej hranici trojuholníkového vzoru v oblasti 182,00 PLN. Zdroj: xStation5

Electronic Arts

Electronic Arts (EA.US) sa tiež navrhuje ako potenciálny cieľ fúzií a akvizícií. EA je oveľa väčšia spoločnosť ako Ubisoft alebo CD Projekt a má bohaté portfólio franšíz, ktoré si často vyberajú hráči herných konzol, ako je Fifa alebo Battlefield, čo z nej robí dobrý cieľ pre akvizíciu spoločnosťami ako Microsoft alebo Sony. Keďže je však EA veľká spoločnosť s veľkým portfóliom, môže sa stať cieľom akvizície relatívne novým, no veľkým hráčom v hernom sektore, potenciálne Applom alebo Amazonom, čo by poskytlo nadobúdateľovi okamžitú a silnú prítomnosť v tomto prosperujúcom odvetví.

Akcie Electronic Arts (EA.US) vzrástli po správach o akvizícii Activision-Microsoft, ale neskôr väčšinu ziskov vymazali. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Visegrádská „čtyřka“ po 30 letech: posun od ekonomiky k politice
    Země Visegrádské trojky se hned po podpisu 15. února 1991 musely soustředit na podporu svých ekonomik, prioritu měly Polsko, Československo a Maďarsko stejnou: přiblížit se co nejrychleji životní úrovní k „západu“. Před 30 lety dosahovaly středoevropské ekonomiky pouze pětiny až třetiny úrovně západní Evropy. Tento cíl se všem čtyřem zemím podařilo docílit, jak ukazují srovnávací data ve studii CapitalPanda, když země ‚Visegrádu‘ dosahují přes 70–90 % úrovně průměru EU.
  • Visual Orders – cenný pomocník v rukou obchodníka
    Visual Orders, tedy „vizuální pokyny“, jsou doplňkem obchodní platformy BossaFX napsaným jazykem MQL4. Jak již sa...
  • V Itálii se rodí riziko pro Evropu a finanční trhy
    Návrh vládního programu mezi italskou euroskeptickou stranou Pěti hvězd a krajně pravicovou Ligou severu potvrzuje, že Itálie se může stát pro finanční trhy a euro velkým problémem.Dokument vládního programu je zatím jen ve formě návrhu a několik z těchto bodů ještě musí být podrobně projednáno. I současný návrh je však více než znepokojující.
  • V Itálii začala fungovat letecká společnost ITA, nástupce Alitalie
    V Itálii dnes oficiálně začala fungovat letecká společnost Italia Trasporto Aereo (ITA), která je nástupcem kdysi věhlasných aerolinek Alitalia. Ty po více než 74 většinou ztrátových letech a po neúspěšné snaze o záchranu ukončily činnost. ITA je ve vlastnictví státu.
  • Vitalik Buterin daroval Ukrajině 5 milionů dolarů v ETH
    Tvůrce a spoluzakladatel Etherea (ETH), Vitalik Buterin tento týden daroval 5 milionu dolarů charitativním organizacím na Ukrajinu. Charitativní organizace, které získaly finanční prostředky (Aid for Ukraine, Unchain Fund) o tom informovaly na Twitteru.
  • Vitalik Buterin představuje budoucnost Etherea a NFT: Soulbound Tokens
    Jelikož popularita Web3 a NFT průmyslu pomalu klesá, navrhl Vitalik Buterin svou vlastní vizi budoucnosti NFT, která může přinést druhý dech do průmyslu: vlastnost „Soulbound“ položky z online MMORPG World of Warcraft.
  • Vitalik Buterin připomíná Adamovi Backovi, že bitcoin byl navržen člověkem
    Spoluzakladatel společnosti Ethereum, Vitalik Buterin zase udeřil na generálního ředitele společnosti Blockstream, Adama Backa a připomněl jí, že bitcoin byl ve skutečnosti vytvořen člověkem.
  • Vitalik Buterin vkládá velké naděje od kryptoměn na rok 2023
    Vitalik Buterin, zakladatel Etherea, se podělil o svůj názor na vývoj na kryptoměny v roce 2023.
  • Vitalik Buterin: ,,zaměřte se na technologii, ne na cenu”
    Spoluzakladatel Etherea krypto investorům doporučil, aby se místo sledování cen zaměřili na sledování technologie.
  • Vitalik Buterin zdůrazňuje, co si přeje pro rok 2023
    Spoluzakladatel společnosti Ethereum, Vitalik Buterin, se podělil o některé býčí názory na příští rok, včetně dosažení nového milníku pro škálování rollupů podle roadmapě Etherea.
  • Víťazom US volieb sú kovy. Na devízových trhoch to môže pomôcť AUD aj CLP
    Najväčším víťazom amerických volieb je zatiaľ meď. Jej cena vzrástla za posledné tri dni o zhruba 10%. A to dnes ešte bola aj vyššie. Solídne zisky zaznamenali aj ďalšie kovy – zinok a hliník. Dôvodom sú predvolebné sľuby Trumpa o masívnych infraštruktúrnych investíciách. Síce v programe žiadnu konkrétnu sumu nemá, v jednej z debát sa zmienil, že by na infraštruktúrne projekty dal viac ako bilión USD (okolo 5,5% HDP). Rozhodne to nie je malá suma, a tak Trumpovo víťazstvo spustilo na medi nákupnú horúčku:
  • Víťazstvo Clintonovej by bolo pre americkú ekonomiku lepšie
    Tento post nebude o volebných programoch, ale o americkom volebnom systéme. Prezident sa v USA volí osobitne od zákonodarnej moci (kongres – senát, snemovňa reprezentantov). Pokiaľ nemá tá strana, z ktorej je prezident, väčšinu v oboch komorách kongresu, tak sú prezidentove právomoci výrazne oklieštené a spomedzi dôležitejších ekonomických opatrení presadí prezident len to, čo vyobchoduje s druhou stranou.
  • Víte co je platooning? Daimler Trucks přehodnocuje výsledky.
    Úspory paliva při platooningu nesplňují očekávání a společnost Daimler Trucks jízdu kamionů v propojených konvojích přehodnocuje.
  • Víte, jak okamžitě ušetříte až 70% na povinném ručení?
    Platit za pojištění nepotěší snad nikoho a navíc to znamená nepříjemný výdaj z rozpočtu. Třeba platit velké částky za své auto, na které musíte mít sjednané povinné ručení pro případ, že způsobíte někomu nehodu či škodu. My vám teď ukážeme, kde zaplatíte nesrovnatelně méně a zároveň získáte výrazně více. Jak tedy platit až o 70% méně?
  • Vítek přesouvá majetek v Dubaji na dceřinou firmu skupiny CPIPG
    Společnost Endurance Hospitality Finance (EHF), která je dceřinou firmou realitní skupiny CPI Property Group (CPIPG), uzavřela dohodu s hlavním akcionářem Radovanem Vítkem o převodu veškerého základního kapitálu společnosti Rising Falcon Holding Limited sídlící v Abú Zabí na EHF. CPIPG o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Vítek je hlavním akcionářem CPIPG a majitelem firmy Rising Falcon.
  • Vítězem miliardového lesnického tendru Lesů ČR je Uniles z koncernu Agrofert
    Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. ČTK to zjistila z přehledu uzavřených smluv na webu Lesů ČR. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.
  • Vítězem Rutte, Wilders uznal porážku. Nizozemské volby ŽIVĚ na Patria.cz!
    Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, která ve 150členném parlamentu bude mít 33 křesel. Vyplývá to z takřka konečných výsledků po sečtení zhruba 95 procent volebních okrsků. Na druhém místě s 20 mandáty skončila nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která za VVD oproti očekáváním výrazně zaostala. Wilders již Rutteho vítězství uznal. Volby jsme pro vás s podporou čtk pokrývali na Patria.cz online.
  • Vítězem Rutte, Wilders uznal porážku. Nizozemské volby ŽIVĚ na Patria.cz!
    Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rut...
  • Vítězem seance byl opět Nasdaq
    Úterní obchodování na zámořských trzích bylo spíše ve vyčkávacím módu, kdy se zřetelný pohyb na indexech udál v průmyslovém Dow Jones Industrial Average, který po celou seanci zaostával za včerejším závěrem. Druhá polovina obchodního dne byla ovšem v režii technologického Nasdaq Composite, jenž se nakonec posunul severním směrem o 0,4 %. Výrazného růstu se po zveřejnění výsledků za předešlý kvartál dočkali investoři Zoom Video Com. Technologická společnost překonala konsensus v oblasti čistého zisku na akcii o takřka 24 %, a to vše při tržbách 1,146 mld. USD, což bylo lehce nad odhady analytiků.
  • Vítězem seance byl průmyslový Dow Jones
    Indexy se v průběhu včerejšího dne pohybovaly kolem pátečních zavíracích hodnot, kdy v nejlepší kondici byl průmyslový Dow Jones Industrial Average, který přidal 0,3 %. Akcie Arm Holding pokračovaly v úžasné rally, když včera posílily o přibližně 30 % a obchodovaly se na šestinásobku denního obchodovaného průměru. Expedia Group poskočila o více jak 2 % díky novým investičním doporučením několika analytiků. V průběhu seance, kdy Nvidia posílila i o více jak 20 USD, překonala společnost další významný milník, a to překonání Amazonu co do velikosti tržní kapitalizace a zařadila se na čtvrtou nejhodnotnější firmu za Apple, Microsoft a Alphabet. Akcie Nvidia přidaly další ziskový obchodní den v měsíci, ovšem ani to nestačilo na udržení čtvrté pozice z pohledu tržní kapitalizace a opět posun za Amazon.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Broker EX-CAP
FBS
BidAskBit
reklama
CapXmaster srovnani