Úterý 19. březen 2024 06:37
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Rozbřesk: Nedostatek zaměstnanců bariérou dalšího růstu Česka

11.10.2017 09:13  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Situace na českém trhu práce je každým měsícem stále napínavější. Na jedné straně klesá míra nezaměstnanosti, která v posledním měsíci propadla už na 3,8 %, na straně druhé firmy hledají stále více nových zaměstnanců. A za vším můžeme hledat především silný růst české ekonomiky, zejména pak průmyslu, který vytváří rekordní počet volných pracovních míst. Tentokrát se jejich počet vyšplhal už na historických - více než 206 tisíc. Na jedno pracovní místo tak v průměru připadají méně než dva nezaměstnaní. Je to samozřejmě jen průměr, ale výrazné zlepšení situace za poslední dva roky je vidět v podstatě ve všech okresech ČR. 

Volných pozic sice přibývá, nicméně zájem firem o konkrétní profese se mění jen minimálně. Stále největší zájem panuje o montážní dělníky, pomocné dělníky ve výrobě, pomocné profese ve stavebnictví, řidiče a kvalifikované řemeslníky. Navíc se struktura inzerátů firem nabízejících práci za posledních deset měsíců příliš nezměnila, a tak rostou jen poptávané počty zaměstnanců a mírně se zvyšují i nabízené mzdy. Nedostatek lidí je navzdory historicky nejvyšší zaměstnanosti v ekonomice stále markantnější a možnosti najít nové zaměstnance na trhu stále menší. Nevyhnutelným výsledkem těchto dvou trendů je tak zrychlování růstu mezd, které bylo jasně vidět už v první polovině roku, kdy se mediánová mzda zvýšila o více než 8 %. To nepochybně zahýbe i se mzdovými náklady firem, nicméně jejich průměrný roční růst za posledních osm let dosahoval v eurech 1,3 %, a průměrné mzdové náklady firem v ČR včetně daní byly 8. nejnižší v rámci celé EU. Dlužno dodat, že zásluhu na tom mělo i umělé oslabení koruny, a tak naopak její letošní posílení s těmito statistikami nepochybně ještě zahýbe. ČR se dostane opět před Slovensko, které zatím bylo pro zaměstnavatele dražší už od roku 2014. 

A co čekat dále? V následujících měsících dojde ještě k mírnému poklesu nezaměstnanosti, nicméně v závěru roku, kdy budou končit úvazky na dobu určitou, opět nezaměstnanost krátkodobě (jako již tradičně) vzroste. ČR si i tak nepochybně udrží pozici země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU. 

FINANČNÍ TRHY

CZK a dluhopisy

V průběhu včerejška se už koruna nesnažila dobývat nová post-exitová maxima a držela se těsně nad 25,85 EUR/CZK. Po silné pondělní nadílce už z domácí ekonomiky žádná významná data nepřišla a hned tak ani nepřijdou. Inflace spolu s dalšími čísly podporuje odhodlání ČNB pozvolna zvyšovat sazby, nicméně další zasedání bankovní rady bude až 2. listopadu. 

Poměrně klidný den má za sebou i bondový trh. Výnos desetiletého státního dluhopisu se udržel nad 1,30 %, nicméně kratší konec opět mírně poklesl. Nejspíše si dále žije příběh vysoké likvidity a zájmu zahraničních investorů, kteří pozice v českých dluhopisech neopustili ani po exitu. Dnes se bude MF snažit na trhu získat delší peníze a v rámci emisí pěti, deseti a patnáctiletého dluhopisu by rádo získalo 12 mld. korun. Výsledky budou nepochybně zajímavé nejen z pohledu výnosů, které za poslední měsíc viditelně vzrostly, ale i z pohledu zájmu investorů. 

Zahraniční forex
Stažení plánů na vyhlášení nezávislosti ze strany katalánské vlády včera pomohlo eurodolaru k tomu, aby smazal další ztráty z uplynulých týdnů. Katalánská kauza tak možná přestane být na periferii eurozóny tou hlavní - časem by ji však měly vystřídat blížící se volby v Itálii. V této souvislosti je třeba zmínit, že italský parlament dnes bude hlasovat o důležitém volebním zákonu, který určí, podle jakého klíče se budou rozdělovat mandáty v parlamentu.

Jinak dnes eurodolar bude sledovat zápis z posledního jednání Fedu, které vyznělo vcelku jestřábím způsobem. Na tržních očekáváních, která počítají s tím, že Fed v prosinci zvýší úrokové sazby, by se ale nic zásadního nemělo změnit, a tudíž i dopad na dolar by měl být malý. 

Ropa
Cena ropy Brent se včera vydala vzhůru, nicméně pohyb se odehrál v rámci intervalu vytyčeného v minulých týdnech. S větším odstupem lze tak říci, že žádné zásadnější zprávy tak trh v současnosti nemusí vstřebávat.

Pozornost se tento týden kromě čísel o zásobách v USA (o den opožděných) soustředí na měsíční zprávy z trhu. Dnes tu svou zveřejní OPEC, který patrně pochválí současný vývoj na trhu, jenž je patrně ve znamení odbourávání zásob. Zajímavější však budou závěry zítřejší zprávy IEA, a to zejména pro rok 2018, neboť výhled na něj prozatím není z hlediska producentů nijak zvlášť růžový.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Na trhu s ropou zavládli medvědi
    Jeden z trhů, na kterých ještě panuje volatilita, tuto svou vlastnost včera opět demonstroval. Řeč je o ropě a o tom, že její cena se včera dostala o více než 20 % pod svá letošní maxima.
  • Rozbřesk: Na trhy se vrací volatilita. Je strach z koronaviru u konce?
    Americké akcie si včera připsaly 1,4 % a index Nasdaq uzavřel na nových maximech. Na trhy se vrací volatilita. Včera to bylo počtvrté za posledních sedm seancí, kdy americké akcie zaznamenaly pohyb výraznější než 1 %. To vše přichází po období relativně bezprecedentního klidu z konce roku 2019.
  • Rozbřesk: Návrat optimismu v Německu (?)
    Na tvrdá data, která by naznačila, zda se firmy v Evropě začínají obávat prohlubování obchodní války, si ještě budeme muset docela dlouho počkat, avšak v mezičase tu máme alespoň dávku indikátorů mapujících nálady v podnikatelském sektoru. Včera to byly jednak ty domácí v podobě konjunkturálního průzkumu mezi podniky v průmyslu, stavebnictví, ve službách a samozřejmě i samotnými spotřebiteli, a vedle toho i indexy nákupních manažerů (PMI) ve Francii, Německu a v eurozóně. Dnes se k nim připojí ještě asi ten nejsledovanější ukazatel – a sice Ifo, které v posledních měsících rozhodně mnoho radosti finančním trhům nepřineslo. Zvláště v případě očekávání německých firem, které už v posledních měsících nebyly zdaleka tak optimistické jako na přelomu roku.
  • Rozbřesk: Návrat Řecka na trh dluhopisů jako důkaz uvolněných finančních podmínek
    Řecká ekonomika se jako bájný pták Fénix zvedá z popela a euro s ní. Včera totiž nedávno zbankrotovaný řecký stát upsal poprvé za poslední tři roky na trhu dluhopisy a nadšení z tohoto počinu oslavil eurodolar dotykem hranice 1,17.
  • Rozbřesk: Návrat z prázdnin ve znamení obav - brexit, obchodní války, Argentina a další…
    První zářijový týden a “den práce” v USA pravidelně označují na trzích konec prázdnin. Investoři se vrací k “vážnému” obchodování a musí se rozhodnout, které z letních zpráv byly skutečně důležitými signály a které nepodstatným šumem. Během léta se dál zhoršovala ekonomická čísla (zejména v Německu a v Číně) a současně výrazně vzrostlo geopolitické napětí - jak spojené s obchodními válkami, tak i brexitem.
  • Rozbřesk: Navrhované odklady plateb sociálního a zdravotního pojištění = krok správným směrem
    Odklady plateb sociálního a zdravotního pojištění jsou přesně tím nástrojem, který v tuto chvíli velká část podniků skutečně potřebuje a ocení je. Pokud návrh projde, může přinést krátkodobě významnou úlevu. Z poslední ankety mezi podniky na Ranní kávě hlavního ekonoma Patrie Jana Bureše a jeho hostů vyplynulo, že vysoké procento (skoro polovina) bude do měsíce řešit likvidní problémy. A skoro třetina z dotázaných by si jako nástroj pomoci vybrala na prvním místě právě odklady plateb sociálního a zdravotního pojištění.
  • Rozbřesk: Nečekaně jasně řečené A, ale nevyslovené B z ECB podtrhlo nohy italskému dluhu i eurodolaru
    Včerejší zasedání ECB bylo jedním ze dvou klíčových hřebů tohoto týdne. Během něho definitivně kapitulovala poslední bašta zvrhlého makroekonomického směru tvrdícího občanům, že současná inflace je přechodná záležitost, na níž netřeba reagovat. Nová prognóza ECB totiž ukázala na to, že tzv. jádrová inflace bude nad dvouprocentním cílem nejen letos, ale i příští rok a dokonce i v roce 2024.
  • Rozbřesk: Nedostatek lidí bariérou pro další růst české ekonomiky, obchodní válka eskaluje
    Napětí na českém trhu práce je čím dál větší, jak už ostatně každý měsíc naznačují statistiky nezaměstnanosti i volných pracovních míst. Míra nezaměstnanosti klesá a vlastně je už nejnižší v historii samostatné ČR a vlastně i ve srovnání se všemi ostatními členskými zeměmi EU. Podle domácích statistik jsou nyní tři procenta lidí bez práce, nicméně pokud se podíváme na srovnatelná data za celou Unii, tak míra nezaměstnanosti dosahuje aktuálně jen 2,2 %. Lidí, kteří si aktivně hledají práci a jsou do ní schopni (či ochotni) nastoupit během dvou týdnů, je výrazně méně, než naznačují data z úřadů práce. Pak nám vychází, že vlastně na jedno volné pracovní místo nepřipadá jeden nezaměstnaný, ale že jeden člověk bez práce si může (v průměru) vybírat hned ze dvou volných míst. A těch je aktuálně něco přes 280 tisíc, tedy pokud budeme brát v úvahu údaje pouze tak, jak jsou uvedena ve statistikách úřadů práce.
  • Rozbřesk: Nedostatek lidí se stává brzdou dalšího růstu
    Průmysl sice na konci druhého čtvrtletí ubral na tempu, ale rozhodně se nedá říct, že by ho ztrácel nebo že by mu chyběly zakázky. Spíše naopak. Zakázek je dost a to, co toto největší tuzemské odvětví postrádá, jsou noví zaměstnanci. S tím, jak stále klesá nezaměstnanost a roste poptávka ze strany firem, se průmysl podobně jako některá další odvětví dostává na hranice svých možností. Toto tvrzení je samozřejmě zjednodušené, ale docela jistě reprezentuje situaci minimálně u těch nejúspěšnějších oborů, kam patří výroba osobních automobilů, elektrických zařízení, strojů apod.
  • Rozbřesk: Nedostatek pracovníků je stále větší brzdou české ekonomiky
    Trendy na českém trhu práce se nemění, i když v úvodu roku nezaměstnanost vzrostla na 3,9 %. Zvyšování nezaměstnanosti na přelomu roku však není nic nového, jde jen o pravidelně opakující se jev spojený s koncem úvazků na dobu určitou v závěru roku. Hned v následujících měsících totiž nepochybně dojde díky náběhu sezónních prací k rychlému poklesu počtu nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti se začne rychle klesat ke třem procentům.
  • Rozbřesk: Nehledě na válku na Ukrajině jestřábí rétorika centrálních bank zesiluje
    Rétorika centrálních bank zaznamenaná v tomto týdnu bezesporu překvapila svým jestřábí nastavením, které do značné míry ignorovalo fakt, že jsme svědky válečného konfliktu, který ekonomiky zásadně zpomalí. Každopádně jestřábí komunikace nelze ignorovat, a tak jsme nuceni sáhnout k okamžité revizi výhledu oficiálních úrokových sazeb u vybraných centrálních bank.
  • Rozbřesk: Nejednotný Fed sice snížil úroky, ale v prognóze už s jejich další redukcí nepočítá
    Vedení americké centrální banky sice v souladu s očekáváním snížilo úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů, ale je jasné, že stále hůře hledá konsensus k dalším krokům v měnové politice. Roztříštěnost názorů uvnitř je totiž patrná nejen z výsledku hlasování výboru FOMC, kde tři z deseti členů hlasovali proti včerejšímu rozhodnutí, ale také velké variability v názorech, kam by se měly úrokové sazby ubírat letos a příští rok. V prognóze úrokových sazeb se navíc skrývalo druhé velké překvapení, neboť mediánová trajektorie budoucího vývoje sazeb Fedu již nepočítá s žádnou další redukcí. To je v příkrém rozporu s tím, co si myslí trh a v tomto smyslu by šlo hodnotit výsledek zářijového zasedání Fedu jako zjevně jestřábí.
  • Rozbřesk: Nejen plyn, ale i rizikové prémie zdražují elektřinu
    Zatímco se evropské vlády snaží odmrazit obchodování na derivátových trzích s elektřinou a z tohoto důvodu v řadě zemí (netýká se to jen Česka) schvalují mimořádné úvěry pro producenty či obchodníky, tak trh nepřestává v extrémní době vysílat zajímavé signály.
  • Rozbřesk: Nejhorší masakr od dob finanční krize, na volání po nižších sazbách centrální banky zatím neslyší
    Zatímco od nás i z dalších evropských zemí přicházejí povzbudivé zprávy o tom, jak jsou firmy optimistické pro následující měsíce, ať už to bylo lepší PMI, Ifo nebo včera důvěra v zemích EU, finanční trhy zdá se zajímá úplně něco jiného. A tím jsou zprávy o šíření koronaviru a jeho potenciálních důsledcích pro světovou ekonomiku. Zcela jasně je to vidět na vývoji úrokových či výnosových křivek, z nichž vyplývá, že trhy aktuálně „sází“ na velké uvolňování měnové politiky nejenom v USA, ale nyní už dokonce u nás. Investoři se vrací zpět k bezpečným aktivům – bez ohledu na jejich výnos – a zanechávají za sebou mj. oslabující měny, padající výnosy dluhopisů, akcie i komodity.
  • Rozbřesk: Nejhorší výprodeje od roku 2008, trhy čekají na reakce politiků a centrálních bankéřů
    Akciové trhy zažily nejhorší výprodej od roku 2008. Americké trhy musely být několik minut po otevření na 15 minut uzavřeny, protože ztráty rychle překročily povolených 7 %. I když se v pozdějším obchodování po znovu-otevření snažily trhy nalézt pevnou půdu pod nohama, nepovedlo se. Konečné ztráty tak překročily 7,5 %. Masivní výprodeje akcií reagující na extrémní nejistotu spojenou s koronavirem a padající ropou dostávají pod velký tlak vlády a centrální banky.
  • Rozbřesk: Nejlepší letošní dárek? Vánoce na blátě!
    Již zítra nás čeká Štědrý den, který bude tento rok povětšinou na blátě. Duch Vánoc sice znovu utrpí, letos bychom však jen těžko hledali lepší vánoční dárek. Nadprůměrné teploty totiž vystřídaly tuhé mrazy, které v posledním měsíci sužovaly Evropu a měly za následek svižný pokles plynu v zásobnících. Hlavně díky teplejšímu počasí tak nyní zemní plyn na nizozemské burze zlevňuje až k 90 EUR/MWh, což je nejnižší úroveň od června letošního roku.
  • Rozbřesk: Nejnižší výroba aut za 11 let, strach z Fedu a koruna pod 24,40 k euru
    Na předběžné výsledky české ekonomiky za poslední kvartál loňského roku si ještě musíme dva týdny počkat, nicméně pomalu a jistě se její obrázek začíná skládat. Kompletní data za jednotlivá odvětví sice budou k dispozici až po zveřejnění bleskového odhadu HDP, avšak už nyní máme možnost podívat se, jak se v závěru roku dařilo největšímu tuzemskému průmyslu – výrobě osobních automobilů.
  • Rozbřesk: Nejrychlejší růst zadlužení od pádu Lehman Brothers…jaké mohou být problémy?
    V uplynulém roce vzrostly v Evropě úvěry podnikům nejrychlejším tempem od roku 2008. Je to logické. Řada odvětví musela překonat výpadky v tržbách a sáhnout si na úvěry garantované (alespoň z části) národními vládami. S tím, jak se pandemie prodlužuje, nicméně také roste riziko, že řada úvěrů nebude splacená.
  • Rozbřesk: Největší propad ekonomiky v novodobé historii
    Výsledek české ekonomiky za poslední čtvrtletí loňského roku byl, alespoň podle zpřesněného odhadu statistického úřadu, ještě lepší, než naznačoval bleskový odhad. Ve srovnání s ním totiž HDP mezikvartálně rostl dvojnásobným tempem (o 0,6 %), což v časech nouzového stavu a téměř nepřetržitého lockdownu bylo docela překvapivé. Hlavní zásluhu na tom měl export, respektive exportně orientovaný průmysl, který se vezl na vlně rostoucí poptávky nejenom po autech, ale i výrobcích chemického a elektrotechnického průmyslu. Zatímco zahraniční poptávka rostla, ta domácí opět zejména v důsledku restrikcí klesala. Vidět to bylo především na spotřebě domácností, které výrazně omezily především výdaje za služby.
  • Rozbřesk: Nejvyšší nezaměstnanost za čtyři roky, intervence proti zlotému a forint pod tlakem
    Závěr roku v ČR poznamenává nejenom třetí lockdown a zastřenost kovidových čísel v důsledku vánočního netestování, ale rychlého zvyšování počtu lidí bez práce. Na prosinec si firmy už tradičně ponechávají propouštění a tradičně končí i úvazky na dobu určitou, nicméně tentokrát do vývoje silně promlouvá i nepříznivá ekonomická situace.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024