Čtvrtek 28. březen 2024 16:21
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Raiffeisenbank: Okénko trhu 4.10.2017

04.10.2017 15:46  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Maloobchodní tržby v eurozóně v srpnu vzrostly meziročně o 1,2 % a poklesly meziměsíčně o 0,5 %, což je v obou případech hluboko pod očekáváním trhu. V meziročním vyjádření se jedná o nejpomalejší růst za poslední rok.

Podle průzkumu ADP změny zaměstnanosti přibylo v USA za měsíc září 135 tis. obsazených pracovních míst v soukromém průmyslovém sektoru. Jedná se tak o 93 tis. menší přírůstek než v předchozím měsíci, což je ale plně v souladu s očekáváním trhu. Pokles je způsoben následkem hurikánů v Texasu a Floridě z posledních týdnů.

V odpoledních hodinách bude zveřejněna změna amerických zásob ropy, které v minulém týdnu poprvé klesly od zastavení amerických rafinérií v důsledku hurikánu Harvey. Potvrdila se tak rychlejší obnova poptávky po ropě a v tomto týdnu se očekává opět pokles zásob o 500 tis. barelů ropy. Podle předběžných odhadů American Petroleum Intitute by mohly poklesnout až o 4 000 tis. barelů. Cena ropy Brent v posledních dvou týdnech setrvale klesá a vrací se ke svým hodnotám z poloviny září. V současné době se obchoduje barel ropy Brent na úrovni 55,70 amerických dolarů.

Dnes bude mít ještě projev šéfka Fedu J. Yellen v St. Louis na tamní pobočce centrální banky. Pozornost bude jako vždy upřena k informacím ohledně načasování dalšího zvyšování úrokových sazeb. V minulém týdnu se na toto téma vyjádřila se slovy, že by centrální banka měla zvyšovat sazby i přes nejistý růst míry inflace z posledních měsíců. Očekávání trhu ohledně zvýšení úrokových sazeb na prosincovém jednání měřeno Federal Funds Futures vzrostlo už na téměř 70 %. S takovým vývojem počítá i tým RBI.

Dále bude mít v odpoledních hodinách projev i šéf ECB M. Draghi. Ten po posledním měnověpolitickém jednání bankovní rady naznačil, že by od října mohla ECB snižovat tempo nákupů v rámci aktuálního programu kvantitativního uvolňování.

Autor: František Táborský, analytik, 234 405 685
Editor: Milan Frydrych, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.3.2017
    Česká koruna, která po včerejším rozhodnutí rady ČNB nečekaně oslabila, se stále drží nad úrovní EUR/CZK 27,0. V průběhu dnešního dne ještě krátkodobě oslabila na úroveň EUR/CZK 27,25. Přesto, že se nejedná o velké oslabení, kurz české koruny se dostal k úrovním z roku 2015. Česká koruna následně odpoledne zkorigovala svoje ztráty a její kurz k euru se opět pohybuje lehce nad úrovní okolo EUR/CZK 27,0. Dnes je poslední den, kdy platí tzv. „tvrdý závazek“ ČNB nenechat korunu posílit pod EUR/CZK 27,0 a od zítřka se podle slov guvernéra J. Rusnoka může stát cokoliv. My vidíme jako nejpravděpodobnější konec kurzového závazku v průběhu druhého čtvrtletí.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.5.2017
    Spotřebitelská inflace v eurozóně v květnu zpomalila trochu více, než čekalo. Pomalejší tempo růstu ukázala také jádrová inflace, která je očištěná o volatilní složky jako např. ceny energií. Podle předběžného odhadu Eurostatu vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 1,4 %, zatímco trh čekal o desetinku vyšší růst. Jádrová inflace zpomalila na 0,9 % z dubnových 1,2 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.7.2017
    Dnes ráno byla zveřejněna statistika maloobchodních tržeb v Německu za měsíc červen. Meziměsíčně vzrostly tržby o 1,1 % a v meziročním vyjádření o 1,5 %. Medián očekávání trhu byl 0,2 % m/m a 2,7 % r/r.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.8.2017
    První odhad Eurostatu ukázal, že spotřebitelská inflace v eurozóně vzrostla v srpnu na 1,5 % r/r. To je o 0,2 p.b. více než v červenci a o 0,1 p.b. více než očekával trh. Náš tým ovšem takový růst spotřebitelských cen předpokládal, především v důsledku rychlejšího tempa růstu spotřebitelských cen v Německu a Španělsku. Podle Eurostatu rostly nejrychleji ceny energií (+4,0 % r/r), služeb, potravin, alkoholu a tabáku. Jádrová inflace očištěná o volatilní složky setrvala nezměněna na úrovni 1,2 % r/r.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.2.2017
    Na americkém trhu dnes byla zveřejněna ostře sledovaná data z trhu práce za leden. Během tohoto měsíce podle statistiky přibylo 227 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělský sektor, což je o 70 tisíc více než v prosinci a téměř o padesát tisíc více než očekával trh. Dobrý výsledek už dříve naznačovala tento týden zveřejněná ADP statistika, podle které vzrostla v lednu zaměstnanost o 246 tisíc z předchozích 151 tisíc v prosinci. Míra nezaměstnanosti vzrostla o desetinu na 4,8 %. Hodinová mzda meziměsíčně vzrostla o 0,1 %, trh očekával růst třikrát vyšší. Meziročně hodinová mzda vzrostla o 2,5 %, o 0,2 p.b. pomaleji než medián trhu předpokládal. Americký dolar reagoval oslabením a obchoduje se za cenu okolo EUR/USD 1,076.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.3.2017
    Nejsledovanější událostí dnešního dne bude vystoupení guvernérky americké centrální banky J. Yellenové a viceguvernéra S. Fischera. Včera se ve prospěch brzkého zvýšení úrokových sazeb vyjádřil další člen Fedu J. Powell. Podle něj je Fed velmi blízko k naplnění svých mandátů. Dolar dnes oslabil k EUR/USD 1,056 z ranních EUR/USD 1,051.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.4.2017
    Makroekonomické kalendáře budou tento týden nabité nejen v zahraničí, ale i v ČR. První pátek v měsíci získává v USA tradičně nejvíc pozornosti statistika z trhu práce, která by měla být opět dobrá. Dnes bude ještě zveřejněn důležitý ISM index z výrobního sektoru. Nejen trh ale i kolegové z RBI očekávají mírný pokles ISM indexu, který by měl nadále ukazovat slušnou expanzi výrobního sektoru.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.5.2017
    Dnes se trhy zaměří na zasedání americké centrální banky. Obecně se nečeká, že by Fed na tomto zasedání zvýšil úrokové sazby. Tentokrát neproběhne po zasedání tisková konference, ale bude k dispozici jenom prohlášení ze zasedání. Prohlášení se ale zřejmě nebude moc odlišovat od toho z březnového zasedání. Vývoj hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí lehce zklamal, inflace v březnu zpomalila a ani zpráva z trhu práce v březnu nebyla zcela tak dobrá, jak se čekalo. Nicméně trh práce by v dubnu a květnu měl ukázat solidní přírůstky nových pracovních míst (přes 200 tisíc). Pokud se potvrdí tato silná data z trhu práce, zvýšení úrokových sazeb Fedu by mohlo přijít již v červnu. Trh přisuzuje tomuto kroku 70 % pravděpodobnost.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.7.2017
    Index nákupních manažerů v červnu zůstal na květnové hodnotě 56,4 b. Trh byl optimističtější a čekal 57,2 b. Nicméně se jedná o velmi pozitivní hodnotu, která potvrzuje stabilní tempo růstu českého průmyslu. Optimismus plyne primárně z vysoké poptávky jak z tuzemska, tak i zahraničí. Průměr indexu PMI za první pololetí tohoto roku činil 56,9 b. a je tak o 2,6 b. vyšší než za stejné období předchozího roku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.8.2017
    Česká národní banka si dnes zapsala prvenství na evropském kontinentu, když na svém měnově politickém zasedání zvedla dvoutýdenní repo sazbu o 20 b.b. na 0,25 %. Základní sazba se tak poprvé po 4,5 letech oprostila od svého minima. Zvýšení sazeb očekávalo 12 z 22 analytiků. S repo sazbou se zároveň zvýšila i lombardní sazba o 25 b.b. na 0,5 %, zatímco diskontní sazba zůstala nezměněná.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 4.1.2018
    Cena ropy Brent dnes dopoledne překonala hranici 68 dolarů za barel. Dosahuje tak nejvyšších hodnot od konce roku 2014, kdy trhy zažily kolaps cen ropy o více než 50 %. Výrazný růst ceny ze včerejšího dne je kombinací dvou faktorů. Za prvé, Irán, třetí nejproduktivnější člen OPECu, se potýká s nečekaně velkou politickou nestabilitou. Za šest dnů protivládních protestů a provládní manifestací zahynulo již 21 lidí a jedná se tak o největší demonstrace od zpochybňovaných prezidentských voleb v roce 2009. Iránská Revoluční garda, po tvrdých zásazích ve třech provinciích, již včera oznámila úspěšné potlačení protestů. I přes nestabilní politickou situaci objem vývozů ropy nepoklesl, ale investory to přesto zatím neuklidnilo. Za druhé, přelom roku zaznamenal výrazný nárůst poptávky ze Spojených států. Podle předstihového průzkumu API poklesly americké zásoby ropy v posledním týdnu minulého roku o skoro 5 miliónu barelů, tedy o půl miliónu více než odhaduje medián trhu. Navíc nebývale silná sněhová bouře, která v současnosti zasahuje celé východní pobřeží Spojených států, způsobila nečekaně velký nárůst poptávky po energiích a palivech. Realizované míry objemu amerických zásob by měly být publikovány dnes večer, ale už teď lze očekávat, že pokles bude větší, než odhaduje trh. Z toho vyplývá, že by se cena ropy Brent mohla ještě udržet poblíž 68 dolarů.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 4.12.2017
    Ve třetím čtvrtletí 2017 vzrostla průměrná nominální měsíční mzda v České republice o 6,8 % meziročně na 29 050 Kč. Po očištění o inflaci to znamená reálný růst o 4,2 % r/r, což je pod odhadem mediánu trhu, který činil 5,1 % r/r reálně. Růst nominálních mezd oproti minulému čtvrtletí mírně zpomalil, i když za první tři čtvrtletí tohoto roku stále dosahuje slušného nominálního růstu 6,6 % r/r. Pomyslné nůžky příjmové nerovnosti se lehce uzavřely přiblížením mzdového mediánu k průměru. Mediánová mzda meziročně vzrostla o 7,1 % na 25 181 Kč. Stojí za tím zejména výrazné navýšení mezd ve státní správě a zvýšení minimální mzdy. Naopak nejvlažnější růst mezd pocítili zaměstnanci v peněžnictví a pojišťovnictví a v informačních a komunikačních činnostech. Zvyšování mezd je letos poháněno výbornou tuzemskou ekonomickou kondicí a historicky nejnapjatější situací na trhu práce. Pro celý rok 2017 odhadujeme, že průměrná mzda poroste alespoň 6% tempem při průměrné nezaměstnanosti mírně nad 4,0 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 4.4.2017
    Na českém trhu na sebe nepřetržitě od minulého zasedání rady ČNB strhuje pozornost česká koruna. Poté, co guvernér Rusnok na čtvrteční tiskové konferenci nezopakoval mantru o tom, že jako pravděpodobný konec kurzového závazku vidí polovinu roku, koruna oslabila a od té doby se nachází nad úrovní EUR/CZK 27,00. Je tedy zřejmé, že se česká měna nachází v pásmu nad kurzovým závazkem, takže ČNB nemusí na devizovém trhu intervenovat. Včera byl první pracovní den, kdy ČNB mohla opustit kurzový závazek bez ztráty důvěryhodnosti. Koruna dokonce dnes oslabila až na úroveň EUR/CZK 27,10, následně ale zkorigovala a momentálně se obchoduje zpět za cenu okolo EUR/CZK 27,06.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 4.5.2017
    Česká národní banka jednomyslně ponechala nastavení měnové politiky beze změny. Následně ČNB upravila svou prognózu, přičemž očekává o desetinku rychlejší ekonomický růst v tomto roce (2,9 %). Naopak výhled na inflaci pro letošní i příští rok ČNB snížila. V druhém a třetím čtvrtletí letošního roku předpokládá nižší růst spotřebitelských cen o desetinku. V prvním i druhém čtvrtletí roku 2018 by měly spotřebitelské ceny růst tempem 2,1 % (namísto původně předpokládaných 2,5 % a 2,3 %). ČNB počítá v tomto roce s jedním zvýšením úrokových sazeb a to ve třetím čtvrtletí. V následujícím roce by sazby měly vzrůst dvakrát a to jednou ve třetím a jednou ve čtvrtém kvartále. Celkovou situaci ČNB zhodnotila jako mírně proinflační, přičemž nejistota plyne také z politické nestability, jak v zahraničí, tak u nás. Přesto ČNB vidí českou ekonomiku natolik stabilní, že by ji současná politická nejistota zasáhnout neměla. Koruna po tiskové konferenci guvernéra J. Rusnoka nepatrně oslabila a obchoduje se okolo EUR/CZK 26,85.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 4.7.2017
    Český zahraniční obchod v květnu vykázal přebytek 14,3 mld. Kč, což je o 2,8 mld. Kč nižší přebytek než v květnu loňského roku. Medián trhu očekával přebytek o 1,1 mld. větší. V květnu se dařilo především vývozu motorových vozidel, který vzrostl meziročně o více než 11 %. Meziročně se bilance motorových vozidel zlepšila o více než 3 mld. Kč. Výrazně vzrostl i vývoz počítačů (13,6 % r/r), základních kovů (14 % r/r) a kovodělných výrobků (9,3 % r/r). Za vysokým růstem vývozu stojí především dobrá ekonomická situace u našich největších obchodních partnerů. Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v květnu přebytkem ve výši 60 mld. Kč, což je o 7,6 mld. Kč více než před rokem.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 4.8.2017
    Dnes ráno byl zveřejněn vývoj maloobchodních tržeb v tuzemské ekonomice za měsíc červen. Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodejů aut rostly meziročním tempem 6,6 % (po očištění), což je o devět desetin procenta více než v předchozím měsíci. Medián odhadů trhu byl 5,6 % r/r. Se zahrnutím prodeje automobilů vzrostly tržby o pouhých 4,5 % r/r, ačkoli medián trhu byl o celý jeden procentní bod výše. To znamenalo pokles tempa růstu o osm desetin procenta oproti předchozímu měsíci. Meziroční zvýšení tržeb v maloobchodě nejvíce ovlivnil růst internetového a zásilkového prodeje a nespecializovaných prodejen s převahou potravin. I přes pokles prodejů aut zůstává chuť lidí utrácet vysoká. Nálada mezi spotřebiteli zůstává velmi pozitivní. Spotřeba domácností je nadále hlavním tahounem české ekonomiky.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 4.9.2017
    Akciové trhy klesají v důsledku obnoveného napětí na severokorejském poloostrově. Po nukleárním testu Severní Koreje president D. Trump oznámil záměr zpřísnit ekonomické sankce vůči Severní Koreji, které by se dotýkaly i Číny. Evropské akciové trhy následují asijské a prozatím se nachází v červených číslech. Dá se očekávat, že na sestupnou trajektorii dnes odpoledne navážou i americké akciové trhy. Naproti tomu zlato zaznamenalo nárůst o necelých 9 dolarů a pohybuje se okolo 1334,6 dolarů za unci a je tak nejdražší za posledních 12 měsíců.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 5.10.2017
    ECB dnes zveřejnila záznam z jednání bankovní rady ze začátku září. Bankovní rada probrala možné scénáře očekávaného exitu z programu kvantitativního uvolňování a zdůraznila nutnost opatrné a postupné změny měnové politiky. Pro udržení současné situace nahrává skutečnost, že inflace v eurozóně se drží na hodnotě 1,5 % a je dlouhodobě pod inflačním cílem ECB. To je podle zástupců banky způsobeno zejména posílením eura o 10 % oproti dolaru během tohoto roku. Očekává se, že při příštím zasedání na konci října ECB oznámí plán snižování tempa nákupů v rámci aktuálního programu kvantitativního uvolňování.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 5.1.2018
    V první aukci českých státních dluhopisů v tomto roce ministerstvo financí prodalo cenné papíry v hodnotě 5,7 mld. Kč. Více než polovinu objemu tvořily dluhopisy s devítiletou splatností s průměrným výnosem 1,6 %. Státní pokladniční poukázky s tříměsíční splatností byly emitovány v hodnotě 12,7 mld. Kč s výnosem 0,175 %. Bezpečně se tak dostávají ze záporných výnosů, na kterých profitovalo ministerstvo ve většině minulého roku. Ministerstvo se v tomto roce již nebude moci v takové míře spoléhat na zahraniční poptávku po pokladničních poukázkách se záporným výnosem a bude se muset více soustředit na střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy. Očekáváme, že v nadcházejících čtvrtletích bude docházet k dalšímu postupnému nárůstu úrokových sazeb státních dluhopisů všech splatností v souladu s „normalizací“ měnové politiky ČNB. Koruna vůči euru dnes mírně oslabila až k EUR/CZK 25,595, kde se pohybuje i v současné chvíli. S blížícím se únorovým měnověpolitickým jednáním ČNB však očekáváme, že koruna brzy začne opět posilovat. Podle našich odhadů ke konci března posílí až k EUR/CZK 25,20.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 5.12.2017
    Guvernér ČNB J. Rusnok dnes sdělil, že zvyšování úrokových sazeb bude „pozvolný a dlouhodobý vývoj“. Dále řekl, že ČNB při rozhodování o sazbách bude přihlížet k vývoji koruny a podle jeho slov „kurz koruny určitě nelítá nikde v oblacích, pokud jde o obecnou výkonnost ekonomiky“. Trh si jeho sdělení vyložil jako holubičí a koruna během krátké doby oslabila až k EUR/CZK 25,687. Koruna tak pokračuje v dalším oslabení a je nejslabší od poloviny listopadu. Za tím stojí pokles úrokových sazeb napříč celou výnosovou křivkou způsobený zklamáním trhu ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb ČNB. Poklesem úrokových sazeb se tak snižuje atraktivita české koruny a dochází k jejímu oslabování. Proto lze očekávat, že do čtvrtka příštího týdne, kdy začíná mediální karanténa bankovní rady ČNB před měnověpolitickým jednáním, přijdou členové rady s jestřábími prohlášeními, aby dostali korunu na úroveň, kde ji chtějí mít a nemuseli přistupovat k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. V tomto směru naše prognóza zůstává beze změny. Další zvyšování sazeb ČNB proběhne až v prvním čtvrtletí příštího roku a kurz koruny posílí ke konci roku minimálně k úrovni EUR/CZK 25,50 a v polovině příštího roku dosáhne až ke 25,00. V současné době se koruna obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,65.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI