Úterý 19. březen 2024 11:03
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Co jsou opce a jak fungují.

27.07.2017 16:58  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Určitě jste se setkali s názorem že obchodování opcí je rizikové a nebezpečné.

Ale je tomu skutečně tak?

Jsem si jist, že po přečtení tohoto článku změníte názor. Opce jsou totiž instrumentem, díky kterému dokážete investiční riziko naopak velmi dobře omezit.

I obchodování opcí samotných umožňuje dobrou regulaci risku. Důležité je ale pochopit, jak tento instrument funguje.

Co jsou opce a jak přesně fungují?

V tomto článku se dozvíte základní pojmy vztahující se k opčním kontraktům, ukážeme si co je call opce a co je put opce a jakou z nich využít  pro stranu long a pro stranu short.

Co je opce?

Opce je finanční derivát, který po určitou dobu dává majiteli právo nakoupit nebo prodat podkladové aktivum za předem dohodnutou cenu. Tato cena se označuje jako strike cena. Hodnota nakoupené opce se odvíjí především od ceny podkladového aktiva, strike ceny, době expirace, po kterou opce platí, a volatilitě.

Co je call opce?

Call opce je finanční produkt, který dává majiteli právo nakoupit podkladové aktivum  na předem stanovené ceně. Toto právo trvá pouze po určitou dobu a poté zaniká, tzv. expiruje.  Poslední den, kdy je možné toto právo uplatnit, se  nazývá den expirace. Cena, kterou kupující call opce za toto právo zaplatí, se nazývá opční prémium.

Co je put opce?

Put opce je finanční produkt, který dává majiteli právo prodat podkladové aktivum na předem stanovené ceně. Toto právo trvá  po omezený čas a zaniká dnem expirace.  Cena, kterou nakupující za put opci zaplatí, se nazývá opční prémium.

Co je podkladové aktivum?

Podkladové aktivum je finanční instrument, od kterého se odvozuje cena na něj navázaného derivátu (opcí nebo futures). Podkladovým aktivem mohou být kupř. akcie, akciové indexy, měnové páry, úrokové míry, dluhopisy nebo komodity. Obecně tedy jakékoliv aktivum, jehož cena se v čase mění. Změní-li se cena tohoto podkladu, změní se i cena od něj odvozené opce.

Co je den expirace?

V opčním tradingu se pod pojmem den expirace označuje posledním dnem, kdy je možné uplatnit právo z nakoupené opce. Různé opce mají různou dobu expirace, kupř. den, týden, měsíc,  čtvrtrok apod. Čím delší je expirační období, tím dražší opce zpravidla je. U futures se pod pojmem den expirace rozumí poslední den, kdy je možné příslušný kontrakt obchodovat.

Co je strike cena

Strike cena je taková cena, na které se má majitel opce právo vstoupit do trhu. Majitel call opce může vstoupit long (tedy nakoupit), majitel put opce může vstoupit short (tedy prodat).  Strike cena je předem dohodnutá a nemění se po celou dobu platnosti opce.

Obchodování opcí

Z výše napsaného víme, že existují dva typy opcí: call opce a put opce.

Call opce dává majiteli právo nakoupit dohodnutý podklad, put opce dává majiteli právo ho prodat. Toto právo platí pouze po omezenou dobu (expirace) a nakoupit nebo prodat lze jen na předem dohodnuté ceně (strike). Za toto právo se platí opční prémium. Takto vypadá situace z pohledu majitele opce, tedy toho, kdo opce nakupuje a vlastní.

Z pohledu prodávajícího je situace jiná. Prodávající (neboli vypisovatel) opce od nakupujícího obdrží opční prémium (tedy okamžitě dostane hotovost na svůj účet) a má povinnost, nikoliv právo, vstoupit do trhu na předem dohodnuté strike ceně.

To znamená, že  ten, kdo prodal put opci musí vstoupit long (nakoupit podklad), zatímco ten, kdo put opci nakoupil může vstoupit short. A naopak, ten, kdo prodal call opci musí vstoupit short (prodat poklad), zatímco ten, kdo call opci koupil, může vstoupit long.

Stručně řečeno, prodávající opce získá peníze a má povinnost, nakupující zaplatí peníze a má právo.

Nakupující Prodávající 
 CALL Právo vstoupit long na (tedy koupit podklad) Povinnost vstoupit short (tedy prodat podklad)
 PUT Právo vstoupit short (tedy prodat podklad) Povinnost vstoupit long (tedy koupit podklad)

Z toho vyplývá, že majitel call opce, tedy ten kdo má díky opci právo vstoupit do dlouhé pozice, toto právo využije pouze v případě, že aktuální cena daného podkladu bude vyšší, než dohodnutá strike cena. Využije svého práva vstoupit do nákupní pozice jaksi se slevou a okamžitě může inkasovat rozdílový zisk. Bude-li naopak aktuální cena nižší, než je dohodnutá strike, jednoduše svého práva nevyužije a nechá opci vyexpirovat jako bezcennou. Nedávalo by příliš smysl, aby nakupoval za vyšší cenu, než je aktuální cena trhu.

Stejné platí i pro majitele put opce. Tomu dává opční put kontrakt právo otevřít krátkou pozici a toto právo využije pouze v případě, kdy aktuální cena trhu bude nižší, než dohodnutá strike cena. Nedává smysl otevřít short obchod na nižší ceně, než je aktuální tržní, protože by člověk byl okamžitě v ztrátě. Put opci tedy nechá majitel expirovat v případě, že strike cena je níž, než je aktuální cena na trhu.

CALL OPCE
 Právo nakupujícího  Povinnost vypisovatele 
Aktuální cena vyšší než strike Nakupující uplatní call opci Vypisovatel musí prodat akcie na strike ceně
Aktuální cena nižší než strike Nakupujícíc neuplatní call opciŽádná

 

PUT OPCE
 Právo nakupujícího  Povinnost vypisovatele 
Aktuální cena nižší než strike Nakupující uplatní put opciVypisovatel musí nakpoupit akcie na strike ceně
Aktuální cena vyšší než strike Nakupující neuplatní put opciŽádná

Opce se dají obchodovat na různé expirace. U likvidní akciových titulů je běžné, že se obchodují opce s expirací 1, 2, 3, 6 a 12 měsíců. Některé burzy nabízí i opce týdenní nebo dokonce denní.

 

Formát zápisu opcí

Zde je příklad, jak se zapisuje konkrétní opční kontrakt pro příslušný titul.

XYZ: CALL 15 AUGUST 2017 € 100

Pro názornost si zápis rozebereme a vysvětlíme jednotlivé části.

XYZ: zkratka podkladového aktiva. Akcie Apple bude tedy mít kupř. AAPL

CALL: označuje typ opce. Víme že jsou call opce a put opce.

15 AUGUST 2017: označuje den expirace, tedy poslední datum, ke kterému je možné uplatnit opční právo

€ 100: toto je strika cena. Říká nám, že pakliže uplantníme opci, vstoupíme do trhu na ceně 100

Obchodování opcí na stranu long a short

V obchodování akcií nebo futures jsou termíny long a short velmi běžné. Označují směr obchodu. Long (nebo dlouhá pozice) znamenaá, že investor příslušný investiční instrument nakoupil a zisk bude mít v případě, že cena trhu poroste výš.

Short (neboli krátká pozice) naopak říká, že investor příslušný titul nejprve prodává, aby jej v budoucnu koupil za nižší cenu. Profitovat bude v případě, že trh klesne pod jeho vstupní cenu.

Při longu tedy chceme aby cena rostla, při shortu chceme, aby klesala.

Jak tomu je ale v opčním obchodování?

Vzhledem k vícero možným kombinacím je potřeba si věc trochu ujasnit.

Mluvíme-li kupř. o tom, že máme pozici long call, znamená to, že jsme nakoupili call opce a máme tedy právo vstoupit do dlouhé pozice na podkladovém trhu. Analogicky pakliže máme long put, mluvíme o tom, že jsme nakoupili put opce a máme právo vstoupit do krátké pozice na podkladovém trhu.

Pro prodej je to samozřejmě opačně, short call, značí že jsme prodali (vypsali) call opce a v případě, že nakupující opce uplatní, náš čeká povinnost vstoupit zaujmout krátkou pozici. Short put pak značí povinnost zaujmout dlouho pozici, pakliže dojde na exekuci opce.

typ akce pojem profitujeme když trh:
 CALL Nákup Long Call vzroste
 CALL Prodej Short Call klesne
 PUT Nákup Long put klesne
 PUT Prodej Short putvzroste

V dalším článku se na problematiku opcí podíváme blíže, mimo jiné si ukážeme, jaký je rozdíl mezi americkým a evropským typem opce, co znamená opce na penězích, opce v penězích a opce mimo peníze a jak funguje přiřazení opce.

Více informací o obchodování opcí a opčních strategiích najdete na v našem vzdělávacím portálu.

The post Co jsou opce a jak fungují. appeared first on LYNX Investovat s výhodami (OpceŽivě, Jakub Kovařík).

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co je příčinou náhlého růstu libry?
    Britská libra včera vůči americkému dolaru výrazně posílila, ačkoli britská ekonomika prochází nejvážnější krizí životních nákladů za několik generací. Přesto, jak se ukázalo, zvládá věci lépe, než ekonomové a politika Bank of England předpokládali, což zvyšuje pravděpodobnost, že země unikne recesi.
  • Co je Solana a jak funguje? 
    Solana je vysoce funkční open source projekt, který implementuje nový, bezdovolený a vysokorychlostní blockchain layer-1. V roce 2017 ho vytvořil Anatolij Jakovenko, bývalý výkonný ředitel Qualcommu, Solana si klade za cíl zmenšit propustnost nad rámec toho, čeho obvykle dosahují populární blockchainy, a přitom udržet nízké náklady.
  • Co je strašák
    Zajímá vás, co je největším strašákem mužů ve zralém věku? Pokud k nim také patříte, jistě víte, že je to zvětšená p...
  • Co je to Bitcoin?
    Bitcoin je digitální měna neboli kryptoměna. Stejný název ale také nese P2P (Peer-to-peer) platební síť, ve které je tato měna používána.
  • Co je to blockchain fork?
    Pokud sledujete poslední dění okolo bitcoinu, asi jste toho slyšeli hodně o 'forks'. Zde vysvětlíme, co znamenají a jak mohou ovlivnit jejich danou kryptoměnu.
  • Co je to likvidita, a proč na ni při nákupu dluhopisů myslet?
    Likvidita je jedním z hlavních pojmů, které byste měli vzít v úvahu, pokud investujete do cenných papírů – např. dluhopisů. Zjednodušeně řečeno, pokud je dluhopis, který kupujete, likvidní, nebudete mít problém ho, v případě nutnosti, prodat někomu jinému a získat svoje peníze zpět ještě před uplynutím doby splatnosti. To je možné např. u dluhopisů, které jsou obchodovatelné na burze. Kdykoliv v obchodních hodinách burzy je můžete prodat nebo nakoupit.
  • Co je to tokenizace? Klíč k jejímu pochopení
    Technologii blockchain si většina lidí spojuje pouze s kryptoměnami. Tato asociace není zcela mylná, blockchain byl původně vyvinut pro potřeby kryptoměny Bitcoin. Od roku 2009 (kdy byl Bitcoin představen) se však mnohé změnilo a spektrum technologie blockchain se neustále rozšiřuje. V současné době je jednou z nejpoužívanějších konceptů této technologie tokenizace. Co to ale vlastně tokenizace je? A proč ji využívat?
  • Co je VPN?
    VPN, jinými slovy Virtuální Soukromá Síť, je kvalitně zabezpečené a šifrované připojení v síti. Jinak řečeno, VPN vám umožňuje prohlížet si internet v soukromí. Znáte to, dnes se na internetu sleduje úplně vše. V podstatě je každý uživatel internetu sledován různými boty a to nonstop. Je zmapováno vaše chování na internetu, nejčastěji navštěvované weby, e-shopy a sleduje se, na jaký obsah se rádi díváte. Zkrátka jste pod neustálým dozorem "Velkého bratra".
  • Co jsme se dozvěděli na výroční valné hromadě společnosti Berkshire Hathaway❓
    Akcie konglomerátu Berkshire Hathaway (BRKB.US), který řídí Warren Buffett a Charlie Munger, se v dnešní seanci obchodují o téměř 1,2 % výše po zveřejnění mnohem lepších čtvrtletních výsledků, než se očekávalo, a po vyznění výroční schůze akcionářů Berkshire, která se konala o uplynulém víkendu.
  • Co jsou obchodní a investiční zpravodajské události?
    Finanční zpravodajské události jsou rychle sdělovány prostřednictvím médií a vyvolávají řadu reakcí obchodníků a investorů. Tyto reakce si lze představit jako řetězovou reakci, která často vypadá následovně:
  • Co když dojde plyn…
    Všechny naše výhledy na rok 2022/23 leží na jednom jednoduchém, avšak zásadním předpokladu - do Evropy v nejbližších kvartálech dál poteče plyn z Ruska a další zima nebude narušená nedostatkem energií. Pokud by tento předpoklad neplatil, znamenalo by to, že naše odhady inflace půjdou dál vzhůru a především odhady ekonomického výkonu výrazně dolů.
  • Collins a Goolsbee z Fedu komentovali ekonomický výhled 📌
    Výnosy amerických státních dluhopisů od konce října ztrácejí v důsledku rostoucích cen dluhopisů. Investoři začínají oceňovat absenci dalšího zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu. Na grafu TNOTE můžeme vidět, že cena indexu se po dosažení lokálního minima před třemi týdny odráží ode dna. Na grafu je patrná formace obrácených ramen a hlav, což by naznačovalo pokračování vzestupného pohybu, potenciálně nad úroveň 110.
  • Collinsová a Barkin nedoporučují ukvapené uvolňování politiky
    V předchozím článku jsme psali o tom, že Evropská centrální banka nespěchá se snižováním úrokových sazeb, i když k němu zkraje léta možná poprvé sáhne. Vše závisí na inflaci a tato odpověď může teď přijít od kteréhokoli představitele kterékoli centrální banky. I když tato odpověď nemusí mnohé uspokojit, lepší alternativa není.
  • Colonial Pipeline obnovila po kyberútoku provoz části své potrubní sítě
    Americká společnost Colonial Pipeline po hackerském útoku obnovila provoz části své potrubní sítě pro přepravu ropných produktů. Ovládat ji bude prozatím manuálně. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) mezitím narušení provozu, kvůli němuž vláda Spojených států vyhlásila stav nouze, připsala relativně neznámé zločinecké skupině DarkSide ("temná strana"). Ta je v médiích spojována s východní Evropou, případně s Ruskem.
  • Colorado passes first U.S. right-to-farm fix legislation
    Colorado farmers will be able to legally repair their own equipment in 2024, with manufacturer Deere & Co. required to provide manuals for diagnostic software and other aids under a measure approved by U.S. lawmakers.
  • Colt CZ: Akcionáři budou letos rozhodovat per rollam
    Valná hromada společnosti Colt CZ se letos bude konat mimo zasedání tzv. per rollam.
  • Colt CZ: Akcionáři hlasují o vydání nových akcií k vypořádání akvizice Sellier & Bellot
    Akcionáři společnosti Colt CZ Group SE mohou hlasovat o pověření představenstva ke zvýšení základního kapitálu a o vyloučení přednostního práva na úpis nových akcií. Společnost to uvedla v tiskovém prohlášení. Hlasování proběhne mimo zasedání (per rollam).
  • Colt CZ: Akcionáři prodali 1,74 % akcií za 555 CZK
    Ve středu (7. 6. 2023) odpoledne oznámil Colt CZ, že někteří akcionáři prodávají v rámci ABB (accelerared book-building – zrychlený prodej) 599 035 ks akcií společnosti. To odpovídá 1,74 % všech akcií. Cena byla stanovena na 555 CZK.
  • Colt CZ: Akcionáři schválili vydání nových akcií k vypořádání akvizice Sellier & Bellot
    Akcionáři Colt CZ Group SE pověřili v hlasování stylem per rollam (mimo zasedání) představenstvo společnosti navýšením základního kapitálu. Vydání nových akcií souvisí s částečným vypořádáním akvizice společnosti Sellier & Bellot. Nové akcie budou nabídnuty k úpisu pouze společnosti CBC Europe.
  • Colt CZ: Druhý kvartál nad naším očekáváním, lehce pod trhem, výhled na velmi silné druhé pololetí
    Výsledky společnosti Colt CZ za druhý kvartál překonaly naše odhady, ale mírně zaostaly za tržním konsensem. EBITDA meziročně klesla o 9,3 % na 781 mil. CZK při tržbách 3,9 mld. CZK (+10,1 % y/y). V našich projekcích jsme čekali 3,8 mld. CZK a 752 mil. CZK a konsensus byl 3,7 mld. CZK a 815 mil. CZK. Poptávka na komerčním trhu v USA, což je pro Colt rozhodující sektor, je meziročně slabší, ale to více než kompenzovaly dodávky v ČR a Kanadě. Podle očekávání upravilo vedení Coltu celoroční projekce. To vzhledem k sezónnosti dodávek pro ozbrojené složky implikuje velmi silné druhé pololetí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Fintokei SwiftTrader