Čtvrtek 28. březen 2024 21:59
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Dubnové resumé pro komodity: Zlato a ropa drží svou podporu

02.05.2017 16:09  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

  • V dubnu skončily komodity již druhý měsíc o něco níž
  • Zlato odolává Trumpovu daňovému plánu
  • Klesající ropu podpořil návrat libyjské produkce i potvrzené americké zásoby
  • Poměr zlata ke stříbru dosáhl nejvyššího bodu od června 2016

Komodity ukončily měsíc duben téměř beze změny, celkově však už druhý po sobě jdoucí měsíc o něco níž – i když jen o 1 %. Po oznámení výsledků prvního kola francouzských prezidentských voleb oslabilo zlato se snížením politických rizik, ale i tak statečně bojovalo proti řadě nepříznivých vlivů v čele se slabším japonským jenem zvyšujícím akcie a výnosy obligací.

Ropa se také potýkala s problémy a o něco poklesla, než dokázala opět najít podporu. Motorem zde byl návrat libyjské produkce, přetrvávající vysoké americké a světové zásoby ropy, ale i obavy z toho, zda dokáže OPEC úspěšně prodlužovat omezení produkce i do druhého pololetí.

Zemědělské komodity měly smíšené výsledky, protože tento sektor zasáhl pokračující prodej kakaa, kávy a samozřejmě cukru. Klíčové plodiny jako kukuřice a pšenice našly poptávku díky fondům snažícím se pokrýt prodané pozice v obavách o americkou úrodu ohrožovanou chladným počasím.

hn1

Zlato se po prvotním oslabení po prvním kole francouzských prezidentských voleb obchodovalo v poměrně těsném rozmezí, což není nijak velké překvapení. Trump představil svůj plán daňové reformy, ale vzhledem k tomu, že byl skoupý na podrobnosti, zlatu to příliš neublížilo. Nezdá se totiž pravděpodobné, že svůj plán prosadí přes zákonodárce.

Další problémy představuje pokračující posilování amerických i světových akcií a oživení amerických dluhopisů. Tento vývoj oslabily obavy z dění v Severní Koreji a Trumpovo varování, že pokud selže diplomacie, mohlo by dojít k závažnému konfliktu.

Duben nebyl dobrý měsíc pro stříbro, které se nedočkalo bezpečné nabídky, která v polovině měsíce tolik podpořila zlato. Hedgeové fondy držely počátkem měsíce rekordní dlouhé čisté pozice ve stříbře a uvolnění tlaku pomohlo snížit cenu stříbra vůči zlatu. Poměr zlata a stříbra odrážející, za kolik uncí stříbra koupíte jednu unci zlata, dosáhl 73,25, což je nejvyšší úroveň od června 2016.

hn2

Vliv Trumpova prezidentování na zlato je zatím nejistý. Zatímco Trump slaví prvních 100 dní v úřadu, zlato se vrátilo na úroveň, na které se obchodovalo před volbami 8. listopadu. Mezitím to však byla jízda na horské dráze, kdy 11,5% odprodej ihned po volbách nahradilo silné oživení spojené se slábnutím reflace.

Kde se bude zlato obchodovat v následujících 100 dnech, závisí na řadě faktorů, zejména na křivce amerického růstu, úrokových sazbách FEDu, americkém dolaru, nebo geopolitické nejistotě. To vše v kombinaci s Trumpovou schopností prosadit své návrhy přes zákonodárný proces.

Víceletý klesající trend, jehož křivka se na týdenním grafu ocitla těsně pod úrovní 1 290 USD/unci, byl v uplynulém roce odmítnut šestkrát. Oživení nad tuto úroveň připraví půdu pro další rozšíření, zatímco průlom pod 1 235 USD/unci – nárůst z prosincového minima – by mohl vést k obnově likvidace dlouhých pozic. Nedávná odolnost zlata nás povzbudila, a ačkoli jsme v tuto chvíli neutrální, zachováváme spíše býčí postoj s cílovou úrovní ke konci roku na 1 325 USD/unci.

hn3

Zdroj: SaxoTraderGO

Příští týden nás čeká skoro pozapomenuté jednání FOMC, ale riziko dalšího zvýšení sazeb kleslo na pouhé jednociferné číslo. Neměli bychom také zapomenout, že květen se v posledních letech ukázal pro zlato jako obtížný měsíc. Jak ukazuje následující tabulka, ceny klesaly ve 4 z 5 případů.

hn4

Zdroj: Bloomberg

Duben byl velmi složitý i pro ropu. Pokračoval boj mezi snahou OPEC snižovat produkci na jedné straně a rostoucí americkou produkcí na straně druhé. Zdá se však, že ropa měsíc ukončila pevněji poté, co WTI i Brent zaznamenaly odmítnutí pod 200 denním klouzavým průměrem.

Poslední oslabení, které dostalo ropu přes hranici podpory, bylo způsobeno dalším tlakem nabídky libyjské ropy. Libye plánuje po znovuotevření dvou ropných polí zvýšit produkci na 300 000 barelů denně. Dvěma hlavními motory dubnového oživení jsou uzavření největšího libyjského ropného pole v kombinaci s americkým raketovým útokem v Sýrii.

Týdenní zpráva o amerických zásobách představovala další výzvu pro trh, protože podpůrné snížení amerických zásob zvýšilo zásoby benzínu a destilátů díky rostoucí aktivitě rafinerií. Kromě toho došlo k dalšímu exportu surové ropy, zatímco dovoz producentů zemí OPEC již druhý týden roste.

Pozitivní bod ve vývoji cen je, že týdenní odhad růstu produkce už druhý týden zpomaluje na 13 000 barelů denně, což je výrazně níže než průměr 30 000 barelů denně, který se udržoval od října loňského roku.

hn5

Stále si myslíme, že ropný trh prozatím zůstává v rozmezí a je možné, že cena poroste poté, co najde podporu na 50 USD/barel pro Brent a pod 50 USD/barel pro WTI. Zmizela přirážka za geopolitické riziko, avšak může se vrátit. Růst americké produkce v posledních týdnech zpomalil.

Země OPEC se mají setkat 25. května, aby diskutovaly o možném prodloužení současné dohody. Očekávání zvýšení sezónní poptávky ve druhém pololetí v kombinaci se zpomalením růstu americké produkce by mohlo dopad prodloužení zvýšit. Zdá se, že OPEC se shoduje na tom, že prodloužení je potřeba, aby nedocházelo k širšímu odprodeji, avšak hodně závisí na postoji Ruska. To zatím jen vyčkává a sleduje.

Surová ropa zatím zůstává v rozmezí, ale ve druhém pololetí je vysoká pravděpodobnost oživení

hn6

Zdroj: SaxoTraderGO

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.

Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dualita výsledků zasedání Bank of England
    Ve čtvrtek skončilo zasedání Bank of England, na které mnozí netrpělivě čekali. Trhy neočekávaly od britské centrální banky změnu k holubičímu postoji, protože inflace v Británii je stále příliš vysoká. Analytici zároveň určité náznaky holubičím směrem očekávali. Přesně to se podle mého názoru stalo, ale někteří odborníci našli jestřábí postoj i tam, kde není.
  • Dubajská škola přijímá školné v Bitcoin a Ethereum
    Dubaj je i nadále v čele globálního přijímání kryptoměn, přičemž nejnovější příklad pochází z místní školy. Dubaj se poté, co se v minulých měsících stala domovem mnoha společností působících v oblasti digitálních aktiv, chce zlepšit přijímání kryptografických nástrojů dalšími taktikami. Tentokrát místní škola údajně uvedla, že chce začít přijímat platby za digitální majetek jako školné.
  • Duben – nové úvěry opět přepisovaly rekordy
    Celková bilanční suma bankovního sektoru vzrostla v průběhu dubna o 1,9 % meziměsíčně. Tentokrát za růstem nestojí úvěrová aktivita trhu, neboť jak úvěry úvěrovým institucím, tak pohledávky za klienty mírně poklesly. Hlavním zdrojem byl nárůst objemu dluhových cenných papírů v držení bank, a to o více než 181 mld. Kč.
  • Duben podílovým fondům příliš nepřál, mírné posílení zaznamenaly pouze nemovitostní fondy, které si připsaly 0,22 %
    Dubnové výsledky Broker Consulting indexu podílových fondů se až na jednu výjimku nesou ve znamení poklesu. Onu výjimku tvoří nemovitostní fondy, které meziměsíčně mírně posílily na 0,22 %. Nejhůře dopadly akciové fondy, které meziměsíčně ztratily -8,11 %. Za aktuálním propadem na akciových trzích stojí především technologické firmy, na které doléhá konflikt na Ukrajině.
  • Duben přinesl slabé výsledky průmyslu i stavebnictví
    Výsledky českého průmyslu i stavebnictví za duben zklamaly. Průmyslová produkce po březnovém nárůstu výrazně poklesla, nepotěšil ani další propad stavební výroby. Přestože problémy v dodavatelských řetězcích a cenové tlaky ve výrobní sféře již z velké části ustoupily do pozadí, tuzemský průmysl se bude nejspíše v nadcházejících měsících i nadále potýkat se slabou poptávkou. Stavební sektor naopak tíží vyšší úrokové sazby, které se odrážejí v útlumu rezidenční výstavby. Váznou i vládní investice do infrastruktury. Jediným údajem, který dopadl v dubnu příznivě byl zahraniční obchod, který skončil již čtvrtý měsíc v přebytku. Pomohl mu výrazně nižší dovoz ropy a plynu i vývoz automobilů.
  • Dubnová čísla za průmysl i zahraniční obchod se zapíšou do učebnic, temně. Tak zlý vývoj nečekali ani pesimisté, autoprůmysl se zhroutil o 80 procent
    Dubnový výkon českého průmyslu se bezesporu zapíše do učebnic, ovšem temným písmem. Průmyslová výroba se doslova zřítila, spadla nejvýrazněji minimálně v celém tomto miléniu, a to jak meziročně, tak meziměsíčně. Tak zlý výkon nečekali ani pesimisté.
  • Dubnová data z reálné ekonomiky zklamala
    Výsledek průmyslové výroby, zahraničního obchodu i stavebnictví v dubnu výrazně zaostal za tržními očekáváními. Na datech byl patrný vliv vysokých cen dovážených surovin i pokračující problémy se subdodávkami. Meziměsíčně byl nižší i objem nových objednávek. Nedařilo se ani stavebnictví, kde meziměsíčně výrazně propadla především složka inženýrského stavitelství. Otázkou je, zda výstup sektorů již nezačne být limitován nejen chybějícími vstupy či jejich vysokými cenami, ale i klesající poptávkou. Ta již začíná narážet na svou kapacitu vysoké ceny absorbovat.
  • Dubnová inflace - dobrá záminka pro Fed k “pauze”
    Byly doby, kdy americká inflace bývala v zásadě ignorovaným makroekonomickým indikátorem a její odchylky, od toho co se čeká, nikoho netrápily. Post-covidová inflace tento laxní přístup trhů k inflačním datům ale zásadně změnila, takže fakt, že celková inflace poklesla v dubnu pod 5 %, vyvolal náležité pozitivní vzrušení. Nicméně pozitivní reakce trhů se zcela jistě netýkala jen faktu, že celková inflace díky cenám potravin činila méně, než trh očekával. K nejdůležitějším detailům dubnové inflace patří sdělení, že inflační tlaky v segmentu služeb (bez cen souvisejících s bydlením) zásadním způsobem chladnou.
  • Dubnová stavební produkce vlivem koronaviru výrazně poklesla
    Na karanténní opatření, která dosáhla svého vrcholu právě v dubnu, doplatilo i stavebnictví. Jeho produkce totiž poklesla meziročně o 4,6 %. Meziměsíční pokles po sezónním očištění činil 1,9 %. Paralýza české ekonomiky se podepsala především na produkci pozemního stavitelství, které běžně zahrnuje vyšší míru kontaktu mezi lidmi, jež poklesla meziročně o 10,5 %. Naproti tomu inženýrské stavitelství vykázalo v dubnu výrazný růst o 13,5 %. Lze předpokládat, že produkce inženýrského stavitelství byla tažena především vládními investicemi do dopravní infrastruktury.
  • Dubnová zadluženost českých domácností
    „Po předchozím útlumu hypoteční trh v dubnu výrazně ožil. Takový nárůst úvěrů na bydlení (konkrétně o 1,5 %) nebyl k vidění několik let a překonal i hodnoty z covidového období. Zároveň zůstal zachován silný růst v objemu spotřebitelských úvěrů, které se zvýšily o 1,7 % (5 mld. Kč). Přičítáme to neustávajícímu tlaku na reálné mzdy způsobeném vyššími životními náklady, jež vedou domácnosti k hledání externího financování svých potřeb. Stále pozorujeme silnou poptávku po neúčelových úvěrech, které našim zákazníkům poskytujeme.“
  • Dubnový Broker Consulting Index spotřebitelských úvěrů skokově narostl
    Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v dubnu 2020 dosáhla hranice 6,92 %, p. a., meziměsíčně stoupla o 0,30 procentního bodu, což znamená návrat k sazbám z léta 2018. Velkého zdražování zatím ale svědky nejsme. Průměrná výše spotřebitelského úvěru v dubnu dosáhla 312 723 korun, což je výrazně více než v březnu, kdy činila 283 109 korun. Vyplývá to z dat Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů za duben 2020.
  • Dubnový nárůst ceny povinného ručení byl méně razantní než v březnu, pojistné vzrostlo o 68 korun na 6 659 korun
    Duben se opět nesl ve znamení dalšího zdražování povinného ručení, které ale probíhalo pozvolnějším tempem než v předchozím období. Výsledky Broker Consulting POVIndexu ukázaly, že jeho hodnota meziměsíčně poskočila o 68 korun na 6 659 korun. V porovnání s dlouhodobou průměrnou hodnotou indexu se ovšem stále drží níže, konkrétně o 74 korun. Odborníci upozorňují, že v letošním roce bude povinné ručení dál zdražovat, a to zejména kvůli rostoucí inflaci i ceně škodních událostí.
  • Dubnový vývoj v tuzemském průmyslu nepřinesl mnoho optimismu
    Dubnová průmyslová produkce v tuzemsku meziměsíčně klesla o výrazných 1,9 % po silném březnovém nárůstu (revidovaném směrem vzhůru o 0,2 pb) ve výši +1,9 % m/m. Průmyslová výroba tak byla v dubnu po očištění o efekt rozdílného počtu pracovních dní meziročně vyšší o 1,2 %, resp. o 1,8 % (NSA) nižší. To bylo vůči tržnímu konsensu negativní překvapení (+0,4 % y/y, náš odhad činil +0,5 % y/y), byť tržní odhady se pohybovaly v neobvykle širokém intervalu (-3,5 % y/y až po +4 % y/y).
  • Dudley (FED)
    "Obnova US ekonomiky bude omnoho pomalšia ako v minulosti."...
  • Dudley (FED)
    Tvorba pracovných miest v US ekonomike je ešte nedostatočná.... komentár: a práve trh práce p...
  • Dudley (FED)
    "neistá obnova americkej ekonomiky by mohla požadovať ďalšie aktivity FED"...
  • Duerr po slabém vedení ztrácí 17 % a objednávky klesají 📉
    Německá společnost Duerr (DU.DE) je významným výrobcem dílů pro řadu společností v automobilovém, farmaceutickém a truhlářském sektoru. Společnost snížila svůj cílový zisk pro rok 2024 z důvodu poklesu objednávek od své dceřiné společnosti HOMAG, která působí v truhlářském průmyslu, a její akcie dnes ztratily téměř 18 %, což vede k propadům německých společností.
  • Duch nemovitostí obchází evropské banky
    Od prosince 2021 se evropské realitní firmy propadly o 43 %. Vyšší úrokové sazby snižují hodnotu jejich aktiv a postupně rostoucí úrokové náklady jim ujídají z provozních peněžních toků. Celé odvětví má nízký P/B poměr 0,7x, a trh tedy nejspíš očekává, že si jejich aktiva i peněžní toky v budoucnu povedou podstatně hůř. V lednu činila aktuální průměrná hypoteční sazba v EU 3,1 %, a pokud se zvýší na 5 % jako v roce 2007, budou realitní firmy vydávat čím dál větší část svého cash flow na dluhovou službu a na akcionáře už toho moc nezbude.
  • Důchod bude pohádkový
    Někdo se na důchod těší, někdo se spíše bojí, že žádný nedostane nebo se ho nedožije. Pokud sledujete důchodové reform...
  • Důchodci jsou vítězi letošní inflační krize, Maďarsko poraženým
    Česko, Maďarsko. Dvě země EU a Visegrádské čtyřky, které jsou podle nedávné studie japonského finančního domu Nomura zvláště – a mimořádně, i ve světovém měřítku – ohroženy měnovou krizí. Tedy dramatickým propadem kupní síly měny, a nakonec tudíž i životní úrovně jako takové.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster