Úterý 19. březen 2024 07:43
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Idylka pro ruský rubl možná skončí - ozývá se Krym a ropě se příliš nedaří

11.08.2016 09:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nebýt nešťastného začátku roku, který odnesly téměř všechny emerging markets, zažívá ruský rubl letos až nečekaně klidné období. Idylka však nemusí trvat věčně. Na vině mohou být jak ceny ropy, tak opět politika s odstínem ukrajinsko-ruského konfliktu.

Aktuální přestřelka na ukrajinsko-krymské hranici, která vyvolala velmi podrážděnou reakci prezidenta Putina, totiž přichází v situaci, kdy globální finanční trhy již na konflikt na Ukrajině prakticky zapomněly a všeobecně se má za to, že Moskva bude svoje vztahy se Západem dále normalizovat. To se také nakonec odráží na klesajících rizikových prémiích u ruského vládního dluhopisu, jež samozřejmě díky globální honbě za jakýmkoliv výnosem propadly na dvouletá minima.

Nicméně sázet na něco takového je poměrně ošidné, což nás vrací k tomu, že sílu rublu a konec konců i ruské kreditní riziko budou hlavně určovat ceny komodit, resp. primárně ceny ropy. A zde podle nás není situace úplně růžová, neboť s ohledem na vysoké zásoby ropných produktů bude pokračovat negativní tlak na cenu (surové) ropy. Ten může sice krátkodobě zmírnit komunikace kartelu OPEC ohledně možného zmrazení produkce, avšak k němu patrně nakonec stejně nedojde a střednědobé fundamenty na trhu zvítězí.

Hlavním stabilizačním prvkem pro ruskou měnu, tak bude muset zůstat přísná měnová politika ruské centrální banky, která stále drží poměrně vysoko oficiální úrokové sazby, což pochopitelně činí rubl atraktivní. Vysoké rublové úrokové sazby jsou však de facto daní za rizika, která obecně skýtá ruská ekonomika. Pokud by byla nižší, tak v době kdy se výnosy dluhopisů v objemu 11 bilionů dolarů obchodují se záporným výnosem, by rozhodně nebylo nutné držet oficiální úroky na 10 %.

Forex

Rovněž na devizových trzích ve střední Evropě převažuje letní prázdninový režim, když jak zlotý, tak forint stojí na relativně silných úrovních. Co se pak týká české koruny, tak trh je rovněž klidný, přičemž nijak nezapůsobil ani fakt, že česká inflace v souladu s prognózou ČNB vzrostla.

Kurz eurodolaru setrvává ve vyčkávacím módu a vyhlíží důležitější data. Ta ovšem přijdou až zítra, kdy budou v USA zveřejněny maloobchodní tržby a výrobní inflace za červenec. I dnes tedy zřejmě zůstane volatilita na trhu velmi nízká, neboť na pořadu nejsou ani žádná vystoupení centrální bankéřů.

Autor: Jan Čermák & Jan Bureš, ČSOB Investiční výzkum

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • IBM zverejnila nižšie tržby, cloudový segment zostáva silný
    Spoločnosť IBM včera zverejnila hospodárske výsledky za Q3 2020 po ukončení obchodovania na Wall Street. Spoločnosť vykázala výsledky, ktoré boli v súlade s očakávaniami, ktoré spoločnosť zverejnila začiatkom tohto roka. Správa potvrdila tretí štvrťrok po sebe nižších tržieb, ale podrobnosti správy vyzerajú sľubne.
  • IBM – Zlomení podpory
    Akcie IBM překonaly průběh středečního zasedání, které bylo důležitou podporou z 11. května ($ 149,79 – $ 150). Výsledkem je, že mají obchodníci otevřenou cestu k otestování hladiny $ 142,5. Ta je výsledkem otvoru ze dne 27. června. Nejbližší rezistence je maximem ze středečního obchodování. V případě jeho průlomu je možné očekávat zvýšení minimální hladiny z 11. července (152,05 $). V současné době má strana nabídky výhodu, protože v příštích několika dnech je pravděpodobné, že bude docházet i nadále ke klesajícímu pohybu (s možnými místními úpravami).
  • IDC: Apple sesadil Samsung z pozice největšího prodejce chytrých telefonů
    Americká společnost Apple se loni poprvé stala největším světovým dodavatelem chytrých telefonů. Sesadila jihokorejský Samsung, který si pozici jedničky držel od roku 2011, kdy na první příčce vystřídal finskou Nokii. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnila výzkumná společnost IDC. Celkový odbyt chytrých telefonů však loni klesl o 3,2 procenta na 1,17 miliardy kusů. To je nejnižší celoroční údaj za deset let.
  • [Idea Generator] Devalvácie, hotovosť a stimuly
    O zmene globálnej rezervnej meny z libry na americký dolár z úvodu minulého storočia sa často hovorí ako o pomerne tektonickom pohybe. Ako ale ukazuje report ekonóma Eichengreena, tento posun nebol rýchly, ale skôr išlo o dlhodobý proces. Kým do konca Prvej svetovej vojny mala libra svoj status rezervnej meny neohorozený (definovaný ako podiel emitovaného zahraničného štátneho dlhu všetkých krajín v librách), po vojne začal podiel libry klesať. Takmer dvadsať rokov ale koexistovali v podstate dve rezervné meny: libra a dolár. A to aj napriek tomu, že Amerika prekonala čo do ekonomickej sily UK už okolo roku 1880. Táto história nám ukazuje, že ak sa objaví nový hráč na poli rezervných mien, konkrétne čínsky juan, nemusí to okamžite znamenať koniec medzinárodnej úlohy dolára.
  • [Idea Generator] Efektívne trhy, PE krajín a grafy
    Ak by sme zostavili rebríček „superekonómov“, určite by v ňom nechýbal Richard Thaler, ktorý patrí medzi najväčších odborníkov na behaviorálnu ekonómiu. Nedávno pre minneapoliský Fed poskytol zaujímavé interview, ktoré odporúčam prečítať si celé. Najzaujímavejšia časť bola o akciách.
  • [Idea Generator] Korelácie, Fed a dolár
    Jednou z hlavných úloh každého obchodníka na finančných trhoch je získavať informácie, ktoré neskôr pomáhajú pri generovaní nových obchodných stratégií. K tejto úlohe sa chceme pridať aj my novým týždenníkom [Idea Generator]. Mať prehľad o veľkom obraze je totiž veľmi dôležité.
  • Ideální podmínky pro růst zlata
    V současné době existují komponenty, které vytvořily ideální podmínky pro růst zlata - spirální inflace a geopolitické obavy. První složkou byla data o inflaci, která ukázala, že index spotřebitelských cen v lednu vzrostl na 7,5 %. Druhou bylo geopolitické napětí, které dále eskaluje.
  • I díky dnes schválené mimořádné dani už Fialova vláda nemusí zvyšovat běžné daně. Veřejné finance se i tak stabilizují, alespoň střednědobě – díky inflaci
    I díky dnes Sněmovnou schválené dani z mimořádných zisků může nyní Fialova vláda předpokládat, že se naplní již schválený rámec státního rozpočtu. Ten pro rok 2023 počítá se schodkem maximálně 295 miliard korun. Přestože se jedná o extrémně vysoké číslo, před rokem 2020 vlastně nemyslitelné, Fialův kabinet může s tímto deficitem a podobnými v dalších letech stabilizovat veřejné finance ještě během svého funkčního období, tj. do roku 2025. Aniž by přitom opravdu razantně škrtal nebo navyšoval běžné daně (tedy jiné než ty mimořádné).
  • I drobní investoři jsou lidé
    CHOVÁNÍ: Investoři jsou často považováni za plně racionální, a trhy za efektivně oceněné. Ve skutečnosti realita na trhu a vzestup behaviorální ekonomie vypovídá o tom, že je to složitější. Náš nejnovější průzkum Retail Investor Beat mezi 10 000 drobnými investory ve 13 zemích od USA po Austrálii ukazuje, že jsme všichni lidé, a osobní zkušenosti a emoce hrají velkou roli při investování. Mnoho retailových investorů také považuje sentiment mezi investory a technickou analýzu za důležitější faktory než zisky, ocenění a makroekonomické fundamenty. Průzkum také ukazuje, že investoři kompenzují tyto behaviorální vlivy tím, že investují dlouhodobě a pravidelně spoří.
  • I „druhá várka“ evropských bank pozitivně překvapila, Credit Suisse přesto padá
    Poté, co na konci měsíce října ohlásily slušné zisky evropské banky jako Barclays, BNP Paribas a Deutsche Bank, přidává se k nim na počátku listopadu 2016 další trojice evropských peněžních domů: nizozemská ING, která ve třetím čtvrtletí roku 2016 zvýšila čistý zisk o 22 procent, když ohlásila, že činí 1,3 miliardy eur oproti hodnotě 1,09 miliardy eur ve shodném období minulý rok. Société Générale nejvíce těžila z obchodování s dluhopisy a Credit Suisse, která dokázala zvýšit zisk před zdaněním o 13 procent na 336 miliónů dolarů.
  • IEA: Do poloviny století je třeba zdvojnásobit výrobu energie z jádra
    Celosvětové kapacity pro výrobu jaderné energie je zapotřebí do roku 2050 zdvojnásobit, aby se podařilo dosáhnout uhlíkové neutrality. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v dnešní zprávě. Růst produkce jaderné energie by měl rovněž pomoci nynějším snahám vlád posílit energetickou bezpečnost snížením závislosti na dovozu fosilních paliv.
  • IEA: Emise CO2 z energetiky loni vzrostly na nový rekord
    Globální emise oxidu uhličitého související s energetikou loni stouply o šest procent na rekordních 36,3 miliardy tun, protože ekonomiky se zotavily z pandemie nemoci covid-19 a stoupla spotřeba uhlí. Uvedla to ve své dnešní zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
  • IEA: Emise oxidu uhličitého související s energií loni stouply na nový rekord
    Celosvětové emise oxidu uhličitého (CO2) související s energetikou loni stouply na nový rekord. Částečně k tomu přispělo zvýšené využívání fosilních paliv v zemích, kde sucho omezilo výrobu elektřiny ve vodních elektrárnách. Celkově emise z energetiky stouply o 410 milionů tun, tedy 1,1 procenta, na 37,4 miliardy tun. Tempo růstu však zpomalilo z 1,3 procenta v předchozím roce. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
  • IEA: Emise oxidu uhličitého související s energií loni stouply na rekord
    Globální emise oxidu uhličitého související s energetikou se v loňském roce zvýšily o 0,9 procenta na rekordních 36,8 miliardy tun. A to i přesto, že více čistých technologií, jako jsou elektromobily nebo produkce elektřiny ze slunce, pomohlo omezit dopady zvýšené spotřeby uhlí a ropy. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
  • IEA: Evropa musí jednat, aby se vyhnula nedostatku plynu
    Evropa musí jednat, aby se v příštím roce vyhnula nedostatku zemního plynu, až přijde o dodávky z Ruska a kdy se předpokládá, že se zvýší poptávka po plynu z Číny. Ve své dnešní zprávě to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Podle ní by Evropa mohla čelit v letním období výpadku dodávek až 30 miliard metrů krychlových zemního plynu.
  • IEA: Globální poptávka po uhlí zůstane letos poblíž loňské rekordní úrovně
    Globální poptávka po uhlí se loni vyšplhala na rekord a letos patrně zůstane poblíž této úrovně. Ve své dnešní zprávě to uvádí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Pokles zájmu v Evropě a ve Spojených státech podle ní vykompenzuje silný růst v Asii.
  • IEA: Investice do solární energie poprvé překonají investice do ropy
    Investice do čistých zdrojů energie v letošním roce zvýší náskok nad investicemi do fosilních paliv, investice do solárních projektů pak letos poprvé překonají investice do nové těžby ropy. Ve své dnešní zprávě to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
  • IEA: Trh s ropu je kvůli nedostatečné nabídce a možné recesi vratký
    Světový trh s ropu je kvůli nedostatečné nabídce a možné recesi vratký. Poptávku už nyní ohrožují vyšší ceny a zhoršující se ekonomické podmínky. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
  • IEA: Vysoké ceny a nejistota zpomalí růst poptávky po zemním plynu
    Vysoké ceny a obavy o dodávky kvůli válce na Ukrajině zpomalí v příštích letech růst poptávky po zemním plynu. Celosvětová poptávka v letech 2021 až 2025 se tak zvýší o 140 miliard metrů krychlových. To je méně než polovina dříve předpokládaného růstu a méně než růst v roce 2021, který činil 170 miliard metrů krychlových. Vyplývá to z aktualizované prognózy, kterou dnes zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
  • IEA žádá kvůli ochraně klimatu radikální změnu energetické politiky
    Mezinárodní agentura pro energii (IEA) přichází s radikálními požadavky na změnu energetické politiky, aby svět do poloviny století dosáhl nulových emisí. V dnes zveřejněné zprávě navrhuje například okamžitě zastavit investice do ropných, plynových a uhelných projektů. Pokud vlády chtějí uhlíkovou neutralitu do roku 2050 zajistit, musí se nejpozději do roku 2035 zastavit prodej nových osobních aut se spalovacím motorem a globální odvětví elektřiny musí dosáhnout čistých nulových emisí do roku 2040. Zpráva má být vodítkem pro další kolo globálních rozhovorů o klimatu, které se uskuteční v listopadu ve Skotsku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024