Čtvrtek 28. březen 2024 18:47
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

Fed si večer pootevře komunikační vrata k zářijovému zvýšení úroků

27.07.2016 10:24  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Už dlouho se Fed nemohl přát hezčí počasí na signalizaci zvýšení úroků - posuďte sami: míra nezaměstnaností pod 5 %, akcie na historických maximech, ceny nemovitostí čtvrtým rokem rostou a jádrová inflace kotví na dostřel 2% cíle. Přepíše tedy za této konstelace dnes vedení americké centrální banky (FOMC) své hodnocení americké ekonomiky takovým způsobem, že bude prakticky všem jasné, že se příště - tedy 21. září - dočkáme dalšího zvýšení oficiálních úrokových sazeb o 25 bazických bodů? Tak čitelný Fed večer asi nebude. Mezi řádky by nicméně mělo být zřejmé, že FOMC otevírá komunikační vrata k tomu, aby úroky v září mohly být bez velkého překvapení zvýšeny. Tedy samozřejmě pokud bude Fed chtít, resp. data a vnější okolí mu to dovolí.

Nezapomínejme totiž, že do zářijového zasedání FOMC budou zveřejněny ještě dva měsíční reporty z trhu práce, dvoje inflační data a také výsledek HDP za druhý kvartál (první odhad bude již první pátek). Američtí centrální bankéři přitom budou mít dostatek příležitostí připravit trhy na to, že na zvýšení úroků v září dojde. Mimo jiné v srpnu se bude například konat ostře sledovaný slet centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole, odkud šéfové Fedu již tradičně vysílají velmi důležité signály do finančního světa.

A co nového tedy asi budeme moci v dnešním komentáři FOMC najít? Především očekávejme zlepšení pohledu na americký trh práce, který se v červnu dramaticky zotavil a také za červenec se dají očekávat (relativně) dobrá čísla. To by měl být pro trhy hlavní a dostatečně jestřábí signál. Dokonce i bez toho, že FOMC se asi neodváží vrátit do svého komentáře frázi o téměř vyrovnaných (makroekonomických) rizicích, která byla předzvěstí utažení měnové politiky v USA. Dalším doplňujícím jestřábím signálem pak bude jeden hlas pro zvýšení úroků z lůna FOMC, který zazní již dnes. Hodí jej do placu centrální bankéřka z kansaského Fedu - Ester L. Georgeová.

Region - forex
Zasedání maďarské centrální banky (MNB) překvapení nepřineslo a forint tak včera zůstal víceméně stabilní. MNB potvrdila, že je spokojena se současnou úrovní sazeb a i nadále říká i to, že stabilní zůstanou po delší období. Co se týče změn ve využívání některých měnověpolitických nástrojů (omezení objemu prostředků stahovaných centrální bankou - tříměsíčních depozit), tak jejich detaily zveřejní banka v září.

Zbytek týdne není z hlediska v regionu očekávaných událostí zajímavý. Pozornost se dnes soustředí zejména na zasedání Fedu. Čekáme spíše jestřábí vyznění, které by se nemuselo líbit zejména zlotému, jenž v posledních dvou týdnech slušně posílil.

Dluhopisy

Výnosy německých a amerických dluhopisů vyčkávají na zasedání Fedu a včera jen kosmeticky na delším konci křivky zamířily vzhůru.

Věříme, že dnešní zasedání Fedu může pomoci kratšímu konci americké křivky lehce vzhůru a posunou implikovanou pravděpodobnost pro růst Fed sazeb na zářijovém zasedání, která je aktuálně na hodnotě “jen? 28%. Delší výnosy by ale vzhledem k nižším cenám ropy měly zůstat zatím stabilní.

Komodity
Cena ropy Brent se včera nakonec měnila pouze málo. Večerní čísla API poukázala na menší pokles zásob ropy a na růst zásob produktů v minulém týdnu v USA. Pokud tento výsledek potvrdí i dnešní oficiální data EIA, tak to z hlediska cen ropy nebude pozitivní kombinace. Pozornost trhů se stále více soustředí na zásoby, resp. ceny produktů. Negativní vývoj v poslední době podtrhly i výsledky společnosti BP, která včera reportovala slabší výsledky za druhý kvartál za svoji downstream (rafinerie apod.) divizi.

Autor: Jan Čermák & Jan Bureš, ČSOB Investiční výzkum

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fed signalizoval adaptivní postoj
    Dnes dopoledne se dozvíme finální údaj o inflaci spotřebitelských cen v eurozóně. Odhad zůstává neměnný na -0,4 % meziměsíčně a -0,2 meziročně.
  • Fed signalizuje opatrnost
    Americká centrální banka v souladu s očekáváním ponechala na svém posledním zasedání klíčovou úrokovou sazbu beze změny v pásmu 2,25 % - 2,50 %.
  • Fed signalizuje sadzby blízko nuly do roku 2023!
    Rozhodnutie Fedu bolo v súlade s očakávaniami trhu. Bodový graf ukazuje, že sadzby by sa mali držať blízko nuly do roku 2023 a dlhodobá sadzba je na úrovni 2,5%. Fed udrží tempo QE programu nezmenené. Fed vidí zlepšenie hospodárskej činnosti a trhu práce, v strednodobom horizonte však stále vidí značné riziká. Je tiež potrebné poznamenať, že 4 členovia očakávajú zvýšenie sadzieb v roku 2023, ale medián zostáva blízko nuly.
  • Fed signalizuje snížení sazeb
    Americký Fed na dnešním zasedání v souladu s očekáváním ponechal úrokové sazby beze změny v pásmu 2,25 % – 2,50 %. Klíčové ovšem je, že Fed vyslal jasný signál o ochotě snížit sazby dle potřeby.
  • Fed si není jistý JPMorgan a Goldman Sachs. Další banky chystají růst dividend a zpětné odkupy
    Nepříjemným terčem, na který ukázal Fed po výsledku amerických zátěžových testů bank, se staly dvě prestižní...
  • Fed si ohledně úrokových sazeb ponechává jestřábí výhodu
    Přestože Fed letos v červnu ponechal úrokové sazby beze změny a ponechal je v rozmezí 5,00 % až 5,25 %, zachoval si jestřábí postoj a připravuje se na potencionální další dvě zvýšení v tomto roce.
  • Fed si pravdepodobne dá so zvyšovaním sadzieb v septembri pauzu
    Investori, ktorí obchodujú možnosť zvyšovania sadzieb na jednotlivých zasadnutiach Fedu sú vždy najviac vystavení zmenám na trhu eurodolárových futures. Podľa zmeny cien týchto inštrumentov sa dajú prepočítavať tzv. pravdepodobnosti zvyšovania sadzieb na zasadnutiach FOMC. Aktuálne tento trh očakáva zvyšovanie sadzieb v USA v nasledujúcom týždni, ale ďalšie, teda tretie zvyšovanie tento rok, by malo prísť až v decembri. Fed by si mal dať podľa eurodolárových futures pauzu v septembri.
  • Fed si pripravuje cestu k znižovaniu sadzieb, no chce viac dôkazov
    Fed udržal úrokové sadzby nezmenené, ale z vyhlásenia odstránil „trpezlivý“ postoj a dodal, že rastie neistota a Fed musí konať, aby podporil expanziu. Prezident Powell na konferencií po zasadaní dodal, že väčšina členov očakáva uplatňovanie akomodatívnej politiky, ale Fed chce vedieť, či neistota bude mať vplyv na ekonomiku.
  • Fed si s růstem úrokových sazeb dává na čas, dnes zásoby ropy a první zápis ze zasedání ECB; analýza EUR/USD, AUD/NZD
    Australský dolar (AUD) v noci oslabil poté, co se trhem prohnaly zprávy, že ratingová agentura S&P zamýšlí snížit rating Austrálie. Samotná agentura později...
  • FED si svoji práci již udělal, teď je řada na parlamentu
    Robert Heller, bývalý guvernér americké centrální banky, v rozhovoru pro média uvedl, že uvolňování měnové politiky...
  • Fed sleduje výsledky trhu práce USA
    Koniec tohto týždňa bude už plne v znamení pracovného trhu USA, ktorého dnešné výsledky budú o to ...
  • Fed slíbil levné peníze do poloviny roku 2013 - bude to stačit?
    Všechny zraky (a naděje?) se upíraly k zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC), zatímco globální akciové trhy čelily 10dennímu výprodeji. Před zveřejněním výsledku zasedání se devizové trhy stabilizovaly, přestože úlohu bezpečného přístavu i nadále hrál CHF, který vůči EUR i USD vyšplhal na rekordní maxima. Zde si můžete přečíst kompletní prohlášení FOMC, jehož podstata po značném zhoršení ekonomického výhledu tkví ve slibu zachovat do poloviny roku 2013 extrémně umírněný postoj včetně ,,přiměřeného" používání doplňkových nástrojů. Vypadá to, že žádné QE3 se v tuto chvíli nekoná a za zmínku stojí i skutečnost, že proti tomuto novému postoji k měnové politice se postavili tři členové FOMC, konkrétně Plosser, Fisher a Kocherlakota. Znamená to, že cesta pro případné QE3 může být do budoucna trnitá. Tento příslib levných peněz posloužil Wall Street jako odrazový můstek - index DJIA si připsal 3,98 %, S&P +4,74 % a Nasdaq +5,29 %. Na to, abychom poznali, zda se jedná o falešný odraz, nebo začátek udržitelnějšího růstu, si budeme muset počkat. Výnosy z amerických vládních dluhopisů poklesly na rekordní minima a dostaly USD pod tlak - dolarový index se vrátil na minima z nedávné doby.
  • Fed slyší růst fiskální trávu a tak přitvrdil
    Celý rok nás američtí centrální bankéři kolébali, resp. tlumili tržní očekávání ohledně toho jak rychle mají růst úrok...
  • Fed: směr monetární politiky příznivý pro dolar
    Meziroční inflace podle odhadu Eurostatu v srpnu klesla na 0,3% z 0,4% v červenci. Inflaci táhne ke dnu pokles cen energií a potravin. I jádrová inflace po...
  • Fed snížením sazeb přilil olej do ohně
    Šéf Fedu věří, že americká ekonomika je v dobrém stavu. Situace na akciových trzích však připomíná rok 2000 před prasknutím dot.com bubliny. Aktuální čísla o zaměstnanosti za říjen totiž zklamala a průměr za uplynulých šest měsíců je nejslabší od roku 2010. Následující tři měsíce proto budou kritické.
  • Fed snížil dle očekávání sazby o 25 bazických bodů na rovná 2 %
    Fed snížil dle očekávání hlavní úrokovou sazbu o 25 bp na 2,00 % z 2,25 %. Navíc dle tečkového grafu (dot chart) očekává 7 členů FOMC další snížení do konce roku. Medián výše sazeb na rok 2019 a 2020 však klesl pouze na 1,9 %, což by indikovalo, že žádné další změny sazeb se už nechystají. Makroekonomický výhled zůstal podobný předchozímu vydání. Americký dolar bezprostředně po rozhodnutí o sazbách roste.
  • FED snížil Program o uvolňování monetární politiky o dalších 10 miliard
    Zasedání FED nepřineslo žádné překvapení, účastníci trhu si byli téměř jisti, že program kvantitativního uvolňování bude snížen o dalších 10 miliard. Úroková sazba byla udržována na stejné úrovni v normálním rámci od 0 % -0,25 %. Než jsme dostali výsledky jednání, mohli jsme sledovat publikací údajů o hrubém domácím produktu v USA, který se podle předběžných údajů zvýšil pouze o 0,1%, zatímco se očekával růst ve výši 1,2%. Chicago index podnikatelské aktivity za dube mezitím výrazně překonal tržní očekávání o 56,7 bodů poté, dosáhnul tak 63 bodů. Dobnový indikátor zaměstnanosti podle ADP dosáhl maximální úrovně od listopadu a ukázal číslo 220 000.
  • Fed snížil úrokovou sazbu, ale do konce roku by k další změně dojít nemělo. Británie se dočká dalších předčasných voleb
    Členské státy EU v pondělí schválily odklad brexitu do konce ledna 2020. Předseda Evropské rady pak na svém twitterovém účtu uvedl, že pokud Británie schválí výstupní dohodu před uplynutím nové lhůty, tak může opustit EU i dříve. Čínští vyjednávači oznámili, že část obchodní dohody se Spojenými státy je již připravena, ale stále se podle nich objevují nové překážky. Čína počítá s tím, že by první fáze dohody mohla být podepsána již v polovině listopadu.
  • Fed snížil úrokovou sazbu. Kellner dává pomůcky za 100 milionů.
    Fed snížil úrokovou sazbu o jeden procentní bod, aby chránila ekonomiku před dopady epidemie koronaviru. Nejbohatší Čech Petr Kellner věnoval ochranné pomůcky za 100 milionů korun. Výrobce reklamního textilu Adler nabídl svou kapacitu pro výrobu roušek bez nároku na zisk.
  • Fed sníží nákupy aktiv již v listopadu. Ceny v USA rostou o závratných 5,4 %
    Zápis ze zářijového zasedání Fedu potvrdil, že americká centrální banka hodlá při pokračujícím oživování ekonomiky od listopadu začít s taperingem. K úplnému ukončení nákupů aktiv by pak mělo dojít do poloviny příštího roku. Rozhodnutí by mělo přijít na dalším zasedáním, které se bude konat začátkem listopadu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader