Úterý 19. březen 2024 12:24
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Volatility report: Volatilta je nejvýše od letošního února, po britském referendu by ale mohla znovu klesnout

17.06.2016 11:31  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Minulý pátek jsme v našem pravidelném volatility reportu opět zvolili spíše opatrnou a vyčkávací strategii. VIX sice byl výše než předminulý týden, rizika jeho růstu však podle nás byla stále příliš vysoká, což se v tomto týdnu nakonec skutečně potvrdilo. Finanční trhy čekala řada důležitých fundamentů a na trzích i nadále zůstává všudypřítomný strach z brexitu, který zvyšuje implikovanou volatlitu nejen na libře, ale i na ostatních finančních aktivech. Akciový index S&P500 v minulých dnech zahájil korekci, ke které pomohla jak celková technická situace a mírná překoupenost akcií, tak i zvýšená nejistota, která panuje nad výsledky britského referenda. S&P500 se krátce dostal až na hranici 2 040 dolarů a přiblížil se ke spodní hraně konsolidačního pásma, ve kterém se pohybuje od poloviny letošního března a které se nachází v okolí ceny 2 020 dolarů. Technicky je dnes situace pro short-VIX strategii a býky na akciovém trhu rozhodně příznivější, i když prostor k pádu indexu minimálně k supportu 2 020 dolarů (a tedy i k růstu VIXu) zůstává otevřený.

Untitled

Nárůst volatility byl v minulém týdnu výrazný a přestože jsme se jej obávali, jeho velikost nakonec překvapila i nás. V platformě jsme přerolovali z červnového na červencový kontrakt, který se momentálně nachází mírně pod hranicí 20b.

Untitled1

Růst hodnoty VIXu obchodovaného v platformě je tedy z části důsledkem rolování na červencový kontrakt, naprostou většinu tohoto pohybu ale tvoří skutečný nárůst implikované volatility, která se zvyšovala napříč všemi kontrakty. Prudkého růstu se pak dočkala především spotová volatilita, která aktuálně dosahuje 19,3b., zatímco v čase zveřejnění našeho minulého reportu dosahovala pouhých 14,5b. Právě nárůst spotové volatility je pak jasným důkazem toho, jak dramatickou změnou jsme si v minulých dnech na finančních trzích prošli.

Untitled2

V našem minulém výhledu jsme preferovali spíše vyčkávací strategii a o short-VIX pozicích jsme byli ochotni uvažovat teprve v případě, že by spotová volatilita vystoupala nad 16b. Toho jsme se dočkali ještě v průběhu páteční seance, kterou spotový VIX zakončil nad 17b. hranicí. Vzhledem k aktuální úrovni volatility se ukazuje, že jsme měli být opatrní ještě více, ale na kdyby se v tradingu nehraje. Spotový VIX nad 20b. však rozhodně není něčím, co by nás mělo vyvést z míry a na podobné pohyby musí být naše pozice za každých okolností připravena. Klíčovou otázkou je nyní to, jak se současnou úrovní volatility naložit a co se může dít v příštím týdnu.

Přestože je dnes VIX poměrně vysoko a na první pohled se jeho shortování může zdát atraktivní, je třeba si uvědomit že za jeho růstem tentokrát stojí jasný fundament, kterým je strach z brexitu. Britské referendum proto bude v příštím týdnu rozhodující. Podle posledních průzkumů jsou síly zastánců a odpůrců brexitu vyrovnané a my nyní rozhodně nechceme spekulovat na to, jak celé referendum dopadne. S vysokou mírou pravděpodobnosti zatím můžeme říci pouze to, že pokud se Británie rozhodne zůstat v EU, měla by implikovaná volatilita okamžitě klesnout. Pokud se naopak Britové rozhodnou z EU vystoupit, celá situace může být mnohem více komplikovaná. Okamžitý růst volatility je sice pravděpodobný, není ale rozhodně zaručen. VIX totiž není ukazatelem aktuální volatility ale obrazem strachu z volatility budoucí, která by po referendu paradoxně mohla být podstatně nižší, protože již brexit bude v ocenění finančních trhů definitivně započítán.

Máme před sebou tedy velmi složitý týden a vzhledem k mimořádné povaze britského referenda přiznáváme, že si krátkodobým výhledem nejsme jistí. Náš dlouhodobý výhled na VIX se ale nemění. Téma brexitu podle nás po referendu začne odeznívat ať už referendum dopadne jakkoli, jsme přesvědčeni o tom, že budou mít centrální banky situaci i nadále pevně v rukou. V našem výhledu tedy dál počítáme s tím, že v nadcházejících týdnech zůstane volatilita nízká a short-VIX strategie dál ponese ovoce. Obchodníci na VIXu však musejí být připraveni na potenciálně významný, i když spíše krátkodobý růst volatility, který by v případě brexitu mohl přijít.

Máte-li k VIXu nebo výše zmíněné strategii jakékoli dotazy, kontaktuje pro více informací naše obchodní oddělení na tel: +420 226 259 990

Komentář je zpracován pro potřeby klientů X-Trade Brokers (XTB) a je zpřístupněn klientům za cílem získání základních informací o investičním prostředí. Všechny informace obsažené v dokumentu jsou názory analytiků společnosti XTB a nepředstavují v žádném případě investiční doporučení. Společnost negarantuje, že zveřejněné informace jsou postačující a plně reprezentují faktickou situaci na trhu. XTB nenese zodpovědnost za výsledky rozhodnutí, které vznikly důsledkem čerpání informací z výše zmíněné publikace, ve shodě s interními regulacemi společnosti XTB. Zodpovědnost za investiční rozhodnutí realizované na základě jednotlivých příspěvků a vzniklé takovým rozhodnutím, nese pouze investor.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Volatility report: VIX zpět pod 10b. Druhá polovina prosince by kvůli svátkům měla být klidnější
    Po kratší přestávce nastal znovu čas mrknout se na situaci ve světě implikované voaltility. Ta se zase až tolik nezměnila, i když je pravdou, že je posledních pár týdnů docela zajímavých. Nejprve ale začneme jako vždy u samotných indexů.
  • Volatility report: VIX zpět pod 11b. Hlavně se nenechat ukolébat nízkou volatilitou
    Další týden za námi a společně s ním i další týden, po jehož skončení si obchodníci shortující volatilitu rozhodně nem...
  • Volatility report: VIX zůstává po nervózním týdnu na zvýšených úrovních
    Máme za sebou týden, který na akciové trhy v Evropě i v USA přinesl zvýšení volatility. Short-VIX strategie však celý týden ustála až překvapivě...
  • Volatility report: Volatilita navzdory včerejší korekci zůstává nízko, příští týden představuje pro short-VIX strategii zvýšené riziko
    V našem minulém volatility reportu jsme v rámci short-VIX strategie do tohoto týdne volili spíše opatrný přístup a udělali jsme dobře. Ne že by se nálada na trzích nějak výrazně zhoršila, ale VIX byl příliš nízko a případný zisk z jeho shortování nebyl dostatečně atraktivní na to, abychom byli ochotni přijmout potenciální riziko. V situaci, kdy rizika převyšují výnosy, je pak vždy lepší nechat trh na pokoji a čekat na vhodnější příležitost.
  • Volatility report: Volatilita prostor ke snížení má. Potřebuje ale méně Trumpa
    Máme za sebou týden, ve kterém se obchodníkům znovu připomnělo téma obchodních válek. Zveřejnění seznamu čínského dovozu, na který USA uvalí clo a následný stejný krok Číny, vyvolal v noci ze včerejška na dnešek další reakci Bílého domu, jenž uvažuje o nových clech, které by se mohly týkat čínského zboží v objemu až 100 mld. dolarů. Polické napětí mezi USA a Čínou tak stoupá a trhy to samozřejmě nesou s nelibostí. Akciové trhy proto zůstávají volatilní, což bylo jasně vidět i v tomto týdnu, který byl na indexech v USA i v Evropě znovu poměrně nervózní. S&P 500 sice zatím úspěšně vytváří dvojité dno, jeho prolomení do budoucna ale rozhodně nelze vylučovat, jelikož jsou akcie stále poměrně drahé a politika USA je díky Trumpovi značně nevyzpytatelná.
  • Volatility report: Volatilita se po volbách poslušně vrací zpět k 15b.
    Americké prezidentské volby jsou úspěšně za námi a nezbývá než konstatovat, že se pro obchodníky s volatilitou jednalo o další dar z nebes. Opět růst VIXu, opět nijak vysoko nad běžné úrovně a opět jeho rychlý návrat zpět. Short-VIX strategie a spekulace na to, že se v tomto týdnu bude jednat spíše jen o mnoho povyku pro nic, tedy znovu zafungovala. Reakce na volby byla přitom poměrně rozmanitá. Zatímco bezprostředně po zveřejnění výsledků americké indexy klesly o 5 %, situace se rychle otočila a ke konci týdne se již Dow Jones vyhoupl na nová historická maxima, zatímco S&P500 vzrostl zpět na dosah horní hrany konsolidačního kanálu, ve kterém se drží od letošního července.
  • Volatility report: Volatilita se vrací do starých kolejí a VIX si nízké úrovně pravděpodobně podrží. Shor-VIX strategie slavila znovu úspěch
    Akciové trhy se v minulých dnech snažily vzpamatovat z dopadu britského referenda a nikde neprobíhalo zotavení tak dobře a tak rychle jako ve Spojených státech. Situace na amerických akciích je o to pozoruhodnější, že souběžně s návratem akcií k původním úrovním si americká měna podržela většinu svých zisků, což cenu akcií v ostatních měnách zvyšovalo ještě více. S&P500 se tak díky růstu z minulých tří dnů dokázal vyhoupnout zpět nad hranici 2 080 dolarů a aktuálně se nachází necelá dvě procenta pod svým historickým maximem. Se zotavením amerických indexů jsme sice počítali, samotná rychlost a lehkost návratu k původním úrovním však nakonec překvapila i nás. Technicky i fundamentálně se situace na S&P500 stabilizuje a brexit by již do nadcházejících dnů měl být především politické téma, jehož dopad na finanční trhy bude podstatně mírnější. Obchodníci se nyní začnou znovu zaměřovat na makro a měnovou politiku a vzhledem k nízkým úrokovým sazbách a ochotě Fedu pozdržet růst úrokových sazeb existuje zvýšená šance, že si akciové trhy své pozice dokáží podržet a volatilita bude i nadále nízká.
  • Volatility report: Volatilita zatím zůstává stabilní. Short-VIX obchodníci ale před sebou mohou mít docela rizikový týden
    Máme za sebou další a pro akcie relativně klidný týden. Fundamentálně ani technicky se situace na hlavních indexech příliš nemění a S&P 500 tak pokračuje v konsolidaci v bočním trendu, která je momentálně definovaná jasně patrnou vlajkovou formací. Vlajka se sice pozvolna uzavírá, v jejím rámci se ale ještě nějakou dobu držet můžeme. Ani po jejím prolomení navíc boční trend nutně skončit nemusí, a to zejména v případě prolomení její horní hrany.
  • Volatility report: Volatilita zpět na úrovních ze začátku měsíce, short-VIX strategie zůstává atraktivní
    Náš předpoklad z minulého pátku, podle něhož byl pád akcií ze začátku měsíce pouze technickou korekcí, se ukázal být s...
  • Volatility report: Volatilita zůstává nízká. Podívali jsme se proto na rozdíl mezi spotovoou volatilitou a cenou futures na VIX
    Od našeho posledního volatiltiy reportu se situace na trzích a na volatilitě příliš nezměnila. Šance na hlubší korekci jsou podle nás stále malé a čekáme proto především na korekci technickou. Ani té se ale zatím nedostává a i když jsou americké akcie na historických maximech, důvodů k byť jen drobné korekci je stále velmi málo. Americký index S&P 500 proto zůstává v bočním trendu a celý tento týden to potvrzoval, když se rozdíl mezi týdenním high a low sotva přehoupl přes jedno procento. VIX index tedy nemá důvod k výraznějšímu růstu a proto zůstává i nadále na extrémně nízkých úrovních. Pokud si tedy znovu přečtete tento náš report z minulého týdne, získáte docela přesný obrázek o tom, jak na současnou situaci nahlížíme i dnes.
  • Volatility report: Začíná být VIX znovu příliš nízko?
    Další týden se nám pomalu chýlí ke konci a nutno dodat, že se jednalo o týden, na který býci na akciovém trhu už delší dobu čekali. Akcie za sebou mají solidní růst a hlavně jsme konečně svědky výraznějšího snižování rizikových přirážek, které je velmi často doprovázeno klidným obdobím stabilního růstu. O tom zda se jej dočkáme i tentokrát ale zatím nejsme úplně přesvědčení. Je však pravdou, že k pokračování růstového trendu v tomto týdnu udělal S&P 500 významný krok, když konečně vystoupil z vlajkové formace, a to ne líným pohybem do strany, ale zajímavým breakoutem, který může být pro řadu býků čistě z technického hlediska velmi atraktivní pozvánkou do trhu.
  • Volatilná švédska koruna sa blíži k silnej rezistencii, vytvára sa priestor pre short EURSEK
    Švédska koruna je v posledných dňoch rozkývaná. EURSEK je od britského referenda v rastúcom trende, obchodníci zrejme očakávajú vyšší dopad BrExitu na Švédsko ako na EÚ. Koniec mesiaca je pre SEK volatilnejším obdobím, keďže prichádza z ekonomiky viacero dôležitých čísel.
  • Volatilní eurodolar, nárůst výnosů a nejasný směr akcií
    Americký HDP za 4Q celkově překvapil pozitivně díky investicím do vybavení, softwaru či výzkumu. Slabší, než se čekalo, však byla spotřebitelská poptávka, která koncem roku citelně zpomalila. Vedle toho vyšel chicagský průzkum podnikatelské aktivity, který se v únoru dostává velmi vysoko a zvyšuje šance na pěkný výsledek indexu ISM.
  • Volatilní období na českém devizovém trhu je zřejmě za námi
    Uplynulý týden byl na tuzemském devizovém trhu ve znamení vysoké volatility, kdy se kurz české měny pohyboval od jednoho extrému ke druhému.
  • Volatilní obchodní den na Wall Street
    Zámořské akciové indexy v první polovině obchodní seance postávaly na místě a vyčkávaly na rozhodnutí Fedu a následnou tiskovou konferenci předsedy Powella. Vítězem včerejšího obchodování jsou akcie Paramount Global (PARA), které přidaly přes 6,5 %. Poraženým dne je společnost Rockwell Automation (ROK), která odepsala 17,5 %. Hlavní akciové indexy uzavřely včerejší den následovně: S&P 500 -1,61 %, Nasdaq 100 -1,94 % a Dow Jones -0,82 %.
  • Volatilní úvod týdne v USA
    Včerejší obchodní den v USA byl extrémně volatilní, rovněž objemy obchodů byly nadprůměrné. V úvodu se dostaly hlavní indexy do výrazného záporu (-3 %), aby v závěru značnou část ztrát umazaly a dokonce se dokázaly přehoupnout do kladných čísel. Tento týden se můžeme těšit na výsledky společností jako je Microsoft, Tesla, IBM, General Electric, Verizon, Boeing a mnoho dalších. O volatilitu na trzích tedy nejspíš nebude nouze ani v dalších dnech.
  • Volatiltia na USDJPY klesla na historické minimum
    Pokud jste fanoušky swingových pohybů a obchodování v relativně úzkém pásmu, měli byste svou pozornost pravděpodobně zaměřit na měnový pár USDJPY. Ten totiž, díky faktickému odstranění rizik z finančních trhů (dočasnému?) a stabilnímu výhledu pro vývoj sazeb v USA a Japonsku, registruje v těchto dnech pád implikované volatility na nové historické minimum. To nyní najdeme jen těsně nad hranicí 4 %, což je zároveň nejnižší úroveň ze všech hlavních měnových párů.
  • Volatiltiy report: Spící obr se probral. VIX za sebou má jeden z nejzajímavějších týdnů v historii
    Máme za sebou týden, který dříve či později musel přijít. Jenom jsme nevěděli kdy. Po masivním lednovém růstu na trhy dorazila korekce, která byla mimořádná ne ani tak kvůli samotnému procentuálnímu pádu akcií, ale především kvůli míře růstů volatility. Akcie sice klesly během posledních pěti obchodních seancí o 8,5 %, i tak jsou ale stále poměrně drahé když se propadly pouze na úrovně z loňského listopadu.
  • Volatiltiy report: Spotový VIX na samotném dně. Short-VIX strategie znovu zisková
    Týden se nám pomalu nachýlil ke konci, takže nastal čas podívat se znovu na to, co se za posledních pár dnů změnilo ve světě implikované volatility. A že se tentokrát děly věci. Americký index S&P 500 začátkem týdne po roce prolomil historické maximum a zakončil včerejší seanci nad hranicí 2 160 dolarů. Pětidenní změna na amerických akciích nyní dosahuje 3,2 % a ještě lépe jsou na tom indexy v Evropě, které včerejší seanci zakončily s pětidenní změnou mezi šesti až devíti procenty. Technicky se po prolomení historického maxima na S&P500 pohybujeme v neprobádaných vodách. Momentum se ale zdá být poměrně silné a po téměř rok a půl trvající konsolidaci může být prostor k dalšímu růstu akcií stále otevřený.
  • Volby do parlamentu ve Velké Británii 2017: Přehled posledních volebních výsledků
    V roce 2012 předseda vlády David Cameron stále odmítal refendum volající po britském členovi EU, nicméně v roce 2013 pod tlakem od jeho vlastních ministrů a s formováním nezávislé strany UKIP (United Kingdom Independence Party), byl Cameron donucen učinit následující osudný slib v rámci kampaně:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook