Čtvrtek 28. březen 2024 11:43
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Volatiltiy report: Spotový VIX na samotném dně. Short-VIX strategie znovu zisková

15.07.2016 10:33  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Týden se nám pomalu nachýlil ke konci, takže nastal čas podívat se znovu na to, co se za posledních pár dnů změnilo ve světě implikované volatility. A že se tentokrát děly věci. Americký index S&P 500 začátkem týdne po roce prolomil historické maximum a zakončil včerejší seanci nad hranicí 2 160 dolarů. Pětidenní změna na amerických akciích nyní dosahuje 3,2 % a ještě lépe jsou na tom indexy v Evropě, které včerejší seanci zakončily s pětidenní změnou mezi šesti až devíti procenty. Technicky se po prolomení historického maxima na S&P500 pohybujeme v neprobádaných vodách. Momentum se ale zdá být poměrně silné a po téměř rok a půl trvající konsolidaci může být prostor k dalšímu růstu akcií stále otevřený.

emoticons-guestion-icon

Tři týdny po brexitu a spotový VIX je na nejnižších úrovních od loňského srpna, když se dostal až na hranici 13b. Trhy jsou dnes naprosto beze strachu.

Untitled1

V platformě nám ve středu přeroloval VIX z červencového kontraktu na srpnový, který včerejší seanci zakončil lehce nad hranicí 16b. Rolování bylo samozřejmě obchodníkům shortujícím volatilitu kompenzováno swapovými body, které by měly při dlouhodobějším držení short-VIX pozic sloužit jako hlavní zdroj zisku této strategie.

fund-returns-over-the-years

Ocenění jednotlivých futures kontraktů a jeho změna proti konci minulému týdne pak vypadá následovně. Pád ceny jsme pozorovali napříč všemi měsíci od spotu až po březen 2017.

Untitled

V našem minulém reportu jsme se rozhodli zaujmout spíše konzervativní postoj a i když jsme ve výraznější růst volatility příliš nedoufali, rozhodli jsme se na něj kvůli většímu bezpečí raději čekat a následně shortovat VIX na vyšších úrovních v případě, že by byl růst VIXu vyvolán jen běžnou technickou korekcí na akciovém trhu. Díky naší opatrnosti jsme si tak nechali utéct pád červencového kontraktu o necelých 0,80b., čehož však příliš nelitujeme. Konzervativní strategie holt s těmito ušlými zisky za cenu většího bezpečí musí počítat. Podobný přístup zvolíme i do příštího týdne, a to také především díky extrémně nízké ceně VIX indexu, který již na spotu prakticky nemá kam klesat.  Pokud na trzích bude i nadále vládnout podobný klid, opět nám uteče několik desetin bodu. Volatilita je však příliš nízko na to, abychom byli ochotni riskovat její růst o několik bodů a pak  dlouze čekat na její návrat zpět k současným velmi nízkým úrovním. Risk-reaward-ratio (RRR) nyní pro short VIX strategii není zajímavé.

Zatímco RRR pro short VIX není atraktivní, s RRR pro long VIX pozie je to přesně naopak. Spotová volatilita již nemá kam klesat, ale rozhodně má kam růst. Za relativně malé peníze si tak obchodníci s long-VIX strategií kupují de facto opci na případný růst volatility, která může být zajímavou spekulativní příležitostí především pro agresivnější obchodníky, kteří jsou ochotni odevzdávat část kapitálu výměnou za malou šanci velký zisk.

Co se příštího týdne týká, žádné drama na akciových trzích neočekáváme a počítáme i nadále spíše s nízkou úrovní volatility. Ekonomický kalendář nabídne ze zajímavých fundamentů hlavně výsledky z Británie (trh práce, maloobchodní tržby) a zasedání ECB. Ani jeden z fundamentů však podle nás sentiment na trzích výrazněji nezhorší a pokud se dočkáme na akciovém trhu korekce, bude se jednat buď o korekci vyvolanou technickými faktory, nebo událostmi mimo ekonomický kalendář.

Máte-li k VIXu nebo výše zmíněné strategii jakékoli dotazy, kontaktuje pro více informací naše obchodní oddělení na tel: +420 226 259 990

Komentář je zpracován pro potřeby klientů X-Trade Brokers (XTB) a je zpřístupněn klientům za cílem získání základních informací o investičním prostředí. Všechny informace obsažené v dokumentu jsou názory analytiků společnosti XTB a nepředstavují v žádném případě investiční doporučení. Společnost negarantuje, že zveřejněné informace jsou postačující a plně reprezentují faktickou situaci na trhu. XTB nenese zodpovědnost za výsledky rozhodnutí, které vznikly důsledkem čerpání informací z výše zmíněné publikace, ve shodě s interními regulacemi společnosti XTB. Zodpovědnost za investiční rozhodnutí realizované na základě jednotlivých příspěvků a vzniklé takovým rozhodnutím, nese pouze investor.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Volatility report: Volatilita zůstává nízká. Podívali jsme se proto na rozdíl mezi spotovoou volatilitou a cenou futures na VIX
    Od našeho posledního volatiltiy reportu se situace na trzích a na volatilitě příliš nezměnila. Šance na hlubší korekci jsou podle nás stále malé a čekáme proto především na korekci technickou. Ani té se ale zatím nedostává a i když jsou americké akcie na historických maximech, důvodů k byť jen drobné korekci je stále velmi málo. Americký index S&P 500 proto zůstává v bočním trendu a celý tento týden to potvrzoval, když se rozdíl mezi týdenním high a low sotva přehoupl přes jedno procento. VIX index tedy nemá důvod k výraznějšímu růstu a proto zůstává i nadále na extrémně nízkých úrovních. Pokud si tedy znovu přečtete tento náš report z minulého týdne, získáte docela přesný obrázek o tom, jak na současnou situaci nahlížíme i dnes.
  • Volatility report: Volatilta je nejvýše od letošního února, po britském referendu by ale mohla znovu klesnout
    Minulý pátek jsme v našem pravidelném volatility reportu opět zvolili spíše opatrnou a vyčkávací strategii. VIX sice b...
  • Volatility report: Začíná být VIX znovu příliš nízko?
    Další týden se nám pomalu chýlí ke konci a nutno dodat, že se jednalo o týden, na který býci na akciovém trhu už delší dobu čekali. Akcie za sebou mají solidní růst a hlavně jsme konečně svědky výraznějšího snižování rizikových přirážek, které je velmi často doprovázeno klidným obdobím stabilního růstu. O tom zda se jej dočkáme i tentokrát ale zatím nejsme úplně přesvědčení. Je však pravdou, že k pokračování růstového trendu v tomto týdnu udělal S&P 500 významný krok, když konečně vystoupil z vlajkové formace, a to ne líným pohybem do strany, ale zajímavým breakoutem, který může být pro řadu býků čistě z technického hlediska velmi atraktivní pozvánkou do trhu.
  • Volatilná švédska koruna sa blíži k silnej rezistencii, vytvára sa priestor pre short EURSEK
    Švédska koruna je v posledných dňoch rozkývaná. EURSEK je od britského referenda v rastúcom trende, obchodníci zrejme očakávajú vyšší dopad BrExitu na Švédsko ako na EÚ. Koniec mesiaca je pre SEK volatilnejším obdobím, keďže prichádza z ekonomiky viacero dôležitých čísel.
  • Volatilní eurodolar, nárůst výnosů a nejasný směr akcií
    Americký HDP za 4Q celkově překvapil pozitivně díky investicím do vybavení, softwaru či výzkumu. Slabší, než se čekalo, však byla spotřebitelská poptávka, která koncem roku citelně zpomalila. Vedle toho vyšel chicagský průzkum podnikatelské aktivity, který se v únoru dostává velmi vysoko a zvyšuje šance na pěkný výsledek indexu ISM.
  • Volatilní období na českém devizovém trhu je zřejmě za námi
    Uplynulý týden byl na tuzemském devizovém trhu ve znamení vysoké volatility, kdy se kurz české měny pohyboval od jednoho extrému ke druhému.
  • Volatilní obchodní den na Wall Street
    Zámořské akciové indexy v první polovině obchodní seance postávaly na místě a vyčkávaly na rozhodnutí Fedu a následnou tiskovou konferenci předsedy Powella. Vítězem včerejšího obchodování jsou akcie Paramount Global (PARA), které přidaly přes 6,5 %. Poraženým dne je společnost Rockwell Automation (ROK), která odepsala 17,5 %. Hlavní akciové indexy uzavřely včerejší den následovně: S&P 500 -1,61 %, Nasdaq 100 -1,94 % a Dow Jones -0,82 %.
  • Volatilní úvod týdne v USA
    Včerejší obchodní den v USA byl extrémně volatilní, rovněž objemy obchodů byly nadprůměrné. V úvodu se dostaly hlavní indexy do výrazného záporu (-3 %), aby v závěru značnou část ztrát umazaly a dokonce se dokázaly přehoupnout do kladných čísel. Tento týden se můžeme těšit na výsledky společností jako je Microsoft, Tesla, IBM, General Electric, Verizon, Boeing a mnoho dalších. O volatilitu na trzích tedy nejspíš nebude nouze ani v dalších dnech.
  • Volatiltia na USDJPY klesla na historické minimum
    Pokud jste fanoušky swingových pohybů a obchodování v relativně úzkém pásmu, měli byste svou pozornost pravděpodobně zaměřit na měnový pár USDJPY. Ten totiž, díky faktickému odstranění rizik z finančních trhů (dočasnému?) a stabilnímu výhledu pro vývoj sazeb v USA a Japonsku, registruje v těchto dnech pád implikované volatility na nové historické minimum. To nyní najdeme jen těsně nad hranicí 4 %, což je zároveň nejnižší úroveň ze všech hlavních měnových párů.
  • Volatiltiy report: Spící obr se probral. VIX za sebou má jeden z nejzajímavějších týdnů v historii
    Máme za sebou týden, který dříve či později musel přijít. Jenom jsme nevěděli kdy. Po masivním lednovém růstu na trhy dorazila korekce, která byla mimořádná ne ani tak kvůli samotnému procentuálnímu pádu akcií, ale především kvůli míře růstů volatility. Akcie sice klesly během posledních pěti obchodních seancí o 8,5 %, i tak jsou ale stále poměrně drahé když se propadly pouze na úrovně z loňského listopadu.
  • Volby do parlamentu ve Velké Británii 2017: Přehled posledních volebních výsledků
    Vážení obchodníci,politické prostředí zůstává v Evropské unii tubulentním, zatímco se Velká Británie připravuje na vol...
  • Volby do parlamentu ve Velké Británii 2017: Přehled posledních volebních výsledků
    V roce 2012 předseda vlády David Cameron stále odmítal refendum volající po britském členovi EU, nicméně v roce 2013 pod tlakem od jeho vlastních ministrů a s formováním nezávislé strany UKIP (United Kingdom Independence Party), byl Cameron donucen učinit následující osudný slib v rámci kampaně:
  • Volby do parlamentu ve Velké Británii 2017: Přehled posledních volebních výsledků
    Dnešní článek shrne přehled o klíčových rozhodnutích, která vedla k tomuto historickému momentu. Nezapomeňte, že budou následovat další články, ve kterých zanalyzujeme potenciální dopad voleb na finanční trhy předem i po volbách.
  • Volby? Jaké volby? Akciové trhy se vracejí do zelených čísel
    Sotva otevřela Amerika a vypadá to, že prvotní šok z prezidentských voleb je více méně za námi. Poté co se evropské a americké burzy propadaly ještě brzy ráno o téměř pět procent se situace v odpoledních hodinách stabilizuje. Evropa je v některých případech zpátky v zelených číslech a růst začínají po otevření Ameriky také akciové indexy v USA.
  • Volby na Tchaj-wanu 🌏 Kdo vyhraje geopolitickou hru?
    Jednou z klíčových geopolitických událostí na začátku roku 2024 jsou prezidentské a parlamentní volby na Tchaj-wanu, které jsou naplánovány na 13. ledna. Ačkoli průzkumy veřejného mínění naznačují, že současný "napjatý" status quo bude pravděpodobně zachován, nedávné slovní hrozby ze strany Číny ponechávají určitou nejistotu. Proč je Tchaj-wan pro světovou a čínskou ekonomiku klíčový? Co by mohlo znamenat vítězství jednotlivých kandidátů? Rozhodne se Čína pro radikálnější kroky?
  • Volby se blíží. Švédsko potřebuje lekci!
    Vítězem bude opět populismus a poraženým "samhället". Tento švédský výraz se často překládá jako "společnost", ale skutečný význam je "vycházet spolu". V současnosti Švédsko dělá pravý opak. Je rozděleno v otázce imigrace a jejího dopadu na "švédský model sociální demokracie" se štědrým státním blahobytem.
  • 🔴Volby století v Turecku!
    Tuto neděli se v Turecku volí 600 poslanců a prezident. Dojde po 20 letech vlády strany AKP v čele s Recepem Tayyipem Erdoganem ke změně u moci?
  • Volby US prezidenta v 2021? Největší propady HDP zemí v historii
    Nečekaně dobrá zpráva. PMI německého průmyslu se dostalo na 50 b. Zlepšily se také nové zakázky. PMI služeb skončilo dokonce na 56,7 b. To posunulo celkový složený indikátor na 55,7 b., bezpečně do fáze expanze. To samé platí pro eurozónu. PMI služeb zde dosáhla 55,1 b., za průmysl 51,1 b. Tento pozitivní vývoj by se měl přesunout do poptávky po českých exportech.
  • Volby ve Švédsku trhy nijak zvlášť nepotešily, mohlo to však být horší. Švédská koruna spíše posílí
    Prozatímní výsledky švédských voleb (poslední, zejména korespondenční hlasy budou sečteny ve středu) trhy tak úplně netěší, vše však mohlo z jejich pohledu dopadnout výrazně hůře. Pro trhy bylo klíčovou hrozbou, že Švédští demokraté získají ve volbách třeba až 25 procent hlasů. Takový podíl na výsledném hlasování jim přisuzovaly některé internetové průzkumy. Spekulovalo se i s tím, že nastane efekt, na který došlo roku 2016. Tehdy průzkumy nedávaly brexitu ani zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem přílišnou šanci, nakonec bylo vše jinak. I před švédskými volbami se tedy spekulovalo, že výsledek Švédských demokratů může být citelně lepší, než nač ukazují průzkumy, neboť mnoho lidí si za volbu antisystémové síly „stydí“, a nepřizná ji dokonce ani v anonymizovaném průzkumu. Nakonec, jak je zřejmé po sečtení více než 99 procent hlasů, se tato obava ukázala jako lichá.
  • Volby v Itálii rozproudily život na trzích
    Parlamentní volby v Itálii skončily patovým výsledkem. Dle římského deníku Il Messaggero se vítězem stala „...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank