Čtvrtek 28. březen 2024 22:02
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Data o běžném účtu budou ovlivněna zaúčtováním Gripenů

14.12.2015 08:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Regionální měny během minulého týdne ztrácely. Maďarský forint odepsal 1,7 % a polský zlotý 0,9 %. Koruna se naproti tomu držela v úzkém pásmu 27,02-27,04 CZK/EUR tak, jak je v jejím případě v posledních dnech obvyklé. Vývoj kurzu koruny vůči euru tak potvrzuje vysokou dynamiku českého hospodářství taženou domácí poptávkou. Důkazy pro to minulý týden přinesl ČSÚ v podobě velmi dobrého výsledku průmyslové produkce, která vzrostla o 3,8 % y/y, když trh očekával pouze 1 %. Obchodní bilance (13,3 mld. CZK) také překonala tržní konsenzus. Podíl nezaměstnaných i přes nepříznivé sezónní faktory stagnoval na 5,9 %. Tento pozitivní ekonomický vývoj se podle posledních údajů ovšem neprojevuje v růstu cen. Ceny v listopadu poklesly o 0,4 % m/m, což je největší propad od září 2013. Snížení se nevyhnulo ani jádrovým cenám.

V tomto týdnu nás mnoho zásadního nečeká. Budou publikovány vývozní a dovozní ceny spolu s cenami průmyslových výrobců, kde se ovšem čekají další poklesy. Průmyslové ceny by podle našeho odhadu měly poklesnout o 0,3 %. Tlaky na spotřebitelskou inflaci z primárních cenových okruhů se s výjimkou cen zemědělských výrobců tedy opět neobjeví. Pondělní výsledek platební bilance bude ovlivněn tradičně přebytkem obchodní bilance. Saldo běžného účtu bude pod tlakem odtoku zbývajících dividend, které podle našeho odhadu nebyly vyplaceny v září a měly by tedy být zaznamenány v říjnu. Započítání leasingu nadzvukových letadel Gripen bude dále saldo běžného účtu snižovat, proto je náš odhad pod konsenzem trhu. Ve středu pak letos naposledy bude jednat bankovní rada ČNB o měnových otázkách. Neočekáváme ovšem, že by byly přijaty nějaké změny ohledně stávajícího kurzu měnové politiky či její komunikace.

Na základě v prosinci zveřejněných dat jsme upravili svůj výhled na letošní rok. Nově tedy předpokládáme, že HDP letošní rok vzroste o 4,4 % a v roce 2016 předpovídáme 2,8 %. Zaostávání inflace za očekávání jak ve svém jádru, tak i ve více volatilních složkách nás vede k přehodnocení inflace na letošní rok na 0,4 %. Na příští rok pak očekáváme růst cen o 1,3 %.

Česká swapová výnosová křivka v celotýdenní perspektivně snížila svůj sklon, když krátký konec vzrostl o dva body a delší o dva body poklesl.

DAVID KOCOUREK
Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Data inflace nepřekvapila, Polozův projev oslabil kanadský dolar
    Dnes v 13:30 byla zveřejněna měsíční data inflace z USA. Ta však nenabídla žádnou změnu a pomohla trochu americkým akciovým trhům, aby realizovaly další zisky. Podle očekávání jádrová inflace v únoru rostla o 0,2%. Jádrová inflace tedy zůstává na 1,8%. Základní míra inflace také rostla podle očekávání o 0,2%. Inflace tedy po únorových datech zrychlila podle očekávání na 2,2%. Údaje ukazují, že inflace se postupně zvedá bez většího zrychlení. To vše je v souladu s výhledem politiků ohledně růstu cen, který se neustále přibližuje ke svému cíli. Vzhledem k výsledkům aktuálního reportu lze na 99% říci, že FED bude na příštím zasedání zvedat úrokové sazby, avšak inflace neroste nijak závratně rychle a pro nějaké další agresivnější zvedání sazeb není důvod. Inflace by si tedy měla dojít poměrně pohodlně k 2% inflačnímu cíli do konce příštího kvartálu. Americký dolar vnímal výsledky inflace poměrně negativně a začal v reakci na vyhlášení dat klesat. Stejně reagovaly i výnosy z amerických dluhopisů, které dnes zatím trochu ztrácí.
  • Data inflace pravděpodobně ECB k akci nedonutí
    Počet nezaměstnaných v Německu v dubnu klesnul o 25 000, čímž dosáhnul aktuální úrovně nezaměstnaných Němců ve vý...
  • Data jdou akciím na ruku, pochybnosti o těžbě zabrzdily ropu
    Květnová statistika ADP naznačila překvapivě rychlé navracení amerického trhu práce do normálu, když ubylo jen 2,8 mil. pracovních míst při odhadovaných -9 mil. Vzhledem k tomu, že odchylka od odhadů je opravdu velká, vypadá to i na dobrá oficiální data z ministerstva práce v pátek. Tržní hráči s nimi budou už počítat, ale i tak může další důkaz vybředání z koronakrize sentiment podporovat.
  • Data krotí optimismus, Amerika po ISM obrací dolů
    Evropské akcie začínaly opatrně i po vysoce pozitivní inspiraci ve včerejším obchodování na Wall Street. Poté začaly postupně své zisky navyšovat, přičemž pozitivním faktorem bylo především poslední vystoupení šéfa Fedu a sázka na příznivější výhled měnové politiky.
  • Data michiganské univerzity hluboce pod odhady!
    Dlouhodobá inflační očekávání byla nejvyšší od roku 2011. Vyšší než očekávaná inflace a nižší spotřebitelské nálady naznačují negativní podmínky pro akciový trh. Údaje z University of Michigan výrazně pod očekáváním naznačují, že „obavy z recese“ mohou být oprávněné. Vyšší inflační očekávání zároveň podporují další restriktivní politiku Fedu
  • Data náladě nepřidala, krátce před Fedem roste nervozita
    Data o americké zaměstnanosti ve firemním sektoru nepotěšila. Za říjen vzniklo 239 tisíc míst oproti očekávaným 185 tis., což je další do sbírky indikací, že trh práce zůstává velmi rozpálený a ochlazování se zatím nekoná. Jde ovšem o čísla, která jsou předmětem velkých revizí, a jejichž schopnost predikovat (přesnější) oficiální vládní statistiky není velká. Ačkoli tedy podobné signály moc nepotěší, velká reakce na trzích se nekoná.
  • Data naznačují vyšší cenové tlaky, Yellenová o přehřívání nemluví. S&P 500 dnes zaostává
    Americký index S&P 500 nebo nizozemský AEX se odpoledne nacházejí jen na nule, ale jinak mezi hlavními indexy dál jasně převažuje zelená. Nasdaq roste o 0,3 procenta, DAX nebo FTSE 100 jsou +0,8 pct, CAC 40 se nachází procento v plusu. Výnosy dluhopisů v USA jsou na vzestupu, a to nyní na delším k kratším konci křivky. Evropa zůstává u menších změn.
  • Data naznačují, že Litecoin by příští rok mohl dosáhnout nového historického maxima
    Historická data o ceně litecoinu naznačují, že by jeho cena mohla vzrůst měsíce po události halingu, ke které by mělo dojít v letošním roce, do té míry, že příští rok dosáhne nového historického maxima. 
  • Data nepotěšila, o fiskálním balíku se dál jedná. Americké akcie rostou
    Během odpoledního obchodování poněkud ochladla pozitivní nálada v Evropě, ze zámoří přišla horší data, propad ropy tlačí dolů energetický sektor, ale v případě amerických akcií nadále převládají naděje vkládané do fiskálního stimulu.
  • Data NFP pozitivně překvapila, mzdy ale rostly pod očekávání
    První pátek v měsíci přinesl jako obvykle statistiky z trhu práce v USA. Přírůstek počtu nových pracovních míst dopadl...
  • Data obchodování nerozvířila. Koruna lehce ztrácí, svět zůstává u menších změn
    Průběh dnešního obchodování na hlavních finančních trzích je poměrně nevýrazný. Eurodolar se ráno vyhoupl zpět k 1,1800, kde se s menšími výkyvy drží po většinu dne. Akcie v Evropě začaly mírným růstem, který je ale postupně opouštěl a před koncem dne index EuroStoxx 600 balancuje poblíž včerejšího závěru. Akciové indexy v Americe jsou na tom podobně s výjimkou rostoucího Nasdaqu. Italské dluhopisy se dostaly pod lehký tlak a také na německých či amerických papírech mírně převládají prodejci.
  • Data o HDP pomáhají měnám v regionu, euro však ráno ztrácí
    Dnešní dopoledne je v Evropě ve znamení nových čísel o vývoji ekonomik v prvním kvartále. Ráno přinesl pozitivní zpráv...
  • Data o inflaci způsobují ústup trhů s kryptoměnami
    V minulém týdnu způsobily údaje o vyšší inflaci, než se původně očekávalo, ústup akciových a kryptoměnových trhů, přičemž investoři se zamýšleli nad tím, zda je inflace stále příliš vysoká na to, aby Federální rezervní systém začal uvolňovat finanční podmínky.
  • Data PMI naznačila zpomalování britské ekonomiky
    Výrobní index nákupních manažerů PMI z Velké Británie obvykle nepatří mezi nejsledovanější fundamenty. Vzhledem k poslednímu dění ve Velké Británii se však investoři chytají jakýchkoli zpráv, které pomáhají odhadnout další vývoj ekonomiky a měnové politiky Bank of England.
  • Data PMI naznačila zpomalování globální ekonomiky, ropa, akcie, USD oslabují. Analýza EUR/JPY, NZD/USD
    Evropské burzy se od začátku týdne propadly o 3 procenta, když slabá data o aktivitě v průmyslu v Číně, Evropě i Spojených...
  • Data PMI z eurozóny a Británie zklamala, dolar nadále posiluje, analýza EUR/USD, USD/CAD a CHF/JPY
    Americký dolar odstartoval nový měsíc velmi pozitivně. V brzkých ranních hodinách se vyšplhal nad hodnotu 110 vůči japonskému jenu, čímž si sáhnul na 6letá maxima. Slabý japonský jen již začíná být monitorován japonskými autoritami, jež se postupně vyjadřují v tom smyslu, že oslabování měny by mělo být monitorováno. Nicméně na tato slova japonský jen zatím nereaguje.
  • Data podpořila dobrou náladu, dolar z nich však těží minimálně
    Finanční trhy při pátku dokázaly setřást všechny obavy, které by snad mohla vyvolávat italská politická situace, blesková výměna španělské vlády nebo obchodní přestřelka mezi Spojenými státy a EU.
  • Data podtrhla dobrou náladu. Euro a akcie navyšují zisky
    Odpoledne přispělo solidními čísly z americké ekonomiky. Především jde o objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, jež v dubnu nepropadly tak výrazně, jak se čekalo. Týká se to především očištěných čísel bez dopravních prostředků, respektive očištěných objednávek kapitálového zboží.
  • Data Revolutu odhalila, jak Češi investovali v roce 2023
    Revolut, globální finanční superaplikace s více než 35 miliony zákazníků po celém světě a více než 600 tisíci v České republice, odhaluje některé trendy v investování Čechů a celé Evropy v roce 2023.
  • Dáta sa kazia aj v Číne – výrobná dôvera klesla najviac od roku 2012
    Množia sa náznaky, že globálna expanzia dosiahla v predošlých mesiacoch strop. Minimálne na určité obdobie. Čísla sa mierne zhoršili v Eurozóne, v USA a dnes ráno sa k nim pridáva aj Čína. Index dôvery vo výrobnej sfére, čo je najsledovanejší mäkký čínsky indikátor, klesol vo februári z 51,3b. na 50,3b., čo je najmenej od leta 2016 (50b. je hranica medzi rastom a poklesom v sektore). To predstavuje najvyšší pokles od roku 2012.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new