Úterý 19. březen 2024 08:06
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

YM | Dow Jones futures

20.10.2015 09:00  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dow Jones je nejznámějším světovým indexem, který zahrnuje akcie třiceti amerických blue chip společností patřících mezi největší a nejlikvidnější tituly. Podrobné představení indexu Dow Jones se nachází v samostatném článku. V tomto článku se dozvíte, jakým způsobem je možné investovat do indexu.

Dow Jones futures

Nejrozšířenějším způsobem investování do indexů je obchodování futures kontraktů. Jedná se o dynamický způsob obchodování, jelikož je v něm zahrnuta finanční páka, která je vyjádřena tzv. multiplikátorem. Jedná se o burzovně obchodované instrumenty, které mají danou expiraci, proto jsou vhodné především pro krátkodobé obchodování.

YM – Nejobchodovanější futures na Dow Jones index

Nejlikvidnějším futures na Dow Jones je CME E-mini Dow Jones Futures obchodovaný pod tickerem YM. Tento futures kontrakt se obchoduje na burze ECBOT, která je elektronickým trhem burzy Chicago Board of Trade (CBOT). CBOT je nejstarší opční a futures burzou světa a byla založena v roce 1848. V roce 2007 se CBOT spojil s Chicago Mercentile Exchange (CME) a vytvořili CME Group.

V obchodní platformě Trader Workstation je označen jako Mini Sized Dow Jones Industrial Average $5 a je uvedeno, že se tedy obchoduje na burze ECBOT. Jak napovídá název, multiplikátor indexu je 5, což značí, že hodnota kontraktu je pětinásobná vzhledem k reálné ceně indexu. Pokud je hodnota indexu 17 000 bodů, pak hodnota futures kontraktu (face value) odpovídá $85 000 (17 000 bodů * 5). Na nákup futures kontraktu však nepotřebujete celých $85 000, jelikož Vám stačí pokrýt marži. Nezbytná marže pro intradenní vstup do pozice je aktuálně $2 437,50, což odpovídá páce ve výši téměř 35. Pro držení přes noc je blokována marže $4 875, což značí páku zhruba 17,5. Finanční páka vyjadřuje, jaký zisk nebo ztrátu způsobí pohyb indexu o 1 bod vzhledem na investovanou částku.

Kvůli vysoké finanční páce je zřetelné, že futures kontrakt YM je vhodný pro intradenní spekulaci na nárůst nebo pokles hodnoty indexu.

YM futures

 

Likvidita na YM futures

Likvidita na YM je dostatečně vysoká, jelikož se denně zobchoduje okolo 150 000 kontraktů. Jedná se o desetinu průměrného zobchodovaného objemu na nejlikvidnějším futures na index S&P 500, avšak s ohledem na velikost průměrného příkazu, která je 2 kontrakty, je to dostatečné. V bidu je stále k dispozici okolo 15 kontraktů, což ukazuje obrázek níže.

likvidita-dowjones-futures

Díky vysoké likviditě na kontraktu YM je na trhu nízký spread, který se obvykle pohybuje pouze okolo jednoho bodu. V méně likvidních částech obchodního dne se může rozšířit i ke dvěma bodům. Tudíž implikované náklady vlivem spreadu jsou nízké.

Obchodování futures na Dow Jones

Futures kontrakty mají expiraci, kterou je nutné zohlednit při výběru vhodného kontraktu. Kontrakt YM se obchoduje v tříměsíčních cyklech, tudíž během roku se vystřídají čtyři expirace (březen, červen, září, prosinec). Nejlikvidnější konerakt je ten s nejbližší expirací, avšak s blížící se expirací roste likvidita i na dalších kontraktech. Ke konci obchodování kontraktu dochází třetí pátek v kontraktním měsíci s uzavřením amerického trhu.

Důležité pro tradery jsou obchodní hodiny, během kterých je možné tento kontrakt obchodovat. Obchodování futures na Dow Jones prostřednictvím kontraktu YM probíhá stejně jako u ostatních amerických indexů na burzách CME a ECBOT, což značí, že trh je otevřen téměř 24h od pondělí do pátku. Investiční týden otevírá o půlnoci z neděle na pondělí a obchoduje se až do 22:15, kdy začíná krátká pauza 15 minut. Ve 22:30 obchodování pokračuje do 23:15, kdy začíná pauza 45 minut do půlnoci. Po půlnoci se obchodování opět rozbíhá.

Pro futures tradery je to klíčová informace, jelikož prodloužené obchodní hodiny značí více obchodních příležitostí a také větší využití stop-loss příkazů. Jelikož je trh otevřený i přes noc, velké gapy na indexu Dow Jones nemusí poškodit portofolio, pokud je stop-loss vhodně nastaven.

Souhrn klíčových informací je v tabulce níže:

KontraktDow Jones futures
SymbolYM
BurzaECBOT
MěnaUSD
Expirační měsícbřezen, červen, září, prosinec
Obchodní hodiny0:00 – 22:15, 22:30 – 23:15,
5 dní týdně
Velikost ticku1 bod
Multiplikátor5
Počáteční marže$ 2437,50
Udržovací marže$ 4875


 


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Yellenová vyzývá ke snížení cel, aby se zmírnily cenové tlaky
    Americká ministryně financí Janet Yellenová ve čtvrtek uvedla, že snížení cel zavedených během Trumpova prezidentství na zboží dovážené z Číny by mohlo pomoci zmírnit některé inflační tlaky, zdůraznila však, že nepůjde o nic zásadního.
  • Yellenovej obľúbený indikátor vývoja na trhu práce klesol druhý mesiac po sebe. Zmení FED rétoriku?
    Ako hlavný dôvod, prečo je FED zrazu holubičí, sa uvádzajú globálne riziká. Môže tu byť však aj druhý dôvod – trh prác...
  • Yellenovej piatkový komentár si dolároví obchodníci interpretovali zvláštne
    V piatok pred záverom obchodovania došlo k zaujímavým pohybom na americkom dolári. Ten posilnil, a to po tom, čo šéfka FEDu Yellenová na konferencii v Bostone naznačila, že by nebolo zlé nechať infláciu na určitý čas nad inflačným cieľom, čo by malo pomôcť k vyššej dôvere podnikateľov a k zvýšeniu participácie v pracovnej sile. Teda minimálne trhy si to tak interpretovali, keď má niekto záujem, tu je celý text jej prejavu, nech si posúdi, či to myslela ako výhľad pre budúcu politiku alebo len ako domnienku v rámci akademickej debaty (ja by som skôr povedal, že to druhé).
  • Yellenovej prejav pred kongresom: Tri zvýšenia sadzieb do konca roka sa vracajú do hry, USD rastie
    Pred chvíľkou dokončila šéfka FEDu Yellenová svoj polročný prejav pred americkými zákonodarcami. Odznelo v ňom viacero zaujímavých vecí, medzi nimi:
  • Yellen si mysli, že ekonomika USA je stále slabá.
    Obchodní týden začal docela optimistické. Americké indexy vyrostli přibližně na 1% po prohlášení nové hlavy FRS, Janne...
  • Yellen Stated That The U.S. Economy Is Still Very Weak
    Trading week started rather optimistically. American indexes added around 1% after the speech given by new head of FED, Janet Yellen. She has commented on the economic situation in the United States. Yellen acknowledged that the U.S. economy remains to be sluggish and more likely it will require incentives for longer period.
  • Yen: Apokalypsa včera, dnes i zítra
    Japonská měna vůči americkému dolaru nadále oslabuje. Čím více se blíží zářijové zasedání Fedu, tím horší je pozice jenu. Včera JPY pokořil hned 2 antirekordy za sebou.
  • Yen nervous, intervention alert; Aussie slips post-RBA.
    On Tuesday, the yen held its ground but remained susceptible to further weakness, with markets closely monitoring signs of intervention. Meanwhile, the Australian dollar declined as the country’s central bank opted to maintain interest rates at their current level.
  • ⛩ Yen padá na 24-letá minima
    USD/JPY dnes pokračuje v prudkém růstu, odráží se od supportu na 135 a proráží maxima z roku 2002. Japonská měna je dnes mezi měnami zdaleka nejslabší, zatímco euro je nejsilnější, takže rozsah pohybu na EUR/JPY je také významný.
  • YM | Dow Jones futures
    Dow Jones je nejznámějším světovým indexem, který zahrnuje akcie třiceti amerických blue chip společností patřících mezi největší a nejlikvidnější tituly. Podrobné představení indexu Dow Jones se nachází v samostatném článku. V tomto článku se dozvíte, jakým způsobem je možné investovat do indexu.
  • Yossano (japonský minister financií)
    "Musíme si dávať pozor na riziko bankrotu v Európe." Komentár: Tento výrok by mohol ...
  • YouTube zkoumá využití NFT 
    NFT jsou nezaměnitelné kryptografické tokeny, které jsou zapsané v blockchainu a není možné je replikovat. Pomocí NFT můžeme reprezentovat aktiva, jako jsou umělecká díla, videa nebo hudba. Tím, že se k takového aktiva udělá NFT se snižuje pravděpodobnost podvodu.
  • YUAN IS GETTING WEAKER AFTER THE FIRST CORPORATE DEFAULT IN CHINA
    The Chinese producer of the solar batteries, Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co., announced its defa...
  • YUAN IS GETTING WEAKER AFTER THE FIRST CORPORATE DEFAULT IN CHINA
    The Chinese producer of the solar batteries, Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co., announced its defa...
  • Yu Yongding (bývalý poradca guvernéra Čínskej centrálnej banky PBOC)
    "Niet pochybností o tom, že z dlhodobého hľadiska bude dolár oslabovať. Kým US ekonomi...
  • Z firiem bankomaty
    Kríza zmenila správanie sa firiem. Klesajúce očakávania rastu svetovej ekonomiky spôsobili, že spoločnosti sa miesto investícií zamerali na vyplácanie dividend a spätný odkup svojich akcií. Zníženie úrokových sadzieb na nulu spôsobilo bezprecedentný záujem o nárast korporátneho dlhu, ktorý tieto aktivity financoval. To bolo hlavným dôvodom rastu S&P na nové maximá. Trump dodal akciám ďalší impulz, no Barclays si myslí, že tento nárast čoskoro skončí.
  • Za absence důležitých dat euro ve středu mazalo své předchozí ztráty
    Během včerejšího dne jsme se dočkali pouze ekonomických údajů z eurozóny. Předstihové ukazatele naznačily zhoršení spotřebitelské důvěry...
  • Za akciovým růstem hledejte především tištění peněz
    Investoři často diskutují faktory, které stojí za aktuálními historickými rekordy akciových trhů. Konec konců celková globální akciová tržní kapitalizace je aktuálně na historickém maximu na úrovni 107 bilionů dolarů. Ne, není to dynamika HDP, inflace, úrokové sazby, ani korporátní fundamenty jako tržby, zisky či cash flow. Ukazuje se, že klíčovým faktorem silného růstu globálních akciových trhů v posledních 11 letech je bezprecedentní růst objemu globální peněžní zásoby.
  • Za americkou ropu prodejci ještě zaplatí
    Cena ropy poprvé v historii v jednom dni ztratila veškerou svoji hodnotu. Kontrakt na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate – WTI s termínem dodáním v květnu klesl o 306 % a ukončil na částce minus 37,63 dolaru za barel.
  • Zaběhlé strategie hedge fondů troskotají, čím chtějí bít dekádu černých labutí?
    Konec jednoho z největších světových hedge fondů Global Alpha s majetkem přesahujícím 1,6 miliardy amerických dolarů kvůli rozsáhlým ztrátám a odlivu investorů oznámila v tomto týdnu investiční banka Goldman Sachs. Ze správy investic vnějších investorů před dobou nedávnou odstoupily fondy George Sorose, zejména pod vlivem nové regulace, avšak na pozadí se slabou výkonností. Na mysl se vkrádá otázka, jestli po srpnovém propadu trhů stojíme před dalším zlomem v odvětví a jeho strategiích. Zatím se objevují jen první strohé indicie a hledání léku na nadcházející dekádu krize důvěry, ekonomické a politické nejistoty, plnou neočekávaných událostí, chceme-li Talebových černých labutí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook