Čtvrtek 28. březen 2024 16:41
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

RBNZ dnes bude muset nabídnout více než jen snížení sazeb, aby nezklamala NZD medvědy

09.09.2015 13:11  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včera jsem se na tomto místě věnoval dnešnímu zasedání kanadské centrální banky, které nás čeká v 16 hod. Bank of Canada ale není jediná, která dnes bude rozhodovat o sazbách. Ve 23:00 nás čeká také zasedání Reserve Bank of New Zealand (RBNZ), které může být rovněž celkem zajímavé. RBNZ patří mezi ty centrální banky, které se nechaly unést zlepšující se ekonomickou situací a minulý rok zahájily fázi utahování měnové politiky. Stejně jako ostatní centrální banky, ale i RBNZ narazila brzy na tvrdou realitu a kvůli zhoršení ekonomických podmínek a nízké inflaci musela sazby začít opět snižovat.

Untitled

K zatím poslednímu snížení došlo na červencovém zasedání a jejich další snížení nás čeká pravděpodobně už dnes.

Untitled5

Všech 17 analytiků dotazovaných agenturou bloomberg očekává snížení sazeb na 2,75 % RBNZ by měla snižovat sazby především proto, že se situace na trzích se oproti poslednímu zasedání výrazně zkomplikovala. Akciové indexy si prošly prudkou korekcí, kterou má na svědomí zpomalení Číny. Ta je významným obchodním partnerem Nového Zélandu, ale i Austrálie, který je opět významným obchodním partnerem Nového Zélandu. Pád cen komodit v čele s ropou navíc ohrožuje výhled pro oživení inflace, díky čemuž dnes pravděpodobně banka ve svém měnověpolitickém reportu bude nucena snížit odhady jak pro růst HDP, tak pro inflaci, která se k inflačnímu cíli vrátí pravděpodobně s mnohem větším zpožděním.

Untitled1

Novozélandská inflace dosahuje pouhých 0,4 % a je výrazně pod cílem RBNZ, který se nachází v pásmu 1 - 3 %.

Untitled4

Indexy spotřebitelské důvěry (žlutá) a podnikové nálady (bílá) v posledních měsících prudce klesají Stejně jako v případě Kanady, ale ani na Novém Zélandu není vše tak černé. Novozélandský dolar ztratil za poslední tři týdny 4 % a od května oslabil na páru s americkým dolarem o 20 %, což může samo o sobě představovat zajímavý polštář pro tlumení důsledků ekonomického zpomalení. Naději přinesly i poslední dvě aukce na trhu s mlékem, které je nejdůležitější novozélandskou exportní položkou. Po prudkém pádu se totiž cena mléka začala prudce zvyšovat, když v polovině srpna vystoupala o 14,8 % a začátkem září o dalších 10,9 %.

Untitled6

A do třetice nesmíme zapomínat ani na novozélandský trh s bydlením, který si prochází výraznou expanzí. Ceny nemovitostí na Novém Zélandu rostou meziročně o více než 10 % a prodeje domů rostou dokonce o 37,8 %. RBNZ tak musí být opatrná, aby dalším snižováním sazeb nepřifukovala bublinu na trhu s nemovitostmi.

Untitled3

Negativní faktory a rizika ale zatím rozhodně převažují a klíčovou otázkou tak dnes není to, zda RBNZ úrokové sazby sníží, ale jak bude vypadat její doprovodný komentář. Z pohledu na swapovou křivku je totiž patrné, že trh počítá s dalším snižování sazeb, i když o něm není zcela přesvědčen, jelikož budoucí sazby zatím neklesly až na 2,5 %.

Untitled2

Tržní konsenzus tak dnes rozhodně očekává nejen snížení sazeb, ale i signál že je RBNZ připravena sazby snižovat i nadále v případě, že se budou ekonomické vyhlídky dál zhoršovat. Zároveň se zdá být nevyhnutelné, aby banka v komentáři uvedla, že očekává další oslabování domácí měny, které je nezbytné pro vybalancování současných rizik. Od tohoto nezbytně nutného minima (a odchylek od něj) se pak bude vyvíjet vše ostatní a především reakce na novozélandském dolaru. NZD by podle nás mohl reagovat na dnešní zasedání oslabením, protože banka nemá po ruce dostatek silných argumentů, kterými by mohla podepřít jestřábí komentář. Na druhou strau je však potřeba, stejně jako v případě dnešního zasedání Bank of Canada, vnímat celý kontext. Od RBNZ dnes všichni čekají holubičí komentář ve kterém naznačí, že mohou sazby dál klesat. Pokud však tento komentář nebude dostatečně agresivní, může RBNZ medvědy zklamat a NZD by mohl krátkodobě dokonce zpevnit, i když by samotný růst podle našeho názoru představoval spíše jen o něco lepší příležitost pro medvědy. V každém případě nás dnes ale čeká důležité zasedání, které bude klíčové pro další vývoj na NZD a od kterého můžeme kvůli značné míře nejistoty očekávat zvýšenou volatilitu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • RBA v červnu zvýšila oficiální měnovou sazbu a připojila se ke globálním jestřábům
    Australská centrální banka (RBA) je poslední centrální bankou, která zvýšila svou orientační úrokovou sazbu a přidala se tak ke globálním jestřábům poté, co Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) na konci května zvýšila svou sazbu z 1,5% na 2%.
  • RBA vidí AUD stále nadhodnotený, voči USD však menej
    Austrálska centrálna banka Reserve Bank of Australia (RBA) je celkom dobre čitateľná. A to aj vďaka svojim protokolom ...
  • RBA zítra oznámí rozhodnutí o sazbách
    Reserve Bank of Australia (RBA) má v úterý ve 4:30 oznámit své další rozhodnutí o měnové politice. Ekonomové oslovení agenturami Bloomberg a Reuters očekávají, že australská centrální banka ponechá sazby beze změny a hlavní peněžní sazba zůstane na úrovni 4,35 %. Žádný pohyb sazeb se neočekává ani podle cen na peněžním trhu, přičemž futures na úrokové sazby ve skutečnosti oceňují 8% šanci na snížení sazeb o 25 bazických bodů pro nadcházející zasedání. Zvýšení sazeb minulý měsíc bylo očekáváno, ale nyní je vnímáno jako pravděpodobně poslední v současném cyklu, v němž došlo ke zvýšení hotovostní sazby o více než 400 bazických bodů od 2. čtvrtletí 2022. Peněžní trhy sice neočekávají další zvyšování sazeb ze strany RBA, ale zároveň předpokládají, že banka je začne snižovat ve 4. čtvrtletí 2024, tedy později než v případě ostatních centrálních bank zemí G10.
  • RBA zníži sadzby na najbližšom zasadaní
    Austrálska centrálna banka (RBA) dnes ponechala úrokov&uacu...
  • RBA zníži sadzby na najbližšom zasadaním
    Austrálska centrálna banka (RBA) dnes ponechala úrokov&uacu...
  • RBA znižuje sadzby
    Počas noci pristúpila RBA k zníženiu základnej ...
  • RBA zvyšuje sazby, věnujme pozornost Powellovu projevu
    Australská centrální banka (RBA) zvýšila výpůjční náklady o 0,25 % v souladu s očekáváním tržních analytiků. Ekonomové naznačují, že australská centrální banka pravděpodobně v březnu naváže dalším zvýšením sazeb.
  • RBA zvyšuje sazby, zaměřte se na Powellův projev ve Fedu
    Australská centrální banka (RBA) zvýšila úrokové sazby, jak předpovídali ekonomové. Z vyjádření po zasedání však vyplynulo, že bankovní rada by mohla změnit svou strategii ohledně zvyšování sazeb. Investoři a obchodníci se budou soustředit na pololetní projev Jeroma Powella před senátním bankovním výborem.
  • RBK: V ruské pomoci USA byly i věci firmy pod americkými sankcemi
    Mezi zdravotnickým materiálem poslaným Ruskem Spojeným státům na pomoc v boji proti koronaviru byly i výrobky koncernu KRET, který je na americkém sankční seznamum. Informovala o tom dnes ruská agentura RBK.
  • RBNZ by dnes měla snížit sazby. Pro oslabení NZD ale bude muse udělat mnohem víc
    Dnešní seance přinese zasedání Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) na které bude novozélandská centrální banka rozhodovat jak o úrokových sazbách, tak o případném dalším směřování měnové politiky a pokud bude chtít guvernér Graeme Wheeler oslabit NZD, nebude to mít dnes vůbec jednoduché. Tržní konsenzus totiž počítá se 100% jistotou, že dnes banka sníží sazby o 25bp. na 2 % a většina trhu zároveň věří tomu, že bychom se do konce letošního roku měli dočkat ještě jednoho snížení sazeb na 1,75 %.
  • RBNZ je připravena snižovat úrokové sazby. ČNB je naopak zdrženlivá
    Olli Rehn z ECB v pondělí konstatoval, že zpomalení ekonomiky se zdá, bude trvat déle než se předpokládalo. Podle bankéře by se záporné sazby neměly stát novým normálem. Dále se Rehn zmínil, že o podrobnostech TLTRO by mělo být rozhodnuto ještě před začátkem září. Za největší krátkodobé riziko pro eurozónu bankéř považuje neřízený brexit (brexit bez dohody).
  • RBNZ ponechala sadzby
    Počas noci ponechala novozélandská centrálna bank...
  • RBNZ ponechala sazby beze změny, Bitcoin prolomil hranici 12 tis. USD
    Po snížení sazeb začátkem letošního roku se rozhodla dnes RBNZ ponechat sazby beze změny. Základní sazba tedy prozatím zůstává na 1,5 %, i když banka v doprovodném komentáři nabídla hned několik holubičích komentářů. Tím nejzajímavějším je poznámka, která naznačuje, že by sazby měly v budoucnu i nadále klesat. Rizika spojená se zahraničním obchodem podle banky narůstají a díky tomu se výhled pro světovou ekonomiku stává stále hůře predikovatelným. Mezi důvody pro snížení sazeb banka dále uvedla slabší růst domácí ekonomiky a inflaci mírně pod středem jejího inflačního pásma. Celkově tak lze komentář hodnotit jako holubičí, což se také projevilo na růstu implikované pravděpodobnosti pro snížení sazeb na červencovém zasedání. Ta nyní dosahuje téměř 80 %. Na druhou stranu však část trhu počítala se snížením sazeb již dnes a skutečnost, že se tak nestalo, nakonec NZD pomohla reagovat na dnešní zasedání růstem i přes jeho prvotní oslabení.
  • RBNZ ponechala sazby beze změny, což nakoplo novozélandský dolar. Dva členové ČNB byly pro zvýšení sazeb
    V neděli se konaly ve Španělsku volby, ve kterých španělští socialisté (PSOE) oproti dubnovému hlasování ztratili v Kongresu tři poslance. Jejich potenciální koaliční partner, levicová strana Unidas Podemos (UP), ztratila sedm poslanců. Je tedy velice nepravděpodobné, že by mohla být sestavená nějaká koaliční většina a nelze vyloučit uspořádaní nových předčasných voleb.
  • RBNZ ponechala úrokové sazby beze změny. HDP v USA a Velké Británii roste.
    V pondělí byl zveřejněno obchodní klima v Německu červen ve výši 97,4. V úterý bylo zveřejněna obchodní bilance na Novém Zélandě za květen ve výši $264 milionů. Jedná se o špatný výsledek, jelikož odhadovaná výše byla $971 milionů. Index cen domů v USA za duben vzrostl o 0,4 %, namísto očekávaných 0,2 %. Ve středu rozhodla ZBNZ, že pondechá úrokové sazby na stejné výši 1,5 %.
  • RBNZ (Reserve Bank of New Zeland)
    RBNZ ponechala sadzby podľa predpokladov na úrovni 3%......
  • RBNZ (Reserve Bank of New Zeland)
    Dnes o 22:00 CET zasadá RBNZ a trhové očakávania smerujú k ponechaniu kľúčovej úrokovej sadzby na ne...
  • RBNZ (Reserve Bank of New Zeland)
    RBNZ naplnila naše predpoklady a pod tlakom hrozby ekonomickej kontrakcie ako výsledku silného zemetrasenia pristúpila k zníženiu kľúčovej úrokovej sadzby o 50 bázických bodov na úroveň 2,5%, čo je historické dno RBNZ... ide o prvé zníženie úrokovej sadzby RBNZ od apríla 2009... v prípade zhoršenia ekonomickej situácie by nemuselo ísť o posledné znižovanie sadzieb RBNZ...pre tento rok stále udržiavame negatívny výhľad na NZD...
  • RBNZ (Reserve Bank of New Zeland)
    Dnes večer zasadá Reserve Bank of New Zealand (RBNZ), ktorá by mali ponechať sadzby na...
  • RBNZ (Reserve Bank of New Zeland)
    RBNZ ponechal sadzby na nezmenenej úrovni 3%......
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new