Čtvrtek 28. březen 2024 09:54
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Zdánlivá asijská deprese vyústí v nový boom. Investice do infrastruktury budou proudit přes novou Hedvábnou stezku

20.04.2015 13:33  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Každá cesta do Asie je pro mě inspirací, tentokrát je ale cítit ve vzduchu silný pocit změny a zásadního zpomalení. To souvisí i s novými čínskými kroky.

Macao a Hongkong byly v historii pro zahraniční investory branami k Číně, co je však ještě důležitější, představovaly cestu, kterou peníze z Číny odtékaly. Klasický obchod import-export v Macau a Hongkongu byl, díky předražování i podcenění zboží, hlavním zdrojem blahobytu pro čínské obchodníky na pevnině.  V současnosti, kdy probíhá daleko hlubší boj proti podvodům a korupci, než se kdy očekávalo, se tyto možnosti uzavírají. I díky zvýšení kontrol najednou jak Hongkong, tak i Macao trpí pocitem nechtěného dítěte. Podle mého názoru jsou tak Hongkong i Macao odsouvány na druhou kolej jak z politických, tak i z ekonomických důvodů.

Zároveň s tím se začaly uskutečňovat reformy týkající se finančních trhů. Loňský pilotní program propojení šanghajské a hongkongské burzy je toho příkladem. Tento program umožňuje cizincům přístup k akciím obchodovaným na pevninské burze a naopak lidem z pevniny přístup na hongkongské burzy. Jde sice o nenápadný nástroj, který využívají hlavně lidé z pevninské Číny, znamená ale první krůček. Letos se dočkáme dalšího našlápnutí. Uskuteční se propojení burz v Hongkongu a Šen-čenu. Nenechte se mýlit: Šen-čen představuje velkou burzu s kapitalizací ve výši téměř 3 biliony dolarů (pro srovnání hodnota Hang Seng banky je 3,5 bilionu dolarů). Index áčkových akcií na Šen-čenské burze meziročně vzrostl o 35 % a obchodují se zejména akcie malých a středních čínských podniků – právě ten segment, který podle mého názoru v příštím desetiletí dosáhne celosvětově nadprůměrných výsledků.

Pod programem propojení burz bychom měli vidět opravdu to, co ve skutečnosti znamená – oslabení finančního postavení Hongkongu a potvrzení záměru čínského prezidenta Si Ťin-pchinga rozšířit iniciativu „reformovat a otevřít se? vůdce Čínské lidové republiky Teng Siao-pchinga z roku 1979. Verze Si Ťin-pchinga se jmenuje „nová Hedvábná stezka“ a v březnu ji jako hlavní prioritu schválil čínský Národní lidový kongres. Nyní se tedy bude realizovat pomocí politického i finančního kapitálu. Pokud se jedná o finance, v rámci Asian Infrastructure Investment Bank (Asijská banka investic do infrastruktur – AIIB) byl založen nový fond Hedvábné stezky se 40 mld. dolarů, které mají podpořit investice do infrastruktury v zemích, které se účastní čínského plánu s názvem „Jeden pás, jedna cesta“. I když tento postup nepředstavuje čínskou verzi Marshallova plánu v plném slova smyslu, výsledek by měl napodobit obrovskou podporu, kterou USA poskytly poválečné Evropě. Tehdy (prostřednictvím úvěrů a investic do infrastruktury) Spojené státy vytvořily podmínky pro rychlé zotavení Evropy, přičemž samy z něj nejvíce těžily jak po finanční, tak po geopolitické stránce. Marshallův plán vedl ke zrození hegemonní moci Spojených států.

Vizí Si Ťin-pchinga je vytvořit v Eurasii Hedvábnou stezku – propojení západní Číny (která je málo rozvinutá a politicky nestabilní) s italskými Benátkami až po africký mys Horn. Za tímto účelem chce umožnit přístup k úvěrům a investicím a vybudovat úzké vazby mezi Čínou a Eurasií. Na rozdíl od Marshallova plánu se, alespoň oficiálně, může zúčastnit kdokoli bez jakýchkoli předběžných podmínek a omezení. Čína má v zahraničních rezervách něco přes 4 biliony USD. Vzhledem k ekonomickému prostředí charakterizovanému slabým světovým růstem, sociálním napětím a pohybem kapitálu v tuto chvíli téměř nevydělávají. Čína se pomalu dostává do potíží s umístěním své produkce v zahraničí. Nová Hedvábná stezka by Pekingu zajistila nejen odbytiště, ale i vliv na rozvíjející se ekonomiky v Asii i v Evropě. Čína by tak nabídla skutečnou alternativu k Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance ovládanými Spojenými státy a EU.

Jedná se o jasný důkaz dospělosti, a to nejen Číny ale i Asie. V posledních desetiletích byl jejich vliv vnímán hlavně jako motor růstu a investic, nyní je však jejich cílem získat i politický vliv. Čína se kromě toho snaží obsadit uprázdněné místo vzniklé finanční krizí a západním politickým establishmentem, který, jak se zdá, zatím jen získává čas a za jakoukoli cenu se vyhýbá reformám.

Čína a Asie si naopak nemohou dovolit přešlapování na místě.

Základem plánu je dosáhnout internacionalizace čínského juanu a zajistit si větší geopolitickou moc. Globální reakce dalších světových mocností je poměrně jednoznačná: USA vnímají eskalaci čínské snahy jako pokus o geopolitické zviditelnění a přímou reakci na větší angažovanost USA v Asii. V anglosaských médiích se o Hedvábné stezce moc nemluví, ale nový rozvojový plán AIIB a BRIC již podepsalo více než 60 zemí. Jak jinak, USA, Japonsko a Indie zůstávají stranou, alespoň prozatím.

Ten pocit, o kterém jsem hovořil na začátku, byl sice pocit zpomalení, ale zpomalení před novým skokem kupředu. Když měníte výrobní program továrny, musíte výrobu zastavit, a to i za cenu vysokých nákladů – proto tedy současné zpomalení. Čína a Asie tuto krizi využívají, aby mohly předefinovat svůj komplexní ekonomický plán. V devadesátých letech se naučily (asijská krize) nevěřit západním bankám, pokud jde o úvěry. Nyní, v druhém desetiletí jednadvacátého století, zjistily, že pokud chtějí nadále zvětšovat své exportní trhy, musí investovat do větší nabídky úvěrů a infrastruktury. Jako první se začaly snažit dostat peníze z říše „papírových“ peněz (viz investice do US dluhových instrumentů) a dostat je do skutečné ekonomiky.

Z toho vyplývají dva závěry:

Za prvé, Čínu čeká po současném zpomalení silný růst, který poslouží jako východisko pro antikorupční kroky a sjednocení politických zájmů předtím, než se prezident Si Ťin-pching chopí moci ve svém posledním volebním období (2017-21). Býčí, tedy růstový vývoj čínských akciových trhů může být realitou, a to i proto, že z celosvětového hlediska je vlastnictví asijských zatím málo rozšířeno.

Za druhé, svět má nyní dvě rovnocenné supervelmoci: USA a Čínu. Pro Čínu je to jednoznačně pozitivní situace, kdežto pro Spojené státy to není jednoznačné – na jedné straně přijdou o svou hegemonní moc, ale získají přístup k většímu celosvětovému růstu. Tato situace má vliv na větší kolísání trhů. Pokaždé, když v historii došlo k „předání“ moci, nebo se objevily dvě rovnocenné supervelmoci, znamenalo to nestabilitu – a nemyslím si, že to tentokrát bude jiné. Je to cena, kterou platíme za to, že se vyhýbáme příležitostem ke změně a reformám. Zůstaneme ve vleku dějin, místo abychom je určovali.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zbraň, ktorá nesmie byť použitá
    Dohoda o participácii súkromných investorov na záchr...
  • Zbrojařská skupina Colt CZ koupila podíl v americké společnosti Vista Outdoor
    Zbrojařská skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) koupila podíl v americké společnosti Vista Outdoor, jejíž součástí je zbrojařská divize vyrábějící mimo jiné malorážovou munici. Spolu s dalšími oznamovateli, kterými jsou majoritní akcionář Colt CZ a místopředseda dozorčí rady společnosti René Holeček a předseda představenstva Colt CZ Jan Drahota, v ní nabyla více než pětiprocentní podíl. Vyplývá to z informace o regulatorním oznámení pro Komisi pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických, kterou dnes skupina zveřejnila na svém webu. Podmínky transakce Colt CZ nezveřejnil.
  • Zbrojařská STV Group loni znásobila zisk i obrat, pomohly dodávky na Ukrajinu
    Zbrojařská společnost STV Group loni meziročně zvýšila zisk na téměř osminásobných 1,76 miliardy korun. O rok dřív po zdanění vydělala necelých 229 milionů Kč. Čistý obrat v loňském roce téměř zpětinásobila na 6,66 miliardy korun. Hospodaření firmy podpořila válka na Ukrajině, zemi bránící se ruskému útoku dodávala vojenskou munici a tankovou a dělostřeleckou techniku. negativní dopady měl nárůst cen energií a vstupních komodit. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.
  • Zbrzdí regulace rozvoj kryptoměn?
    Kryptoměnový trh pokračuje ve svém sestupném trendu od začátku roku 2022 a každý dosavadní pokus o odraz se nakonec setkal s výprodejem. Mezitím však bitcoin sklouzl "jen" o necelých 50 % ze svých maxim. Mnoho technologických společností přitom během této doby zaznamenalo poklesy až o 80 %. Cenová volatilita „krále kryptoměn“ proto zůstává stále omezená. Někteří investoři mohou předpokládat, že důvodem konsolidace ceny bitcoinu je skutečnost, že existuje mnoho „velkých hráčů“, ochotných nakupovat v zóně pod 40 000 USD, což zastavuje hlubší poklesy. To by potvrdila nedávno zaznamenaný vysoký nárůst transakcí přesahujících 1 milion USD. Zároveň se však kryptotrh obává restriktivního postoje regulátorů.
  • Z burzovního parketu: je to masakr
    Thurai tvrdí, že včerejší ranní masakr byl jiný než minulý týden. Obavy z globálního zpomalení ekonomiky vedeného Čínou dopadly...
  • Zbytek roku bude pro řadu firem kritický, kvůli Covid-19 může letos být až o čtvrtinu více insolvencí
    Počet firem v insolvenci letos ve světě vzroste o 26 %. Vyplývá to z odhadů úvěrové pojišťovny Atradius, která očekává, že ve druhé polovině roku bude podniků v problémech přibývat ještě rychleji než dosud. Důvodem jsou především dopady pandemie Covid-19 na světovou ekonomiku, v jejichž důsledku se všechny hlavní ekonomiky kromě Číny letos dostanou do recese. Hloubka i doba trvání hospodářského propadu bude dána schopností jednotlivých zemí zvládnout zdravotní stránku pandemie i bez toho, aby bylo nutné výrazněji omezovat chod ekonomiky.
  • Zbývají 2 miliony Bitcoinů, zbylých 19 milionů bylo již vytěženo
    Původně byl Bitcoin vytvořen v devítistránkové bílé knize, kterou v roce 2008 publikoval pseudonymní autor Satoshi Nakimoto. Ten ho zamýšlel a navrhl jako peer-to-peer peněžní systém, který by mohl poskytoval jednotlivcům alternativu k fiat měnám vydávaným vládou. O rok později, když Nakimoto těžil první kryptoměnu pomocí softwaru, který napsal na základě tezí právě bílé knihy, byl kód pevně nastaven tak, že vyprodukoval jen 21 milionů BTC.
  • Z cestovního ruchu zbyly jen trosky
    „Cestovní ruch v České republice byl ve druhém čtvrtletí letošního roku knokautován a zbyly z něj jen trosky. Ubytovací zařízení fungovala v podstatě jen pro domácí klientelu a cizince z okolních států. Lidé mimo Evropu k nám prakticky úplně přestali jezdit,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Z čoho pramenia obavy centrálnych bánk o defláciu?
    Pred dvoma týždňami som v poste V Japonsku nie je žiadna deflačná špirála sľúbil, že ešte napíšem voľné pokračovanie o tom, prečo sa vlastne centrálne banky obávajú deflačných rizík a že nakoľko sú tieto obavy opodstatnené.
  • Zdanění krypto prostoru
    Poté, co Čína v červnu 2021 zakázala veškerou těžbu kryptoměn na svém území a v září pak kryptoměny zakázala úplně, prázdné místo po čínském odchodu z krypto prostoru zaplnily USA.
  • Zdaňme roboty, veď nemôžu voliť
    Prezidentský kandidát francúzskych socialistov Benoit Hamon je ďalším zo zástupu, ktorý prichádza s tézou, že roboty berú ľuďom prácu. Tento „fenomén“ navrhuje vyriešiť tak, že zdaní roboty a zavedie nepodmienený príjem na úrovni 750 eur, aby to vykompenzoval.
  • ⛽ Zdá sa, že WTI uzavrie produkčnú medzeru
    Ceny ropy klesajú a sú jedným zo spôsobov, ako uzavrieť býčiu cenovú medzeru, ktorá bola vyvolaná neočakávaným rozhodnutím OPEC+ znížiť produkciu. Ak sa pozrieme na WTI (OIL.WTI) v intervale D1, môžeme vidieť, že nedávny cenový nárast bol zastavený v blízkosti zóny odporu 82 USD, označenej hornou hranicou štruktúry Overbalance. Zatiaľ čo sa ceny krátko obchodovali nad touto prekážkou, býkom sa nepodarilo udržať dynamiku a došlo k poklesu. Navyše cena dnes klesla pod 100-sezónny kĺzavý priemer, čo ešte viac preferuje vyhliadky medveďov. Zatiaľ čo spodná hranica býčieho cenového rozdielu z 3. apríla je stále viac ako 2% pod aktuálnou trhovou cenou, zdá sa, že jej uzavretie môže byť len otázkou času, vzhľadom na súčasnú volatilitu trhu.
  • Zdá se, že konec roku bude opravdu horky pro trhy!
    V stredu zatvárali americké akciové trhy s mínusom, a to kv™li špekuláciám ohľadne programu QE3, ktorého redukc...
  • Zdá se, že šance společnosti Nikola na doběhnutí Tesly se výrazně zmenšují
    Nikola Corporation, která je často porovnávána s Teslou absolvovala 4.června 2020 úspěšný vstup na burzu, ale cena jejích akcií, které dosáhla po primární emisi, se od té doby výrazně propadla. Momentálně to vypadá tak, že hodnota jejího známějšího konkurenta mezitím stoupla natolik, že na delší časové období eliminovala jakékoliv šance „nováčka“ na možný „burzovní souboj“.
  • Zdá se, že trhy se řídí zbožným přáním. Dolar je v očekávání důležitých událostí, které by mohly pár EUR/USD vytlačit z jeho obvyklé dráhy
    Dynamika trhu z konce roku 2021 se v novém roce z větší části nezměnila. Podle mnoha analytiků Wall Street bude úspěšný i nadcházející rok. Počítají s tím, že pandemii covid-19 pomohou omezit vakcíny, další očkování a léky.
  • Zde je důvod, proč by zvýšení sazeb Fedu o 0,75 % mohlo být býčí pro bitcoiny a altcoiny
    Federální rezervní systém tento týden zvýší úrokové sazby. Zde je důvod, proč obchodníci očekávají 0,75% nárůst, který spustí rally kryptotrhu.
  • Zdieľaná ekonomika vytvára podstatne viac pracovných miest ako ničí.
    Narazil som na zaujímavú štatistiku – počet platených taxislužbami v New Yorku. Táto štatistika agreguje počet jázd tradičnými žltými taxíkmi a „taxíkmi“ fungujúcimi v rámci zdieľanej ekonomiky. Ukázala dramatický nárast počtu jázd od príchodu zdieľaných prepravných služieb. Kým v rokoch 2009-2013 sa stabilne pohyboval mesačný počet jázd v priemere niekde tesne nad úrovňou 13 mil., tak do začiatku roka 2018 sa s príchodom zdieľaných prepravcov takmer zdvojnásobil na 25 mil.
  • Zdravotní divize JD.com chce z prodeje akcií až 3,5 miliardy USD
    Společnost JD Health International, což je zdravotní divize čínské dvojky internetového obchodu JD.com, chce z primární veřejné nabídky akcií (IPO) na burze v Hongkongu získat až 3,5 miliardy USD (77,1 miliardy Kč). Agentura Bloomberg nabídku akcií označuje za potenciálně nejvyšší IPO v Asii v oblasti zdravotní péče.
  • Zdravotní židle Adaptic expandovaly na Slovensko
    Komerční článek: Český výrobce zdravotních židlí Adaptic expandoval na sousední slovenský trh. V říjnu firma otevřela v Banské Bystrici svůj šestý showroom na Slovensku.
  • Zdražení v bydlení stojí za překvapivě vyšší inflací
    Česká inflace se na trajektorii meziročního poklesu dlouho neudržela, když v září vyskočila nečekaně z 17,2 % na 18,0 %, přičemž odhady se pohybovaly poblíž srpnové hodnoty. Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,8 %. I přes překvapení se jedná letos o druhý nejnižší meziměsíční přírůstek.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new