Čtvrtek 28. březen 2024 17:34
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster

Vyšší inflace drží kurz koruny silnější

16.03.2015 08:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V uplynulém týdnu se vývoj měnového páru EUR/CZK stabilizoval nedaleko nejsilnějších korunových úrovní od zahájení režimu kurzového závazku (těchto úrovní kurz dosáhl během druhé poloviny února). Volatilita kurzu oproti předchozím týdnům znatelně poklesla, když se koruna proti euru obchodovala v pásmu zhruba 27,25-27,33 CZK/EUR. Důležitým faktem je, že kurz sice testoval spodní hranici tohoto pásma (27,25), ale nedokázal ho definitivně prolomit. Během pátečního odpoledne koruna oslabovala ke své týdenní otevírací hodnotě 27,32 CZK/EUR. Makroekonomická data byla pro korunu příznivá, což pravděpodobně kompenzovalo vliv komentářů centrálních bankéřů, kteří se během týdne snažili podpořit kurzový závazek ČNB.

Kalendář zveřejněných dat byl v uplynulém týdnu nabitý. Nejdůležitějším indikátorem byla únorová inflace, která navzdory konsenzu trhu setrvala v kladném teritoriu (+0,1 % y/y). Do meziměsíční dynamiky (+0,2 % oproti trhem očekávané stagnaci) totiž zasáhlo především zvýšení cen tabákových výrobků kvůli růstu spotřební daně; vyšší byly i jádrové ceny. Dále tak (prozatím) opadly spekulace ohledně možného zvýšení kurzového závazku centrální bankou (i když ČNB už dříve uvedla, že na tento pozitivní nákladový šok díky propadu cen ropy není nutné reagovat).

Údaje z reálné ekonomiky byly veskrze pozitivní. Únorová nezaměstnanost poklesla oproti lednu (a našemu očekávání) o 0,2 pb na 7,5 % a lehce se snížila i sezónně očištěná míra. Lednový zahraniční obchod vykázal přebytek 17,3 mld. (nad konsenzem trhu) díky zlepšení v bilanci s komoditami (vlivem propadu cen ropy), příznivá byla i dynamika exportů a importů. Maloobchodní tržby v lednu vrostly o slušných 6,4 % y/y, což byla opět lepší hodnota než medián trhu. Zde hrály roli vyšší tržby jak v segmentu automobilů tak mimo něj, což svědčí o příznivé náladě mezi spotřebiteli. Průmyslová produkce si na začátku roku připsala 2,9 % v souladu s odhady analytiků. Její růst byl opět tažen především automobilkami, nepříznivým faktorem ale byl pokles tempa růstu průmyslových objednávek.

Ke koruně a české ekonomice se během týdne vyjádřili guvernér Singer, viceguvernéři Tomšík a Hampl a člen bankovní rady Lízal. Jejich komentáře v důsledku směřovaly k podpoře současného režimu kurzového závazku ČNB a možnosti zvýšit hodnotu bráněného kurzu koruny, pokud se negativně projeví sekundární efekty současného zpomalení inflace.

Tento týden budou z české ekonomiky zveřejněny únorové ceny výrobců a lednový běžný účet platební bilance. Indikátory PPI by měly podle našeho očekávání zaznamenat další propad – tentokrát o 0,3 % m/m (meziroční pokles cen by se pak měl prohloubit na 3,8 %) kvůli pokračujícím efektům propadu cen ropy.

Kurz koruny by se mohl v následujících týdnech vracet směrem ke slabším hodnotám spolu se začátkem dividendové sezóny. Potenciál k výraznějšímu oslabení české měny však nevidíme, když vyšší než očekávaná inflace tlumí spekulace ohledně zvýšení kurzového závazku ČNB. Naopak současnou úroveň závazku 27,00 CZK/EUR bude ČNB nadále bránit, prostor pro posílení koruny proto vidíme jako velmi omezený.

Přehodnotili jsme svůj výhled pro korunu. Vzhledem k nižším deflačním tlakům, než jsme očekávali na začátku roku a silnějším údajům z reálné ekonomiky, očekáváme, že oslabování koruny v prvním čtvrtletí nebude tak silné. Stále předpokládáme, že dividendová sezóně posune kurz koruny vůči euru nahoru a kulminovat by tak měl v červnu na 27,50 CZK/EUR. Pak by měl již začít posilovat a na konci roku se nacházet na 27,30 CZK/EUR.

MAREK DŘÍMAL
Economist
Economic & Strategy Research
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Vyššia cena ropy BoE zväzuje ruky
    Nad librou sa včera zleteli dvaja jastrabi, konkrétne Weale, ktor&y...
  • Vyšší americké výnosy pomáhají dolaru držet zisky. Akcie mírně rostou
    Začátek týdne zatím charakterizuje drobný růst akcií, ústup amerických dluhopisů a silnější dolar. Na trzích o něco víc rezonují protesty v Hong Kongu, ale zatím nejde o zásadní faktor. Klíčová je příprava na středu a výsledky zasedání Fedu, které mohou určit trhům směr docela zásadním způsobem. Více k Fedu viz náš Týdenní výhled (pozn.: Na Patria.cz vydáme dnes brzy odpoledne).
  • Vyšší cla jsou tu, ale trhy se zvedají. Na konci týdne převládá naděje
    Půlnoc smazala pochybnosti, vyšší americká cla byla podle očekávání zavedena a v první chvíli vyvolala nepříznivou reakci. Netrvalo ale dlouho a hlavní trhy se přetočily do pozitivního vývoje, a někdy až překvapivě výrazného. Silně rostly čínské akcie a solidní zisky si připisují dopoledne také hlavní evropské indexy. Dluhopisy naproti tomu zůstávají skoro beze změny a na výnosech sledujeme pouze drobný pohyb. Ani klíčové měnové páry se nijak dramaticky nehýbou - dolaru zůstává většina ztrát na páru s eurem i jenem. Eurodolar se nachází na 1,1230.
  • Vyšší CPI znamená vysokou volatilitu sazeb i do budoucna
    Z ekonomických údajů vyplývá, že nás čeká pokračování makroekonomických trendů z roku 2023. Tomu však neodpovídá prosincová otočka Federálního rezervního systému. Kvůli neústupné inflaci bude patrně nutné zavádět volnější monetární politiku pomaleji, což ohrozí dlouhodobé instrumenty s pevným výnosem. Navíc chce americké ministerstvo financí ve druhém čtvrtletí zvýšit objem vydávaných kuponových dluhopisů na úroveň dosaženou zatím jen v dobách pandemie COVIDu-19. Vytvořilo by tak umělé dno, pod něž se výnosy z amerických dluhopisů patrně nepropadnou. Kvůli diverzifikaci má i nadále smysl investovat do desetiletých amerických vládních dluhopisů, ale u dluhopisů s ultradlouhou durací bychom byli raději opatrní.
  • Vyšší daně na tabákové výrobky se stanou každoročním koloritem
    „Výrazný růst daní na tabákové výrobky může navýšit dovoz nelegálních cigaret z ciziny. Rovněž může vést k omezení prodejů tabákových výrobků v pohraničí, kam jezdí nakupovat Němci a Rakušané,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Vyšší daň, menší výběr – Česko daň na tabák přestřelilo
    O 10,78 miliardy korun za očekáváním vloni zaostal výběr spotřební daně z tabáku. Rozpočet z ní inkasoval 56,22 miliardy korun, což je přesně stejně jako před čtyřmi lety. Sazba daně přitom mezitím vzrostla o třetinu.
  • Vyšší DPH restaurace a hospody nepoloží, jak si stěžují. Mají totiž finanční rezervu díky loňskému zrušení EET
    Zavedení jednotné snížené sazby DPH, které zvažuje Fialova vláda, by podle dnešního stanoviska Asociace malých a středních podniků a živnostníků vedlo k zavírání restaurací a hospod, zejména pak na vesnicích a v malých městech. Takový závěr je však poněkud „přestřelený“. S úmyslem zavést jednotnou sníženou sazbu DPH jsou spjata určitá rizika a problémy, toto ale mezi ně nepatří.
  • Vyšší důchody a nižší daně podpoří spotřebu
    Na přelomu loňského a letošního roku nabyly účinnosti dvě vládní opatření, která mají pomoci bojovat se současnou koronavirovou krizí a podpořit spotřebu domácností. Jedná se o jednorázový příspěvek všem starobním, invalidním a pozůstalostním důchodcům a také o zrušení superhrubé mzdy a s tím spojených daňových úprav. Tato studie ukazuje, že obě tato opatření mohou mít z důvodu plošného působení silný vliv na spotřebu domácností. Podle našich výpočtů by vyšší důchody měly vést k dočasnému nárůstu spotřeby domácností o necelá 2 %, v případě nižších daní pak k déletrvajícímu zvýšení až o 3,4 %. Současná situace spojená s vysokou mírou nejistoty a s uzavírkami ekonomiky však může přenos vyšších příjmů do spotřeby významně ovlivnit, ať už se jedná o samotnou výši výdajů nebo o jejich rozložení v čase.
  • Vyššie výnosy a nižšie akcie
    Slová o znižovaní mesačného objemu nákupov aktív z trhu zo strany Fedu poslali včera trhy výrazne nadol. Akciový index...
  • Vyšší inflace donutí ČNB uspíšit utahování měnové politiky
    Meziroční růst spotřebitelských cen v posledních měsících výrazně zrychlil a v srpnu dosáhl 4,1 %. Jádrová inflace dokonce vystoupala až na historicky nejvyšších 4,8 %, když k plošnému zdražování dochází zejména v oblasti služeb. Ke konci roku očekáváme celkovou inflaci poblíž 5,4 % y/y, rizikem je však i vyšší hodnota. To podle našeho názoru centrální banku přiměje k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Na následujícím zasedání 30. září tak očekáváme jejich zvednutí o 50 bb. Zpřísňování měnové politiky by mělo pokračovat i ve zbytku roku, když na jeho konci podle nás dosáhne repo sazba hodnoty 2 %, ze současných 0,75 %. Vysoká inflace však bude dopad nominálních sazeb tlumit, reálné úrokové sazby totiž zůstanou hluboce záporné.
  • Vyšší inflace jako další překážka pro březnové snížení sazeb Fedu
    Data o spotřebitelských cenách v USA skončila nad odhady. Rozdíl je sice drobný, ale to je v případě těchto statistik pravidlem a neznamená to, že tržní reakce nemůže být významná. Sentiment se však před daty zlepšil a mohl by tak být přece jen odolnější než třeba hned zkraje roku. Růst cen za prosinec dosáhl 0,3 procenta meziměsíčně, zatímco se čekalo 0,2.
  • Vyšší inflace je pouze přechodný jev, tvrdí Powell. Světová banka zamítla bitcoin jako měnu Salvadoru
    Japonská centrální banka (BoJ) se rozhodla na svém posledním zasedání ponechat základní úrokovou sazbu na -0,1 %, což nebylo žádným překvapením, jelikož Japonsko po delší dobu bojuje s deflací, i když se jádrové inflaci v květnu podařilo se dostat do kladných hodnot.
  • Vyšší inflace na korunu nezabrala, eurodolar je po dalších clech v klidu
    Kurz koruny k euru za poslední zhruba den střídá směry a nyní se nachází na 25,90. Domácí inflační čísla se setkala pouze s drobnou odezvou, která nevydržela dlouho. Ačkoli se vzhledem k vývoji cen a protiinflačnímu riziku slabé měny dá předpokládat další zvyšování úrokových sazeb ještě letos, na korunu to nezabírá. Vnější rizika evidentně zůstávají dostatečným argumentem pro spekulanty, proč v koruně momentálně velký kurzový zisk nečekat. Nebezpečím tak zůstává další redukce stále velkých korunových pozic.
  • Vyšší inflace = silnější koruna
    České koruně prospělo na počátku tohoto týdne zveřejnění prosincové inflace. Naplnily se naše obavy a meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 3,2 % y/y, inflace se tak vzdaluje od svého cíle i prognózy ČNB. Detailně jsme prosincová inflační data i listopadové maloobchodní tržby, které potvrdily robustnost spotřebitelské poptávky, komentovali ráno. Tržní sazby reagují na zvyšující se inflaci růstem a atraktivnější úrokový diferenciál zase podporuje korunu. Z ranních kotací 25,27 CZK/EUR si tak tuzemská měna vůči euru během dne polepšila o téměř pět haléřů.
  • Vyšší inflace v eurozóně - co na to ECB?
    Inflace v eurozóně překvapila v srpnu svižnější růstovou dynamikou. Celková meziroční inflace stagnovala na 5,3 %, především zásluhou dražších energií. Ostře sledovaná jádrová inflace pak dle předpokladu mírně zpomalila z červencových 5,5 % na 5,3 %, nicméně vývoj v sektoru služeb nadále ukazuje na vysokou míru setrvačnosti cenových tlaků.
  • Vyšší inflace v eurozóně dodá kuráž jestřábům v ECB
    Inflace v eurozóně překvapila v srpnu svižnější růstovou dynamikou. Celková meziroční inflace stagnovala na 5,3 %, především zásluhou dražších energií a slabšího efektu srovnávací základny. Ostře sledovaná jádrová inflace pak dle předpokladu mírně zpomalila z červencových 5,5 % na 5,3 %, vývoj v sektoru služeb však nadále ukazuje na vysokou míru setrvačnosti cenových tlaků.
  • Vyššími sazbami zvedat chtěl inflaci…
    V poslední době se nám tu rozmáhá takový nešvar: konfrontováni s vysokou inflací, nám někteří čelní představitelé v některých zemích začínají tvrdit, že zvyšování úrokových sazeb růst spotřebitelských cen nejenže nebrzdí, ale dokonce jej ještě podporuje.
  • Vyšší náklady na těžbu. Překvapí zisky Alcoa trh?
    Společnost Alcoa (AA.US), jeden z největších výrobců hliníku, oxidu hlinitého a bauxitu, oznámí finanční výsledky po dnešní seanci na Wall Street. Její hospodaření by mohl zasáhnout slabší makroekonomický výhled, globální recese a vyšší náklady. Analytici očekávají, že tržby a zisk na akcii ve 4Q 2022 poklesnou.
  • Vyšší než očekávaný index spotřebitelských cen v eurozóně!
    V 11:00 SEČ se trhy dozvěděly balíček údajů o inflaci z eurozóny a Itálie. Údaj o CPI z eurozóny se ukázal jako stabilní a překvapil pozitivně, zatímco údaj o jádrovém CPI (bez cen potravin a energií) se ukázal být v souladu s prognózami. Zároveň přišel smíšený údaj z Itálie, kde také vidíme "problém" s pomalu se ochlazující inflací CPI. Zdá se, že čtení pravděpodobně legitimizuje zářijové zvýšení sazeb EBC, a to i přes slabší makrodata z eurozóny.
  • Vyšší prodeje aut pomohly celkovým tržbám
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v prosinci meziročně vzrostly o 4,8 %. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku zvýšily o 4,6 %. Prosincové útraty tak dopadly pod očekáváním trhů. Oproti loňsku měl letošní prosinec o jeden pracovní den více, což pomohlo k vyšší dynamice tržeb oproti listopadu i říjnu. Po očištění o tento vliv se tržby v maloobchodě reálně meziročně zvýšily o 3,9 %. Spotřebitelé v předvánočním čase zvyšovali útraty zejména za počítačové a komunikační vybavení, výrobky pro domácnost a oděvy i obuv.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new