Čtvrtek 28. březen 2024 19:55
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Pravděpodobnost devizových intervencí na koruně vzrostla po zasedání ČNB

02.08.2013 08:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
 
2.8.2013: Česká měna se před zasedáním ČNB pohybovala vůči euru v úzkém pásmu 25,90-25,95 CZK/EUR. V průběhu odpoledního obchodování začala koruna oslabovat směrem k 26,00 CZK/EUR. Po tiskové konferenci guvernéra Singera se domácí měna na mezibankovním trhu obchodovala nad 26,00 CZK/EUR. Ve výsledku včera česká koruna vůči euru oslabila o 0,2 %. 
 
Včera proběhlo zasedání České národní banky. Klíčová úroková sazba zůstala beze změny na 0,05 %, což odpovídalo očekávání trhu. ČNB poprvé hlasovala o přímých devizových intervencích, které však byly v hlasování zamítnuty. Jejich pravděpodobnost však od minulého zasedání dále vzrostla. Centrální bankéři si nemyslí, že by mohlo dojít ke zvýšení tržních sazeb před rokem 2015. Zároveň byla zveřejněna nová prognóza vývoje české ekonomiky. Analytici ČNB snížili předpověď růstu HDP v letošním roce z -0,5 % y/y na -1,5 % y/y, v příštím roce by měl HDP vzrůst o 2,1 % y/y (původní odhad 1,8 % y/y). Centrální banka nevidí žádná hmatatelná rizika inflačních tlaků. Česká koruna by se podle ČNB měla obchodovat průměrně na 25,80 CZK/EUR v Q3 i Q4. Podle guvernéra Singera tato nová prognóza ukázala na potřebu dalšího uvolňování měnové politiky.
 
Zároveň bylo včera zveřejněno hospodaření českého státního rozpočtu a index PMI. Státní rozpočet ke konci července dosáhl schodku 27,6 mld. CZK, což je meziroční zlepšení o 24,1 mld. CZK. Zlepšení nastalo hlavně díky přílivu z fondů EU. Červencový index PMI z českého průmyslu se zlepšil z červnových 51 b na 52 b. K posílení indexu přispěla většina složek (nové zakázky, výroba, zaměstnanost a dodací lhůty dodavatelů).
 
Polský zlotý včera oslabil o 0,2 % na 4,26 PLN/EUR, i když během dne zaznamenal zisky ve výši až půl procenta. Polský index PMI z průmyslu za červenec vzrostl z červnových 49,3 b na 51,1 b, přičemž tržní konsensus čekal nárůst pouze na 50 b. Index PMI zaznamenal zvýšení poprvé za 16 měsíců hlavně kvůli maloobchodním tržbám a průmyslové výrobě. Maďarský forint se během čtvrtečního dne obchodoval mezi 298,5-299,0 HUF/EUR.
V závěru obchodování prudce oslabil ke 300,5 HUF/EUR. Maďarský PMI index z průmyslu poklesl z 50,8 b na 49 b.
 
Dnes se v regionu dočkáme pouze závěrečného údaje o maďarské obchodní bilanci za květen.  Předběžné číslo poukázalo na přebytek 653,2 mil. EUR.
 
Česká swapová výnosová křivka včera poklesla o 1 bb po celé své délce.

Jana Malíčková
Economic & Strategy Research  

Investment Banking
Komercni banka, a. s.
Societe Generale Group
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Praha se chystá citelně zvýšit jízdné MHD, Uber se raduje. Je to zarážející, neboť se tím za peníze běžných lidí, často zasažených koronakrizí, podpoří automobilismus
    Praha se chystá zdražit jízdné v městské hromadné dopravě a parkovné v modrých zónách. Důvodem mají být důsledky pandemie, při které se hlavnímu městu výrazně propadly příjmy z jízdného od turistů. V případě ročního kuponu na MHD by zdražení mohlo být až o padesát procent. Proti navýšení ceny je hnutí ANO, Piráti a Spojené síly chtějí změnu fungování.
  • Praha se i kvůli nynější neklidné politické situaci a ekonomické tísni propadá ve světovém žebříčku měst dle kvality života cizinců; žije se jim v ní hůře i než v Belfastu, Birminghamu či Philadelphii. První je Vídeň
    Česká metropole Praha si pohoršila v žebříčku, jejž společnost Mercer sestavuje na základě vyhodnocení kvality života z hlediska cizinců. První v pořadí je rakouská metropole Vídeň, následovaná švýcarským Curychem a novozélandským Aucklandem. Vůbec nejhůře si stojí súdánský Chartúm. Praha obsazuje až 71. příčku.
  • Praha si dnes připsala silné zisky
    Evropské akcie se po celou čtvrteční seanci nachází v červeném. Index Stoxx 600 v odpoledních hodinách ztrácí půl procenta, když největšími propadlíky jsou informační technologie, těžaři a zpracovatelé komodit a průmyslové podniky, jejichž akcie ztrácí mezi 0,9 až 1,0 %. Pouze dva sektory si připisují významnější zisky. Akcie realitních společností přidávají 0,8 % a farmaceutické firmy rostou o 0,4 %.
  • Praha si připsala slušné zisky, přesto ale za západní Evropou zaostala
    Evropský akciový index Stoxx 600 během dne prakticky bez výraznějšího škobrnutí stoupal výše a výše. Několik desítek minut před uzavřením trhů přidává zhruba 1,6 %. Daří se především utilitám, které si dnes připisují 2,3 %, následovaným finančními institucemi (+2,0 %). O třetí příčku se perou průmyslové podniky s informačními technologiemi, které aktuálně shodně rostou o 1,8 %.
  • Praha v plusu, ostatní evropské indexy v mínusu
    Podstatnější makrodata dnes nebyla zveřejněna. Snad jen německý IFO index, který byl ve složce očekávání mírně lepší než odhady, což vedlo i ke zlepšení souhrnného indexu.
  • Prahu výprodeje minuly
    Poslední květnová seance končí na akciových trzích hlubokými ztrátami. Propady hlavních indexů se v drtivé většině pohybují přes jedno procento. Na vině jsou oznámená cla ve výši 5 % na dovoz mexického zboží, která se mohou vyšplhat až k 25 %. V rámci sektorů se nedaří především cyklickým odvětvím. Evropský index Stoxx 600 odepisuje jedno procento, za celý květen jeho ztráty dosahují 6 %. Obdobně je na tom i americký S&P 500, který dnes otevřel o 1,2 % níže a v poslední měsíci odepsal 6,5 %.
  • Prasečí mor už je za hranicemi Česka. Hrozí vybíjení chovů a zdražení vepřového
    Epidemie prasečího moru, která propukla před více než dvěma lety v Číně, už se rozšířila „za humna“ České republiky. Konkrétně do německého Saska. Poslední případy nákazy už jsou lokalizovány zhruba 60 kilometrů od českých hranic. Ohroženy jsou tak nyní chovy prasat zejména v Libereckém kraji.
  • Prasknutí bubliny, nebo růst nad 200 000 USD? Cena bitcoinu vytrvale klesá, zatímco odborníci na kryptoměny se dohadují o budoucnosti této kryptoměny
    Na středeční aukci hodnota hlavní digitální mince nadále klesá. V době psaní tohoto článku tak BTC ztratil 1,18 % a obchoduje se za 41 779 USD. I přes trvalé snížení ceny se virtuální aktivum dokázalo udržet nad kulatou úrovní 40 000 USD na pozadí rozsáhlého tlaku na tradičních finančních trzích. Krypto analytici jsou však přesvědčeni, že bitcoin dlouho silný tlak nevydrží a klesne pod tento lokální support.
  • Práva na lithium
    V nedávné době ministr průmyslu podepsal memorandum s australskou firmou European Metals Holding – EMH. Ta má v ČR těžit lithium. Opět je kolem události mnoho povyku. Na českém lithiu zase bude vydělávat soukromý investor, a ještě navíc z ciziny.
  • Pravda dňa
    "Som presvedčená, že jednotná európska mena nevyhnutne zle dopadne a to ekonomicky, ...
  • Pravdepodobnosť dvoch zvýšení sadzieb v USA do konca roku klesla pod 50%
    Pravdepodobnosť ďalších dvoch zvýšení úrokových sadzieb v USA do konca roka mierne ustúpila. Dnes je dokonca tesne pod úrovňou 50%, kde sa od začiatku marca ocitla len raz. Nejedná sa o nejaký zásadný posun v očakávaniach, určitý dopad na trhy to však má – vyššie ceny (a nižšie výnosy) z desaťročných amerických dlhopisov a zlata a zrejme o niečo slabší dolár (bavíme sa o dolárovom indexe)
  • Pravděpodobnost pádu hutí Liberty Ostrava roste. Klíč k záchraně má předně majitel hutí Gupta, situace ale ohrožuje hlavně Fialovu vládu
    Pravděpodobnost pádu hutí Liberty Ostrava roste. Byl by to problém hlavně pro region jako takový, protože je v něm spousta firem a subdodavatelů navázaných na Liberty. Makroekonomicky to země celorepublikově nepocítí, v rámci kraje to však bude znatelná rána, s níž by došlo ke zvýšení regionální míry nezaměstnanosti. Pak by nastal řetězový efekt, firmy by neměly komu dodávat a číslo lidí, kteří přijdou o práci, by mohlo být daleko vyšší.
  • Pravděpodobnost pádu hutí Liberty Ostrava roste, o práci mohou přijít desítky tisíc lidí. Klíč k záchraně má předně majitel hutí Gupta, situace ale ohrožuje hlavně Fialovu vládu
    Pravděpodobnost pádu hutí Liberty Ostrava roste. Byl by to problém hlavně pro region jako takový, protože je v něm spousta firem a subdodavatelů navázaných na Liberty. Makroekonomicky to Česko celorepublikově nepocítí, v rámci kraje to však bude znatelná rána, s níž by došlo alespoň přechodně ke zvýšení regionální míry nezaměstnanosti. Nastal by řetězový efekt, subdodavatelské firmy by neměly komu dodávat a počet lidí, kteří přijdou o práci, by mohl být vyšší, než zhruba šest tisíc – tedy než kolik jich zaměstnává samotná Liberty Ostrava. V krajním případě může jít o desítky tisíc lidí.
  • Pravděpodobnost prosincového růstu sazeb v USA už vystoupala na 85 %. Pozor na přehnaný optimismus na akciích
    Malý update k tržnímu konsenzu ohledně očekávaného růstu amerických úrokových sazeb. Názory na to, že by vítězství Trumpa mohlo přispět k odložení růstu sazeb se ukazují jako chybné a po jeho včerejším vítězství rostou nejen americké výnosy, ale i šance na prosincové zvýšení sazeb. Ty jsou nyní na 85 % a začíná se zdát, že Fed nebude mít na výběr.
  • Pravdepodobnosť recesie v USA sa pohybuje v rozmedzí 20-25%
    Podľa modelu FEDu (ktorý vychádza vo veľkej miere z výnosovej krivky), je aktuálne pravdepodobnosť recesie v USA v najbližších 12 mesiacoch okolo úrovne 20%. Je to najviac od krízy.
  • Pravděpodobnost zářijového růstu sazeb po včerejším reportu Fedu klesla
    Včerejší report z posledního zasedání americké centrální banky (Minutes) nepřinesl zásadní nové informace. Naopak byl ...
  • Pravdepodobnosť zvýšenia sadzieb v USA v marci vyskočila na 80%
    Včera neskoro večer vyhlásil popredný člen FEDu Williams (prezident regionálneho FEDu v San Franciscu), že marcové zvýšenie úrokových sadzieb je na stole a že sa veľmi seriózne zvažuje. To katapultovalo nahor pravdepodobnosť zvýšenia sadzieb na marcovom zasadnutí (15.3.) na 80%. Pred tým sa pohybovala táto pravdepodobnosť okolo 50%.
  • Pravděpodobnost zvýšení sazeb ČNB už v červnu vzrostla. Tématem pro trhy také data a Fed
    Čeští centrální bankéři využívají posledních příležitostí ke komentářům o měnové politice před zasedáním příští týden. Jako poslední se vyjádřil Marek Mora, který se podle svých slov kloní k červnovému termínu zvýšení sazeb. Zařadil by se tak po bok Tomáše Holuba, zatímco Oldřich Dědek by pro takový krok zatím nebyl. Pravděpodobnost, že sazby stoupnou už v příštím týdnu, narostla. Hlasování o tom, jestli červen, nebo až srpen, může být docela těsné, koruna načasování ale příliš neřeší. Dnes na hlavních párech nepatrně oslabuje, ale to bude spojeno spíše s růstem výnosů ve světě.
  • Pravdepodobnosť, že FED v roku 2019 zníži sadzby, prudko poskočila k 50%
    Po udalostiach z utorka noci (výrazné zníženie prognóz tržieb Applu a následnej menšej panike na trhoch) a včerajška (prepad výrobnej dôvery za december), sa stala na futures trhoch veľmi zaujímavá vec, ktorá odzrkadľuje aktuálny postoj trhov k budúcemu vývoju ekonomiky – implikovaná pravdepodobnosť, že FED tento rok zníži sadzby vyskočila k 50%, a to z menej než 20%. Ešte niekedy v novembri pritom bola takmer na nule.
  • Pravděpodobný nový guvernér BOJ přiživuje sázky na pokles jenu
    Japonská měna pokračuje v sestupu, který zahájila loni v listopadu v očekávání uvolněnější měnové politiky. Další oslabování jenu podporují informace o tom, že novým guvernérem japonské centrální banky (BOJ) se pravděpodobně stane Haruhiko Kuroda. Muže, který nyní zastává post prezidenta Asijské rozvojové banky, platí za zastánce agresivní měnové expanze, a jeho příchod by tak mohl přispět k dalšímu oslabování jenu a růstu akcií, zejména exportně orientovaných firem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Purple trading AI