Úterý 19. březen 2024 06:22
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Medvědi mizí z amerických akcií, posilují v komoditách. Jistý růst, nebo pád?

04.03.2013 14:03  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Investoři masově snížili krátké pozice vůči americkým akciím na nejnižší úrovně od roku 2007. Obecně by to bylo signálem pro nastupující rally na Wall Street. Platí to ale i v masovém měřítku a existuje pro to fundamentální základ? Opačným vývojem prochází trh komodit, ze kterého mizí sázky na jeho další růst.

Krátké prodeje v rámci amerického akciového indexu S&P 500 klesly v únoru na 5,6 procenta z akcií dostupných pro obchodování. To je méně než polovina poměru proti dosud rekordním 12 procentům dosaženým během finanční krize a dosud nejméně za dobu posledních šesti let, kdy je tento ukazatel Bespoke Investment Group sestavován. Rozsah odlivu medvědů je masový.

Vývoj mezi „medvědy a býky“ na amerických akciích v tuto chvíli naznačuje, že S&P 500 by mohl vstupovat do pátého růstového roku v řadě a lze sázet na příliv prostředků od investorů do amerických akcií. V lednu vzájemné fondy přilákaly od soukromých investorů 37,9 miliardy dolarů nových investic, nejvíce od roku 2004. Na titulech jako Ford Motor (0,4 % z prosincových 5 %) či Cabot Oil & Gas short aktivita klesla pod procento. U Deere je to 1,3 % ze zářijových 3,6 %, u Johnson & Johnson 2,4 % z 8,1 % v polovině loňského roku.

V uplynulém týdnu index S&P 500 vzrostl o 0,2 % na 1518,20 bodu, čímž zhodnocení od počátku letošního roku posunul na 6,5 %. Od obratu cyklu z medvědího, nejhoršího od Velké Deprese, na býčí v březnu roku 2009 (12leté dno 676,53 bodu) je výše o 124 %. Březnové futures přitom ukazují zhruba 0,5% pokles l 1508 bodům.

Vývoj indexu S&P 500 od počátku roku 2000:
001

Méně medvědů, více rally?

Ústup medvědů naznačuje další růst, z psychologického pohledu je ale problémem, že masovost ústupu naznačuje, že „se tak chovají všichni“, což bývá znakem obratu v trendu (krátko-, střednědobém). „Když se podíváme na short interest tak, jak vypadá nyní, znamená to, že lidé jsou velmi, velmi naladěni na růst. Když to ale v tomto rozsahu nastane, je to medvědí znamení. Když všichni změní své myšlení, nesignalizuje to růst, ale pokles,“ uvedl Uri Landesman, prezident newyorského hedgeového fondu Platinum Partners.

Ze dna března roku 2009 americké akcie nyní v březnu vstupují do pátého roku růstem. Za tuto dobu obnovily zhruba 10 bilionů dolarů hodnoty v čele s maloobchodem, bankami i výrobou. Nyní je indexu S&P 500 zhruba 3 % pod historickým maximem, dosaženým v říjnu roku 2007. Desetiletý americký dluhopis nese výnos 1,84 % proti průměru dekády 3,62 %. Ze dna akciových trhů v březnu 2009 přinesly americké dluhopisy zhruba 17% zhodnocení, ukazují indexy Bank of America/Merrill Lynch.

Neúplná únorová data (za tři týdny) ukazují, že v únoru zatím přiteklo do amerických akciových fondů 16,3 mld. USD nových investic, z toho jen kolem 2,5 mld. USD do amerických akciových titulů.

Laczlo Birinyi, jeden ze známých správců fondů, radí nyní klientům akcie nakupovat, pro což argumentuje právě přílivem zdrojů od individuálních investorů, který má přes „pokročilou fázi rostoucího trendu a nedostatku short pozic“ pokračovat. Číselně není řečeno, kam. „Trh by v letošním roce měl překonat historické maximum,“ míní o S&P 500 Birinyi. „Myšlenka, že veřejnost se chová mylně a je třeba ji brát, jako anticyklický indikátor, není správná. Veřejnost není jediným zdrojem přílivu zdrojů do amerických akcií,“ uvedl Birinyi s tím, že očekává další růst amerických akcií.

Fundament pro další růst?

Zatímco optimismus investorů na amerických akciích roste, firemní zisky neporostou tak rychle, aby obsloužily příliv zdrojů do vzájemných fondů, míní například Jason Brady za Thonburg Investment. „Klíčovou otázkou pro mne je, zda fundament podporuje poslední pohyb. A nejsem si tím jist,“ uvádí. Dle dat Bloomberg by celková ziskovost společnostní v S&P 500 měla v aktuálním čtvrtletí klesnout o 1,7 %, poprvé od roku 2009. HDP má vzrůst o anualizovaných 1,8 % proti 2 % před rokem. P/E indexu S&P 500 se dostalo na 15,1násobek, nejvýše od května roku 2011.

Pokles short sellingu na minimální hodnoty v minulosti byl dle dat Bloomberg předzvěstí následného poklesu indexu. U dosavadních minim z března roku 2012 a roku 2011 to byly korekce S&P 500 o 3,3 %, respektive 0,4 % v průběhu druhého čtvrtletí roku.

„Short interest je nezbytný pro zdravý trh. Nyní na trhu jdou všichni jedním směrem, short interest plynule klesá a já situaci považuji za vrchol trhu,“ uvádí Jeff Sica za SICA Wealth Management. Medvědí sázky začal omezovat v polovině roku 2011, nyní ale stále dosahují kolem 5 % aktiv.

Z komodit peníze odcházejí

Na komoditách investoři sázky na další rally stáhli na nejnižší úrovně za čtyři roky a jen v uplynulém týdnu stáhli prostředky v objemu 4,23 miliardy dolarů, což souvisí i se zprávami z Číny směrem k dalšímu utahování ekonomických podmínek a možnému zpomalení. Hedge fondy a „další velcí“ redukovali čisté dlouhé pozice v komoditách (skrze 18 hlavních futures a opcí) v týdnu do 26. února o 16 % na 447.106 kontraktů. To je nejméně od dna akciového trhu v březnu 2009, ukazují data americké komise pro obchodování s komoditami CFTC. Nejvýraznějším poklesem za 11 týdnu prošly pozice v ropě, poprvé od listopadu jdou investoři proti mědi. Únorový růst čínské výroby byl nejslabší za pět měsíců, země je přitom největším spotřebitelem bavlny, mědi či sójových bobů.

Z celkových 4,23 mld. USD stažených investic z komodit plných 4,03 mld. USD připadlo na zlato, uvádí šéf EPFR Global Cameron Brandt. To je extrém od roku 2000. Komoditní aktiva pod správou dosáhla maxima objemu 451 mld. USD v dubnu při minimu 154 mld. USD na konci roku 2008. Nad hodnotou 430 investovaných miliard dolarů se drží objem sedm měsíců v řadě do ledna (zatím dostupná data). Podporou investicích do drahých kovů v čele se zlatem se staly rekordně nízké sazby a extrémně uvolněná politika centrálních bank (Fed, ECB, BoJ). Zlaté ETF nalezly svůj vrchol před Vánoci 2012 objemem 2632,5 tun, od té doby objem klesl o 5 % s únorovým výprodejem nejsilnějším od dubna 2008. Šéf Fedu Bernanke v minulém týdnu v Kongresu potvrdil připravenost Fedu pokračovat v odkupech dluhopisů v dosavadním objemu 85 mld. USD měsíčně, šéf ECB Draghi na konci února uvedl, že ECB je daleko od zvažování exitu s měnové stimulace. Goldman Sachs na konci února potvrdila, že zlato dle jejího názoru ukončuje 12letý býčí trend a snížila tříměsíční cíl pro komoditu na 1615 z 1825 USD/trojská unce. Snížila také půlroční a roční výhled.

U dalších komodit vývoj dlouhých pozic ukazuje na pokles u ropy o 16 % na 175211 pozic, benzínu o 2,9 % na 87914 pozic (poprvé po šesti týdnech), mixu 11 zemědělských komodit o 24 % na 145564, nejméně od března roku 2009. „Očekávání u komodit se ukázala přehnaná a trh potřebuje pozitivní katalyzátor, který dosavadní rally obhájí. Ten nepřichází, shrnuje Anthony Valeri, stratég LPL Financial.

Hlavní ekonom Dundee Martin Murenbeeld poznamenal, že investoři se vrhli do akcií, což oslabilo investice do komodit v čele se zlatem. Od něj ale nadále neočekává výrazný pád, naopak vážený průměr kolem 1660 USD/unce v roce 2013. Podporovat jej dle jeho mínění nadále budou nákupy centrálními bankami.


(Zdroj: Bloomberg, CNBC, MarketWatch, EPFR, Goldman Sachs, CFTC, Birinyi, Platinum Partners)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Měď prochází nejlepším růstovým týdnem od roku 1986
    Cena mědi na londýnské burze v průběhu dnešního dne překonala hranici 6.000 USD za tunu a míří tak k nejlepšímu týdennímu výsledku vůbec. Za prudkým nárůstem ceny tohoto kovu stojí masivní zájem spekulantů v Číně a očekávání, že nově zvolený americký prezident dostojí svému slovu a zaměří se na obnovu „chátrající“ americké infrastruktury. Měď posílila v průběhu dne až o 7,6% na 6.025,50 dolarů za tunu (největší intradenní posílení od roku 2009) s mezitýdenním nárůstem ceny o 19%, největším od roku 1986.
  • Měď prolomila konsolidační pásmo a výrazně ztrácí
    Ceny mědi od začátku týdne výrazně ztrácí a pokud se dnes situace nezmění, budou za sebou mít nejhorší týden od minulého srpna. To vše navzdory signálům ze začátku týdne, podle kterých je obchodní dohoda mezi USA a Čínou na spadnutí. Už příští týden by totiž měla podle agentury Bloomberg do Číny dorazit početná americká delegace, vedená ministrem financí Mnuchinem, která má dát dohromady finální podobu americko-čínské obchodní dohody.
  • Měď překonala 10 tisíc dolarů za tunu a je nevýše za 10 let
    Nejdůležitější průmyslová komodita se po deseti letech dostala nad 10 000 dolarů a potvrzuje mnoha investory dlouho očekávaný supercyklus průmyslových komodit. Konec pandemie a obnovení průmyslové výroby způsobuje ohromný nárůst poptávky, a to především z Číny, ale i dalších rozvinutějších ekonomik, kterou nedokáže dorovnat aktuální nabídka na trhu.
  • Měď roste díky sázkám na Čínu
    Cena mědi v pondělí vzrostla o více než 1,5 %, protože optimismus ohledně možného oživení v Číně spolu se slabším dolarem a narušením dodávek v Panamě dodaly býkům trochu paliva.
  • Měď roste na čtyřměsíční maximum ❗
    Přestože ceny energií už nenavyšují maxima, tak jejich stále vysoké úrovně jsou problémem pro energeticky náročné sektory - mimo jiné pro slévárny a tavící pece. Společnost Nyrstar, jeden z největších světových producentů zinku, včera oznámila, že svoji produkci v Evropě sníží na polovinu kvůli vysokým cenám energií a emisních povolenek. Na nižší tempo výroby přeřadila také spousta tavících pecí v Číně. Cena zinku včera vyskočila o 5 % a dosáhla na nejvyšší úrovně od roku 2007. Tento kov se dnes již obchoduje s 3% ziskem. Situace je podobná na hliníku, který se obchoduje nejvýše od roku 2008.
  • Měď: Rudý býk
    Máte měděné okapy? Tak se raději jděte podívat, jestli jsou stále na střeše. Cen...
  • Měď se odrazila od důležitého supportu. Další vývoj bude záležet na výstupu z G20
    Strach ze zpomalení světové a hlavně čínské ekonomiky v reakci na obchodní válku se netýká jen obchodníků na trhu s akciemi. Zpomalení Číny může mít mnohem větší dopad na komoditní trh v čele s průmyslovými kovy. Jedním z takových kovů je měď, která si od dubna do června prošla výraznou korekcí.
  • Měď testuje hlavní podporu
    Cena mědi se stáhla na nejnižší úroveň od začátku ledna v důsledku obav o poptávku a silnějšího dolaru. Čerstvé údaje ukázaly, že zásoby mědi v čínských skladech SHFE se od 20. ledna v pátek zvýšily o 61,8 % na 226 509 tun, zatímco dolar minulý týden po rozhodnutích hlavních centrálních bank posílil. Na druhé straně důl Las Bambas v Peru na začátku tohoto měsíce oficiálně zastavil těžbu. Tento důl na měď představuje 2 % tohoto kovu na světě a od začátku prosince pracuje v omezeném režimu poté, co Kongres odvolal a zatkl prezidenta Castilla. Zároveň největší evropský producent mědi Aurubis (NDA.DE) vykázal v posledním čtvrtletí téměř 24% ztrátu v důsledku vysokých cen energií a inflace.
  • Medveděv: Moskva v případě embarga G7 na vývoz do Ruska zruší obilnou dohodu
    Pokud skupina sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 přikročí k zákazu exportu do Ruska, Moskva na to zareaguje zrušením dohody umožňující vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Uvedl to dnes podle agentury Reuters bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.
  • Medvědi kontrolují trhy, výprodej technologických akcií pokračuje a situace na ropě je napjatá
    Nejistota se v tomto týdnu vrátila na finanční trhy. Zatím nejvíce dopadá na technologické akcie, ale ušetřeny nezůstávají ani ostatní sektory. Akciové indexy se tak rychle vracejí k říjnovým minimům. Rally po volbách do amerického Kongresu tak byla spíše krátkou epizodou, než že by se jednalo o počátky dalšího růstu. Přestože dnešní dopoledne přineslo do Evropy pozitivní korekci, tak evropské akcie se stále pohybují poblíž minim od počátku minulého roku. Trhy stále nejsou v klidu a další vlna výprodejů tak může být hned za rohem.
  • Medvědí nálada na trhu se zlatem
    Na trhu se zlatem je hodně špatné nálady, protože ceny skončily předchozí týden na nejnižší úrovni od dubna 2020. Pro mnoho analytiků by prolomení pod 1 675 USD znamenalo konec tříletého vzestupného trendu zlata.
  • Medvědí obrat páru USD/JPY.
    Pár USD/JPY se prolomil z krátkodobého býčího kanálu, ve kterém se nacházel od konce července. Cena se zatím vrátila o téměř 38 % růstu od červencových minim. Spolu se skutečností, že pár USD/JPY také poskytuje varovné signály medvědí divergence RSI ve vyšších časových rámcích, věříme, že je větší šance na větší pullback. Očekává se, že pár USD/JPY bude po tomto propadu z býčího kanálu pokračovat níže. Očekáváme, že cena dosáhne hladiny 140 a v následujících dnech, s největší pravděpodobností někdy příští týden, bude pokračovat níže k úrovním 137-136. Věříme, že včera bylo dosaženo důležitého maxima na úrovni 145,91. Velmi pravděpodobný je alespoň pullback k úrovním 137-136, protože RSI se obrací níže z překoupených úrovní a také kvůli signálům medvědí divergence.
  • Medvědí pattern na indexu DAX30 - čeká nás další pokles?
    Obecně byla za poslední týden volatilita na německém CFD indexu DAX30 nízká. To se zdálo pravděpodobné poté, co Apple varoval účastníky trhu, že nedosáhl svého celkového zisku ve výši 63-67 miliard dolarů, vzhledem k vývoji kolem koronaviru v Číně.
  • 📉 Medvědi přebírají kontrolu nad trhy
    Akciové a komoditní trhy dnes pokračují v poklesu. Hlavní evropské indexy klesají o více než 1 %. Německý DE30 padá o téměř 1,5 %. Situace se podobá dění v minulém týdnu, kdy indexy v prvních třech seancích padaly. Ve čtvrtek a v pátek však došlo k prudkému obratu a indexům se většinu ztrát podařilo rychle zlikvidovat. Bude tomu tak i tentokrát? Uvidíme. Dnešní zápis z posledního zasedání FOMC by mohl poskytnout detaily načasování měnové politiky. Američtí centrální bankéři však zdůraznili, že diskuze na toto téma by byla předčasná. Pokud by se v zápisu přesto objevily nějaké zmínky na toto téma, trhy by mohly relativně silně reagovat.
  • Medvědi se cítí na trhu jistější
    Akciové trhy uzavřely poslední obchodní týden převážně v negativním teritoriu. Evropské akciové trhy jsou stále ovliv...
  • Medvědi se cítí na trhu jistější
    Akciové trhy uzavřely poslední obchodní týden převážně v negativním teritoriu. Evropské akciové trhy jsou stále ovliv...
  • Medvedí signál na DE30
    Európske akcie včera zaznamenali pokles vďaka obavám z pokračujúceho sa šírenia nákazy, ako aj horším vyhliadkam týkajúcim sa hospodárskeho oživenia. Pri pohľade na interval D1 je možné vidieť, že sa vytvára klasický technický vzor - medvedie pohltenie. Tento model ukazuje, že predajcovia predbehli kupujúcich a agresívnejšie tlačia cenu nadol. Index DAX testuje stúpajúcu trendovú líniu, avšak v prípade, ak by na trhoch prevládla negatívna nálada, pokles by sa mohol rozšíriť až k supportu na úrovni 12 000 bodov.
  • Medvědí signál pro litecoin, protože cena opouští býčí kanál
    Litecoin se asi 3 měsíce obchodoval uvnitř vzestupného kanálu a cena vytvořila obchodní rozpětí mezi úrovněmi 50 až 65 USD. Ačkoli se nacházela uvnitř vzestupného kanálu, nijak významně nevzrostla, protože sklon kanálu nebyl strmý. Dnes litecoin proráží pod srpnová minima a opouští býčí kanál. Cena krátkodobě vytváří nižší minima a nižší maxima, a jelikož je RSI daleko od přeprodaných úrovní, očekáváme pokračování tohoto klesajícího pohybu a pravděpodobné stlačení ceny litecoinu na nová minima roku 2022. Dokud bude cena pod úrovní 65 USD, zůstáváme v medvědím trendu.
  • Medvedí trh v Číne: príležitosť alebo pasca?
    Pozornosť sveta sa sústreďuje na ruskú inváziu na Ukrajinu. Návrat veľkého vojenského konfliktu do Európy narušil desaťročia trvajúce mierové obdobie na starom kontinente a vyvolal otrasy na finančných trhoch. Čínske indexy nedávno zaznamenali výrazný pokles, ale vojna na Ukrajine nebola hlavným zdrojom negatívnych nálad v krajine. Dnes sa uskutočnil ďalší veľký výpredaj, pričom hlavné čínske indexy klesli o 4-6%. Pozrime sa bližšie na situáciu na čínskom akciovom trhu a skúsme si odpovedať, či je už strastiam koniec.
  • Medvědí trh v Evropě odstartoval
    Minulý týden byly finanční trhy opět zasaženy výprodeji. Na akciových trzích po celém světě docházelo k nastolení kles...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points