Čtvrtek 28. březen 2024 13:08
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Britská superzbraň v měnové válce

05.02.2013 15:46  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nick Beecroft, předseda představenstva Saxo Capital Markets UK Limited, Saxo Bank.

Myslím, že by bylo fér říct, že jsme uprostřed zuřící měnové války. USA si nemůže stěžovat, jelikož není téměř pochyb o tom, že neustálá slabost amerického dolaru je vítána, a to dokonce i ve srovnání s takovou problematickou měnou jako euro! Zároveň je ale slabost dolaru nenápadným vedlejším produktem šíleného kvantitativního uvolňování z laboratoře FEDu. Japonci zjevně začínají znehodnocovat měnu a to samé dělají Švýcaři, jejichž centrální banka bude zanedlouho počítat tučné zisky.

libra 150x150 Britská superzbraň v měnové válce

Vzhledem k tomu s jakou radostí se Evropská centrální banka vzdala dědictví Bundesbanky, je velmi pravděpodobné, že uvidíme agresivnější a neotesanější kvantitativní uvolňování ECB tak, jak budou na jižní Evropu dopadat restriktivní úsporná opatření. Aspoň bude mít ECB pro kvantitativní uvolňování pořádnou omluvenku.

Ale co budeme dělat my, chudáci Britové? Jsme také odsouzeni k nekonečnému šetření? Libra má dnes na měnovém trhu významné postavení a před Výborem pro monetární politiku tak stojí velká otázka. Jak udrží Británie slabou libru, když ostatní země používají podobné triky?

Dovolte mi, abych si trochu zaspekuloval. Jak půjde rok, bude se britské hospodářství svíjet v recesi s trojitým dnem, i když se mu trochu uleví díky překvapivě silnému zotavení USA, které já osobně očekávám. Vládnoucí konzervativci budou ztrácet půdu pod nohama a začnou se obávat příštích parlamentních voleb. “Jde přece o ekonomiku, hlupáku?, jak znělo volební heslo Billa Clintona. Zoufalí lidé budou volat po zoufalých opatřeních a stále více bude slyšet respektované ekonomy, že je třeba spojit měnovou a fiskální politiku. Nezávislá centrální banka je možná báječná věc, když se bojuje s inflací, ale nyní je deflace mnohem větší hrozbou. I tradičně vysoká míra britské inflace bude koncem roku 2013 znepokojovat voliče méně.

Dát Bank of England zpátky do pravomoci vlády se sice může zdát radikální, ale představte si svět, ve kterém japonský premiér donutí národní banku k uvolnění měnové politiky a japonská ekonomika konečně po dvaceti letech zamíří vzhůru. Řekněme, že na podzim začnou šedé eminence silně tlačit, aby se anglická národní banka vrátila pod ministerstvo financí. Běžného člověka zajímá jen stav ekonomiky a nějaká nezávislost národní banky je mu srdečně ukradená. A přesně tohle srazí libru dolů.

Nastupujícímu guvernérovi Carneymu to možná přijde povědomé. Před nedávnými událostmi v Japonsku byla kanadská národní banka proslulá tím, že měla nejméně nezávislou centrální banku ze všech velkých rozvinutých ekonomik. Bylo i toto součástí Carneyho dohody s ministerským předsedou?

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Britská monarchie stojí každého Brita v přepočtu jen 150 korun ročně, ekonomice ale vynáší zhruba 60 miliard. Král Karel III. zdědí majetek za 12 miliard korun, v žebříčku nejbohatších Čechů by takový majetek stačil na 24. místo
    Záhy po úmrtí královny Alžběty II. se v části britského společenství národů, Commonwealthu, ozvaly hlasy volající po plném odstřižení od britské monarchie. Stalo se tak například i v Austrálii, jejíž hlavou státu je nyní Alžbětin nástupce Karel III. Jedna z častých výtek vůči monarchii má – i na britských ostrovech – za to, že její provoz je finančně příliš nákladný.
  • Britská obchodní bilance mírně překvapila, ale export stále klesá; analýza EUR/GBP
    Britská obchodní bilance zakončila únor v nižším deficitu, než se původně očekávalo. Rozdíl mezi exportem ...
  • Britská produkce v listopadu zaváhala, analýza EUR/GBP
    Britská výrobní produkce a průmyslová produkce stagnovaly v listopadu a negativně tak překvapily trh. V meziměsíč...
  • Britská produkce v únoru ožila
    Britská produkce překonala očekávání, když v únoru výrazně vzrostla. Dobrý výsledek je zásluhou 0,8 procentního r...
  • Britská průmyslová produkce zklamala
    Britská průmyslová produkce v listopadu rostla méně, než se očekávalo i navzdory zvýšené produkci ropy a p...
  • Britská průmyslová produkce zklamala, překvapili naopak Němci, analýza EUR/GBP
    Britská průmyslová produkce v srpnu meziměsíčně zpomalila o 1,1 procenta a vyslala tak negativní signál o síle os...
  • Britská průmyslová produkce zklamala. Příliv dobrých dat z Británie už není co býval
    Mezitím co trh čeká na odpolední zasedání Bank of England, přišla z Británie čerstvá data, která librové býky zrovna nepotěšila. Británie zveřejnila výsledky průmyslové produkce a produkce ve zpracovatelském sektoru a v obou případech jsme se dočkali špatných zpráv. Produkce ve zpracovatelském sektoru se totiž propadla o 0,6 %, zatímco trh počítal s pádem o 0,1 %. Květnová čísla navíc přinesla revizi minulého měsíce, podle které se v předcházejícím měsíci produkce nepropadla o 0,1 % ale o 0,3%. Hůře si vedla také produkce celého průmyslu, které v sobě zahrnuje i těžební operace a která klesla meziměsíčně o 0,5 %. Není tedy divu, že na dnešní čísla libra reagovala následovně?
  • Britská recese libru příliš nerozhodila
    Libra se překvapivě brání poklesu vůči americkému dolaru. Někteří analytici tvrdí, že americký dolar v roce 2024 vůči svým hlavním protějškům oslabí, ale nevysvětlují, proč by se tak mělo stát. Stručně připomeňme, že Federální rezervní systém začne snižovat sazby (s největší pravděpodobností) letos v létě a Bank of England začne snižovat sazby také v roce 2024, a to možná jen o pár měsíců později než Fed. Proč by tedy měl americký dolar oslabit?
  • Britská ropná společnost BP chce propustit 10.000 zaměstnanců
    Britská ropná společnost BP chce propustit zhruba 10.000 zaměstnanců, což odpovídá asi 15 procentům celkové pracovní síly. Firma dnes uvedla, že pandemie nemoci covid-19 prudce snížila ceny ropy i poptávku po této surovině. Generální ředitel Bernard Looney také plánuje, že zaměření podniku posune od těžby ropy a zemního plynu více k obnovitelným zdrojům energie, informovala agentura Reuters.
  • Britská společnost Vodafone hodlá zrušit 11.000 pracovních míst
    Britská telekomunikační společnost Vodafone Group hodlá v následujících třech letech zrušit 11.000 pracovních míst. Firma, která působí také v České republice, to dnes oznámila v tiskové zprávě. Vodafone po celém světě zaměstnává kolem 100.000 lidí. Plánované snižování počtu zaměstnanců je nejrozsáhlejší v historii podniku, uvedla agentura Reuters.
  • Britská vláda bude v stredu hlasovať o alternatívnych scenároch Brexitu
    Britská vláda schválila dodatok, podľa ktorého budú poslanci dolnej snemovne v stredu hlasovať o alternatívach k dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Schválený návrh umožní sériu hlasovaní o alternatívnych scenároch Brexitu, čo zahŕňa napríklad zotrvanie Británie v colnej únii, alebo v jednotnom trhu, či druhé referendum o Brexite.
  • Britská vláda dává ruce pryč od záchrany majitele ostravských hutí, který je na pokraji krachu. Johnsonův kabinet označuje jeho finance za „velmi, velmi neprůhledné“
    Britská vláda dává ruce pryč od záchrany skupiny GFG Alliance Brita indického původu Sandžíva Gupty. Do jejího majetku patří také společnost Liberty Ostrava, tedy někdejší Nová huť (Klementa Gottwalda), později ArcelorMittal Ostrava. Ostravské hutě zaměstnávají přes šest tisíc lidí.
  • Britská vláda zmasakrovala dluhopisy i libru. Závěr týdne pod tíhou špatných zpráv
    Náladu investorů v posledních týdnech podlomila americká inflace spolu s jestřábím Fedem. Výrazně propadly dluhopisy, nárůst výnosů dostal pod tlak akcie a jejich kondici dál sráží klesající výhled pro fundament. Z tohoto soudku je například dnešní série horších indexů nákupních manažerů z eurozóny. Jenže to není vše. Že se podmínky zhoršují, dokládají přehodnocené výhledy pro akcie od velkých amerických bank. Dále to stále více vypadá, že strmý nárůst hypotéčních sazeb převáží zamrzající americký realitní trh směrem dolů. A k tomu se samozřejmě přidává technické varování s tím, jak se trhy blíží minimům z června.
  • Britská výroba drží solidní tempo, analýza EUR/GBP
    Britská výroba se v říjnu mohla těšit z nejrychleji rostoucích objednávek k exportu za poslední dva roky. Dobrý stav výrobního sektoru...
  • Britská výroba roste pomaleji, než se očekávalo, analýza EUR/GBP
    Britským společnostem se podařilo v prosinci zvýšit výrobní produkci, meziměsíčně došlo k expanzi o...
  • Britská výroba znovu slaví úspěch, kanadský trh práce zaváhal; analýza USD/CAD
    Britská výrobní produkcedosáhla v prvním čtvrtletí 1,4 procentního růstu a vytvořila tak nejlepší 3měsíční...
  • Britská zaměstnanost na rekordním maximu, slabší březnová data pozitivní obraz pracovního trhu nezměnila
    Britská data z pracovního trhu jsou venku a dojmy z jejich zveřejnění jsou trochu rozpačité. Británie v březnu podle s...
  • Britské akcie a GBP pod silným prodejním tlakem
    Pár GBP/USD a futures kontrakty UK100, které jsou navázány na britský index FTSE100, dnes prudce klesly, protože investoři se zbavovali rizikovějších aktiv v souvislosti s přetrvávajícími obavami ohledně evropského bankovního systému. Obchodníci také strávili rozpočet britského ministra financí Hunta. Kancléř se zavázal snížit inflaci na polovinu, snížit zadlužení a nastartovat růst ekonomiky a uvedl, že Spojené království letos nevstoupí do technické recese a inflace pravděpodobně klesne na 2,9 % do konce roku 2023. Hunt vidí v roce 2023 pokles ekonomiky o 0,2 %, což je výrazně méně oproti dřívějším prognózám poklesu o 1,4 %. Očekává, že míra nezaměstnanosti vzroste na 4,4 %.
  • Britské akcie po volbách posílily, rostly i další evropské burzy
    Britské akcie dnes díky jasnému vítězství konzervativců v parlamentních volbách výrazně posílily, hlavní index londýnské burzy FTSE 100 přidal 1,10 procenta na 7353,44 bodu. Rostly i další evropské akciové burzy, panevropský index STOXX 600 tak obchodování zakončil blízko svého rekordního závěru z roku 2015. Akcie těžily i ze zprávy o dosažení dílčí obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou.
  • Britské akcie sa obchodujú vyššie napriek obavám z brexitu
    Väčšina európskych indexov zaznamenala na začiatku dnešného obchodovania pokles o 0,6% a index FTSE 250 zaznamenal dokonca pokles o 0,7%, pretože rastúce riziká brexitu bez dohody, obavy z rozpočtu EÚ a čerstvé čínsko-americké napätie oslabili chuť investorov nakupovať rizikové aktíva. Hlavným zdrojom obáv v Európe sú obchodné rokovania týkajúce sa brexitu, ktoré pravdepodobne nebudú ukončené dohodou, pretože kľúčové problémy stále pretrvávajú. Na začiatku obchodovania informovala spoločnosť Sun o tom, že premiér Boris Johnson môže ďalšie rozhovory odvolať „do niekoľkých hodín“, zatiaľ čo hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier informoval vedúcich predstaviteľov EÚ o tom, že medzi nimi stále existujú „závažné rozdiely“. Niekoľko ďalších médií, vrátane agentúr Reuters, Bloomberg a Wall St Journal, neskôr uviedlo, že „zatiaľ nedošlo k nijakému rozhodujúcemu pokroku, hoci sa dosiahol určitý pokrok“, pričom v tejto veci citoval vysokého diplomata EÚ. Gordon Rayner, politický redaktor denníka Daily Telegraph, píše: „Britské zdroje hovoria, že dnes je malá šanca na dosiahnutie obchodnej dohody o brexite. Premiér však neodíde, ak bude ešte nejaká šanca na uzavretie dohody s EÚ.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new