Čtvrtek 28. březen 2024 21:32
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader

Daň z dividend vzrastie v US trojnásobne

13.12.2012 12:52  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Optimizmus z nových stimulov zo strany Fedu vymazali správy, že rokovania o riešení hroziaceho fiškálneho útesu sú stále problémom a dosiahnuť dohodu pred Vianocami bude veľkým problémom. Svoje zisky, kedy index SP500 dokonca intradenne rástol o 0,75%, nakoniec akcie vymazali a skončili zmiešane: Dow Jones -0,02%, SP500 +0,04%, Nasdaq Composite -0,28%.

QE 3+ zvýšené na 85 mld. USD

Včerajšie FOMC skončilo v súlade s očakávaniami pri objeme QE. Fed bude pokračovať v nákupe hypotekárnych dlhopisov v objeme 40 mld. USD a prišiel s nákupmi federálnych dlhopisov v objeme 45 mld. USD. Zmena ale prišla pri slovníku očakávajúcom uvoľnenú menovú politiku. Kým doteraz boli nízke úrokové sadzby definované časovo, naposledy rozšírené na polovicu roka 2015, teraz definoval obdobie nízkych úrokových sadzieb cez infláciu a nezamestnanosť. Sadzby ostanú nízke pokiaľ nude miera nezamestnanosti nad 6,5% a inflácia nad 2,5%. Bernanke na tlačovej konferencii povedal, že dosiahnutie cieľov nemusí znamenať okamžité stiahnutie uvoľnenej menovej politiky. Nakoľko Fed v centrálnych projekciách očakáva pokles nezamestnanosti na 6,5% práve v roku 2015, ide v podstate len o iný spôsob vymedzenia približne rovnakého času.

Jen najslabšou menou

Na tieto správy reagoval dolár oslabením hlavne voči euru, nakoľko sa pozícia spoločnej meny zlepšila voči zelenej bankovke. Doláru sa ale darilo voči japonskému jenu, nakoľko sa obchodníci stále obávajú, že predpokladaný víťaz volieb, strana LDP, bude preferovať masívne stimuly na rast inflácie a oslabenie jenu.

Firmy oznamujú spätné odkupy akcií


Z korporátnych správ včera zaujalo oznámenie spätného odkupu akcií zo strany spoločností DuPont (+1,4%) a tiež aj zo strany spoločnosti Berkshire Hathaway (+2,4%), ktorá je stále riadená „Veštcom z Omahy“ Warrenom Buffettom. Ten bol dlhé roky odporcom spätných odkupov akcií, no v roku 2011 zmenil po štyroch dekádach svoj názor. Dôvodom sú očakávané vyššie dane z dividend.

Daň z dividend vzrastie v US trojnásobne

Súčasťou automatických škrtov presadených Obamom vzhľadom na nedosiahnutie dohody o fiškálnom útese je tiež zvýšenie daní. Daň z príjmu pre domácnosti zarábajúce viac ako 388 351 USD vzrastú z 35% na 39,6%. Daň z kapitálových ziskov bude zvýšená z 15% na 20%, no stále ostáva hlboko pod dlhodobým priemerom. Oblasť, v ktorej príde k rapídnemu zvýšeniu daní, je daň z dividend. Tá bude pre najbohatšie domácnosti zvýšená z aktuálnej úrovne 15% až nad úroveň z obdobia Clintona na 39,6%. Na ňu tiež pôjde aj špeciálna daň určená na financovanie Obamovej reformy zdravotnej starostlivosti. Takže reálna daňová sadzba pre bohatých sa v podstate strojnásobí, z 15% na 43,4%.

Koniec dividendovej éry?


Takéto obrovské navýšenie daní pre bohatých, ktorí v roku 2009 získali až 50% všetkých dividend vyplatených v US, môže spôsobiť zmenu v správaní investorov. Môžu začať preferovať podniky, ktoré robia práve spomínané odkupy akcií a teda produkujú kapitálové zisky pred spoločnosťami, ktoré vyplácajú dividendy. Od začiatku roka postupne rastie obje oznámených odkupov, no stále nedosahuje úrovne z roku 2007.

Dividendový Santa Claus


Firmy, ktoré chcú investorom posunúť zdroje, preferujú aj iné nástroje, ako napríklad jednorazové dividendy alebo presun času vyplatenia dividendy z budúceho roka na tento rok. Len za posledné tri týždne oznámilo plán vyplatenia jednorazových dividend takmer 90 spoločností. Dividendové darčeky ale ešte nekončia a určite veľa firiem s dostatkom hotovosti ešte v najbližších dňoch oznámi špeciálne dividendy. Za celý kvartál to bolo až 160 firiem v celkovom objeme približne 20 mld. USD. Na svoje si prídu tiež manažéri, ktorí dostanú tiež obrovské odmeny.

Spätný odkup akcií financovaný dlhopismi

Ak sa ešte vrátime k spätnému odkupu akcií, tento trend trvá už približne od konca roka 2009, kedy firmy neinvestovali, ale naopak škrtali výdavky a pripravovali sa na najhoršie. S tým, ako sa ekonomike začalo viac dariť, následne zistili, že majú na svojich účtoch obrovskú hotovosť. Radšej než pre vyplatenie dividendy sa častejšie rozhodli pre odkup akcií. Má to jeden veľmi jednoduchý dôvod, okrem už spomínaného daňového. Pokles počtu akcií spôsobuje, že pri rovnakom celkovom zisku rastie zisk na akciu, nakoľko akcií je menej. Z pohľadu marketingu a tiež pre analytikov ide o veľmi dobré správy, takže sa často stáva, že si firmy na spätný odkup akcií požičiavajú. Výnosy na dlhopisoch korporácii sa pohybujú na rekordných minimách. Takže firmy využívajú lacný cudzí kapitál na skúpenie drahého vlastného kapitálu. Priložený graf banky Societe Generale ukazuje, že korelácia medzi spätným odkupom akcií a emisiou dlhu je veľmi vysoká.



Výhľad na dnes


Po včerajšom FOMC sa dnes euro opäť priblížilo k rezistenčnému pásmu 1,3100/1,3170, od ktorého sa ale euro odráža nadol. Nepomohla ani lepšia aukcia talianskych a španielskych dlhopisov. Vzhľadom na možnosť vypredania eura spolu s akciami dnes ponechávame výhľad na euro ako neutrálny. Suport na 1,3010/00.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Daňové novinky pro rok 2024
    Při platbě daní sáhnou v příštím roce všichni daňoví poplatníci hlouběji do kapsy, zaměstnanci budou nově platit nemocenské pojištění, zvyšuje se povinné pojistné pro OSVČ, ruší se některé daňové slevy nebo se zvyšuje daň z nemovitých věcí. Podívejme se na hlavní daňové novinky.
  • Daňové přiznání za rok 2023. Co se oproti roku 2022 změnilo?
    Změny v daňovém přiznání za uplynulý rok se týkají především limitů a hodnot daňových úlev. Zvyšuje se například limit příjmů, při kterém už platí povinnost podat daňové přiznání, a to z 15 000 na 50 000 Kč. Zvyšuje se rovněž limit pro zaměstnance s jinými zdanitelnými příjmy z 6 000 na 20 000 Kč. Zvýšilo se rovněž školkovné o 1 100 Kč a limit pro daňový základ, od kterého již příjmy podléhají vyšší sazbě daně.
  • Daňové zvýhodnění státních dluhopisů zatím vyšší poptávku nepřineslo
    Ministerstvo financí v dnešní aukci státních dluhopisů získalo 12,2 mld. Kč, zatímco investoři poptávali více než dvojnásobek této částky. Podle očekávání největší zájem byl o dluhopis se splatností tři roky, který je co do délky vzácností v nabídce Ministerstva financí. Zároveň tento dluhopis byl první, na který se vztahují nová daňová pravidla platná od začátku letošního roku. Z tohoto hlediska je výhodnější ve srovnání s dříve emitovanými dluhopisy. Nová legislativa však jasně neurčuje, na které subjekty se daňové osvobození vztahuje, což může být i důvod, že dopad na cenu dnes emitovaného dluhopisu byl minimální. Tříletý výnos se tak bezpečně udržel pod hranicí 1 %, zatímco delší splatnosti 10 a 15 let se dnes prodaly s výnosem 1,47 % a 1,64 %.
  • Daňovník Dávid a bankár Goliáš
    Závery z prvého dňa summitu priniesli pre trh, ktorý veľa n...
  • Daňový balíček usnadní návrat do normálu. Výraznější veřejné zadlužování je vždy varovné
    Veřejná debata, jež se velmi živě rozproudila po sněmovním schválení daňového balíčku, je začasté především smutnou přehlídkou široce rozšířené nevíry ve schopnost jednotlivého občana vzít svůj osud pevněji do rukou. A díky snížení daní ze mzdy rozhodovat po svém o větším objemu peněz. Zřejmě jde ještě od důsledek socialistického kolektivismu, jehož pozůstatky ulpěly hluboce v duši a mysli mnohých z nás.
  • Daňový balíček znamená, že schodek příští rok bude až 410 miliard korun. Balíček, k němuž cestu otevírá „tištění miliard“ v podání Evropské centrální banky, se uhradí z peněz z fondu obnovy EU
    Sněmovní přijetí daňového balíčku je pro českou ekonomiku příznivou zprávou. Nejen proto, že v hospodářsky náročném čase dojde k proticyklickému, tedy ekonomicky žádoucímu snížení daňové zátěže obyvatelstva, ale i proto, že z důvodu navýšení daňové slevy na poplatníka se příznivý efekt balíčku výrazněji dotkne také skupin zaměstnanců s nižšími příjmy. Do značné míry tak odpadá zásadní argument proti změně základu zdanění práce ze superhrubé na hrubou mzdu. Tímto argumentem bylo právě to, že tuto změnu – neboli „zrušení superhrubé mzdy“ – tolik nepocítí zaměstnanci s nízkými příjmy, kteří logicky platí nižší daň než zaměstnanci s vyššími příjmy.
  • "Daňový ráj" Boj o kyperské klienty
    Dolar včera a brzy dneska ráno ztrácel na síle, když institut pro řízení dodávek, ISM, oznámil, že její index pro náro...
  • Dánsko chce mít do roku 2030 vnitrostátní leteckou dopravu bez emisí
    Dánsko chce mít do roku 2030 vnitrostátní leteckou dopravu bez emisí, oznámila v novoročním projevu premiérka Mette Frederiksenová. Připustila ale zároveň, že řešení k dosažení tohoto cíle její vláda teprve musí připravit. Dánsko má v úmyslu do roku 2030 snížit celkový objem uhlíkových emisí o 70 procent ve srovnání s rokem 1990, uvedla BBC.
  • Dánsko povolilo obnovení prací na plynovodu Nord Stream 2
    Dánsko dnes vydalo povolení, aby projekt plynovodu Nord Stream 2 mohl dokončit poslední úsek potrubí v dánských vodách. Kodaň tak odstranila hlavní překážku k dokončení projektu, který už byl několikrát zpožděn a kterým se má přepravovat ruský zemní plyn do Evropy. Informovala o tom agentura Reuters. Proti projektu se staví Spojené státy, ale také Ukrajina a Polsko, dosavadní tranzitní země pro ruský plyn. Nový plynovod tyto země obejde.
  • Dánsko v roce 2050 přestane těžit ropu v Severním moři
    Dánsko nebude rozšiřovat těžbu ropy a zemního plynu v Severním moři a nejpozději v roce 2050 zastaví získávání těchto surovin úplně. Příslušný zákon schválil ve čtvrtek večer místní parlament, informovala dnes agentura DPA.
  • Daň z finančních transakcí je podlá, neférová a kontraproduktivní
    Podlá, neférová a naprosto kontraproduktivní. To jsou slova, která mi přicházejí na mysl, když přemýšlím o dalším geniálním plánu eurozóny. O dani z finančních transakcí (DFT).
  • Daň z mimořádného zisku, kterou chce zavést Fialova vláda, je výpalným, je to populismus orbánovského typu. Problém schodkových veřejných financí neřeší
    Fialova vláda si mediálně připravuje půdu pro zavedení daně z neočekávaného nebo také mimořádného zisku. Premiér Fiala v rozhovoru pro deník Právo včera její zavedení nevyloučil. Podobně se vyjadřuje také ministr financí Zbyněk Stanjura. Daň by se nejpravděpodobněji měla týkat energetických firem a nejspíše také bank.
  • Daň z mimořádných zisků veřejné finance neozdraví. Tato orbánovská akorát ODS připraví o voliče a nahraje Babišovi
    Po osmi měsících svého vládnutí je stále zřejmější, že Fialův kabinet rezignoval na slibované zásadní osekání rozpočtových výdajů a na hledání úspor. Sází na to, že podstatnou část dluhu za něj splatí občané vysokou inflací a znehodnocením měny. A není to sázka nerealistická.
  • Daň z ocele a hliníka: Trump rozširuje výnimku pre EÚ o 30 dní
    Americký prezident 8. marca vyhlásil dane vo výške 25 % z dovozu ocele a 10 % z hliníka, ktoré sú americkými obchodnými partnermi spochybňované. Washington sa rozhodol vyhnúť sa eskalácii obchodného sporu.
  • Daří se dluhopisům a evropským akcím. Americké indexy po datech i výsledcích zůstávají na maximech
    Data z Číny překonala očekávání a postarala se tak o pozitivní vstup hlavních trhů do nového týdne. Krátce poté v Evropě následoval pokles akcií, ale situace se odpoledne znovu zlepšila a hlavní indexy se nacházejí zhruba do půl procenta v plusu.
  • Dá sa platiť eurom a prežiť bez ECB? V Čiernej Hore (zatiaľ) áno.
    Spomínate si ako minulé leto ECB odmietla požičať gréckym bankám eurá a v krajine si nemohli ľudia vyberať eurá z bankomatov? Tak zhruba rok po tom si v rámci road tripu po Balkáne bez problémov vybral eurá z bankomatu v Čiernej Hore, ktorej banky si od ECB eurá požičiavať ani nemôžu.
  • Dá se na brexitu stále vydělat?
    Dostal jsem otázku na téma brexit. Resp. na to, zda se na něm dá stále ještě vydělat a pokud ano tak jak. Musel jsem b...
  • Dá se tradingem uživit!? ANO!
    Odpověď je jednoznačná, ale neplatí pro každého, takže v této jednoznačnosti je zároveň hodně pochyb.
  • dash / btc
    2H graf ukazuje podporu pro nárůst, ADX je nad 25 a stoupá s dominancí + v DMI. Vzrůstající divergence v oblasti RSI, která přispívá k vzestupnému trendu a potvrzuje jej. Okamžitý odpor je na hodnotě 0,08207 (50% Fib 0,9200 až 0,0721).
  • DASH/USD
    DASH/USD konsoliduje 100-dma break, dynamika je bearish, zůstat v krátké pozici   • DASH / USD konsoliduje v přes...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Xtrade
LiteForex
FX Global
reklama
Fintokei SwiftTrader