Čtvrtek 28. březen 2024 19:49
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Musíte oslabit měnu k euru na 26-27 Kč, vzkazuje Čechům BoA/ML. Výnosy českých dluhopisů na historickém dně

29.10.2012 13:52  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vláda prochází politickou krizí, ekonomická krize zhoršuje výhled vývoje české ekonomiky, ale investoři věří českým státním dluhopisům více, než kdy dříve. Svou roli v této preferenci přitom může sehrávat i častější komentáře vlivných investičních domů na adresu vývoje české ekonomiky. Po nedávných komentářích od Barclays, HSBC, Citi a Nordea se dnes k České republice vyjádřili i analytici Merrill Lynch, kteří věří v nutnost zásahu ČNB na trzích.

Česká národní banka by mohla začít prodávat korunu od prosince letošního roku. Může to však být i dříve, pokud koruna posílí pod 24,50 CZK/EUR,“ uvedli v dnešní zprávě pro klienty analytici Merrill Lynch, investiční divize Bank of America (BoA/ML). Jedná se o zatím nejsilnější vyslovené očekávání analytiků z některého z vlivných investičních domů.

 
Česká národní banka se na posledním zasedání rozhodla snížit dvoutýdenní reposazbu o 25 bazických bodů na historické minimum 0,25 procenta a připustila i intervenci na devizovém trhu. Guvernér Miroslav Singer označil možnost devizových intervencí centrální banky na trhu za nejpravděpodobnější z nestandardních kroků a jeho slova v posledních týdnech potvrdilo i několik dalších členů bankovní rady. Žádné detaily ohledně případného načasování tohoto kroku však zatím na veřejnost neproniknuly.

Analytici bank Citi a Nordea se v posledních týdnech shodli na nemalé pravděpodobnosti vstupu ČNB na devizový trh, pokud koruna oslabí k euru pod 24 korun (Merrill Lynch dnes mluví o prahu na 24,50 CZK/EUR. Nejprve však podle analýz trojlístku BoA/ML, Citi i Nordea dojde ke snížení sazeb poblíž k nule, a to dost možná již na dalším zasedání bankovní rady naplánovaném na tento čtvrtek, 1. listopadu.

Analytici Merrill Lynch v dnešní zprávě pro klienty banky odhadli, že ČNB na příštím měnovém jednání sníží sazby do pásma 0-0,1 procenta. Guvernér Miroslav Singer po posledním jednání bankovní rady uvedl, že ČNB teoreticky může snížit sazby až na nulu, problém by prý nastal až v případě záporných sazeb.

„S vyčerpáním měnové politiky v oblasti sazeb roste potřeba intervence ČNB na měnovém trhu v následujících měsících,“ argumentují dnes analytici BoA/ML. Domnívají se přitom, že s ohledem na slábnoucí výkon české ekonomiky „bude zapotřebí oslabení kurzu v 1Q13 do rozmezí 26-27 CZK/EUR.“ Jen tento krok může podle nich vykompenzovat zpomalení růstu HDP. 

Koruna slábne, ale dluhopisy posilují

Koruna dnes oslabila vůči euru o tři desetiny procenta nad hladinu 25 korun za euro a za zbytkem regionu tak letos nemálo zaostává. Zatímco maďarský forint si podle dat agentury Bloomberg za dosavadní průběh letošního roku připsal již zisk 11 procent a polský zlotý do dneška posílil o 7,7 procenta, česká koruna má na svém kontě posílení pouze o 2,3 procenta. Nejsilnějších úrovní letos koruna dosáhla 11. září 2012, kdy se euro dalo koupit za 24,27 koruny, což bylo nejméně za předešlých 12 měsíců. Pak ale začaly slovní intervence ze strany centrální bankéřů i snížení sazeb na posledním jednání ČNB.

Vývoj kurzu koruny k euru od začátku letošního roku

czk-eur YTD

Analytici Nordea Bank již před třemi týdny uvedli, že českou měnu v následujících měsících nečeká žádná rally, protože ČNB bude nadále usilovat o to, aby slabostí koruny oživila ekonomický růst země. Česká koruna podle prognózy této banky bude nadále zaostávat za výkonem ostatních měn zemí východní Evropy. Minulý týden potom analytici této největší skandinávské banky uvedli, že „riziko výrazněji slabší koruny markantně vzrostlo“. Investorům proto doporučili českou měnu prodávat, a to ještě před dalším zasedáním bankovní rady ČNB. 
 
Českým dluhopisům se ale naopak daří jako nikdy dříve. Výnos 10letého dluhopisu české vlády dnes dopoledne klesl o 5 bazických bodů na rekordní dno 2,18 procenta. 

Vývoj výnosu 10letého státního dluhopisu ČR za posledních 5 let

výnos 10l.jpg
 
Jak jsme psali již v pátek, analytici JPMorgan upozornili, že trh dluhopisů si zatím plně neuvědomuje důsledky dalšího (ne)standardního uvolňováním měnové politiky. Výsledkem bylo jejich doporučení pro investory, aby zvážili investici do českých vládních dluhopisů se splatností v roce 2021 (doporučují nakoupit při 2,08 % s cílem 1,70 %) a 15x18 FRA (pořízení pří 0,62 % s cílem 0,30 %).

(Zdroj: Bank of America/Merrill Lynch, Nordea, Citi, Bloomberg)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Môžu byť akcie o 30 rokov desaťnásobne drahšie?
    Začiatkom roka oslávil nemecký index DAX 30 rokov. Svoju púť začal písať v roku 1988 na úrovni 1000. Aktuálne sa pohybuje okolo úrovne 13400, čiže za 30-rokov vzrástla jeho hodnota na viac ako 13-násobok. Priemerné ročné zhodnotenie predstavovalo takmer 9%. Pri tejto príležitosti usporiadal nemecký denník Die Welt medzi investormi anketu ohľadom toho, kde by sa mohol DAX pohybovať o 30 rokov. Odhady sa pohybovali od 36000 (znásobenie 2,75x) do 185000 (znásobenie 14,2x). Priemer bol okolo 87000 (znásobenie 6,7x).
  • MPO bude kontrolovat umělé zvyšování marží u pohonných hmot
    Ministerstvo průmyslu a obchodu zadalo příslušným orgánům systém kontrol distributorů pohonných hmot, aby měl stát přehled o případném umělém zvyšování marží u benzinu a nafty. Vláda je připravena zasáhnout, pokud marže obchodníků porostou a budou uměle zvyšovat ceny. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS).
  • MPO chce kvůli ruské invazi navýšit minimální zásoby plynu z 30 na 45 procent
    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje vyhlášku, kterou změní bezpečnostní standard dodávek plynu. Minimální zásoby plynu v zásobnících se mají navýšit ze současných 30 procent na 45 procent. Důvodem je riziko, že by mohla být omezena či dlouhodoběji zastavena přeprava plynu z Ruska do Evropské unie. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. Dnes skončilo připomínkové řízení.
  • Mračna se stahují nad Spojeným královstvím
    Pokud chce Theresa Mayová vyhrát hlasování v Parlamentu, potřebuje pro dohodu získat nepravděpodobný počet hlasů opozice, což je obrovský a zřejmě neproveditelný úkol.
  • Mračna se stahují, zlato však zůstává na výsluní
    Negativní ekonomické dopady koronaviru, na něž nás celé týdny připravovalo oslabování procyklických komodit, se rozšířily jako požár i na zbytek trhu. Minulý týden odstartoval americký Fed náhlým snížením sazeb o 50 bazických bodů, což přispělo k další panice na trzích. Během několika málo dní se výnosy vládních dluhopisů po celém světě propadly na svá rekordní minima a volatilita trhu se zlatem i akciového trhu vystřelila vzhůru. Dolar se totiž ocitl pod vážným tlakem, jak investoři opouštěli dlouhé pozice.
  • Mrazy v USA značně zdražují ropu, na zdražení benzínu a nafty se musí připravit i čeští řidiči. Řidiči benzínových vozů jsou stále více znevýhodněni oproti majitelům „dieselů“
    Pohonné hmoty v ČR pokračují ve svém letošním zdražování. Zároveň se dále rozevírají cenové nůžky mezi benzínem a naftou. Řidiči vozů na benzínový pohon tak jsou v rostoucí míře znevýhodněni v porovnání s těmi, kteří svůj automobil napájejí motorovou naftou.
  • Mrtvo na globálních akciových trzích
    Evropské ani americké akcie žádných velkých změn během dneška nedoznávají. Zatímco evropský Stoxx 600 neudržel své zisky z dopoledne okolo třetiny procenta a v závěru seance se nachází nepatrně pod včerejším zavíracím kurzem, americký S&P 500 na úvod obchodování přidává necelou jednu desetinu procenta. Nachází se tak stále na dosah svého historického maxima, od kterého ho dělí 8 bodů. I v rámci jednotlivých sektorů na obou stranách Atlantiku nedošlo k výrazným pohybům, když zisky či ztráty se pohybují do půl procenta. Zveřejněné předstihové ukazatele PMI trhy nijak neovlivnily, přestože byly mírně horší v průmyslovém sektoru. Investoři nadále přemítají nad uvalením dalších amerických cel na dovoz čínského zboží. Zároveň ale vyčkávají na zítřejší vystoupení šéfa Fedu Jeroma Powella na ročním sympoziu v Jackson Hole.
  • MSCI World Index – Průvodce indexem & 10 nejlepších ETF
    MSCI World Index můžeme s trochou nadsázky nazvat králem akciových indexů. Prvním důvodem je fakt, že index letos slaví 50 let, což z něj činí jeden z nejstarších akciových indexů. Zadruhé index poskytuje dokonalý obraz o vývoji globálních akciových trhů. Přibližně 1 650 akcií z celé řady průmyslových odvětví ve 23 nejdůležitějších průmyslových zemích je spojeno do jediného indexu.
  • MultiCharts: automatické obchodování prostřednictvím API v obchodní platformě LYNX
    Stále více obchodníků používá k investování na burze pokročilé nástroje. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro úspěch na burze je rychlost, s jakou jsou transakce realizovány.
  • MultiCharts: automatické obchodování prostřednictvím API v obchodní platformě LYNX
    Stále více obchodníků používá k investování na burze pokročilé nástroje. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro úspěch na burze je rychlost, s jakou jsou transakce realizovány.
  • Musk a další chtějí kvůli vážným rizikům pauzu ve vývoji umělé inteligence
    Stovky akademiků, expertů a podnikatelů zapojených do vývoje umělé inteligence (AI) včetně miliardáře Elona Muska v novém prohlášení volají po nejméně půlročním pozastavení vývoje nových modelů s ohledem na "hluboká rizika pro společnost a lidstvo". Navrhují, aby vývojáři tuto pauzu využili ke společné práci na bezpečnostních pravidlech a také k vystupňování spolupráce se zákonodárci na silné regulaci odvětví.
  • Musk dává hlasovat o tlačítku na úpravu twitterových příspěvků
    Elon Musk, který vlastní téměř desetinový podíl v Twitteru, dává hlasovat o tlačítku na dodatečnou úpravu twitterových příspěvků. Miliardář, majitel Tesly a nový největší akcionář podniku tak reaguje na dávné přání uživatelů této sociální sítě. Pár hodin poté, co anketu v noci na twitteru zveřejnil, bylo pro 75 procent hlasujících.
  • Musk chce výrazně rozšířit počet uživatelů sociální sítě Twitter
    Šéf Tesly a Space X Elon Musk chce rozšířit počet uživatelů Twitteru na většinu Američanů. Sociální síť už podle něj nemá být jen pro omezenou výseč lidí. Musk to podle agentury Reuters řekl na pondělní tradiční velkolepé módní přehlídce Met Gala v Metropolitním muzeu umění (MET).
  • Musk chce změnit logo Twitteru na písmeno X
    Miliardář Elon Musk dnes oznámil, že plánuje změnit logo Twitteru z proslulého modrého ptáčka na písmeno X, což by byla další velká změna od doby, kdy loni v říjnu koupil tuto platformu sociálních médií za 44 miliard dolarů (asi 930 miliard Kč). V sérii příspěvků na svém účtu majitel Twitteru uvedl, že se chystá provést změnu celosvětově nejdříve v pondělí, napsala agentura AP. "Brzy se rozloučíme se značkou twitteru a postupně se všemi ptáky," napsal Musk.
  • Musk jedná se saúdskoarabským fondem o stažení Tesly z burzy
    Zakladatel a generální ředitel americké společnosti Tesla Elon Musk jedná se stoupenci případného odkupu akcií firmy a jejich stažení z veřejného akciového trhu. Je mezi nimi i saúdskoarabský státní investiční fond, žádná dohoda ale zatím uzavřena nebyla. Musk to napsal na svém blogu. Saúdskoarabský fond podle něj tlačí na to, aby se výrobce elektrických aut stal soukromou firmou, jednání o této možnosti se podle Muska vedou už dva roky.
  • Musk nabízí 100 mil. USD za nejlepší technologii zachycení uhlíku
    Šéf společnosti Tesla Elon Musk na svém účtu na twitteru slíbil darovat 100 milionů USD (2,1 miliardy Kč) za vývoj "nejlepší" technologie zachycující emise oxidu uhličitého. Bližší detaily hodlá zveřejnit příští týden.
  • Musk na twitteru pohrozil přesunem Tesly z Kalifornie
    Generální ředitel výrobce elektrických aut Tesla Elon Musk na svém twitterovém účtu pohrozil, že přesune centrálu firmy a budoucí výrobu z Kalifornie do Texasu nebo Nevady. Reaguje tak na nařízení zdravotnických úřadů okresu Alameda, že Tesla nesmí zahájit výrobu ve své jediné továrně v USA ve Fremontu přerušenou kvůli koronaviru, napsala agentura Reuters.
  • Musk nechá uživatele twitteru hlasovat, zda má zůstat v čele společnosti
    Miliardář Elon Musk nechá uživatele twitteru hlasovat, zda má zůstat v čele společnosti. V noci na dnešek na twitteru napsal, že se výsledkům ankety podřídí. Na firmu se snáší kritika za nová pravidla a blokování novinářských účtů. "Mám rezignovat na funkci šéfa Twitteru? Budu se držet výsledků tohoto průzkumu,“ napsal Musk. Uživatelé mohou hlasovat "ano" nebo "ne".
  • Musk odstoupil z funkce generálního ředitele Twitteru. Akcie Tesly v premarketu rostou 📈
    Akcie společnosti Tesla před otevřením burzy posilují o téměř 3 % poté, co Elon Musk podlehl výsledkům ankety na Twitteru. V důsledku toho Musk odstoupil z funkce generálního ředitele Twitteru a akcionáři Tesly (TSLA.US) očekávají, že se Musk nyní bude opět více věnovat svému hlavnímu investičnímu nástroji. Akcie výrobce elektromobilů si před otevřením burzy připsaly téměř 3 %:
  • Musk plánuje uživatelům ověřených účtů na twitteru účtovat osm dolarů měsíčně
    Miliardář Elon Musk uvedl, že uživatelé sociální sítě twitter budou platit měsíčně osm dolarů (198 korun), pokud chtějí, aby se u jejich jména objevovala modrá ikona označující ověřený profil. Za použití tohoto zatržítka, používaného běžně u známých osobností, se nyní nic neplatí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster srovnani