Pátek 29. březen 2024 10:37
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Horší celkové údaje o zaměstnanosti v Austrálii tlačí AUD, aspoň zpočátku, dolů

08.03.2012 10:26  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
První z dnešních oznámení centrálních bank o úrokových sazbách přišlo na začátku asijské seance, když RBNZ ponechala dle očekávání oficiální sazbu beze změny na 2,5 %. Ve svých komentářích po tomto oznámení však guvernér RBNZ A. Bollard poukázal na zlepšení v některých segmentech domácí ekonomiky a na lepší globální výhled, zároveň ale poznamenal, že nedávné posilování NZD by mohlo cyklus zpřísňování měnové politiky oddálit. To stačilo k tomu, aby NZD spadl ze svých počátečních maxim a po zbytek seance se obecně obchodoval na nižších úrovních.

Trhem zahýbala zpráva o australské zaměstnanosti, jelikož celková změna zaměstnanosti vykázala v únoru ztrátu 15,4 tis. pracovních míst, což je mnohem horší výsledek než nízkých konsenzuálních 5,0 tis. (i když rozpětí prognóz bylo extrémně široké). Skokovou reakcí byl propad AUDUSD o 40 bodů, ke kterému přispěl i mírný nárůst nezaměstnanosti z 5,1 % na 5,2 % (a nepatrný pokles míry účasti na trhu práce z 65,3 % na 65,2 %), jenž potvrdil tendenci k oslabování. Všechna pracovní místa, o která ekonomika přišla, se však řadí do kategorie částečných úvazků; plné pracovní úvazky skončily v únoru na nule, a tak jsme byli svědky 20-30bodového odrazu od minim a obchodování ve středu pásma, než v době psaní tohoto článku nastal rychlý hon na stoplossy nad úrovní 1,06.

Množství údajů z Japonska přineslo mj. revizi konečných mezikvartálních údajů o HDP za čtvrté čtvrtletí směrem nahoru z -0,6 % na -0,2 %, přičemž ke zlepšení přispěly především vyšší kapitálové výdaje. Na druhou stranu Japonsko v lednu zaznamenalo rekordní schodek běžného účtu platební bilance, který se z přebytku 303,5 mld. JPY dostal do deficitu 437,3 mld. JPY. Jedenácté meziměsíční zhoršení v řadě nastalo v důsledku neutěšeného výsledku obchodní bilance, která poté, co utrpěla dvojí úder ze strany pokulhávajícího exportu a rostoucích nákladů na dovoz energií, nafoukla svůj deficit o 245,9 % na 1,3816 mld. JPY. Výsledkem byl horší údaj, a to i navzdory vyššímu přebytku příjmů ve výši 1,1326 mld. JPY. Po oznámení těchto dat USDJPY i měnové páry s JPY zamířily výše, přesto však zůstaly v úzkém pásmu.
Později během včerejší obchodní seance riziková aktiva posílila, protože sentimentu napomohly lepší údaje o zaměstnanosti v USA. EUR se vůči USD obchodovalo v úzkém pásmu, jelikož trhy i nadále odpočítávají čas do dalšího termínu smlouvy o podílu soukromého sektoru na řešení řecké dluhové krize, zatímco GBP se po umírněně jestřábím komentáři hlavního ekonoma BoE S. Dalea (inflace do jara klesne ke 3 % a postupně se bude v průběhu roku zmírňovat, až dosáhne cílové hodnoty 2 %) pokusila prolomit hranici 1,57 vůči USD, ale narazila tam na silnou podporu. Nizozemský ministr financí uvedl, že jeho země je ochotna zvýšit velikost záchranného fondu eurozóny.

Co se týče makrodat, zpráva společnosti ADP o změně počtu pracovních míst v soukromém sektoru prokázala, že americká ekonomika v lednu vytvořila 216 tis. nových pracovních míst, což se značně blíží 215 tis. dle konsenzu a výrazně to překonává 173 tis. z minulého měsíce. Oživilo to naděje na slušnou páteční zprávu o počtu pracovních míst mimo zemědělství. Mějte však prosím na paměti, že v předešlém měsíci mezi těmito zprávami nebyla naprosto žádná korelace. Produktivita mimo zemědělství vzrostla v konečném vyčíslení za čtvrté čtvrtletí mezikvartálně o 0,9 %, avšak jednotkové pracovní náklady se dramaticky zvedly, a to mezičtvrtletně o 2,8 % z 1,2 % ve třetím čtvrtletí.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Horké hlavy chladnou a co dnes ECB?
    Zdá se, že čínská i americká administrativa začínají pozvolna skládat zbraně. Alespoň ze včerejších prohlášení vyplývá, že Američané odloží další zvyšování cel o dva týdny, naproti tomu Čína oznámila okruh zboží, které bude vyňato z placení cel, na něž byly uvaleny tarify v minulém roce. Zatím se jedná spíše o symbolické kroky než o skutečné uvolnění restrikcí v mezinárodním obchodě, ale i tak se pozitivně promítají do obchodování na akciových trzích. Americké indexy včera zakončily se slušnými zisky. Index S&P 500 přidal nejméně, a to 0,7 %, průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,9 % a technologický Nasdaq se vyhoupl o 1,1 % výše. V rámci nejširšího indexu se dařilo s výjimkou realitního sektoru všem odvětvím v čele s farmaciemi a informačními technologiemi.
  • Horký prachy díl II. - Jak na burzu
    Je burza místem, kde na sebe křičí makléři?
  • Horký prachy: Na co můžete těšit v druhém dílu?
    Minulou neděli na TV Prima úspěšně odstartoval pořad Horký prachy.
  • Horký prachy (TV Prima): Co přinese třetí díl?
    Pořad o investování Horký prachy přitahuje od svého startu na Primě k televizním obrazovkám okolo 150 tisíc diváků.
  • Horký prachy (TV PRIMA): Daytrading a česká koruna
    Pořad o investování Horký prachy přitahuje od svého startu na Primě k televizním obrazovkám okolo 150 tisíc diváků. Ve třetím dílu jste se dozvěděli, jak začít obchodovat na burze z pohodlí gauče s Ondřejem Hartmanem z FXstreet.cz a jaké vyhlídky má česká koruna. Nechyběly ani pravidelné Petrovy investiční tipy a Diana si do studia pozvala další VIP osobnost, tentokrát plastického chirurga Jana Měšťáka.
  • Horký prachy (TV Prima): Ochutnávka ze čtvrtého dílu
    Tématem bude tentokrát finanční a investiční poradenství. Kromě toho se budeme věnovat strašáku posledních měsíců - inflaci.
  • Horký prachy (TV Prima): Pátý díl na farmě a v kasinu
    V pátém dílu Horkých prachů se dozvíme, jak funguje kolektivní investování a podílové fondy.
  • Horký prachy - zábavný a edukativní pořad o investování startuje tuto neděli na Primě!
    Horký prachy - zábavný a edukativní pořad o investování startuje tuto neděli na Primě!
  • Horníci, kteří hodlují nejvíce Bitcoinů, se „neúnavně rozšiřují“ 
    Podle řady těžebních metrik nejenže těžaři tvrdě drží, ale také dramaticky zvyšují míru hashrate. Těžaři Bitcoinu (BTC) drží stále více BTC, zatímco v roce 2022 „neúnavně rozšiřují“ své operace.
  • Hororový scénář stále blíže realitě
    David Karsbol, hlavní ekonom Saxo Bank Vzhledem k tomu, že krize v zemích PIIGS neus...
  • Horší data z amerického trhu práce zase tak špatná nejsou. Dolar nemá důvod slábnout
    Spojené státy dnes zveřejnily výsledky z amerického trhu práce a i když nově příchozí data na první pohled vypadají trochu děsivě, nic hrozného se neděje. V USA vzniklo podle vládních statistik (NFP) minulý měsíc pouze 98 tis. pracovních míst, což je výrazně méně než s čím počítal většinový konsenzus, který doufal ve výsledek kolem 180 tis. Čísla však nejsou zdaleka tak hrozná naředíme-li je výsledky, které přicházely z USA v předchozích dvou měsících. Během těch totiž NFP dokázaly pokaždé výrazně překvapit, takže se tříměsíční průměr nově vytvořených pracovních míst pohybuje na velmi slušných 178 tis. To je naprosto očekávávaný výsledek v situaci, kdy se ekonomice daří.
  • Horší data z trhu práce v USA překonala lepší z trhu bydlení a index PMI z výroby, Kanada zklamala
    Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA vzrostl v mezitýdenním srovnání o 28 000 na 326 000. Předchozí vý...
  • Horšie dáta z Číny poslali zlato na 14 mesačné maximá
    Minulý týždeň bol viac pozitívny pre akciové trhy ako tento týždeň, keďže tento týždeň trhy nezaznamenali výraznejší pohyb. Niektoré správy, ktoré boli dnes ráno zverejnené však naznačujú, že budúci týždeň by mohli trhy otvoriť nižšie.
  • Horší ekonomická data dostala evropské akcie pod tlak
    Po nadprůměrně volatilním týdnů přichází na jeho konci výprodej, který dostává ocenění evropského indexu DAX na otevírací cenu začátku týdne. Důvodem nervozity jsou ekonomická data PMI z eurozóny, která dopadla ve většině případů hůře, než se očekávalo a trochu zchladila optimismus, který na trzích panoval. Prodloužené lockdowny si zatím vybírají daň na měkkých ekonomických datech, které předpovídají delší ekonomické zotavení.
  • Horší maloobchodní tržby oslabily dolar
    Uplynulý týden přinesl další oslabení amerického dolaru. Po klidném začátku týdne, kdy se v USA slavil Kolumbův den a trhy tak byly zavřené...
  • Horší než očekávané předpovědi srazily akcie Lowe's dolů 💡
    Akcie společnosti Lowe's (LOW.US) před zahájením dnešní seance na Wall Street ztrácejí téměř 3 % po zveřejnění výsledků za 4. čtvrtletí 2023. Ačkoli výsledky za toto období dopadly lépe, než se očekávalo, samotný výhled počítá s nižším než očekávaným ziskem na akcii a výraznějším poklesem srovnatelných tržeb. Společnost sděluje, že spotřebitelská poptávka po jejích produktech zůstává utlumená a že proces obnovy dynamiky bude nějakou dobu trvat.
  • Horší než očekávané údaje o PMI z Německa, lepší z Francie
    Jsme po zveřejnění klíčových údajů o indexech PMI z Francie a Německa. Údaje z Francie překvapily pozitivně, ale přesto indexy zůstávají pod hranicí 50 bodů, zatímco v případě Německa si mírně polepšily služby, ale u indexu PMI pro zpracovatelský průmysl vidíme silný propad směrem dolů.
  • Horší než za covidu, hned nadvakrát. Vláda má nyní historicky rekordní schodek rozpočtu, ale současně také důchodového účtu
    Vládě se nedaří plnit státní rozpočet, jak si předsevzala. Za prvních pět měsíců roku činí jeho schodek 271,4 miliardy korun. V nominálním vyjádření jde o historicky rekordní schodek za pět měsíců roku, který předčí i deficity příslušných měsíců, tedy ledna až května, covidových let 2020 nebo 2021.
  • Horší rating euru sílu nesebral, pozice hájí i koruna
    Krok avizovaný od července se dostavil - Moody´s snížila rating Španělsku na Aa1 z Aaa kv...
  • Horší situace na americkém trhu práce povzbudí rizikový apetit a globálně oslabí dolar
    Globální trhy se dnes otevírají, byť ne zcela. Burzy v Evropě a USA obnovily provoz, zatímco ostatní oblasti mají stále volno.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new