Čtvrtek 28. březen 2024 12:48
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Deutsche Bank: Při zhoršení dluhové krize akcie ztratí až 35 % a přijde recese. Schovejte se do zdravotnictví a energetiky

18.07.2011 12:45  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Širší dopady, než v případě kolapsu Lehman Brothers, očekávají analytici německé Deutsche Bank v případě, že se nepodaří zabránit rozšíření dluhové krize na další země Evropy. Ani páteční zveřejnění zátěžových testů bank podle DB nic nemění na růstu rizikových prémií u akcií a jako ochranu analytici radí soustředění se do akcií základních spotřebitelských statků, sektoru zdravotnictví a energetiky. V případě udržení dluhové krize na ,,statutu quo" počítá DB s více jak 10% poklesem akcií.

Výsledky EBA podle analytiků DB neznamenají vůbec nic pro uklidnění akciových trhů, kterým chybí především schopnost politické reprezentace eurozóny a jejích jednotlivých vlád nalézt řešení dluhů jednotné a dlouhodobé. ,,Tato pokračující nejistota zvyšuje rizikovou prémii u akcií (ERP) a pokud trend bude pokračovat, jako doposud, krize překoná rozsah pádu banky Lehman Brothers a globální akcie na úrovni indexu MSCI World ztratí zhruba 35 procent hodnoty," docházejí ze svých propočtů k závěru analytici Deutsche Bank. Rostoucí ERP podle nich významně navyšuje náklady kapitálu, již nyní o odhadovaných 10 procent.

,,Źivelné" řešení dluhové krize jednotlivých vlád Evropy bez jasného a přesvědčivého scénáře podle banky povede ke globální recesi a významnému propadu ziskovosti firem. ,,Zejména finanční sektor v takovém případě čekají významné propady hodnoty akcií a to až o dvě třetiny. Vysoce volatilní by pak byly další napojené sektory, jako jsou telekomunikace, utility, průmysl, spotřebitelské statky (jejich zbytná část). Asie, Japonsko a Evropa by dle mínění DB byly zasaženy vážněji, než Spojené státy.

Oživení ekonomiky ze současných úrovní podle Deutsche Bank, a to v každém případě, potrvá několik let a s prudším oživením, které jsme zaznamenali v roce 2009, podle DB nemůžeme počítat nejméně do roku 2015. ,,S ohledem na velikost problémů s brzkým a silnějším růstem ekonomik nelze počítat," uvedla DB.

Z pohledu rozvažování investic do akcií Deutsche Bank doporučuje jak ochranu před možným pádem trhů zaměření na akcie ve zdravotnickém a farmaceutickém sektoru, energetiku a ve spotřebitelském segmentu producenty zejména základních statků nezbytné a nenahraditelné potřeby.

V mírnějším scénáři, který nepočítá s rozšířením efektů dluhové krize do poklesu reálné ekonomiky, avšak při pokračujícím otřesení investorské důvěry, očekávají analytici DB pokles globálního akciového benchmarku MSCI World o zhruba 12 procent.

Propady akciového trhu explicitně neočekává šéf největšího světového dluhopisového fondu PIMCO Mohamed El-Erian, avšak varuje před pokračující extrémní volatilitou, kterou podle něj ukázal za minulý týden rozpor mezi dobrými firemními čísly úvodu výsledkové sezóny v USA a naopak vysoké nejistoty ohledně stavu ekonomik a fiskální politiky v USA i Evropě. ,,Jsme a nadále budeme svědky prudkého střídání růstů a jejich nenadálého mazání ztrátami. Naštěstí investoři zatím zůstávají v pozitivní části bilance," uvedl El-Erian.

Podle jeho mínění nehrozí v dohledném období zejména silným nadnárodním korporacím ztráta silného fundamentu, pokud jím nyní disponují. Za ten označuje silnou bilanci, ziskovost a udržitelné náklady. Podle Eriana pokračuje bitva mezi silnou mikroúrovní a slabým makrem na základě přesvědčivých výsledků a firem a příslibů politické scény v USA i Evropě, že bude schopna situaci vyřešit. Nezbytné je ale podle něho jasné řešení politiků, které umožní před do reality se probouzejícími investory a ratingovými agenturami převahu silných firemních fundamentů nad o neschopnost shody posílenou slabostí makrosféry.

(Zdroj: Deutsche Bank, PIMCO, Bloomberg, CNBC)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Deusche Bank na minimu
    Jeden z největších bankovních gigantů v EU se nachází momentálně na historickém minimu. Důvodů je hned několik.
  • Deutsche Bank – dinosaurus v ohrození
    Cena akcií Deutsche Bank dnes poklesla na najnižšie úrovne v histórii. Nemusel by to byť problém, keby DB bola obyčajná banka. Avšak nie je – naopak, jej prežitie je kľúčové pre svet taký, ako ho poznáme. A to bez akéhokoľvek zveličovania.
  • Deutsche Bank – dobré a zlé správy
    Od svojho dna dosiahnutého v posledný septembrový deň pod úrovňou ?10 sa akcie Deutsche Bank odrazili vyššie o 30%. Celkovo však stále strácajú vyše 40% od začiatku roka. Percentuálne vyjadrenie ale nie je na mieste. V nominálnom vyjadrení cena akcie vzrástla o ?3 aj vo februári, apríli či júni tohto roka. Hovoriť preto o zmene klesajúceho trendu je stále predčasné. Otázka je však iná: čo sa za posledné hodiny zmenilo?
  • Deutsche Bank dostala v USA pokutu 156,6 milionu dolarů
    Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank dostala ve Spojených státech pokutu 156,6 milionu dolarů (zhruba čtyři miliardy Kč) za porušování pravidel při finančních transakcích. Informovala o tom agentura DPA.
  • Deutsche Bank – good buy či good-bye?
    Tento týždeň sme sa v dvoch analýzach venovali problémom Deutsche Bank. Najprv sme naznačili veľkosť potenciálnych problémov a neskôr možnosti ich väčšej eskalácie. Avšak mainstreamový názor je, že situácia nie je tak dramatická a DB môže byť na súčasnej cene dobrá príležitosť na nákup. Veď CDS sa kótujú s pravdepodobnosťou krachu banky zhruba len na úrovni 5%. Tak prečo toľko pesimizmu?
  • Deutsche Bank je „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky dnes prudce padají, pojištění proti jejímu krachu je na rekordu
    Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z Unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví.
  • Deutsche bank je obrazom sveta
    V roku 2007 to bola banka, ktorá nemala hranice – jej dovtedajší rast bol fenomenálny. V roku 2008 sa však všetko pokazilo. Svet eurodolára sa zlomil. A spolu s ním aj Deutsche Bank.
  • Deutsche Bank má potíže v Izraeli
    Izraelský daňový úřad vyšetřuje divizi Deutsche Bank. Generální ředitel divize Boaz Schwartz byl zadržen kvůli údajným nesrovnalostem v hlášeních o transakcích v objemu více než 550 milionů šekelů (3,7 miliardy korun). Schwartz byl následně propuštěn na kauci.
  • Deutsche Bank navýší kapitál
    Největší německá banka Deutsche Bank plánuje navýšit kapitál o osm miliard eur, uvede na burzu akcie divize správy majetku bohatých a zreorganizuje své divize. Plán má pomoci bance k oživení po vypořádávání se s minulými přestupky a masivními ztrátami.
  • Deutsche Bank představila restrukturalizační plán
    Největší německá banka Deutsche Bank dnes představila svůj restrukturalizační plán, který má pomoci zlepšit její hospodářské výsledky a cenu akcií. Kvůli restrukturalizaci mají bance vzniknout do roku 2022 mimořádné náklady 7,4 miliardy eur (188,8 miliardy Kč) a ve druhém čtvrtletí vykáže čistou ztrátu 2,8 miliardy eur. O práci by mohlo přijít kolem 17.500 zaměstnanců. Oznámená restrukturalizace Deutsche Bank patří mezi největší v bankovním sektoru od finanční krize, napsala agentura Reuters.
  • Deutsche Bank ráno zveřejnila dobrou zprávu
    Komentářo Deutsche Bank ráno zveřejnila dobrou zprávu ukazující, že zisk vzrostl o 48%. Zpráva...
  • Deutsche Bank tvrdí, že bitcoin se do konce roku vrátí na 28 000 dolarů
    Vzhledem k tomu, jak pevně se obchodují americké akcie, by bitcoin mohl do konce roku dosáhnout 28 000 USD, podle analýzy Deutsche Bank.
  • Deutsche Bank v rámci restrukturalizace propustí 18 000 zaměstnanců
    Největší německá banka Deutsche Bank představila svůj velký restrukturalizační plán, který má pomoci zlepšit její hospodářské výsledky a společně s tím zvýšit i cenu akcií.
  • Deutsche Bank v USA zaplatí téměř 125 milionů USD kvůli korupci
    Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank se dohodla, že zaplatí americkým úřadům téměř 125 milionů dolarů (zhruba 2,7 miliardy Kč), aby urovnala obvinění z korupce a podvodu. Informoval o tom list Financial Times (FT).
  • Deutsche Bundesbank
    Německá centrální banka měla loni nejnižší zisk za posledních 12 let. Ústav odložil více rezerv proti případným ztrátám z nákupů dluhopisů, které uskutečňuje jako součást ECB ve stimulačním programu.
  • Deutsche Telekom začíná spolupráci s Polkadotem
    Společnost T-Systems MMS (MultiMedia Solutions), pobočka německého telekomunikačního gigantu Deutsche Telekom, oznámila spolupráci s Polkadotem, který podporuje spolupráci mezi decentralizovanými blockchainy. Dle oznámení T-Systems MMS "podpoří zabezpečenou komunikaci mezi blockchainy." T-Systems MMS využije infrastrukturu k participaci na veřejné blockchainové síti Polkadotu jako validátoru. Německá společnost bude potřebovat tokeny Polkadotu, nicméně konkrétní částka nebyla specifikována.
  • Devadesát procent Čechů se obává znehodnocení svých úspor kvůli inflaci, k jejich ochraně využívají vedle spořicích účtů častěji také investice
    Téměř většina Čechů se obává negativních dopadů inflace na své úspory. Čtvrtina populace kvůli tomu přehodnotila v předchozím půlroce způsob jejich ochrany. Češi dále využívají ke spoření nejčastěji spořicí a běžné účty, v jedné třetině případů ukládají naspořené finance do investičních/podílových fondů. Markantní většina všech také pociťuje vlnu zdražování, a to nejčastěji u spotřebního zboží, pohonných hmot či ceny za elektřinu. Padesát procent populace ve snaze zlepšit svou finanční situaci už omezilo své výdaje, větší třetina obyvatel se ještě chystá k dalšímu seškrtání domácích nákladů.
  • Devalvační možnost pro jižní Evropu
    Letos patrně vyvrcholí muka eura. To je buď vydrží, anebo padne. Přežití eurozón...
  • Developeři: Pokud se sníží daň z nového bydlení na 12 pct, zlevní se byty
    V případě, že by se příští rok snížila daň z bydlení, klesla by podle developerů cena nabízených bytů. Návrh na snížení daně ze současných 15 procent na 12 procent je součástí probíraného vládního konsolidačního balíčku, který pokud bude schválený, by měl začít platit od začátku roku 2024. Snížená daň by se měla týkat bytů o méně než 120 metrech čtverečních, průměrně by pak podle developerů oslovených ČTK byty zlevnily přibližně o 250.000 korun. Někteří developeři začali se změnou ceníku již nyní, nižší daň by se ale do cen měla promítnout až po Novém roce.
  • Developeři se mohou plést a vedle starších bytů nakonec zlevní i novostavby
    Jak ukazují nejčerstvější data z rezidenčního trhu společností Trigema, Central Group a Skanska, k očekávanému poklesu cen nových bytů v Praze nedošlo a podle slov developerů s největší pravděpodobností ani nedojde.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader