Úterý 19. březen 2024 08:26
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

3 způsoby, jak sledovat tržní zprávy na sociálních médiích

23.12.2022 01:52  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jsou platformy sociálních médií spolehlivým zdrojem obchodních zpráv?

To je velká otázka vzhledem k dosahu a vlivu platforem sociálních médií v 21. století. Twitter má 400 milionů uživatelů a Facebook podle posledního sčítání ohromujících 2,9 miliardy aktivních uživatelů. Obchodní síť LinkedIn se může pochlubit 756 miliony uživatelů a YouTube má 2,3 miliardy uživatelů. Téměř polovina Američanů čte zprávy na sociálních sítích. To vypovídá o obrovském množství dostupných informací a o potřebě být v kontaktu a být informován.

Většina zavedených finančních zpravodajských portálů je aktivní na sociálních sítích a není neobvyklé, že se obchodníci dozvídají zprávy, které hýbou trhem, nejprve na Twitteru nebo Facebooku. Přesto bez ohledu na to, jak rychle se informace šíří na sociálních sítích prostřednictvím sdílení a komentářů, existují velké rozdíly mezi kvalifikovaným a nekvalifikovaným zdrojem zpráv.

Stejně důležitá jako samotná zpráva je i reakce trhu na ni. Reakce trhu se mohou odehrávat na platformách sociálních médií v reálném čase a nabízejí důležité informace o lidském faktoru a emocích vyvolaných náhlými změnami.

Vzhledem k tomu, že se sociální média stala nedílnou součástí masmédií a některá z nich, jako například platformy Meta, jsou megakapacitními, uvádíme tři možné způsoby, jak k finančním zprávám na těchto platformách přistupovat jako začátečník.

1. Zvažte kvalitu zdroje

Je důležité zvážit kvalitu zdroje a položit si otázku, zda informace pochází z uznávané finanční publikace nebo jiného spolehlivého zdroje. Pokud je zpráva natolik významná, že se stane virální, bude sdílena na tisících připojených účtů. Zkontrolujte, zda se jedná o kvalifikovaný článek, protože ty jsou povinny své články křížově kontrolovat, aby potvrdily správnost faktů.

Jakmile najdete původní článek, zkontrolujte v něm uvedené zdroje, abyste pochopili, jak dobře jsou podložené fakty. Například v článku o tom, zda Elon Musk odstoupí z Twitteru, bude primárním zdrojem přímá citace Elona Muska o jeho rozhodnutí.

V současné době je Elon Musk generálním ředitelem společnosti Twitter a jeho účet sleduje více než 100 milionů uživatelů, což znamená, že tweety jsou primárním zdrojem informací o tomto podnikatelském lídrovi. Jedním z problémů je ujistit se, že účet, který sledujete, je skutečný účet Elona Muska, protože existuje mnoho parodií a napodobenin. Jedná se o běžný problém napříč platformami sociálních médií, který je třeba při čtení finančních zpráv překontrolovat. Koneckonců tento podnikatelský lídr stojí také v čele dalšího blue-chipu - společnosti Tesla Motors, a proto je důležité sledovat autentický kanál na Twitteru.

2. Předpojatost - zrcadlo nebo výhled?

Při prohlížení informací existují dvě strany zaujatosti. Jednou stranou je zaujatost vyplývající z názorů uživatelů sociálních médií, druhou stranou je zaujatost diváka. Filtrování faktů přes síto uvědomění si vlastní zaujatosti a zaujatosti ostatních může být užitečné při objevování perliček informací, které jsou pro trh relevantní.

Například právě probíhající příběh o vizi metaverza zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga má nekonečné množství názorů od pozorovatelů, odborníků na virtuální realitu a publikací zabývajících se technologiemi. Tyto názory budou pravděpodobně sdíleny na účtech těchto publikací na sociálních sítích, přičemž některé z nich mohou mít vliv. Ačkoli by se mohlo jednat o platné názory, lze je ověřit kontrolou účtu Marka Zuckerberga na Facebooku, kde jsou k dispozici informace přímo od zdroje.

Mark Zuckerberg také zveřejňuje příspěvky o dalších kanálech sociálních médií platformy Meta - WhatsApp a Instagram. Tyto příspěvky jsou oknem do strategie společnosti a zrcadlem jeho cílů ve funkci generálního ředitele. Některé z příspěvků Marka Zuckerberga mohou být natolik významné, že pohnou cenou akcií společnosti, takže se vyplatí sledovat jeho aktualizace na Facebooku.

3. Geopolitické události a události v oblasti veřejného zdraví

Geopolitické události a události týkající se veřejného zdraví mohou hýbat trhy a v době sociálních médií zprávy často pocházejí z nejnižších zdrojů, od lidí, kteří v postižené zemi žijí. Na sociálních sítích byl například široce sdílen dopad COVID-19 na různé komunity. Upozorňovalo se na nedostatek potravin, protože byly narušeny dodavatelské řetězce. Dalším příkladem byla distribuce vakcín, o kterou se podělily velké farmaceutické společnosti.

Informace, které se objevují na sociálních sítích, lze křížově ověřit na Google News a potvrdit přečtením alespoň jednoho dalšího spolehlivého zdroje. Může jít o původní tiskovou zprávu farmaceutické společnosti nebo článek z renomované mediální firmy.

Závěrem lze říci, že platformy sociálních médií jsou významným zdrojem obchodních zpráv za předpokladu, že si je křížově ověříte s dalšími spolehlivými zdroji a budete mít na paměti vědomí zaujatosti a možnosti zavádějících informací z falešných účtů.

Zajímá vás obchodování na základě makroekonomických zpráv? Zjistěte, jak tento přístup funguje, díky našim bezplatným webinářům. Seznamte se s odbornými obchodníky a komunikujte s nimi. Sledujte a učte se z živých obchodních seancí.

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako investiční poradenství, investiční doporučení, nabídka nebo výzva k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Upozorňujeme, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (8.2.2020)
    Navzdory nedostatku kvalitních markovat se podařilo akciovým indexům v pátek uzavřít další pozitivní seanci, která tak znamenala nejlepší týden od měsíce listopadu. V pátek byl však zajímavý vývoj hlavně na devizovém trhu, kde oslaboval americký dolar a pomohl euru nad 1.20. Ropa WTI pokračuje v růstu nad 57 dolarů.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (8.3.2021)
    Pozitivní nálada z páteční seance na trzích příliš nevydržela a trhy už před začátkem obchodování v pondělí začínají páteční zisky znovu odepisovat. Americký Senát totiž o víkendu schválil fiskální balíček o velikosti 1,9 bilionu dolarů, což znovu podpořilo v růstu výnosy. Ropa Brent mezitím roste nad 70 dolarů, když jemenští povstalci zaútočili na saudské ropné zařízení.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (8.3.2021)
    Pozitivní nálada z páteční seance na trzích příliš nevydržela a trhy už před začátkem obchodování v pondělí začínají páteční zisky znovu odepisovat. Americký Senát totiž o víkendu schválil fiskální balíček o velikosti 1,9 bilionu dolarů, což znovu podpořilo v růstu výnosy. Ropa Brent mezitím roste nad 70 dolarů, když jemenští povstalci zaútočili na saudské ropné zařízení.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (8.4.2021)
    Na akciových trzích proběhla další ospalá seance, kdy většina indexů pouze konsolidovala do strany s menšími zisky. Všeobecnému sentimentu pomohlo zveřejnění zápisu ze zasedání FEDU. Ropa na zveřejnění zásob v USA skoro nezareagovala a zůstává kolem 60 dolarů za barel.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (8.6.2021)
    Akciové indexy se vrátily do oblasti nižší volatility, zatímco většin investorů znovu vyčkává na nová makroekonomická data, která budou zveřejněna ve čtvrtek. Bitcoin proráží znovu symetrický trojúhelník, tentokrát však na druhou stranu a prohlubuje propad. Ropa koriguje mohutné zisky.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (9.11.2020)
    Víkendové vítězství Joe Bidena ve volbách na amerického prezidenta trhy dnes ráno přijaly pozitivně, ačkoliv se Biden nachází ve složité situaci, kdy musí postavit nohy ekonomiky zdecimovanost pandemií, která zatím nikam neustupuje. Na devizových trzích se dnes ráno držíme ve velmi úzkém cenovém pásmu s velmi nízkou volatilitou. Ta začala klesat už koncem minulého týdne.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (9.2.2020)
    Akciové indexy ve Spojených státech včera navázaly na úspěšný týden a dokázaly uzavřít další seanci v řadě v zelených číslech. Z pohledu fundamentu se na trzích příliš nezměnilo, nicméně sentiment na devizových trzích otočil americký dolar, který začal včera oslabovat. Bitcoin včera rostl díky Elonu Muskovi na nová rekordní maxima. V růstu pokračuje také ropa WTI.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (9.3.2021)
    Nakonec včerejší seance skončila podobně, jako začala, a to negativní náladou, která se držela především technologických titulů. Hodnotovým a cyklickým akciím se přitom opět dařilo a Dow Jones uzavřel poblíž rekordních maxim. Dolar mezitím dostal pod větší tlak euro a ropa neudržela včerejší zisky.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (9.4.2021)
    Ani další obchodní seance na akciových trzích nepřinesla z pohledu makrodat nic zásadního a akciový index S&P 500 se posunul na nová historická maxima. Americký dolar prohloubil své ztráty na většině měnových párů a pomohl zlatu otestovat 1750 dolarů za unci.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (9.6.2021)
    Včerejší obchodování na akciových trzích opět táhly meme akcie, zatímco společnosti s velkou kapitalizací pouze konsolidovaly v pohybu do strany, ze kterého se nemohou dostat. Devizové trhy zatím také příliš neosobnily a zajímavý je tak vývoj na bitcoinu, kde Salvadoru schválil kryptoměnu jako platidlo.
  • 30 let po Černém pondělí Fidelity International doporučuje nebýt pasivní
    19. října 1987 se akciové trhy po celém světě se zhroutily a investoři čelili nové šokující realitě. Tzv. Černé pondělí před 30 lety bylo prvním krachem na trhu, z kterého mohou být obviňovány automatické obchodní programy. „I v roce 2017 představuje automatizované obchodování potenciální nebezpečí,“ připouští James Bateman, CIO–Multi Asset ze společnosti Fidelity International.
  • 30 nejlepších filmů, seriálů a dokumentů s investiční tématikou
    Vzdělávání je klíčem k úspěchu na kapitálových trzích. Žádný investor se nikdy nedostane do stádia, kdy by se již nemohl naučit nic nového. Filmů z investičního prostředí existuje obrovské množství. Kinematografické umění je jednou z možností, jak si investoři mohou zábavnou metodou osvojit nové vědomosti z jiného než ryze akademického hlediska.
  • 30 000 USD je další klíčovou úrovní bitcoinu
    Bitcoin v pondělí prorazil téměř všechny úrovně technického supportu z poslední doby, a obchodníci tak momentálně hledí na úroveň 30 000 USD jako na nejbližší rezistenci.
  • 30.8. Čtyři důvody, proč S&P500 může růst
    Steen Jakobsen,hlavní ekonom Saxo Bank Od chvíle, kdy jsem v květnu psal o to...
  • 3.10. Komodity v září - stálo to za to
    Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo BankGlobální akciové trhy utrpěly v průběh...
  • 3.11. Co by se stalo, když by Řekové v referendu zvolili opuštění EU?
    Mads Koefoed, makroekonomický stratég Saxo BankZde se nabízí několik scénářů. Od...
  • 3.11. Když Řecko řekne “ne?
    Mads Koefoed, makroekonomicý stratég Saxo BankPan Papandreou, řecký premiér, pře...
  • 31.10. Komodity zažily rally - bude růst pokračovat?
    Lídři v Evropě konečně (po dvou letech problémů) přišli s řešením, jak krizi ukončit nebo ji alespoň dostat pod kontrolu, což vedlo k obrovské rally na rizikových aktivech. Index S&P500 umazal celou letošní ztrátu a má se sebou nejlepší měsíc od roku 1974. Od svých minim se výrazně vzdálily také komodity, index Reuters Jeffries CRB přidal 5,5 procenta a od začátku roku se vrátil do zisku.
  • 31.8. Slabé ukazatele důvěry drží ochotu riskovat při zemi
    Andrew Robinson, Forex Strategist, Saxo Bank 31.8. Čtvrteční obchodování na as...
  • 31.8.Slabé ukazatele důvěry drží ochotu riskovat při zemi
    Andrew Robinson, Forex Strategist, Saxo Bank 31.8.2011 Čtvrteční obchodování n...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader