Úterý 19. březen 2024 09:05
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Začátek obchodního roku, mzdy mimo zemědělství v USA

03.01.2023 18:32  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Začátek obchodního roku přináší klíčové obchodní zprávy, mezi něž patří údaje o mzdách mimo zemědělský sektor v USA (NFP) a globální údaje o produktivitě.

V loňském roce odolnost trhu práce do značné míry ochránila americkou ekonomiku před prudkými úrokovými sazbami a protivětrem v podobě inflace. Zastíní do budoucna obavy z globální recese optimismus ohledně růstu na trhu práce?

Zpráva NFP za prosinec bude zveřejněna v pátek a přinese další informace o situaci. Oproti listopadovému výsledku 263 tis. pracovních míst ji vidíme na úrovni 200 tis. a již nyní naznačuje nižší očekávání. Pokud bude zpráva lepší než konsenzuální názor, mohlo by to podpořit USD. V případě, že NFP bude v souladu s očekáváním nebo horší, než se předpokládalo, mohlo by to vyvolat volatilitu na měnových párech s USD a aktivech navázaných na zlato.

V loňském roce byla síla USD hlavním tématem a pohyby na trhu se soustředily na zprávu NFP vydanou první pátek v měsíci. To, zda americký dolar zůstane v krátkodobém horizontu relativně silný, do značné míry závisí na nadcházejícím rozhodnutí Federálního rezervního systému o úrokových sazbách a na růstu trhu práce, mimo jiné na dalších faktorech, jako je růst Číny.

Nejistota ohledně příspěvku Číny ke globálnímu růstu se prohloubila poté, co výrobní index PMI Caixin v prosinci oslabil na 49 bodů oproti listopadové hodnotě 49,4 bodu. Údaje o čínské produktivitě by mohly mít vzhledem k očekávání celosvětového zpomalení na sentiment zesílený vliv. Oslabení by mohlo mít dopad na akcie nadnárodních společností s výrobními centry v Číně a na křížový kurz měny jüan.

Produktivita EU

Stejně jako mnoho jiných ekonomik je i produktivita EU provázána s produktivitou Číny. Podle nejnovějších údajů zůstal globální index nákupních manažerů (PMI) S&P pro výrobní sektor v Evropě v prosinci v záporných hodnotách. Index PMI byl v posledním měsíci roku vykázán na úrovni 47,8 oproti listopadové hodnotě 47,1, což bylo v souladu s očekáváním. Cokoli pod úrovní 50 znamená pokles.

Produktivita ve Spojeném království

Konečný index PMI ve zpracovatelském průmyslu S&P Global/CIPS pro Spojené království bude zveřejněn dnes později. Dříve byl na úrovni 46,5, konsenzus pro prosinec vidí hodnotu 44,7. Hlavními tlaky v britské ekonomice jsou vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby, které tlumí investice a tržby. Pokud tyto tlaky zatížily výrobní odvětví více, než se očekávalo, mohlo by dojít k reakci měnových křížů GBP.

Zajímá vás obchodování na základě makroekonomických zpráv? Zjistěte, jak tento přístup funguje, na našich bezplatných webových seminářích. Setkejte se a komunikujte s odbornými obchodníky. Sledujte a učte se z živých obchodních seancí.

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

 

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako materiál obsahující investiční poradenství, investiční doporučení, nabídku nebo výzvu k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Začal týden amerického dolaru. Libra a EURo konsolidují. USD roste.
    Středeční odhad HDP za 2Q/2014 bude rozhodujícím závažím při rokování FOMC o pokračujícím snižování nákupů US dluhopisů ze strany americké...
  • Začátek bojů v Donbasu vedl k propadu krypto trhu
    Na čtvrteční aukci se hodnota první kryptoměny poprvé od konce ledna propadla pod úroveň 35 000 USD. V době psaní článku bitcoin balancuje na úrovni 34 862 USD. V určitém bodě seance klesl na 34 300 USD. Za uplynulý den činily ztráty tohoto digitálního zlata přibližně 8,39 %. Bitcoin se dál obchoduje v červených číslech, a to už druhý den po sobě. Od začátku týdne ztratil už přibližně 13 % své hodnoty.
  • Začátek dne je pro korunu lehce negativní, pokles vidíme ve světě, Maďarsko dál rizikem
    Úvod dnešního obchodování je pro středoevropské měny opět negativní, i když ztráty oproti včerejšku nejsou zatím nijak...
  • Začátek důležité výsledkové sezóny
    „Globální výsledková sezóna za druhé čtvrtletí dnes neoficiálně začíná bankou JP Morgan a dalšími americkými bankami. V současné době je to důležitější než kdy jindy. Pokračující odolné zisky společností by do značné míry zmírnily prudce rostoucí obavy z recese a uklidnily nervózní investory.
  • Začátek konce centrálních bank
    Náhlé odstranění stropu švýcarského franku Švýcarskou národní bankou (SNB) minulý týden mělo dalekosáhlé následky, kte...
  • Začátek května bude ve znamení dalších inflačních překážek
    Začátkem května se v USA, Velké Británii a Evropské unii objeví další inflační vlivy, které ovlivní širokou škálu obchodních nástrojů a podkladových aktiv.
  • Začátek létání bez uhlíkové stopy? Virgin Atlantic vypouští první vlaštovku
    Společnost Virgin Atlantic, kterou založil britský podnikatel Richard Branson, jehož cílem bylo nabídnout alternativu tehdejším leteckým společnostem, uskutečnila první let Boeingu 787 s motorem poháněným palivem tvořeným ze 70 % biomasou. Společnost tvrdí, že se jí tak podařilo uskutečnit krok k nulové uhlíkové stopě do roku 2050, protože palivo je prý stoprocentně udržitelné. Ačkoli zatím neplánuje tento typ letu uvést do komerčního provozu, získané údaje budou využity pro další výzkum.
  • Začátek nového roku investorům radost nedělá
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování poklesem. Následují tak obchodování na asijských trzích. Index Dow Jones ztrácí 0,7 %, S&P 500 klesá o 0,8 % a technologický Nasdaq odepisuje 0,6 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 nejvíce ztrácí realitní developeři (-2,2 %) a sektor zdravotní péče (-1,8 %). Na opačné straně jsou především energetické společnosti se ziskem 0,4 %.
  • Začátek nového týdne se akciím nepovedl
    Evropský index Stoxx 600 zahájil nový týden v červeném. Prakticky od otevření ztrácí minimálně půl procenta, během oběda se jeho ztráty vyšplhaly až k jednomu procentu. Několik desítek minut před uzavřením trhů odepisují zhruba 0,6 %. V sektorovém členění se nedaří žádnému odvětví. Nejhůře vstoupily do nového týdne farmaceutické společnosti, jejichž akcie klesají o více jak 1,5 %. Naopak na hraně ziskovosti a ztrátovosti se obchodují akcie energetických firem. Důvodem převahy prodejních příkazů byly ranní statistiky o vývoji čínské obchodní bilance, kde výrazně zklamala dynamika růstu exportů a importů, a na kterou již během ranního obchodování reagovaly asijské trhy.
  • Začátek nového týdne se akciovým burzám nepovedl
    Přestože ve Spojených státech je vzdávána památka válečným veteránům a mnoho veřejných i soukromých institucí je zavřena, newyorská akciová burza i Nasdaq dnes obchodují. Převažují však výprodejní příkazy. Tři nejsledovanější indexy, Dow Jones, S&P 500 a Nasdaq, ztrácejí mezi 0,9 až 1,7 %. V rámci nejširšího indexu S&P 500 (-1,0 %) se daří pouze akciím utilit a realitních developerů, které rostou o 0,3 %. Nejhůře jsou na tom informační technologie s propadem o 2,2 %.
  • Začátek roku s deficitním hospodařením
    Za první měsíc roku 2024 dosáhl státní rozpočet deficitu 26,0 mld. Kč a lze očekávat, že v záporných číslech hospodaření státu zůstane i po zbytek celého letošního roku. S výjimkou roku 2022 startoval státní rozpočet vždy v červených číslech a letošní vývoj tak není příliš překvapivý.
  • Začátek roku se tuzemskému průmyslu nevydařil
    Nálada v českém průmyslu byla po celý minulý rok na bodu mrazu a nic se na tom nezměnilo ani na začátku roku 2024. Index nákupních manažerů PMI v lednu sice mírně vzrostl ze 41,8 na 43 bodů, stále však zůstává hluboko v pásmu recese (<50). Na rozdíl od vývoje v sousedním Německu tak aktivita v tuzemském zpracovatelském sektoru nadále čeká na viditelný odraz ode dna.
  • Začátek týdne bez jasného směru. Fed nezklamal, data jsou příslib podpory
    Vrátíme-li se ještě k pátku, tak data z amerického trhu práce nenadchla, ale ani trhy nezklamala. Podobně to bylo i v případě vystoupení šéfa Fedu. Jerome Powell zdůraznil, že by Fed neměl nechat inflaci klesnout příliš pod cíl; jeho strategií je vyhnout se propadu inflačních očekávání. Fed nepředpovídá příchod recese a bude dál používat své nástroje na podporu ekonomiky. Existují významná rizika pro hospodářský výhled, který ale stále zůstává příznivý. Powell se ve své rétorice nepustil dál za formulaci, že Fed bude jednat tak, jak bude třeba.
  • Začátek týdne byl o energiích. Plyn s elektřinou korigují růst, ropa se vydává vzhůru
    Start do nového týdne v Evropě poznamenal dopad vypnutí plynu Gazpromem. Prvotní šok však během dne vyprchával a negativní efekt na trhy se zmenšoval. Z hlavních akciových trhů momentálně obchoduje beze ztrát i tak pouze Londýn. Zbytek Evropy se drží více či méně v červeném a třeba DAXu zůstává velmi citelný, více než 2procentní pokles. V Americe se dnes kvůli svátku neobchoduje.
  • Začátek týdne dál ve znamení výnosů, akcie mírně dole
    Začátek nového týdne přinesl evropským akciím růstový úvod, pak pokles a nový obrat vzhůru. Výsledkem poněkud rozpačitého startu je většinou lehký pokles hlavních indexů. AEX ztrácí skoro půl procenta, další z klíčových indexů se nacházejí mírně v záporu, místy už i v plusu.
  • Začátek týdne je opatrný. Powell čeká delší inflační tlaky
    Tento týden čeká hlavní trhy přísun množství důležitých informací. Budou to výsledky těžkých vah technologického sektoru, data o výkonu ekonomik ve 3Q nebo zasedání ECB. Dnešní dopoledne je opatrné asi právě z tohoto důvodu. Z nových dat jsme zatím dostali pouze německý index Ifo, který zaostal za odhady kvůli zhoršeným očekáváním firem.
  • Začátek týdne je pozitivní i bez zásadních zpráv
    Evropské trhy se v pondělí rozjíždějí pozitivním směrem a na rozdíl od Asie je příliš nepřibrzdila slabší data o čínském HDP. To za 3Q vykázalo slabší růst, než se čekalo. Naproti tomu ale čínský průmysl a maloobchod si vedly lépe oproti odhadům.
  • Začátek týdne na akciích převážně pozitivní v očekávání inflace a voleb
    Přestože se hlavní akciové trhy z negativního trendu zatím nevymanily, je znát, že investoři stále sázejí na události, které by mohly trhům potenciálně pomoci. Tento týden přijdou takové dvě. Jejich souhra by mohla přinést krátkodobé vzedmutí, ale riziko zklamání je samozřejmě také nemalé.
  • Začátek týdne na indexu FTSE 100 zastínily předpovědi zisku pro Ashstead
    Britský index FTSE 100 zahájil týdenní zprávu negativní dynamikou, protože akcie Ashtead Group, která se zabývá pronájmem zařízení, klesly kvůli pesimistickým prognózám ročních zisků, zatímco investoři očekávali ke konci tohoto týdne aktuální informace o daňové a rozpočtové politice vlády.
  • Začátek týdne na pozitivní vlně
    Začátek týdne proběhl v pozitivním duchu. Pražská burza vzrostla prostřednictvím indexu PX o +1,07 % (1 402,73 b.). Rostla také většina ostatních evropských burz. Ale ve srovnání s pražským parketem posílily o několik desetin procenta více. Dnes nebyly zveřejněny podstatnější kurzotvorné zprávy. Obchodování se v Praze řídilo dynamikou ostatních trhů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024