Pátek 29. březen 2024 11:09
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

USD pravděpodobně poroste oproti JPY

22.12.2022 18:10  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics63a3ffce019c5.jpg

Po prudkém úterním pádu se pár USD/JPY pokusil zotavit, ale selhal. Stále si udržuje silný býčí bias. Někteří analytici se však domnívají, že americký dolar by mohl být opět na vrcholu...

Na začátku tohoto týdne zaznamenal jen největší intradenní zisk vůči dolaru od roku 1998. V úterý jen vyskočil o téměř 4 % a dosáhl 4měsíčního maxima 130,58.

Jeho meteorický vzestup byl podpořen neočekávaným rozhodnutím BoJ umožnit výnosům 10letých dluhopisů posunout se o 50 bazických bodů z předchozího pásma 25 bazických bodů.

Úpravu politiky řízení výnosové křivky regulátorem vnímali hráči na trhu jako posun k jestřábímu postoji.

Guvernér BoJ Haruhiko Kuroda se pokusil uklidnit trhy a vyvrátil zvěsti o možném zvýšení sazeb. "Dnešní krok je zaměřen na zlepšení tržních funkcí, a tím k posílení efektu uvolnění měnové politiky. Nejedná se tedy o zvýšení úrokových sazeb," zdůraznil Kuroda. Investoři však jeho prohlášení brali s rezervou.

Jestřábí očekávání výrazně vzrostla, což podpořilo další růst jenu. Dnes ráno pár dolar/jen vzrostl o téměř 0,5 %.

analytics63a4001dc60f3.jpg

Pár přišel o své zisky, které získal včera, uprostřed silné býčí dynamiky.

Americká měna čelí medvědímu tlaku kvůli klesajícím výnosům amerických státních dluhopisů a očekáváním "Santa Clausovy" rally na akciovém trhu.

Opatrní jsou i obchodníci před zprávou o americkém HDP za třetí čtvrtletí. Očekává se, že toto číslo zůstane nezměněno na 2,9 % v ročním vyjádření.

Pokud hodnota nebude v souladu s prognózou, může to způsobit prudké kolísání cen v páru USD/JPY. Pokud HDP bude pod očekáváním, bude to negativní faktor pro americký dolar a naopak.

Soudě podle technických ukazatelů se pár dolar/jen nyní obchoduje s medvědím trendem a hledá nový katalyzátor, aby mohl klesnout níže.

Taková událost může nastat na konci týdne. V pátek zveřejní Bank of Japan zápis ze svého zasedání.

Pokud obchodníci uvidí byť jen sebemenší náznak možného obrácení postoje, jen jistě poroste výše.

Jinak by se americký dolar mohl pokusit kompenzovat své počáteční ztráty.

Analytici Goldman Sachs tvrdí, že americká měna má stále šanci na oživení uprostřed velkého rozdílu sazeb mezi Fedem a BoJ.

Uvažují o tom, že obchodníci podceňují plány Fedu na další zpřísnění. Je velmi pravděpodobné, že regulátor bude sazby zvyšovat i v příštím roce. Zároveň jsou spíše skeptičtí, že by Bank of Japan mohla přistoupit ke zvýšení sazeb.

Domnívají se také, že úprava politiky řízení výnosové křivky je ve skutečnosti pouze technickým opatřením, jak zdůraznil Kuroda.

Skutečnost, že regulátor ponechal hlavní parametry měnové politiky beze změny, převažuje nad významem malé změny YCC, zdůrazňují analytici.

Podle jejich odhadů si Bank of Japan udrží svůj holubičí postoj minimálně několik příštích měsíců. Na tomto pozadí se pár USD/JPY může vrátit na svá nedávná maxima.

Jane Foleyová, měnový stratég v Rabobank, také očekává, že pár v příštím roce poroste. Věří, že k jeho růstu přispěje zvýšení výnosu 10letých amerických vládních dluhopisů.

Výnos 10letého státního dluhopisu USA se ve druhém čtvrtletí roku 2023 pravděpodobně zhodnotí o 3,82 %, což je asi o 20 bodů více než současná úroveň. Znamená to, že spread mezi výnosy amerických a japonských dluhopisů se opět zvýší.

Pokud se tento scénář naplní, bude jen určitě klesat vůči americkému dolaru. Jeho pokles však sotva bude tak strmý jako letos.

Očekává se, že americký dolar v příštím roce prudce vzroste, což pravděpodobně omezí růstový potenciál jenu, uzavřel Foley.

Rabobank na rozdíl od Goldman Sachs nevylučuje možnost potenciálního obratu v postoji BoJ v dohledné době. Analytici jsou však přesvědčeni, že japonský regulátor by to mohl udělat poměrně pomalu. Jen proto nebude moci mít vůči americkému dolaru navrch.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • USD posiluje po údajích o inflačních očekáváních NY FEDu
    Podle newyorského Fedu se očekávání spotřebitelské inflace v USA pro příští rok v listopadu snížila z říjnových 5,9 % na 5,2 %, což je úroveň, která nebyla zaznamenána od srpna 2021. Medián očekávání růstu cen domů klesl na 1 %, což je nejnižší hodnota od května 2020. Mezitím se změny cen snížily o 0,6 % u plynu (na 4,7 %), o 0,8 % u potravin (na 8,3 %) a o 0,1 % u nájemného . Medián očekávané změny nákladů na lékařskou péči zůstal nezměněn na 9,6 %, zatímco medián očekávané změny nákladů na vysokoškolské vzdělání se zvýšil o 0,1 % na 9,4 %. Zelená bankovka odpoledne posílila a vůči JPY, AUD a NZD se obchoduje na nových seančních maximech.
  • 💲 USD posiluje před vystoupením Powella
    Předseda Fedu Powell se dnes v 16:00 objeví před Výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů USA v první den svého dvoudenního pololetního vystoupení v americkém Kongresu USA. Text projevu je zveřejněn nějakou dobu před samotným vystoupením. I když není stanoven přesný čas pro vydání textu, tak v minulosti byl zveřejňován ve 14:30. Powell vystoupí před bankovním výborem amerického Senátu zítra v 16:00, a přestože text projevu zůstane po oba dny nezměněn, otázky zákonodárců se mohou lišit.
  • USD po slovech Bullarda oslaben, NZD/USD na 3letých maximech, USD/JPY pod 101,50; denní přehled událostí
    Americký akciový trh včera podlehnul slovům člena bankovní rady americké centrální banky (FOMC) Bullarda ze St. Louis, který převzal roli Marka...
  • USD potvrzuje konsolidaci, USD/JPY nad 78,40.
    Americký dolar potvrzuje náš předpoklad konsolidace a naznačuje přerušení korekce, která za...
  • USD po údajích o HDP a dávkách v nezaměstnanosti v USA mírně posiluje
    Americká ekonomika se ve druhém čtvrtletí snížila anualizovaně o 0,6 % po poklesu o 1,6 % v předchozím tříměsíčním období a odpovídala druhé revizi. Dnešní čtení potvrdilo, že americká ekonomika vstoupila do technické recese.
  • USD po údajích o inflaci roste
    Mnoho analytiků zaznamenalo zvláštní vývoj amerického dolaru. Po prudkém růstu sklouzl do krátkodobého poklesu. Přesto brzy bude muset nějaký směr nabrat.
  • USD po údajoch o inflácii PPI mierne oslabuje
    Výrobné ceny v USA sa vo februári medzimesačne zvýšili o 0,8 %, čo je menej ako nahor revidovaný nárast o 1,2 % v januári a mierne pod prognózami trhu vo výške 0,9 %. Ceny tovarov vyskočili o 2,4 %, čo je najväčší nárast od prvého vypočítania údajov v decembri 2009, najmä v dôsledku 14,8 % nárastu cien benzínu. Naopak, index čerstvej a suchej zeleniny klesol o 9,4 %. Ceny služieb medzitým zostali nezmenené, keďže 1,9 % nárast nákladov na dopravu a skladovacie služby a 0,2 % nárast marží pre konečné dopytové obchodné služby kompenzovali 0,4 % pokles indexu pre konečné dopytové služby. Medziročná inflácia výrobcov zostala nezmenená na úrovni 10 % a zostala na úrovniach, ktoré neboli zaznamenané od roku 1981. Jadrová inflácia vo februári medziročne vzrástla na 8,4 %, čo je mierne pod revidovaným rastom vo výške 8,5 % v januári a odhadmi analytikov vo výške 8,7%. Februárové údaje však nezachytávajú prudký nárast cien ropy a iných komodít po ruskej invázii na Ukrajinu 24. februára.
  • USD po včerejším výplachu získává pevnější půdu pod nohama
    Americká měna si prošla výraznou volatilitou v reakci na komentáře zástupců Fedu (Williams, Clarida), které byly následně americkou centrální bankou uvedeny na pravou míru. Jejich komentáře se soustředily na měnovou politiku a na potřebu jednat rychle v případě, že se situace začne měnit k horšímu. To vyvolalo na trzích dojem, že by Fed mohl snížit sazby o 50bp. už na svém červencovém zasedání. Akcie v reakci reagovaly růstem, zatímco dolar s americkými výnosy rychle klesly. Richard Clarida následně dodal, že by měl Fed reagovat především na to, kam si myslí, že se americká ekonomika v dohledné době dostane a jak se domnívá, že bude pokračovat vývoj rizik.
  • USD pozastavil růst na klíčové úrovni.
    Americká měna se snaží udržet zisky, když růst započatý minulý týden pozastavila nad S/R úrovní, na kursu...
  • 📉USD po zveřejnění CPI oslabuje💲
    Právě byla zveřejněna široce sledovaná prosincová inflace v USA, která ukázala, že inflační tlaky v ekonomice v souladu s očekáváním polevily, což trhy vnímaly jako zklamání.
  • 💲 USD pred zverejnením NFP oslabuje
    Správa NFP za december bude zverejnená dnes o 14:30. Trhový konsenzus poukazuje na prírastok pracovných miest mierne presahujúci 400 tisíc. Tieto očakávania sú však pravdepodobne vyššie po stredajšej hviezdnej správe ADP (+807 tis.). Zápisnice FOMC ukázali, že politika Fedu sa môže sprísniť ešte rýchlejšie, než sa očakávalo, kvôli obavám, že vysoká inflácia môže trvať dlhšie. Z tohto dôvodu môžu dnes investori venovať väčšiu pozornosť údajom o raste pracovných miest ako údajom o zamestnanosti. Vysoký rast miest by znamenal pretrvávanie inflačných tlakov, čo môže podporiť americké výnosy, oslabiť zlato a zvýšiť neistotu medzi akciovými investormi.
  • USD prohloubil korekci, očekávání zlepšila sentiment
     Americká měna se minulý týden pokusila prorazit horní stranu klesajícího...
  • USD prohlubuje divergenci, USD/JPY se snaží o vzestup.
    Americký dolar vytvořil v úterý na denním grafu I.USDX doji candle, která značí, že optimismus USD býků z...
  • 💲 USD před maloobchodními daty roste
    Údaje o maloobchodních tržbách v USA za srpen jsou klíčovou makroekonomickou zprávou dne. Zpráva bude zveřejněna ve 14:30 a očekává se, že nevykáže žádný růst (0,0 % meziměsíčně) v celkových tržbách ani v základních ukazatelích, jako jsou tržby bez zahrnutí aut. Pokud se očekávání potvrdí, znamenalo by to druhý měsíc v řadě, kdy by celkové maloobchodní tržby meziměsíčně stagnovaly. I když to není katastrofa, byl by to pro Fed varovný signál, že americký spotřebitel oslabuje, přičemž hlavním důvodem jsou rostoucí ceny. Na jedné straně by to ukázalo, že existuje naléhavá potřeba snížit inflaci. Na druhou stranu by rostoucí úrokové sazby dále zhoršovaly pozici spotřebitelů, protože rostoucí hypotéky by dále omezovaly schopnost utrácet. Kromě maloobchodních tržeb bude ve 13:30 BST zveřejněn také index NY Empire za srpen a týdenní zpráva o žádostech o nezaměstnanost, ale ty lze považovat za zprávy druhé úrovně.
  • 💲 USD před NFP prohlubuje pokles
    Dnes ve 14:30 budou zveřejněny klíčové ekonomické údaje z USA - zpráva NFP za listopad. Americký trh práce se po několik měsíců držel na silné úrovni a ospravedlňoval agresivní zpřísňování, ke kterému přistoupil Federální rezervní systém. Ostatní ekonomické údaje se však v poslední době začaly zhoršovat a nedávné zprávy naznačují, že vrcholu inflace již mohlo být dosaženo. Pokud budou údaje o zaměstnanosti také měkčí, než se očekávalo, bude mít Fed více důvodů zmírnit tempo zvyšování sazeb.
  • 📉 USD před NFP reportem klesá 💲
    Americký dolar ztrácí před zveřejněním statistik NFP z amerického trhu práce. Tržní konsenzus naznačuje zvýšení zaměstnanosti v minulém měsíci o 600 tisíc. Míra nezaměstnanosti by měla klesnout ze 7,9 % na 7,6 %. Nicméně ADP data ve středu signalizovaly mírnější růst o 365 tisíc. Pokud se nižší přírůstek potvrdí, bude se jednat o nejhorší výsledek od květnového oživení, které však už v posledních měsících sláblo. Absence nového stimulu nenaznačuje, že by se tento trend měl přerušit.
  • 💲 USD před rozhodnutím Fedu roste
    Obchodníci čekají na oznámení rozhodnutí Federálního rezervního systému, které je naplánováno na dnešních 19:00. Trhy očekávají, že sazby budou na pátém zasedání v řadě ponechány beze změny. Toto zasedání však může vnést více světla do potenciálního načasování prvního snížení sazeb.
  • 💲USD před zveřejněním CPI oslabuje
    Zpráva o americké inflaci za září je naplánovaná na 14:30 a stává se tak klíčovým bodem dnešního ekonomického kalendáře. Trh očekává, že růst cen v USA zpomalí. Je nepravděpodobné, že by dnešní zpráva změnila jestřábí postoj Fedu, i když výrazná odchylka od očekávání trhu by mohla ovlivnit další rozhodnutí o úrokových sazbách na konci tohoto roku a na začátku roku 2023. Co trhy očekávají od dnešní zprávy?
  • 💲USD před zveřejněním CPI oslabuje
    Pozornost investorů se dnes zaměří na zprávu o inflaci z největší světové ekonomiky. Informace s největším tržním významem je samozřejmě inflace z USA, která nastíní další kroky amerického Fedu v monetární politice. Dnes ve 14:30 vytvoří zpráva velkou volatilitu trhu, pojďme se tedy podívat na nejdůležitější části reportu.
  • 💲USD před zveřejněním CPI oslabuje
    Inflace ve světě klesá, i když ji většina centrálních bank stále považuje za velký problém, takže je třeba udržovat vysoké úrokové sazby. Nicméně u některých regionů je vidět, že boj s inflací je téměř vyhraný. Budeme to moci říci i o Spojených státech?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new