Čtvrtek 28. březen 2024 18:12
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader

ČNB ponechala sazby na stávající úrovni

21.12.2022 14:33  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Rada ČNB na svém prosincovém zasedání opět nezvýšila základní úrokovou sazbu, která zůstává již od 23. června na 7,00 %.  Lombardní sazba, za kterou si půjčují banky oproti zástavě, dosahuje 8,00 %, zatímco diskontní sazba se drží na 6,00 %. Rozhodnutí centrálních bankéřů je v souladu s odhady trhu.

Vývoj hlavní úrokové sazby v České republice v posledním roce. Zdroj: Bloomberg

V prvotní reakci na rozhodnutí rady ČNB koruna vůči euru oslabila na 24,208.

EURCZK, Interval M1. Měnový pár na rozhodnutí ČNB příliš výrazně nezareagoval. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB ponechala sazby beze změny
    ČNB dnes na svém zasedání ponechala podle očekávání sazby beze změny na úrovni 7 %.
  • ČNB ponechala sazby beze změny
    Česká národní banka na svém dnešním zasedání ponechala podle očekávání trhů sazby beze změny na úrovni 7 %.
  • ČNB ponechala sazby beze změny
    Centrální banka ponechala sazby podle očekávání trhů beze změny na úrovni 7 %.
  • ČNB ponechala sazby beze změny
    Bankovní rada ČNB dnes podle očekávání rozhodla o ponechání úrokových sazeb na současné nízké úrovni. Českou ekonomiku totiž stále dusí silné restrikce a jejich konec je zatím v nedohlednu. K uzavřeným obchodům a službám se na začátku letošního roku přidaly problémy v průmyslu. Mimo kritického nedostatku některých výrobních vstupů se objevují i potíže s nedostatkem zaměstnanců v důsledku uvalených karantén. Výsledkem je omezení produkce a pokračování slabého výkonu ekonomiky.
  • ČNB ponechala sazby beze změny
    Bankovní rada České národní banky ponechala na středečním zasedání dvoutýdenní repo sazbu beze změny na 0,25 %, lombardní sazba zůstala na 1 % a diskontní sazba na 0,05 %. Trh změnu sazeb nečekal.
  • ČNB ponechala sazby beze změny
    ČNB na svém zářijovém zasedání podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na úrovni 7,0 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo 5 členů bankovní rady, zatímco dva členové (s vysokou pravděpodobností Marek Mora a Tomáš Holub) hlasovali pro růst sazeb o 75 bazických bodů. Centrální banka také potvrdila závazek nadále „bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny”.
  • ČNB ponechala sazby beze změny a bude i nadále bránit nadměrným výkyvům CZK
    ČNB v souladu s očekáváními ponechala úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 7 %. Současně bylo rozhodnuto o tom, že centrální banka bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Potřeba intervencí ze strany ČNB ve prospěch silnější koruny ale upadá s tím, jak korunu opouští globální depreciační tlaky.
  • ČNB ponechala sazby beze změny, jak se čekalo
    Česká národní banka podle očekávání na dnešním měnově politickém zasedání úrokové sazby neměnila. Základní repo sazba tak zůstává 0,25 % a změn nedoznala ani diskontní a lombardní sazba (0,05 % a 1,00 %). Hlavní důvodem pro pokračující stabilitu úrokových sazeb je i nadále nejistota ohledně dalšího vývoje pandemie a ekonomiky. Stále nízký podíl proočkované populace totiž nevylučuje výskyt další pandemické vlny. Není navíc zcela zřejmé, jak se bude vyvíjet hospodářství poté, co dojde k rozvolnění protiepidemických opatření a ke snížení podpory ze strany státu. Sami centrální bankéři již dříve uvedli, že preferují stabilitu úrokových sazeb po celé první pololetí, když nechtějí zpřísňování měnové politiky uspěchat. Předčasné zvýšení sazeb by totiž mohlo ohrozit oživení ekonomiky, které bude v prvních fázích ještě křehké.
  • ČNB ponechala sazby na stávající úrovni
    Rada ČNB na svém dnešním zasedání opět nezvýšila základní úrokovou sazbu, která zůstává již od 23. června na 7,00 %. Nová bankovní rada udržela úrokové sazby na stejné úrovni již na druhém zasedání v řadě. Lombardní sazba, za kterou si půjčují banky oproti zástavě, dosahuje 8,00 %, zatímco diskontní sazba se drží na 6,00 %. Rozhodnutí centrálních bankéřů je v souladu s odhady trhu.
  • ČNB ponechala sazby na stávající úrovni
    Zatímco americká centrální banka zvýšila úrokové sazby o 25 bp a Evropská centrální banka o 50 bp, rada ČNB na svém dnešním zasedání opět ponechala základní úrokovou sazbu na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba dosahuje již od 23. června 2022 na 7 %, lombardní sazba, za kterou si půjčují banky oproti zástavě, dosahuje 8,00 %, zatímco diskontní sazba se drží na 6,00 %. Rozhodnutí centrálních bankéřů je v souladu s odhady trhu.
  • ČNB ponechala sazby na 7 %
    Česká národní banka na svém dnešním zasedání ponechala sazby beze změny na 7 %. Trhy očekávaly růst o 25bps.
  • ČNB ponechala úrokové sazby beze změny, vymezí se proti sázkám na jejich rychlý pokles
    Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes podle očekávání rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na 7 %. Rozhodnutí bylo předem jasné a žádný jiný scénář tentokrát nepřipadal v úvahu. Na čem už ale mezi analytiky panuje mnohem menší shoda, jsou budoucí kroky České národní banky. Zatímco část z nich očekává rychlé snižování sazeb až na začátku roku 2024, analytici Ebury naopak očekávají první snížení sazeb už v průběhu 4. čtvrtletí. A to přesto, že guvernér Aleš Michl opakovaně upozorňuje, že ČNB bude udržovat sazby výše po delší dobu.
  • ČNB ponechává politiku beze změny. Cíl pro intervence 27 CZK/EUR, nebo slabší
    Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni a nadále používat devi...
  • ČNB ponechává sazby beze změny, kvůli slabší inflaci. Hypotéky však zdražují nejrychleji za posledních deset let
    Na posledním letošním řádném měnověpolitickém zasedání České národní banky se její bankovní rada rozhodla ponechat sazby na stávajících úrovních. Základní sazba tak setrvává na úrovni 1,75 procenta.
  • ČNB ponechává sazby beze změny, možnost FX intervencí zůstává otevřená
    Česká národní banka podle očekávání analytiků i finančního trhu ponechala na dnešním zasedání úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak nadále činí 7,00 %. Se stabilitou sazeb ČNB v tlumení inflace více spoléhá na relativně silný kurz koruny. Není tak překvapující, že oznámení z dnešního rozhodnutí obsahuje opět větu o případných intervencích na devizovém trhu, pokud by koruna vykazovala nadměrnou volatilitu. S rozhodnutím v souladu s očekáváními se teď pozornost trhu poutá na tiskovou konferenci, která začíná v 15:45.
  • ČNB ponechává sazby na stávající úrovni
    Dnešní zasedání bankovní rady České národní banky nepřekvapilo, když bylo rozhodnuto o zachování všech tří úrokových sazeb na stávající úrovni. Repo sazba tak zůstává na hodnotě 0,25 %, diskontní sazba na 0,05 a lombardní sazba na 1 %. Více informací o argumentech, které bankovní radu přiměly k ponechání sazeb beze změny se dozvíme na tiskové konferenci za účasti guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, jejíž začátek je plánován na 15:45.
  • ČNB ponechává sazby na technické nule. Na intervence může dojít na konci roku
    Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání jednomyslně ponechala sazby beze změny na rekordním minimu 0,05...
  • ČNB ponechává sazby stabilní
    Česká národní banka podle očekávání ponechala základní sazbu beze změny na 7,00 % a stejně tak potvrdila ochotu nadále bránit korunu proti nadměrné volatilitě. Až nečekaně výrazné změny ovšem doznala prognóza centrální banky. Ta v tuto chvíli ukazuje na jedné straně nižší inflaci i HDP (při porovnání s létem), na druhou stranu na výrazně vyšší trajektorii úrokových sazeb.
  • ČNB popáté v tomto roce zvýší úrokové sazby
    Očekáváme, že ČNB ve čtvrtek už počtvrté v řadě a popáté v tomto roce zvýší své úrokové sazby. Jednání se účastní všichni členové bankovní rady a pro některé z nich to bude zároveň poslední jednání (viceguvernéři V. Tomšík a M. Hampl). Podle nás hlavními důvody pro zvýšení sazeb bude slabší kurz koruny, pevně ukotvená inflace nad dvěma procenty a hlavně nová prognóza centrální banky. Ta by měla ukázat vyšší inflaci zejména v první polovině příštího roku z důvodu vyšších cen energií, nájemného a potravin. Zároveň by měl také vzrůst odhad růstu mezd díky dalšímu růstu platů ve státní správě a očekávanému zvýšení minimální mzdy. Opětovného posunutí ke slabším hodnotám se dočká také kurz koruny, která tak vytvoří v prognóze prostor pro další zvyšování úrokových sazeb v příštím roce.
  • ČNB popáté v tomto roce zvyšuje své úrokové sazby
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla počtvrté v řadě a popáté v tomto roce zvýšit své úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba byla navýšena na úroveň 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady. Jeden člen rady hlasoval pro ponechání úrokových sazeb beze změny a jeden člen pro zvýšení o 50 b.b.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI