Pátek 26. duben 2024 09:46
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
FTMO král
reklama
FTMO férovost

Ceny výrobců PPI, ČR, srpen 2022

16.09.2022 10:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Údaje za srpen hlásí mírný meziměsíční pokles výrobních cen v tuzemském průmyslu.

Meziroční růst cen průmyslových výrobců vykázal viditelné zpomalení, již druhý měsíc v řadě.

Zmírnění meziroční růstu výrobních cen hlásí také zemědělství a vývoj cen jak v průmyslu, tak v zemědělství míří pod prognózu ČNB.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v srpnu vykázaly již podruhé v řadě zmírnění meziročního růstu, tentokrát z 26,8 % na 25,2 %,  když finanční trh očekával růst na úrovni 25,7 %.

V meziměsíčním vyjádření výrobní ceny v průmyslu klesly o 0,1 %, což představuje první meziměsíční cenový pokles od konce loňského roku.

ČNB ve své prognóze z počátku srpna očekávala, že ceny průmyslových výrobců v letošním třetím čtvrtletí vzrostou meziročně v průměru o 28,4 % poté, co ve druhém čtvrtletí vzrostly meziročně o 27,7 %.

Skutečný vývoj za červenec a srpen naznačuje, že růst výrobních cen v průmyslu bude ve třetím čtvrtletí výrazně nižší, než centrální banka předpokládala.

Zmírnění meziročního růstu výrobních cen v průmyslu bylo taženo vývojem cen ropy a dalších komodit, což se projevilo v cenách jak v rafinerském průmyslu, tak v chemickém průmyslu anebo u zpracování kovů.

Odvětví výroby elektřiny, plynu a páry vykázalo další zrychlení meziročního růstu cen, mírné zrychlení cenového růstu hlásí také výroba dopravních prostředků a potravinářský průmysl.

V případě potravinářského průmyslu se meziroční růst cen zrychlil, z červencových 22,2% na 22,6 % v srpnu: šlo již pouze o mírné zrychlení cenového růstu a vývoj cen v zemědělství naznačuje, že by růst cen v potravinářském průmyslu mohl brzy dosáhnout vrcholu.

V případě zemědělských výrobců meziroční růst výrobních cen v srpnu zpomalil z 39,8 % na 38,3 %, když v meziměsíčním vyjádření ceny klesly o 2,3 %.

Srpen představuje druhý měsíc v řadě, kdy zemědělství hlásí meziměsíční pokles cen a poměrně viditelné zpomalení tempa meziročního růstu cen.

V rostlinné výrobě meziroční růst výrobních cen v srpnu zpomalil z 51,0 % na 47,4 %.

Živočišná výroba ovšem hlásí další zrychlení meziročního růstu výrobních cen: z červencových 25,8 % na 28,0 %.

ČNB ve své srpnové prognóze počítala pro letošní třetí čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 43,5 %, když ve druhém čtvrtletí byl vykázán meziroční růst výrobních cen o 39,1 %.

Česká ekonomika čelí cenovým tlakům ze strany energií, data o vývoji výrobních cen ale příjemně překvapily slabším meziročním cenovým růstem jak v průmyslu, tak v zemědělství již druhý měsíc v řadě.

Na cenový vývoj může dopadat kombinace ochlazování hospodářského růstu a předchozího zpřísňování měnových podmínek prostřednictvím zvyšování úroků ČNB,

Po většinu letošního druhého pololetí bude působit statistický efekt meziročního srovnávací základny: v loňském druhém pololetí ceny meziměsíčně výrazně rostly, což čistě matematicky bude nyní působit coby brzda meziročního cenového růstu, ať již hovoříme o cenách výrobců anebo o cenách pro konečné spotřebitele.

Ceny zemědělských výrobců a ceny v průmyslu již zřejmě zaznamenaly vrchol svého meziročního růstu cen letos v červnu a v dalších měsících může pokračovat zmírňování jejich meziročního růstu.

Statistiky o vývoji výrobních cen mohou být důležitou zprávou pro ČNB při rozhodování o dalších krocích na poli měnové politiky, konkrétně úrokových sazeb.

Většina členů bankovní rady ČNB se přiklání k názoru, že již není třeba dále zvyšovat úrokové sazby a data o cenách výrobců za letošní červenec a srpen mohou tento názor podpořit.

Osobně sdílím názor, že ČNB svou dvoutýdenní repo sazbu ze stávající úrovně 7 % již letos dále nezvýší a možná již v prvním čtvrtletí roku 2023 může začít proces postupného snižování úroků.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ceny výrobců - PPI, ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Ceny průmyslových výrobců zůstaly v lednu meziročně beze změny, stejně jako v závěru loňského roku. Trhy očekával meziroční pokles o 0,6 % a ceny výrobců tak byly na počátku letošního roku o něco vyšší, než se předpokládalo. Přesto ale při stagnaci cen průmyslových výrobců platí konstatování, že z této strany nepřichází tlak na růst cenových tlaků v české ekonomice. Protiinflačně působí silnější koruna, ve směru slabších cenových tlaků by měl působit také loňský pokles průmyslové výroby a s ním související nižší využití výrobních kapacit. Komplikace spojené s pandemií koronaviru včetně zpožďování dodávek ale mohou představovat faktor, jenž naopak vede k růstu výrobních nákladů.
  • Ceny výrobců - PPI, ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Meziroční růst cen průmyslových výrobců se v červnu vyhoupl nad 6 %, což představuje nejsilnější dynamiku růstu cen v průmyslu od května 2011.
  • Ceny výrobců - PPI, ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Meziroční růst cen průmyslových výrobců v květnu dále zrychlil a na úrovni 5,1 % byl nejvyšší od listopadu 2011. Tahounem zrychlení byl jednak růst cen komodit, konkrétně ropy a základních kovů, v důsledku nízké srovnávací základny pokračoval silný růst cen chemických látek a výrobků, jež meziročně vzrostly o 43,3 %. V řadě jiných odvětví zpracovatelského průmyslu se ale cenový růst v dubnu zmírnil anebo byl dokonce vykázán meziroční pokles cen, jako příklad lze uvést dopravní prostředky anebo výrobu počítačů a elektronických a optických přístrojů.
  • Ceny výrobců - PPI, ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Meziroční růst cen průmyslových výrobců v dubnu dále zrychlil a na úrovni 4,6 % byl nejvyšší od listopadu 2011. Tahounem zrychlení byl růst cen ve zpracovatelském průmyslu a zde zejména ceny chemických látek a výrobků, jež meziročně vzrostly o 32,4 %.
  • Ceny výrobců - PPI, ČR- komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Ceny průmyslových výrobců vykázaly v listopadu mírný meziroční pokles a struktura jejich vývoj naznačuje, že cenové tlaky v tuzemském průmyslu odeznívají.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, květen 2023
    Výrobní ceny v průmyslu vykázaly v květnu další výrazné zpomalení svého meziročního růstu, ceny v zemědělství se vydaly k prudkému meziročnímu poklesu.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, leden 2023
    Data za leden hlásí silnější růst výrobních cen v tuzemském průmyslu, než se čekalo, na vině jsou ceny energií, vody a také uhlí, u nějž výrobní ceny meziměsíčně vyskočily o 65,5 %.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, leden 2024
    Výrobní ceny v tuzemském průmyslu zahájily letošní rok meziročním poklesem, jenž v lednu činil 1,8 %, v souladu s očekáváním finančního trhu.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, listopad 2023
    Meziroční růst výrobních cen v průmyslu v listopadu zrychlil z 0,2 % na 0,8 %, což bylo dáno nízkou srovnávací základnou loňského roku, kdy meziměsíčně klesaly ceny energií a ropných produktů.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, říjen 2023
    Meziroční růst výrobních cen v průmyslu v říjnu poměrně výrazně zpomalil a ceny vzrostly v meziročním vyjádření jen nepatrně.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, srpen 2023
    Výrobní ceny v průmyslu vykázaly v srpnu mírné zrychlení svého meziročního růstu: šlo o první zrychlení od loňského září, přičemž lze předpokládat, že roli zde sehrál vývoj cen rafinovaných ropných produktů a koksu.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, únor 2024
    Únor hlásí zmírnění meziročního poklesu výrobních cen v tuzemském průmyslu i zemědělství.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, září 2023
    Meziroční růst výrobních cen v průmyslu se v září vrátil ke zpomalení, jež bylo o něco výraznější, než očekával finanční trh.
  • Ceny výrobců předznamenávají další vzestup inflace
    „Již před vypuknutím války na Ukrajině docházelo k mohutnému nárůstu cen výrobců. Nyní lze očekávat, že se situace ještě více vyhrotí, protože se bude komplikovat situace v dodavatelských řetězcích. K tomu navíc pokračuje energetická krize a vlivem příchodu uprchlíků vzroste poptávka, která umožní obchodníkům dál zdražovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ceny výrobců rostly mírnějším tempem
    V říjnu ceny průmyslových výrobců rostly o 0,6 %, a po sérii překvapení tak výsledek dopadl zhruba v souladu s očekáváními. Proti výsledku ze září (+1,2 %) tak meziměsíční dynamika zpomalila, kleslo i meziroční tempo z 25,8 % na 24,1 %.
  • Ceny výrobců v červenci výrazně zvolnily tempo
    Ceny českých průmyslových výrobců v červenci po druhé v řadě překvapily nižším než očekávaným tempem. Tentokrát výrazně. Proti červnu došlo ke zvýšení cen o 0,3 %, zatímco trh počítal s 1 %. Došlo tím k pokračování trendu, kdy tempo meziměsíčního růstu cen klesá od letošního března. V meziročním srovnání se ceny vzdálily hranici 30 % na 26,8 %.
  • Ceny výrobců v lednu skokově vzrostly
    České ceny průmyslových výrobců v lednu meziměsíčně stouply o 6,9 %. Jejich meziroční tempo se zvýšilo na 19,4 % z předchozích 13,5 %. To bylo drtivě nad všemi odhady, které v průměru ukazovaly tempo kolem 13 %.
  • Ceny výrobců v listopadu klesly vlivem nižších cen komodit
    Ceny průmyslových výrobců v ČR klesly v listopadu meziměsíčně o jedno procento po předchozím růstu o 0,6 procenta. Po sezonním očištění byly podle našeho odhadu průmyslové ceny nižší o 0,3 procenta, zatímco v říjnu o 0,6 procenta vzrostly. V meziročním vyjádření růst cen zpomalil z 24,1 procenta na 21,3 procenta. Dynamika průmyslových cen tak v listopadu výrazně zaostala za očekáváními. Tržní konsensus předpokládal růst cen meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně o 23 procent.
  • Ceny výrobců v prosinci klesly vlivem nižších cen komodit
    Ceny průmyslových výrobců v ČR klesly v prosinci meziměsíčně o 1,1 %. Jednalo se tak o již o druhý pokles v řadě. V meziročním vyjádření růst cen zpomalil z 21,3 procenta na 20,1 procenta. Bez energií byly ceny průmyslových výrobců meziročně vyšší o 13,5 %. Dynamika průmyslových cen tak v prosinci opět výrazně zaostala za očekáváními. Tržní konsensus předpokládal pokles cen meziměsíčně pouze o 0,6 procenta a meziročně o 20,8 procent.
  • Ceny výrobců v únoru klesaly
    Po lednovém skokovém zdražení o takřka 6 % přišlo u cen průmyslových výrobců zvolnění. Ceny meziměsíčně klesly o 0,3 %, meziročně tak dynamika poklesla na rovných 16 %. V našem odhadu jsme s meziměsíčním poklesem počítaly, trh očekával další mírný nárůst. Meziměsíčně klesaly ceny i u zemědělských výrobců, kde došlo ke snížení cen o 0,7 % (+22,2 % r/r). Naopak ve stavebnictví (+0,6 % m/m, +10,4 % r/r) došlo k nárůstu, stejně tak u cen tržních služeb pro podniky (+1,1 % m/m, +5,6 % r/r).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new