Středa 24. duben 2024 05:38
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Invesco: Čtvrtletní výkonnost cen zlata

24.08.2022 13:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na konci loňského roku došlo k poklesu reálných úrokových sazeb do záporných hodnot. To je prostředí, které podporuje cenu zlata. Zlato bylo v minulosti vyhlašováno jako "bezpečný přístavu" a "zajištění" proti inflaci. Vlastnictví společností těžících zlato poskytuje expozici vůči rostoucí ceně zlata, ale také nabízí potenciál zhodnocení kapitálu a dividend. Jak je na tom zlato nyní, když se situace obrátila?

Cena zlata klesla ve druhém čtvrtletí 2022 o 6,7 % na 1 807 dolarů a skončila tak na nejnižším bodě za poslední tři měsíce. Od začátku 2. čtvrtletí cena kovu vzrostla o 41 dolarů, přičemž dosáhla maxima 1 979 dolarů 18. dubna. Tyto počáteční zisky ale byly ztraceny, protože obavy z války na Ukrajině vyprchaly a trhy se zaměřily na očekávání vývoje zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu.

Čtvrtletní cenové výnosy

Zlato zaznamenalo první záporné čtvrtletí od loňského roku. Ještě horší výkonnost byla přitom ve 2. čtvrtletí roku 2013, kdy zlato kleslo o 22,7 %. Připomeňme, že to bylo v době, kdy reálné výnosy rostly a trhy měly silné obavy z ukončení kvantitativního uvolňování. Dnes máme také rostoucí reálné výnosy, ale současně jsme vstoupili do období kvantitativního zpřísňování bez výrazného narušení.

 

Zdroj: Invesco Q2 Gold report

Roční cenové výnosy

Od počátku roku do současnosti zlato vyneslo -1,2 %, protože kladný výkon v prvním čtvrtletí byl překonán zápornými výnosy ve druhém čtvrtletí. Druhé pololetí bude pravděpodobně určováno stejnými faktory, které byly hnacím motorem prvního pololetí: vývoj amerických úrokových sazeb motivovaný výhledem inflace; případně šokem způsobujícím zvýšenou nejistotu.

 

Zdroj: Invesco Q2 Gold report

Toto čtvrtletí bylo pro finanční trhy volatilní, všechny hlavní třídy aktiv zaznamenaly záporné výnosy a zejména index S&P zaznamenal nejhorší první pololetí za posledních 50 let. Ačkoli akcie byly zasaženy nejhůře, rozvíjejícím se trhům se dařilo lépe než rozvinutým trhům, z velké části díky oživení čínských akcií. Výnosy od počátku roku jsou pozoruhodné také tím, že mají záporné výnosy z pevného příjmu – je to vzácný jev, aby měly tak špatnou výkonnost jak akcie, tak pevný příjem současně. V poslední době se spready nástrojů s vysokým výnosem znovu sjednotily s výnosy akcií, protože se spready rozšířily. Za 12 měsíců do konce června 2022 profil zlata těžil z nejistoty v prvním čtvrtletí. Na dvanáctiměsíční bázi pouze komodity, konkrétně komodity související s energiemi, dokázaly přinést kladný absolutní výnos. Vysoká inflace a její škodlivý dopad na ekonomickou aktivitu se ukázaly být pro tradiční třídy aktiv obtížnou kombinací, proti které se nedá nic dělat.


Zdroj: Invesco Q2 Gold report

Relativní síla ceny zlata

Padesátidenní klouzavý průměr zlata v průběhu čtvrtletí klesal, protože jsme se vzdálili od krátkodobého maxima dosaženého v 1. čtvrtletí 2022. Kov se jen těsně vyhnul technickému signálu k prodeji s tím, jak kratší klouzavý průměr konverguje v 200denní řadě. Indikátor relativní síly neposkytl prodejní signál navzdory rychlosti změny ceny během první poloviny čtvrtletí.

 

Zdroj: Invesco Q2 Gold report

Návratnost ceny zlata, nominální a očištěná o inflaci

Záporný výnos zlata na nominální úrovni se vzhledem k pokračující vyšší míře inflace ještě na reálné úrovni prohloubil. Na reálné bázi zlato v tomto čtvrtletí vynášelo -8,2 %. Inflace se v posledních 12 měsících pohybovala meziročně nad 5,0 % a za toto období zlato nedokázalo držet krok s vyšší úrovní indexu spotřebitelských cen; na nominální bázi zlato vykázalo výnos 2,1 %, na bázi očištěné o inflaci -5,1 %.

Měny G10: Ve 2. čtvrtletí 2022 byl pro dolar nejsilnějším čtvrtletím od roku 2016 a během tří měsíců překonaly nejen zlato, ale všechny hlavní měny. Síla dolaru byla jedním z hlavních letošních makrotémat, podpořená vyššími break-eveny, vyššími spready reálných výnosů a také působením dolaru jako "bezpečného přístavu" před obavami z globální recese. Slábnoucí výhledy hospodářského růstu zatěžují centrální banky při hodnocení vhodnosti zvyšování sazeb. Dolar těží z toho, že USA mají relativně silnou pozici a že Fed upřesnil, že se zaměřuje na řízení inflace.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inverzní hlava a ramena na AUDCAD
    Během včerejší seance jsme se dočkali solidního růstu na AUDCAD. Býci prorazili neckline formace inverzní hlavy a ramen. Existuje tak dobrá šance, že uptrend bude pokračovat. Hlavním supportem zůstává zóna 0,9650. Pokud se nad ní pár udrží, tak vidíme dobrou šanci k pohybu k horní limitě rozpětí, která je definována výškou formace (oranžové obdélníky). Navíc zóna rezistence na 0,9800 je výsledkem předchozích cenových reakcí na úrovně 61,8 % Fibo retracementu poslední vlny poklesu. Rostoucí scénář bude negován, pokud pár klesne pod 0,9650.
  • Inverzní výnosová křivka straší akciové trhy
    Páteční seance nebyla pro globální akciové trhy příznivá. Americké akcie tak uzavřely hluboko v červeném. Průmyslový Dow Jones přišel o 1,8 %, index S&P 500 o 1,9 % a technologický Nasdaq odevzdal dokonce 2,5 %. Pozornost investorů se stočila k vyhlídkám na růst globální ekonomiky a obavy o její růst se dále umocnily poté, co výnosová křivka v USA se stala poprvé od roku 2007 inverzní (záporný rozdíl mezi 3měsíčním a 10letým výnosem). Z historického pohledu inverzní křivka není dobrým znakem budoucího vývoje ekonomiky. S výjimkou defenzivních utilit se tak v rámci indexu S&P 500 nedařilo žádnému sektoru. Nejhlubší ztráty zaznamenali těžaři a zpracovatelé komodit (-3,0 %) a finanční tituly (-2,8 %).
  • Invesco: Analýza inflace – hlubší příčiny a důsledky
    Společnost Invesco v analýze zkoumá některé základní ekonomické koncepty a uvádí svůj názor na to, zda se inflace posune zpátky k hodnotám, na které jsme byli ještě nedávno zvyklí, nebo zda se nyní pohybuje k trvale vysoké úrovni, která spíše odpovídá zkušenostem ze 70. a 80. let minulého století.
  • Invesco: Ani vojenské konflikty nezmařily dlouhodobý růst akcií
    Historie se skládá z náročných období. Trhy zažily za více než 120 let dlouhý vzestup navzdory válkám, recesi, ropným šokům, politickým atentátům a mnohému dalšímu. Ačkoli válečné konflikty testují odhodlání investorů držet se svého investičního plánu, historie naznačuje, že tyto události dlouhodobý růst finančních trhů nezmařily. Prosíme investory, aby zachovali dlouhodobou perspektivu.
  • Invesco: Aristotelův seznam – 10 nepravděpodobných, ale možných výsledků pro rok 2023
    Paul Jackson: „Je čas na každoroční seznam nepravděpodobných, ale možných výsledků na trzích, v politice a sportu. Pro rok 2023 zůstávají trhy volatilní, takže seznam překvapení – nápadů vymykajících se konsensu pro rok 2023, které mají alespoň 30% šanci na uskutečnění – se kloní k pozitivním hodnotám.
  • Invesco a Saxo Bank představují pozitivní výhled pro zlato
    Trh se zlatem trpěl pomalou poptávkou, přestože měl díky historicky záporným úrokovým sazbám pozitivní cenové prostředí. To naznačuje, že investoři se více zaměřili na zpřísňování politiky Fedu, které začalo, když v listopadu snížil měsíční nákupy dluhopisů.
  • Invesco: Centrální bankéři se v Jackson Hole drží scénáře
    Minulý týden se v Jackson Hole konalo dlouho očekávané ekonomické sympozium. Pro ekonomy i pozorovatele je to jedna z "povinných" akcí, podobně jako konference v portugalské Sintře. Jak jsem vysvětlila svému nejstaršímu synovi, začínajícímu scenáristovi: „Je to jako okouzlující, hvězdně obsazená přehlídka filmů – je ale pro ekonomy místo filmařů." Abychom toto přirovnání posunuli ještě o kousek dál, přinášíme vám rekapitulaci sympozia v Jackson Hole inspirovanou stříbrným plátnem.
  • Invesco: Co by investoři měli vědět o recesi v USA a inflaci v eurozóně
    Problém dluhového stropu byl odsunut do ledna 2025 a v tuto chvíli se už není třeba obávat, že by USA nesplnily své finanční závazky. Když je toto drama úspěšně za námi, nastává čas podívat se v širších souvislostech na dění v globální ekonomice.
  • Invesco: Co znamená leden pro celoroční výkonnost akcií?
    Výnosy amerických akcií jsou v průměru nejsilnější v lednu ve srovnání s ostatními 11 měsíci v roce.
  • Invesco: Čtvrtletní výhled pro alokaci aktiv
    Domníváme se, že globální ekonomika nadále zpomaluje a nachází se ve fázi, kterou označujeme jako kontrakci. To vede v rámci naší modelové alokace aktiv k defenzivnímu postavení. Fungujeme ale ve dvanáctiměsíčním horizontu a v tomto časovém rámci očekáváme, že se některé hlavní centrální banky odkloní od vyšších úrokových sazeb (tj. ukončí své „zpřísňování“).
  • Invesco: Devět věcí, které nás duben naučil o globální ekonomice
    Duben utekl jako voda. Měsíc byl nabitý nově zveřejněnými daty, která nám poskytla vhled do toho, jak se daří světové ekonomice navzdory agresivně nastavené měnové politice a boji s inflací. Níže uvádíme devět věcí, které jsme se tento měsíc dozvěděli a které jsou pro investory důležité.
  • Invesco: Digitální měny centrálních bank – Budoucnost peněz?
    Digitální měny centrálních bank (CBDC) jsou digitalizovanou měnou s nuceným oběhem. V současné době se digitálními měnami centrálních bank aktivně zabývá 130 zemí, které tvoří 98 % světového HDP. Z toho 31 zemí provádí (nebo dokončilo) pilotní studii. Některé menší centrální banky v Karibiku již dokonce CBDC vydaly, a dokonce i Čína postupně pokračuje v rozšiřování svého pilotního projektu "digitálního jüanu". O co tedy jde?
  • Invesco: Energetická bezpečnost po ruské invazi: Jaké možnosti má EU?
    Použití energií jako „zbraní“ by mohlo mít pro EU vážné důsledky vzhledem k její velké závislosti na dodávkách ruského plynu. EU by si mohla v létě vytvořit zásoby zemního plynu a diverzifikovat svůj energetický mix, aby se zbavila závislosti na Rusku, pokud by stále tekl.
  • Invesco: ETFka, která si rozumí s ESG
    Silná poptávka po pasivních investicích do ESG vedla v uplynulém desetiletí k zavedení více než 500 typů ETF zaměřených na ESG. V současné době je v ETF, které jejich emitenti klasifikují jako ESG, investováno více než 310 miliard dolarů aktiv. Jak ale při takovém množství fondů, které jsou nyní v Evropě k dispozici, mohou investoři najít ty, které jim nejvíce vyhovují? V tomto článku prozkoumáme a pomůžeme definovat širokou škálu přístupů ESG, včetně toho, co je jejich cílem…a co jejich cílem není.
  • Invesco: EU a Velká Británie se rozcházejí v regulaci umělé inteligence
    Evropští politici se předhánějí v tom, aby se vypořádali s novými příležitostmi a riziky, které přináší umělá inteligence (Al), a aby zavedli regulaci, která by podporovala vývoj a využívání Al a zároveň chránila před přirozenými riziky. EU a Spojené království zaujímají rozdílné přístupy, přičemž EU navrhuje právní předpisy a Spojené království zaujímá nelegislativní přístup.
  • Invesco: Evropské akcie – Rozplétání tržní skepse
    Trhy se v současné době potýkají se spoustou dalších změn, například s vysokou inflací a rostoucími úrokovými sazbami – a s jejich potenciálními důsledky pro ekonomiku a korporátní zisky. Lepší pochopení toho, co v současné době trhy promítají do cen, lze využít při vyhledávání příležitostí, které se na trhu objevují. Nyní začínáme pozorovat zisková varování u ekonomicky citlivějších společností, a to v důsledku kombinace slabší než očekávané koncové poptávky a vyšších nákladů.
  • Invesco: Evropský trh s ETFky je nastartovaný na odpovědné investování
    Evropský trh s ETFky potřeboval jen něco málo přes 20 let, aby nashromáždil aktiva v hodnotě 1,2 bilionu liber v přibližně 2 000 fondech. Avšak jejich využívání asset manažery, finančními poradci a mladší generací soukromých investorů začalo nabírat na síle až v posledních několika letech. Investoři stále častěji zařazují ETF do svých portfolií, ať už kvůli diverzifikaci, přístupu k novým příležitostem nebo jednoduše kvůli snížení nákladů. Celá portfolia jsou nyní sestavována z ETF. Přesto vše nasvědčuje tomu, že se nacházíme v počátečních fázích růstu, přičemž průzkumy zdůrazňují nedostatečné porozumění jako důvod, proč mnoho investorů v současné době ETF nedrží.
  • Invesco: Farmářský model pro pojišťovny – fixně úročené portfolio „buy and maintain“
    Současné podmínky považujeme za příznivé pro akumulaci výnosů investičního stupně, zejména kratších splatností, tedy v kapitálově efektivní části výnosové křivky.
  • Invesco: Fixed income výhled na rok 2024
    V posledních několika letech byly dluhopisy všechno, jen ne nudné. Prostředí nízkých úrokových sazeb, jaké dominovalo světu po globální finanční krizi, se obrátilo naruby. Nejprve pandemie, pak narušení dodavatelských řetězců, a nakonec vypuknutí války na Ukrajině. Každý z těchto faktorů se přičinil o vznik tak vysoké inflace, jakou celá generace nespatřila, následované cyklem agresivního zvyšování úrokových sazeb ze strany téměř všech významných centrálních bank.
  • Invesco: Globální alokace aktiv pro rok 2024
    Vzhledem k našemu názoru, že rok 2024 přinese mnohem nižší úrokové sazby, očekáváme lepší výnosy u aktiv s pevným výnosem a také to, že rizikovější aktiva budou těžit z nižších sazeb a dalších vyhlídek na růst. Celkově předpokládáme nejlepší výnosy od roku 2019 i u dalších aktiv. V důsledku toho snižujeme v rámci naší modelové alokace aktiv hotovost na nulu, zatímco zvyšujeme váhu u investičního stupně, vysokého výnosu (rizikových aktiv), bankovních úvěrů a REITS (vše nadváha) a akcií (stále podváha). Preferujeme aktiva evropských a rozvíjejících se trhů (EM).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO férovost