Čtvrtek 28. březen 2024 19:46
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Oživení v Číně pod tlakem COVIDu

02.08.2022 09:04  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čínská podnikatelská nálada se v červenci zhoršovala více, než se čekalo. O tom, že politika nulového COVIDu si nutně vybírá svou daň, jsme psali nedávno. Nyní, i ve světle odhadu HDP za druhé čtvrtletí (-2,6 % mezičtvrtletně po sezónním očištění), se proto zdá velmi nepravděpodobné, že oficiální cíl pro rok 2022, tedy 5,5 %, bude dosažen. Zaprvé, rizika dalších vln COVIDu rozhodně nemizí: šíření subvariant omikronu vedlo i v poslední době k novým vlnám hromadného testování a částečným uzávěrám v některých menších městech. Celkový počet případů je sice mnohem nižší než v březnu a dubnu, ale vzhledem k tomu, že vláda nedává najevo, že by se od své přísné politiky "nulového výskytu COVIDu" odchýlila, rostou obavy z dalších rozsáhlých uzávěr (potvrzované například daty o mobilitě). Kromě toho existují i náznaky, že problémy v sektoru nemovitostí se mohou nejen zhoršovat, ale i přelévat do dalších odvětví ekonomiky. Ačkoliv jejich počet zůstává malý, tak stále více domácností přestává splácet hypotéky. A to může dále narušit důvěru v tento sektor a zintenzivnit tlak na pokles cen nemovitostí. A to není dobrá zpráva pro banky. Pokud vláda zasáhne, aby ujistila kupce domů, že jejich výstavba bude dokončena, učiní tak pravděpodobně prostřednictvím místních samospráv, čímž se dostáváme ke třetímu riziku pro oživení. Místní samosprávy jsou vysoce zadlužené a jsou navíc závislé na příjmech z prodeje pozemků. Z nedávných zpráv navíc vyplývá, že místní vládní finanční instituce mají problémy s půjčováním peněz prostřednictvím bank a institucionálních investorů. Stále častěji se tak musí obracet na soukromé investory, což s sebou nese vyšší úrokové sazby. Pokud bude dluh místních vlád zpochybněn, bude to mít vliv nejen na schopnost vlády podporovat růst, ale mohlo by to vést i k dalším potížím v čínském finančním systému. To vše znamená, že v letošním roce sice stále očekáváme oživení (růst HDP o 3,7 %), ale negativní rizika se jednoznačně kupí.

Zdroj: ČSOB

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Oživení na indexech, obchodníci na FX ale zůstávají po G7 nervózní
    Pondělí opět připomínalo jízdu na horské dráze, a to především vzhledem pokračujícímu napětí okolo americko-čínské obchodní války. Včera se však situace na trzích začala znovu stabilizovat, což pomohlo americkým indexům růst o více než procento. Na to pak dnes ráno pozitivně reagují také indexy v Asii. Lepší náladu na trzích zajistily hlavně komentáře amerického prezidenta na G7, kde uvedl, že dostal velmi vstřícný vzkaz od čínského vicepremiéra, který se chce znovu vrátit k jednacímu stolu. V podobném duchu se nesl i komentář čínského vicepremiéra pro média, kdy novináře ubezpečil, že je připraven celou situaci řešit diplomaticky tak, aby nedocházelo k dalšímu zhoršení vztahů mezi USA a Čínou. Podobných vzkazů jsme už ale z obou stran slyšeli několik a faktem zatím zůstává, že se propast mezi oběma zeměmi dál spíše prohlubuje. Pro trhy se však jednalo o vítanou úlevu, i když je otázkou, jak dlouho pozitivní nálada v takto nervózním prostředí vydrží.
  • Oživení na konci evropské seanci podporují diskuse o příměří
    Na konci evropské seance můžeme sledovat určité oživení, které může souviset s dalšími nadějemi ohledně rozhovorů o příměří. Ruský ministr zahraničí Lavrov naznačil, že Moskva čeká na ukrajinskou delegaci. Lavrov poukázal na to, že Rusko je otevřené diskusi o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu. Zároveň upozorňuje, že cílem Ruska je demilitarizace Ukrajiny a Rusko chce, aby byl vypracován seznam zbraní, které na jeho území nikdy nesmějí.
  • Oživení průmyslové produkce i maloobchodních tržeb
    Druhý prázdninový měsíc byl pravděpodobně ve znamení solidního růstu tuzemské ekonomiky. Maloobchodní tržby podpořila výplata jednorázové finanční pomoci domácnostem s dětmi, stejně tak i dočasný nárůst spotřebitelského sentimentu. Tržby bez aut se tak podle našeho odhadu zvýšily meziměsíčně o 2,3 % (SA). Rostly ale i prodeje automobilů. Jejich výroba v důsledku lépe fungujících dodavatelských řetězců během letních měsíců výrazně ožila. To podle nás přispělo k srpnovému meziměsíčnímu růstu průmyslové produkce o 0,5 % (SA). Na energeticky náročná průmyslová odvětví však silně dopadají vysoké ceny energií. Sezonně očištěný meziměsíční růst spotřebitelských cen v září pravděpodobně setrval na úrovni z předchozího měsíce, kdy činil 0,7 %. Meziroční inflace by se měla druhý měsíc v řadě snížit, a to ze srpnových 17,2 % na zářijových 17,0 %.
  • Oživení regionálních ekonomik ve třetím čtvrtletí spláchne druhá vlna pandemie
    Dnes byly zveřejněny výsledky HDP v Polsku, Maďarsku i na Slovensku. Jednalo se o data za třetí čtvrtletí, kdy byla již rozvolněna restriktivní opatření a regionální ekonomiky doháněly své koronavirové ztráty. Data za třetí čtvrtletí tak ve všech zmíněných zemích ukázala solidní mezičtvrtletní růsty. Své meziroční ztráty se ale žádné zemi smazat nepodařilo. Nejlépe v tomto ohledu dopadla Polská ekonomika, kde propad HDP v meziročním srovnání činil -1,6 %. Ve srovnání s druhým čtvrtletím pak ekonomika vzrostla o 7,7 %. Velmi pozitivně překvapilo i Slovensko, které svůj meziroční pokles zredukovalo z -12,1 % ve druhém kvartále na -2,4 % ve čtvrtletí třetím. Ve srovnání se druhým čtvrtletím letošního roku pak ekonomika přidala 11,7 %. Maďarská ekonomika meziročně ve třetím kvartále propadla o 4,6 %, ve srovnání s krizovým druhým čtvrtletím však rostla o 11,3 %. Česká ekonomika, jejíž výsledky byly zveřejněny se čtrnáctidenním předstihem, tak v meziročním srovnání předvedla nejslabší výsledek (-5,8 %). Za normálních okolností by nás výsledek HDP za Q3 v regionu potěšil. Vzhledem k rekordním počtům nově nakažených v Polsku i v Maďarsku je však jasné, že se jedná už o staré zprávy. Znovu zavedená restriktivní opatření ve čtvrtém čtvrtletí meziroční pokles HDP v zemích regionu zřejmě opět prohloubí. Oživení se tak pravděpodobně vrátí, spolu s rozvolňováním restrikcí, až v příštím roce.
  • Oživení ropy pokračuje druhým dnem
    Ropa se obchoduje o téměř 1 % výše a prodlužuje růst do druhé obchodní seance. Stalo se tak poté, co se ropa Brent (OIL) včera dopoledne propadla na nejnižší úroveň za téměř tři týdny. Včerejší poklesy se však později během dne vrátily a ropné benchmarky zakončily obchodování růstem. Obchodníci s ropou nyní sledují dva hlavní příběhy - Blízký východ a politiku Fedu.
  • Oživení světové ekonomiky v nedohlednu
    Finanční trhy čelí v posledních týdnech sérii negativních překvapení. Ať už jde o nárůst politických rizik v Evropě, napětí mezi USA a Čínou nebo spor mezi USA a Íránem. Vše nasvědčuje tomu, že v dohledné době nebudeme svědky oživení světové ekonomiky.
  • Oživení světových ekonomik bude vyžadovat práci v rukavičkách
    V posledních několika dnech spatřovaly světlo světa první odhady vývoje hrubého domácího produktu za druhý kvartál a v drtivé většině případů na ně není příliš pěkný pohled. S tím se však dalo obecně počítat. Obzvláště poté, co světové ekonomiky již za první kvartál generovaly rekordně nízké výsledky, ačkoliv je naplno postihla protikoronavirová opatření až v závěru března.
  • Oživení trhu pokračuje
    Momentum globálního trhu se drží a volatilita je značně pod úrovní posledních 4 měsíců. Bezpečné měny oslabují, zatímco pozitivní vývoj v čínsko-amerických obchodních rozhovorech poskytl minulý týden důvod býčím investorům. V pondělí se bude zase psát o brexitu, plán B premiérky Mayové na stole by měl vyvolat další obezřetnost u FX obchodníků, kteří budou sledovat tuto událost velmi pozorně. Vzhledem k tomu, že trend růstu ekonomiky USA se zpomaluje, investování do evropských aktiv v době pozastavení zpřísňující politiky Fedu je čím dál přitažlivější. I přes mírné oživení cen ropy se zdá, že výhled růstu by měl hrát ve srovnání se snížením produkce OPEC dominantní roli.
  • Oživení trhu realit v USA se zadrhává. Sílu dolaru ale přiživuje syrské riziko
    Američané se začali překvapivě zdráhat s podpisy smluv na nákup domů a vysílají tak signál, že obtížné období pro trh ...
  • Oživení tuzemské poptávky a další pokles inflace
    Úrokové sazby ČNB pravděpodobně zůstanou na současných úrovních až do konce letošního roku. O to rychlejší ale podle nás bude muset být jejich pokles v roce příštím. Maloobchodní tržby bez prodejů aut podle našeho odhadu v červnu pokračovaly v meziměsíčním růstu, což by dávalo naději na dílčí oživení tuzemské poptávky. V případě průmyslové produkce po výrazném květnovém nárůstu naopak očekáváme mírnou korekci směrem dolů. Inflace podle našeho odhadu klesla z červnových 9,7 % y/y na 8,8 % v červenci.
  • Oživení ve službách pokračuje
    Prosinec byl sice slabším měsícem, avšak celkově se poslední čtvrtletí roku službám docela vydařilo, navzdory pokračující pandemii a dílčím omezením ovlivňujícím podnikání především v oblasti cestovního ruchu. Reálné tržby firem působících v sektoru služeb se zvýšily oproti třetímu čtvrtletí o 2,6 % (po sezónním a kalendářním očištění), meziročně byly vyšší o 13,5 %. Dařilo se dopravě, která jede na vlně oživení ekonomiky i na změně politiky zásob u firem, ať už z důvodu nespolehlivého fungování just in time systému nebo kvůli snaze předzásobit se ještě za staré ceny. Navzdory deltě přicházely pozitivní signály i z oblasti cestovního ruchu.
  • Oživení ve Velké Británii táhne stavebnictví a průmyslová výroba
    Ve Spojených státech byl minulý týden ve znamení smíšených ekonomických dat. Index nákupních manažerů v nevýrobní...
  • Oživí trh s uranem společné prohlášení USA a EU? 🗽🌍
    Kontrakty uranu po společném prohlášení USA a EU mírně vzrostly. „Západ“ uvedl, že jakékoli snahy podkopat energetické trhy a vyhnout se sankcím budou „přímo konfrontovány“. Důležité prohlášení bylo učiněno také pro jaderný sektor. Spolupráce na snížení závislosti na ruském jaderném palivu bude ze strany USA a EU intenzivnější. Letos se má konat transatlantická konference o pokročilých jaderných reaktorech. Jadernou energii lze vnímat jako alternativu ke konvenčním zdrojům energie, na kterých jsou západní ekonomiky silně závislé. Akcie Cameco (CCJ.US) a Constellation Energy (CEG.US) před otevřením trhu mírně posilují. Jaderná energetika může být díky své vysoké ROIC zdrojem „levnější“ energie, jejíž poptávku pravděpodobně zvýší mimo jiné i podíl elektromobilů. Může tak pomoci k větší nezávislosti na trhu s ropou, který je OPEC+ značně ovlivněn. Spojené království a EU uznaly jadernou energii za „zelenou“. Také v Japonsku, zemi extrémně negativní k uranu po „Fukušimě“, souhlasilo s výstavbou nových elektráren a restartem 17 reaktorů.
  • O2 a Avast naposledy s dividendou, PX slušně v plusu, aktivita nízká
    Dnes těsně před závěrem obchodování si hlavní pražský index PX připisuje více než procento. Koriguje tak včerejší ztrátu a zároveň je to lepší výsledek ve srovnání s ostatními evropskými burzami. Nutno dodat, že aktivita investorů a zobchodovaný objem je dnes hluboko pod průměrnou hodnotou.
  • O2 CR: Akcionáři schválili vytěsnění minorit
    Operátor O2 CR oznámil, že akcionáři na valné hromadě schválili vytěsnění minoritních akcionářů za cenu 270 CZK. Hlasování na valné hromadě proběhlo distančním způsobem (per rollam) a konalo se od 3. 1. 2022 do 26. 1. 2022. Pro vytěsnění minoritních akcionářů hlasovalo 91,887004 % všech akcionářů. Cenu již dříve schválil regulátor, což je ČNB.
  • O2 CR: ČNB schválila vytěsnění minoritních akcionářů za 270 CZK
    Skupina PPF oznámila, že ČNB jako regulátor schválil vytěsnění minoritních akcionářů za 270 CZK za jednu akcii. Cena je o 2,1 % vyšší než včerejší závěr (264,5 CZK). Je také vyšší ve srovnání s cenou zrychleného úpisu, která byla 264 CZK a při kterém PPF přesáhla v O2 CR podíl 90 %.
  • O2 CR: Datové služby a internet budou kompenzovat pokles hlasových služeb
    Očekávané výsledky hospodaření: Čtvrtletní výsledky by měly ukázat pokles hlasových služeb a SMS&MMS. Ten ale budou kompenzovat internet & TV a mobilní datové služby. Předpokládáme, že dopad situace související s pandemií nebude velký. Mírně negativní vliv může mít na roaming. Operátor O2 CR by měl za druhé čtvrtletí reportovat silná čísla.
  • O2 CR: Hlasováním per rollam schválili akcionáři všechny navržené body
    Vzhledem k tomu, že se nemohla konat standardní valná hromada, akcionáři společnosti O2 CR rozhodovali distanční metodou, tzv. per rollam.
  • O2 CR (Koupit, 12m cíl = 362 CZK): Stabilní hospodaření, novou cílovou cenu 362 CZK ovlivnil velmi nízký diskontní faktor
    Investiční příběh: Od poslední aktualizace ocenění jsme náš názor na společnost O2 Czech Republic prakticky nezměnili. V námi sledovaném období (2021-2025) čekáme, že se tržby v podstatě nezmění a budou víceméně stabilní. Mírný pokles předpokládáme u provozního a čistého zisku. Tahounem hospodaření bude mobilní segment v Česku i na Slovensku a také digitální televize. Investiční aktivita bude směřovat především na Slovensko k stavbě sítě (v Česku infrastrukturu nevlastní). O2 přísně kontroluje náklady, přesto čekáme mírný nárůst provozních nákladů, což by mělo v konečném důsledku vést k EBITDA marži v rozmezí 33 – 31 %. Zvýší se náklady na obsluhu dluhu (finanční náklady) vzhledem k nárůstu zadlužení a růstu sazeb. O2 CR dokáže generovat silný hotovostní tok. Předpokládáme mírné zvyšování zadlužování k cíli společnosti na úrovni 1,5x (čistý dluh / EBITDA). Tento krok vnímáme z pohledu optimalizace kapitálové struktury pozitivně.
  • O2 CR: Kvartální výsledky nad odhady, silný fundament
    Dnešní výsledky operátora O2 CR za první kvartál tohoto roku jsou mírně lepší než očekávání trhu. Zvýšila se ziskovost, když při růstu tržeb drží společnost striktní nákladovou disciplínu. Restriktivní opatření plynoucí z nákazy covid-19 zasáhly zejména prodeje hardwaru a roaming.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI