Čtvrtek 28. březen 2024 13:38
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani

Graf dne: GBPCHF (20.05.2022)

20.05.2022 10:18  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zveřejnění zprávy o maloobchodních tržbách ve Spojeném království za duben dnes ráno se ukázalo jako pozitivní překvapení. Zatímco maloobchodní tržby byly v dubnu meziročně nižší o 4,9 %, trh očekával meziroční pokles o 7,1 %. Meziměsíčně maloobchodní tržby vykázaly nečekaný nárůst o 1,4 % (oček. -0,2 %). Jednalo se o první pozitivní čtení od dat za leden 2022. To však příliš nemění, pokud jde o očekávanou recesi ve Spojeném království. Prudký nárůst inflace bude v nadcházejících měsících brzdit spotřebitelské výdaje a takové pozitivní hodnoty maloobchodních tržeb pravděpodobně nebudou žádným trendem. Solidní data nicméně poskytla určitou podporu britské libře, která se dnes řadí mezi nejvýkonnější měny G10.

Když se podíváme na graf GBPCHF v intervalu D1, můžeme vidět, že pár v posledních dnech klesl kvůli posilování švýcarského franku. Páru se však dnes podařilo zastavit poklesy po zveřejnění údajů o maloobchodních tržbách ve Spojeném království za duben. Pokles byl zastaven na cenové zóně 1,21, která sloužila jako support a spodní hranice obchodního rozpětí. 

Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: Fed snížil sazby o 50 bps na mimořádném zasedání
    O poklesu sazeb v USA se v posledních seancích notně spekulovalo a americký dolar ztrácel půdu pod nohama. V úterý v 16. hodin rozhodl Fed na svém mimořádném zasedání o snížení sazeb o výrazných 50 bps na 1 %. Na této úrovní se sazby pohybovaly naposledy v první polovině roku 2017. Jedná o nejvýraznější snížení sazeb od krizového roku 2008. Fed začal sazby snižovat v minulém roce po nárůstu z let 2015 až 2018. Dosavadní trojí snížení však vždy dosáhlo na pouze 25 bps. Mimořádné snížení sazeb bylo jednohlasné. Hlavním důvodem jsou dle Fedu rizika spojená se šířením koronaviru. V reakci na snížení sazeb posilovaly akciové indexy a naopak americký dolar dále vyklízel pozice. Výnos z desetiletých amerických dluhopisů propadl na 1,08 %.
  • Graf dne: Fed už zase "tiskne" o sto šest
    V posledních třech týdnech ohlásila americká centrální banka množství opatření, kterými chce ubránit americkou ekonomiku před dopady koronaviru. Rychle začal s měnovými operacemi s výrazným dopadem na rozvahu. Jen v průběhu týdne od 11. března do 18. března se bilance zvýšila ze 4,3 bilionu dolarů na 4,7 bilionu dolarů (o téměř desetinu!). Fed se svoji 106 letou historií tak po období klesající bilance opět vstupuje na nezmapované území. Navíc hned následující pondělí schválil Fed sérii dalších opatření, která budou bilanci dále zvyšovat. Banka oznámila nákup státních dluhopisů a zajištěných hypoték (MBS) bez limitu. Navíc zavedla programy úvěrových linek pro firmy i lokální správu. Kromě Fedu je aktivní také americká vláda, která by dnes měla schvalovat stimul pro americkou ekonomiku ve výši 2 bilionu dolarů.
  • Graf dne - FRA40 (08.02.2024)
    Ačkoli dnes nebyly z Francie zveřejněny žádné významné údaje, vzhledem k výrazné koncentraci sektoru luxusního zboží a módy (LVMH, Kering, Richemont) může být referenční index FRA40 citlivý na spotřebitelskou náladu v Číně. Právě v Asii si řada módních konglomerátů vybudovala své finanční zázemí a těží z toho značné výhody (se všemi důsledky z toho plynoucími). V důsledku toho jsou dnes kotace francouzských luxusních společností do značné míry závislé na situaci čínských spotřebitelů a částečně i výrobců. Dnes po otevření si kontrakty FRA40 připisují téměř 0,4 % a vedle nizozemského indexu podpořeného euforií akcionářů společnosti Adyen si vedou nejlépe na evropském trhu. A to i přes pokles čínských indexů a pokračující slabé makročísla z Střední říše.
  • Graf dne: FRA40 (11.04.2022)
    První kolo francouzských prezidentských voleb se konalo tuto neděli. Výsledky ukázaly, že úřadující francouzský prezident Macron se stal vítězem s podporou 27,6 %. To je však výrazně méně než 50 % potřebných k vyhlášení výhry v prvním kole. V důsledku toho se bude muset konat druhé kolo hlasování, které je na programu v neděli 24. dubna. Macron se utká s krajně pravicovou kandidátkou Le Penovou, která získala 23,4 % hlasů.
  • Graf dne: FRA40 (13.06.2022)
    Včera se konalo první kolo francouzských parlamentních voleb. Konečné výsledky tohoto kola ukazují, že centristická koalice Emmanuela Macrona zvítězila nad svými levicovými oponenty pouze o 0,09 %, když získala 25,75 %. Druhé kolo voleb proběhne v neděli 19. června. Dočasné vedení levicové koalice v průběhu sčítání znamená, že je zde reálná šance změny rozložení parlamentní většiny. Pokud by centristé ve druhém kole nedokázali uspět, došlo by ke ztížení Macronovy situace v implementaci některých plánovaných reforem, jakými jsou kupříkladu zvýšení věku pro odchod do důchodu nebo změna některých benefitů pro nezaměstnané. Nízká volební účast ve druhém kole může centristům výrazně uškodit, protože ve společnosti panuje sentiment naštvání a nedůvěry k dosavadní vládě.
  • Graf dne - GBPAUD (01.08.2023)
    Australská centrální banka (RBA) dnes překvapila trhy holubičím rozhodnutím. RBA ponechala sazby beze změny, přičemž hlavní peněžní sazba zůstala na úrovni 4,10 %. Medián konsenzu ekonomů oslovených agenturou Bloomberg předpokládal zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Mezitím peněžní trhy viděly méně než 40% šanci na dnešní změnu sazeb o 25 bazických bodů. Nakonec se ukázalo, že trh měl pravdu a ekonomové zřejmě přecenili vliv solidních údajů o zaměstnanosti na postoj RBA a podcenili vliv nižších než očekávaných údajů o CPI za 2. čtvrtletí. Prohlášení zveřejněné spolu s rozhodnutím sice nevyloučilo další zvyšování sazeb, ale převládá pocit, že RBA nyní možná zůstane u pauzy. Proč? Důvodů je hned několik:
  • Graf dne - GBPAUD (05.07.2022)
    Australská centrální banka oznámila růst úrokových sazeb o 50 bazických bodů, což zvýšilo hlavní úrokovou sazbu na 1,35 % - nejvyšší úroveň od poloviny roku 2019. Jedná se také o první zpětné zvýšení sazeb v historii RBA, když se banka pustila do ostrého tlumení inflace. Futures na úrokové sazby nyní oceňují další zpřísnění RBA na 170 bazických bodů do konce roku. Ekonomové však tvrdí, že řada nedávných dat jako jsou například maloobchodní tržby činí nepravděpodobným, že by RBA následovala kroky Fedu a zvyšovala sazby o 75 bazických bodů. Na následujících setkáních však banka očekává zvýšení sazeb o 50 bazických bodů
  • Graf dne: GBPAUD (09.06.2022)
    GBP/AUD je dnes v pohybu výše, přičemž GBP je nejvýkonnější měnou G10 a AUD je jedním z největších zaostávajících. GBP získala podporu od zpráv, že nová britská premiérka Liz Trussová připravuje plán na zmrazení cen energií pro domácnosti. Plán by stál 130 miliard GBP během 18 měsíců a zahrnoval by stanovení pevné ceny pro domácnosti a vládu, která by dodavatelům energie kompenzovala rozdíl. To sice znamená masivní nárůst fiskálních výdajů, které by měly být záporné pro GBP, ale zároveň to dává šanci odvrátit velkou energetickou krizi, která by Spojené království jistě zatlačila do recese. Pokud jde o AUD, Reserve Bank of Australia dnes zvýšila sazbu o 50 základních bodů. Zatímco zvýšení sazeb je pozitivní na měnu, byl očekáván pohyb o 50 bazických bodů a byl již započítán.
  • Graf dne: GBPCAD (19.10.2022)
    GBP dnes ráno klesá po zveřejnění údajů o inflaci CPI. Data ukázala, že celkový růst cen ve Spojeném království zrychlil z 9,9 na 10,1 % meziročně (oček. 10,0 % meziročně). I když bylo překvapení menší, stále to znamená, že současná míra inflace ve Spojeném království dosáhla 40letého maxima dosaženého v červenci. Jádorvá inflace také rostla výše a posunula se z 6,3 na 6,5 % meziročně (oček. 6,4 % meziročně). Takový výsledek dále posiluje argumenty pro velké zvýšení sazeb BoE na jejím příštím zasedání (3. listopadu 2022). V současné době trh téměř plně naceňuje zvýšení sazby o 100 základních bodů.
  • Graf dne - GBPCAD (22.12.2023)
    Britská libra se dnes ráno dostala do kurzu poté, co údaje o maloobchodních tržbách ve Spojeném království za listopad výrazně předčily očekávání. Zdálo se, že zlepšení maloobchodních tržeb vyvážilo revizi údajů o HDP Spojeného království za 3. čtvrtletí směrem dolů, které byly rovněž zveřejněny dnes ráno. GBP/CAD se odrazil od oblasti podpory 1,6850, ale zdá se, že odraz ztrácí na síle. Pár může zůstat volatilní po celý den, protože ve 14:30 bude zveřejněna zpráva o kanadském HDP za říjen. Očekávání trhu naznačují, že kanadská ekonomika v říjnu rostla tempem 0,2 % m/m po stagnaci v září (0,0 % m/m).
  • Graf dne: GBPJPY (02.08.2021)
    GBP/JPY se nepodařilo prorazit rezistenci na 153,30 a následně začala klesající korekce. Ta stlačila cenu ke spodní limitě struktury Overbalance na 152,40, kde se podařilo býkům opět převzít nadvládu. Dle metodologie Overbalance platí, že pokud se cena udrží nad spodní limitou struktury, tak trend zůstává rostoucí a návrat k posledním maximům se nedá vyloučit. Pokud se naopak prodejcům podaří pár stlačit pod 152,40, tak tento předpoklad přestane platit. Propad může pokračovat k úrovni 151,60. Tam se nachází první důležitý support - 38,2 % Fibo retracement.
  • Graf dne: GBPJPY (04.02.2021)
    Libra dnes klesá nejvíce z hlavních světových měn. Na páru GBPJPY pokračuje korekce, která začala po neúspěšném pokusu o průraz nad rezistenci na 144,00. Pokud bude pokles pokračovat, tak první support vidíme na úrovni 142,30. Jedná se o 23,6 % retracement posledního rostoucího impulsu a vrchol z počátku září 2020. Klíčový support se nachází na 140,50. Tuto úroveň definuje spodní limita struktury Overbalance a 50 % retracement. Pár by mohl zaznamenat zvýšenou volatilitu okolo 14. hodiny, kdy BoE zveřejní informace o dalším směřování měnové politiky. Nečekáme změnu sazeb, ale centrální bankéři by mohli zveřejnit informace o studii o dopadu zavedení negativních úrokových sazeb ve Velké Británii.
  • Graf dne: GBPJPY (04.08.2022)
    Rozhodnutí o měnové politice Bank of England ve 13:00 je klíčovou makro událostí dne. Očekává se, že centrální banka Spojeného království zvýší sazbu o 50 základních bodů, čímž se hlavní úroková sazba dostane na nejvyšší úroveň od konce roku 2008 (1,75 %). Tržní ceny s 82% pravděpodobností pohybu sazby o 50 základních bodů a 18% pravděpodobností pohybu sazby o 25 základních bodů.
  • Graf dne: GBPJPY (10.02.2023)
    Pár GBP/JPY zažil ráno hodně volatility, když obchodníci strávili nejnovější britská data a spekulace ohledně nástupce BoJ Kurod.y Údaje o HDP ukázaly, že ekonomika Spojeného království se v posledním čtvrtletí roku 2022 zastavila, přičemž životní úroveň byla potlačena prudkým nárůstem inflace, což bylo v souladu s varováními Bank of England, že Británie pravděpodobně vstoupí do mělké, ale dlouhé recese počínaje prvním čtvrtletím letošního roku a trvající déle než rok. Yen zároveň silně ocenil zprávu, že příštím guvernérem BOJ se může stát Kazuo Ueda. O jeho současných názorech na měnovou politiku je málo známo, nicméně v roce 2016 nebyl příliš nadšený z Abenomics a programu nákupu dluhopisů BOJ. Zpočátku zprávy týkající se nominace Uedy posílily jen, ale nálada se obrátila poté, co stanice NTV ohlásila, že současná měnová politika BoJ je přiměřená a centrální banka musí pokračovat v uvolněné politice.
  • Graf dne - GBPJPY (15.02.2022)
    Údaje o britské inflaci za leden byly zveřejněny dnes v 8:00. Zveřejnění ukázalo větší zpomalení růstu cen, než se očekávalo. Celkovým ukazatel index CPI se snížil z 10,5 na 10,1 % meziročně (oček. 10,3 % meziročně). Jádrový ukazatel meziročně klesl z 6,3 na 5,8 % (oček. 6,2 % meziročně). Není překvapením, že nižší inflace je brána jako holubičí signál a libra reagovala poklesem.
  • Graf dne: GBPJPY (16.02.2021)
    Rychlé tempo vakcinace ve Velké Británii podporuje britskou libru. Navíc premiér Boris Johnson oznámil, že 22. února předloží vláda plán uvolňování opatření v souvislosti s koronavirem. Páru GBPJPY se po breaku úrovně 144,30 včera podařilo prorazit nad horní limitu rostoucího kanálu. Pár se obchoduje v blízkosti úrovně 147,00 a blíží se úrovni rezistence definované vrcholem z prosince 2019 (oblast okolo 147,80).
  • Graf dne: GBPJPY (16.03.2021)
    GBPJPY se v poslední době obchodoval v uptrendu. Od počátku tohoto týdne však jsme svědky lokální korekce. V případě jejího pokračování vidíme 2 důležité supporty na tomto páru. První se nachází na úrovni 150,40 a je definován předchozím lokálním maximem. Pokud tato úroveň prodejce nezastaví, tak se pozornost přesune na další support - úroveň 149,20. Ten je definován spodní limitou struktury Overbalance a úrovní 61,8 % retracementu. V druhé polovině tohoto týdne očekáváme zvýšenou aktivitu na tomto páru. Ve čtvrtek zasedá Bank of England a v pátek ji bude následovat Bank of Japan.
  • Graf dne - GBPJPY (18.01.2023)
    Japonský jen je dnes v centru pozornosti v návaznosti na měnovou politiku japonské centrální banky. Bank of Japan se na dnešním zasedání rozhodla neudělat žádný z důležitých kroků – úrokové sazby zůstaly beze změny a nezměněno zůstalo i toleranční pásmo kolem cílového 10letého výnosu. To však bylo obchodníky vnímáno jako zklamání. Bank of Japan musí téměř denně intervenovat, aby snížila 10leté výnosy z horní hranice tolerančního pásma, takže investoři doufali, že další rozšíření pásma by dnes mohlo být ve hře. Žádné takové rozhodnutí nebylo učiněno a JPY v důsledku toho dostal výprask. Guvernér BoJ Kuroda na tiskové konferenci po schůzce řekl, že se nedomnívá, že je třeba toleranční pásmo dále rozšiřovat. Funkční období guvernéra Kurody však končí letos v dubnu a jeho nástupce může mít jiné názory.
  • Graf dne - GBPJPY (20.10.2022)
    Slabý japonský jen je tématem rána, kdy pár USD/JPY poprvé po 32 letech vyskočil nad 150,00. JPY je také slabší vůči ostatním hlavním měnám, jako je například britská libra. GBP/JPY dnes ráno poprvé od roku 2016 testoval hranici 170,00. Avšak stejně jako tomu bylo v případě prolomení USD/JPY nad 150,00, GBP/JPY se poté rychle stáhl zpět. V době zveřejnění článku pár testuje swingovou úroveň 167,80. Pár dnes pravděpodobně zůstane nestabilní kvůli politické situaci ve Spojeném království. Dnes bylo v mediích zveřejněno několik protichůdných zpráv, přičemž někteří tvrdili, že Liz Trussová pravděpodobně nepřežije tento den jako premiérka, zatímco jiní říkají, že pravděpodobně zůstane ve své pozici do konce října, protože v Konzervativní straně neexistuje shoda ohledně toho, jak ji sesadit z její pozice. V každém případě lze očekávat, že GBP a také GBP/JPY budou vysoce volatilní.
  • Graf dne: GBPJPY (22.09.2022)
    Japonská centrální banka se na dnešním zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby a další nastavení měnové politiky beze změny. Takové rozhodnutí se očekávalo a nikoho ani nenapadlo, že by Bank of Japan mohla stisknout spoušť a zvýšit sazby. Dnešní zasedání BoJ jako takové nebylo z velké části žádnou událostí. Mnohem větší pozornost vzbudily komentáře japonského náměstka ministra financí Masata Kandy, který je rovněž považován za nejvyššího japonského diplomata FX. Konkrétně Kanda řekl, že jeho země nezasahovala na FX trzích, ale je připravena tak učinit, pokud to bude potřeba. Řekl také, že pokud na to dojde, bude to s největší pravděpodobností „tichá intervence“.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points