Čtvrtek 28. březen 2024 19:59
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Graf dne: FRA40 (11.04.2022)

11.04.2022 09:57  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

První kolo francouzských prezidentských voleb se konalo tuto neděli. Výsledky ukázaly, že úřadující francouzský prezident Macron se stal vítězem s podporou 27,6 %. To je však výrazně méně než 50 % potřebných k vyhlášení výhry v prvním kole. V důsledku toho se bude muset konat druhé kolo hlasování, které je na programu v neděli 24. dubna. Macron se utká s krajně pravicovou kandidátkou Le Penovou, která získala 23,4 % hlasů.

Výsledky prvního kola (top 5 kandidátů)

  • Macron - 27.6%
  • Le Pen - 23.4%
  • Melenchon - 21.9%
  • Zemmour - 7.1%
  • Pecresse - 4.8%

I když není překvapením, že se Macron a Le Penová dostali do druhého kola, solidní výsledek Melenchona může krajně pravicovému kandidátovi způsobit bolení hlavy. Přestože zastupuje levicovou stranu, která je nespokojená s Macronovou politikou, zároveň už požádal své příznivce, aby nevolili Le Penovou. Jelikož je však jeho základna příznivců s Macronem nespokojená, znamená to, že ve druhém kole nemusí volit vůbec, než aby volili Macrona.

Pokud by Macron vyhrál druhé kolo, můžeme očekávat, že jeho druhé funkční období bude pokračováním toho prvního. Situace není tak jasná, pokud jde o potenciální vítězství Le Penové. Kandidátka byla dlouho vnímána jako proruská a protievropská politička. Po ruské invazi na Ukrajinu se ona a její tým od tohoto názoru distancovali. Zda však došlo ke skutečné změně názoru, zůstává záhadou. Pokud by se její názory nezměnily, její vítězství by mohlo podkopat jednotu Evropské unie a způsobit bolesti hlavy dalším lídrům EU.

Trhy výrazně nereagovaly na očekávané výsledky prvního kola. Druhé kolo hlasování však může být z pohledu pohybů na trzích výrazně zajímavější, protože poslední průzkumy ukazují velmi úzký rozdíl mezi dvěma uchazeči. Když se podíváme na graf CAC40 (FRA40) na denním časovém rámci, můžeme vidět, že index zastavil nedávné oživení a začal klesat. Pokles byl zastaven na supportu na úrovni 6 435 bodů, která je definována 38,2% retracementem nedávného oživení a index následně pokračoval v růstu.

Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: EURUSD (30.08.2022)
    EUR/USD je v současnosti pod drobnohledem. Zatímco pár klesl pod své úrovně parity, nedokázal se od této úrovně výrazněji vzdálit. Ekonomický kalendář pro dnešek ukazuje potenciál pro zvýšenou volatilitu na tomto páru dnes brzy odpoledne, protože bude zveřejněn flash report CPI z Německa (14:00) a také index spotřebitelské důvěry Conference Board z USA (16:00).
  • Graf dne - EURUSD (31.01.2023)
    Evropská aktiva si prošla nejednoduchým začátkem dnešního obchodování, přičemž EUR patřilo k nejvíce klesajícím měnám G10 a indexy ze starého kontinentu se obchodovaly na nižších úrovních. Poklesy se prohloubily po zveřejnění údajů o německých maloobchodních tržbách dnes v 8:00. Německý report se ukázal být velkým zklamáním, protože maloobchodní tržby v prosinci meziročně klesly o 6,4 % (oček. -1,9 % meziročně). Meziměsíčně byly tržby o 5,3 % nižší (oček. +0,2 % meziměsíčně). Německá data CPI měla být zveřejněna dnes ve 14:00, ale německý statistický úřad musel zveřejnění odložit až na příští týden kvůli technickým problémům. Nicméně týden bude pro obchodníky s eury stále zajímavý, protože ve čtvrtek zasedá ECB. Ve 14:15 bude zveřejněno rozhodnutí o sazbách. Očekává se jejich růst o 50 bps.
  • Graf dne: EU50 (08.03.2022)
    Evropské akciové indexy zahájily dnešní obchodování níže, ale později se jim podařilo většinu ztrát smazat. Je však třeba být obezřetný, protože v posledních dnech by se cenách akcií mohlo objevit společné schéma. Konkrétně indexy z regionu měly tendenci zahajovat seance níže a zotavovat se během evropského obchodování, než se odpoledne otočily níže. Obchodníci by měli zůstat ve střehu a hledat možné náznaky změny sentimentu před zahájením seance na Wall Street.
  • Graf dne - EU50 (23.01.2023)
    Federální rezervní systém vstoupil do období klidu před zasedáním, a proto obchodníci neuslyší žádné komentáře ani projevy členů Fedu až do oznámení rozhodnutí o dalším směřování měnové politiky ve středu příští týden ve 20. hodin. Totéž však neplatí pro bankéře z jiných centrálních bank. Investoři se v průběhu dne dočkají mnoha projevů členů ECB. Pokud jde o Fed, očekává se, že tempo zvyšování sazeb se zpomalí, zatímco nedávné komentáře členů ECB naznačují, že Evropská centrální banka bude na zasedáních v únoru a březnu pokračovat ve zvyšování sazeb o 50 bazických bodů. Jakékoli další potvrzení (nebo popření) by mohlo být zdrojem volatility pro EUR a evropské indexy.
  • Graf dne: EU50 (23.08.2022)
    Evropské akciové indexy zahájily dnešní obchodování na slabších základech, přičemž benchmark většiny blue chips ze starého kontinentu začal dnešní seanci níže. Obnovené obavy o energetickou bezpečnost EU vyvíjejí tlak na regionální indexy, včetně indexu Euro Stoxx 50 (EU50). Býkům se však po slabším otevření podařilo znovu získat kontrolu a nyní se většina indexů z regionu obchoduje nad včerejšími close cenami. Doručení německých a francouzských výrobních PMI za srpen pomáhají zlepšit sentiment.
  • Graf dne: EU50 (29.07.2022)
    Evropské akciové trhy dnes ráno pokračují v růstu po pozitivní seanci na Wall Street. Zatímco zpráva o německém HDP za 2. čtvrtletí 2022 nesplnila očekávání a nevykázala žádný růst, zprávy z ostatních ekonomik eurozóny překvapily vzhůru a podpořily optimistickou náladu na trhu.
  • Graf dne: Evropská průmyslová produkce už podruhé v řadě klesla, už počtvrté nedokázala naplnit odhady
    Dnešní výsledky evropského průmyslu přinesly opět zklamání a nové pohybnosti o ekonomickém oživení v eurozóně. Leccos ...
  • Graf dne: Fed snížil sazby o 50 bps na mimořádném zasedání
    O poklesu sazeb v USA se v posledních seancích notně spekulovalo a americký dolar ztrácel půdu pod nohama. V úterý v 16. hodin rozhodl Fed na svém mimořádném zasedání o snížení sazeb o výrazných 50 bps na 1 %. Na této úrovní se sazby pohybovaly naposledy v první polovině roku 2017. Jedná o nejvýraznější snížení sazeb od krizového roku 2008. Fed začal sazby snižovat v minulém roce po nárůstu z let 2015 až 2018. Dosavadní trojí snížení však vždy dosáhlo na pouze 25 bps. Mimořádné snížení sazeb bylo jednohlasné. Hlavním důvodem jsou dle Fedu rizika spojená se šířením koronaviru. V reakci na snížení sazeb posilovaly akciové indexy a naopak americký dolar dále vyklízel pozice. Výnos z desetiletých amerických dluhopisů propadl na 1,08 %.
  • Graf dne: Fed už zase "tiskne" o sto šest
    V posledních třech týdnech ohlásila americká centrální banka množství opatření, kterými chce ubránit americkou ekonomiku před dopady koronaviru. Rychle začal s měnovými operacemi s výrazným dopadem na rozvahu. Jen v průběhu týdne od 11. března do 18. března se bilance zvýšila ze 4,3 bilionu dolarů na 4,7 bilionu dolarů (o téměř desetinu!). Fed se svoji 106 letou historií tak po období klesající bilance opět vstupuje na nezmapované území. Navíc hned následující pondělí schválil Fed sérii dalších opatření, která budou bilanci dále zvyšovat. Banka oznámila nákup státních dluhopisů a zajištěných hypoték (MBS) bez limitu. Navíc zavedla programy úvěrových linek pro firmy i lokální správu. Kromě Fedu je aktivní také americká vláda, která by dnes měla schvalovat stimul pro americkou ekonomiku ve výši 2 bilionu dolarů.
  • Graf dne - FRA40 (08.02.2024)
    Ačkoli dnes nebyly z Francie zveřejněny žádné významné údaje, vzhledem k výrazné koncentraci sektoru luxusního zboží a módy (LVMH, Kering, Richemont) může být referenční index FRA40 citlivý na spotřebitelskou náladu v Číně. Právě v Asii si řada módních konglomerátů vybudovala své finanční zázemí a těží z toho značné výhody (se všemi důsledky z toho plynoucími). V důsledku toho jsou dnes kotace francouzských luxusních společností do značné míry závislé na situaci čínských spotřebitelů a částečně i výrobců. Dnes po otevření si kontrakty FRA40 připisují téměř 0,4 % a vedle nizozemského indexu podpořeného euforií akcionářů společnosti Adyen si vedou nejlépe na evropském trhu. A to i přes pokles čínských indexů a pokračující slabé makročísla z Střední říše.
  • Graf dne: FRA40 (13.06.2022)
    Včera se konalo první kolo francouzských parlamentních voleb. Konečné výsledky tohoto kola ukazují, že centristická koalice Emmanuela Macrona zvítězila nad svými levicovými oponenty pouze o 0,09 %, když získala 25,75 %. Druhé kolo voleb proběhne v neděli 19. června. Dočasné vedení levicové koalice v průběhu sčítání znamená, že je zde reálná šance změny rozložení parlamentní většiny. Pokud by centristé ve druhém kole nedokázali uspět, došlo by ke ztížení Macronovy situace v implementaci některých plánovaných reforem, jakými jsou kupříkladu zvýšení věku pro odchod do důchodu nebo změna některých benefitů pro nezaměstnané. Nízká volební účast ve druhém kole může centristům výrazně uškodit, protože ve společnosti panuje sentiment naštvání a nedůvěry k dosavadní vládě.
  • Graf dne - GBPAUD (01.08.2023)
    Australská centrální banka (RBA) dnes překvapila trhy holubičím rozhodnutím. RBA ponechala sazby beze změny, přičemž hlavní peněžní sazba zůstala na úrovni 4,10 %. Medián konsenzu ekonomů oslovených agenturou Bloomberg předpokládal zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Mezitím peněžní trhy viděly méně než 40% šanci na dnešní změnu sazeb o 25 bazických bodů. Nakonec se ukázalo, že trh měl pravdu a ekonomové zřejmě přecenili vliv solidních údajů o zaměstnanosti na postoj RBA a podcenili vliv nižších než očekávaných údajů o CPI za 2. čtvrtletí. Prohlášení zveřejněné spolu s rozhodnutím sice nevyloučilo další zvyšování sazeb, ale převládá pocit, že RBA nyní možná zůstane u pauzy. Proč? Důvodů je hned několik:
  • Graf dne - GBPAUD (05.07.2022)
    Australská centrální banka oznámila růst úrokových sazeb o 50 bazických bodů, což zvýšilo hlavní úrokovou sazbu na 1,35 % - nejvyšší úroveň od poloviny roku 2019. Jedná se také o první zpětné zvýšení sazeb v historii RBA, když se banka pustila do ostrého tlumení inflace. Futures na úrokové sazby nyní oceňují další zpřísnění RBA na 170 bazických bodů do konce roku. Ekonomové však tvrdí, že řada nedávných dat jako jsou například maloobchodní tržby činí nepravděpodobným, že by RBA následovala kroky Fedu a zvyšovala sazby o 75 bazických bodů. Na následujících setkáních však banka očekává zvýšení sazeb o 50 bazických bodů
  • Graf dne: GBPAUD (09.06.2022)
    GBP/AUD je dnes v pohybu výše, přičemž GBP je nejvýkonnější měnou G10 a AUD je jedním z největších zaostávajících. GBP získala podporu od zpráv, že nová britská premiérka Liz Trussová připravuje plán na zmrazení cen energií pro domácnosti. Plán by stál 130 miliard GBP během 18 měsíců a zahrnoval by stanovení pevné ceny pro domácnosti a vládu, která by dodavatelům energie kompenzovala rozdíl. To sice znamená masivní nárůst fiskálních výdajů, které by měly být záporné pro GBP, ale zároveň to dává šanci odvrátit velkou energetickou krizi, která by Spojené království jistě zatlačila do recese. Pokud jde o AUD, Reserve Bank of Australia dnes zvýšila sazbu o 50 základních bodů. Zatímco zvýšení sazeb je pozitivní na měnu, byl očekáván pohyb o 50 bazických bodů a byl již započítán.
  • Graf dne: GBPCAD (19.10.2022)
    GBP dnes ráno klesá po zveřejnění údajů o inflaci CPI. Data ukázala, že celkový růst cen ve Spojeném království zrychlil z 9,9 na 10,1 % meziročně (oček. 10,0 % meziročně). I když bylo překvapení menší, stále to znamená, že současná míra inflace ve Spojeném království dosáhla 40letého maxima dosaženého v červenci. Jádorvá inflace také rostla výše a posunula se z 6,3 na 6,5 % meziročně (oček. 6,4 % meziročně). Takový výsledek dále posiluje argumenty pro velké zvýšení sazeb BoE na jejím příštím zasedání (3. listopadu 2022). V současné době trh téměř plně naceňuje zvýšení sazby o 100 základních bodů.
  • Graf dne - GBPCAD (22.12.2023)
    Britská libra se dnes ráno dostala do kurzu poté, co údaje o maloobchodních tržbách ve Spojeném království za listopad výrazně předčily očekávání. Zdálo se, že zlepšení maloobchodních tržeb vyvážilo revizi údajů o HDP Spojeného království za 3. čtvrtletí směrem dolů, které byly rovněž zveřejněny dnes ráno. GBP/CAD se odrazil od oblasti podpory 1,6850, ale zdá se, že odraz ztrácí na síle. Pár může zůstat volatilní po celý den, protože ve 14:30 bude zveřejněna zpráva o kanadském HDP za říjen. Očekávání trhu naznačují, že kanadská ekonomika v říjnu rostla tempem 0,2 % m/m po stagnaci v září (0,0 % m/m).
  • Graf dne: GBPCHF (20.05.2022)
    Zveřejnění zprávy o maloobchodních tržbách ve Spojeném království za duben dnes ráno se ukázalo jako pozitivní překvapení. Zatímco maloobchodní tržby byly v dubnu meziročně nižší o 4,9 %, trh očekával meziroční pokles o 7,1 %. Meziměsíčně maloobchodní tržby vykázaly nečekaný nárůst o 1,4 % (oček. -0,2 %). Jednalo se o první pozitivní čtení od dat za leden 2022. To však příliš nemění, pokud jde o očekávanou recesi ve Spojeném království. Prudký nárůst inflace bude v nadcházejících měsících brzdit spotřebitelské výdaje a takové pozitivní hodnoty maloobchodních tržeb pravděpodobně nebudou žádným trendem. Solidní data nicméně poskytla určitou podporu britské libře, která se dnes řadí mezi nejvýkonnější měny G10.
  • Graf dne: GBPJPY (02.08.2021)
    GBP/JPY se nepodařilo prorazit rezistenci na 153,30 a následně začala klesající korekce. Ta stlačila cenu ke spodní limitě struktury Overbalance na 152,40, kde se podařilo býkům opět převzít nadvládu. Dle metodologie Overbalance platí, že pokud se cena udrží nad spodní limitou struktury, tak trend zůstává rostoucí a návrat k posledním maximům se nedá vyloučit. Pokud se naopak prodejcům podaří pár stlačit pod 152,40, tak tento předpoklad přestane platit. Propad může pokračovat k úrovni 151,60. Tam se nachází první důležitý support - 38,2 % Fibo retracement.
  • Graf dne: GBPJPY (04.02.2021)
    Libra dnes klesá nejvíce z hlavních světových měn. Na páru GBPJPY pokračuje korekce, která začala po neúspěšném pokusu o průraz nad rezistenci na 144,00. Pokud bude pokles pokračovat, tak první support vidíme na úrovni 142,30. Jedná se o 23,6 % retracement posledního rostoucího impulsu a vrchol z počátku září 2020. Klíčový support se nachází na 140,50. Tuto úroveň definuje spodní limita struktury Overbalance a 50 % retracement. Pár by mohl zaznamenat zvýšenou volatilitu okolo 14. hodiny, kdy BoE zveřejní informace o dalším směřování měnové politiky. Nečekáme změnu sazeb, ale centrální bankéři by mohli zveřejnit informace o studii o dopadu zavedení negativních úrokových sazeb ve Velké Británii.
  • Graf dne: GBPJPY (04.08.2022)
    Rozhodnutí o měnové politice Bank of England ve 13:00 je klíčovou makro událostí dne. Očekává se, že centrální banka Spojeného království zvýší sazbu o 50 základních bodů, čímž se hlavní úroková sazba dostane na nejvyšší úroveň od konce roku 2008 (1,75 %). Tržní ceny s 82% pravděpodobností pohybu sazby o 50 základních bodů a 18% pravděpodobností pohybu sazby o 25 základních bodů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Swissquote Bank