Úterý 19. březen 2024 11:27
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Ranní okénko - Inflace dnes opět zrychlí, nálada dále klesá

10.05.2022 09:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25,05

USD/CZK

23,70

EUR/USD

 

1,057

USD/PLN

4,439

Ropa Brent

USD/barel

104,98

Zlato

USD/unce

1863

Aktualizováno

8:28

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I dnes budou proudit z českého trhu ekonomická data, v čele s inflací za duben. Ta podle našeho odhadu opět zrychlí, dynamika by ale měla být snesitelnější než v předchozích měsících. Kromě inflace dorazí i čísla z tuzemského maloobchodu, který by při nezahrnutí aut měl skončit v plusu. Z nejbližšího okolí pak bude zajímavý německý ZEW index. Ten u západních sousedů ukáže nejspíš další pokles sentimentu. Včera pozitivně překvapil český průmysl, když se těsně udržel v plusu. U zahraničního obchodu se deficit opět zvýšil a nezaměstnanost si připsala další mírný pokles.

Dnešní pomyslný český vrchol bude představovat hned za několik minut informace ohledně dubnové inflace. Očekáváme, že ceny rostly meziročně o 13,2 %, meziměsíčně pak o 0,9 %. Medián odhadů trhu je prakticky totožný, rozpětí ale dává prostor i tipům na meziroční stagnaci nastaveného tempa na úrovni březnových 12,7 %. Pomalejší meziměsíční tempo ve srovnání s březnem očekáváme zejména kvůli umírněnějšímu vývoji cen energií, větší vliv na vývoj cen by se pak naopak měl dostavit ze strany potravin.

Kromě inflace budou ve stejný čas zveřejňovány i maloobchodní tržby. Ty podle našeho odhadu bez započtení aut rostly v březnu o 3,4 %, trh je o něco optimističtější a očekává meziroční růst o 6,3 %. Vzhůru bude tržby tlačit příznivá situace na tuzemském trhu práce, brzdit je naopak bude pokračující zdražování zboží a služeb v kombinaci s vyšší finanční zátěží skrze rostoucí ceny energií.

Německý ZEW index ukáže, že návrat Německa k předpandemickému normálu se opět odkládá. Důvěra investorů a dalších subjektů na finančním trhu je nejnižší od pandemických minim. Nutno podotknout, že ZEW index spíše než s reálnou ekonomickou situací koreluje s vývojem na akciových trzích, přesto je určitou předzvěstí ekonomického vývoje. Část indexu hodnotící budoucí očekávání by měla poklesnout z -41 na -43,5 bodu, druhá část týkající se hodnocení aktuální situace by pak měla poklesnout z -30,8 na -35 bodů.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obdobný index pro eurozónu Sentix již včera pokles vykázal, když sestoupil z -18 na -22,6 bodu a překvapil již tak negativně naladěný trh. Je na nejnižší úrovni od června 2020. V době covidových minim sestoupil až na -43 bodů.

Včera v Česku vycházela hned trojice významnějších dat. Český průmysl si v březnu vedl lépe než trh očekával a dokonce překonal i náš poměrně optimistický odhad. Oproti březnu 2021 průmyslová výroba víceméně stagnovala (+0,3 %), což lze v kontextu války na Ukrajině vnímat jako dobrý výsledek. Zahraniční obchod naopak vykázal větší deficit než se čekalo, a to zejména kvůli bobtnajícím importům. Nevýrazný vývoj v důležitém automobilovém průmyslu na druhé straně nepodpořil export.

Podíl nezaměstnaných poklesl v dubnu o 0,1 p.b. na 3,3 %. Oproti předcovidovým hodnotám je jen na mírně vyšších úrovních. Za dalším poklesem stojí hlavně sezónnost, rychlost ale byla o něco nižší než jsme očekávali a je znát, že i na napjatém trhu práce se začínají formovat prozatím nenápadné obavy ohledně dalšího ekonomického vývoje. Prostor pro další pokles je tak omezený a hlouběji pod 3 % nezaměstnanost měřená MPSV klesat nebude.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Inflace (duben, r/r v %)

13,2

13,3

12,7

 

 

 

 

9:00

ČR

Maloobchodní tržby bez aut (březen, r/r %)

3,7

6,3

4,6

 

 

 

 

11:00

SRN

ZEW index očekávání (květen, v b.)

-45,0

-43,5

-41,0

 

 

 

 

11:00

SRN

ZEW index současné situace (květen, v b.)

-35,0

-35,0

-30,8

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚT: ČR inflace, SRN ZEW index
ST: USA inflace
ČT: USA ceny výrobců
PÁ: ČR běžný účet, EUR průmysl, USA University of Michigan index                                                                                                                    

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Ifo index pozitivně překvapil, zůstává ale stále velmi nízko
    Dnes důležitější ekonomická data dorazí jen z USA, tam se ale hlavní pozornosti dočkává spíše výsledková sezóna, kdy tento týden reportuje výkon za první čtvrtletí většina nejvýznamnějších amerických firem. Včerejší německý Ifo index překvapil pozitivně na všech frontách, z dlouhodobějšího pohledu je ale stále velmi nízko.
  • Ranní okénko - Ifo index ukáže propad očekávání, embargo na ruské energie se dohodnout nepovedlo
    Závěr týdne by měl být klidný, a to alespoň z pohledu zveřejňovaných čísel. Největší pozornost přiláká německý Ifo index, který by měl ukázat pokles ekonomické důvěry, a to především v oblasti budoucích očekávání. U nás propad zaznamenal již včera indikátor důvěry, který v rámci konjukturálních průzkumů sestavuje ČSÚ. Naopak PMI indikátory v Evropě dopadly lépe, než se čekalo.
  • Ranní okénko - Index ekonomické aktivity v USA nečekaně poklesl
    Jediným dnešním významnějším makroekonomickým ukazatelem bude v odpoledních hodinách zveřejněný březnový průzkum mezi americkými zpracovateli od Fed z Richmondu. Po únorové stagnaci na úrovni 14 bodů si od něj trh tentokrát slibuje nárůst a dosažení hodnoty 16 bodů. Vzhledem k dosavadnímu trendu oživení speciálně v americkém zpracovatelském sektoru by návrat na růstovou trajektorii skutečně nemusel být problémem. Patrně nesledovanější složkou indexu tentokráte bude statistika zaměstnanosti, který zůstává největší překážkou americkému oživení. Spíše než nezájem o nové pracovníky, ji podle předchozích výsledků průzkumu přitom brzdí naopak nedostatek dostupné pracovní síly s odpovídající kvalifikací.
  • Ranní okénko - Indikátory Ifo nastíní stav ekonomické aktivity v Německu
    Dnes máme v ekonomickém kalendáři především data z USA. Dorazí finální odhad HPD za Q1, který by měl potvrdit mezikvartální růst o 1,6 %. V Q2 dle konsensu trhu HDP vzrostlo o 2,5 % a svižný růst by se měl udržet i po zbytek roku. Za celý letošní rok by výkon americké ekonomiky měl dosáhnout 6,6 %. Pro srovnání: v eurozóně počítáme s růstem o 4,3 %. Nutno ale podotknout, že americká ekonomika je s rozvolňováním restrikcí napřed, a navíc popoháněná masivním fiskálním stimulem. Dále budou zveřejněny objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které v poslední době hlásily sílící poptávku po elektronice a komponentách k jejich výrobě, a také po plechu reflektující oživující poptávku po automobilech. Na závěr dorazí týdenní statistika o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, která posledně přerušila zlepšující se trend.
  • Ranní okénko - Indikátory sentimentu korigují k nižším hodnotám
    Dnes je na řadě tuzemský konjunkturální průzkum. Maďarská centrální banka dnes pravděpodobně navýší úrokovou sazbu. Německý statistický úřad vydal zpřesněný odhad HDP ve druhém čtvrtletí, současně s jeho strukturou.
  • Ranní okénko - Indikátory sentimentu poodhalí sílu dopadu druhé vlny pandemie
    Následující týden bude z pohledu tuzemských dat klidný. Naše pozornost tak bude zaměřena především na indikátory sentimentu, které poodhalí rizika pro ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí. Na výsledky si ale budeme muset počkat na konec týdne.
  • Ranní okénko - Indikátory sentimentu rostou díky zmírňování restriktivních nařízení
    V dnešním ekonomickém kalendáři jsou pouze dva údaje. V Německu byla před necelou hodinou zveřejněna spotřebitelská důvěra od GfK. Navázala na pozitivní vlnu ostatních „měkkých“ indikátorů, které v posledních dnech dorazily. V USA pak odpoledne zveřejní statistiku osobních příjmů a výdajů. Prezident Biden včera uzavřel dohodu o fiskálním balíčku v USA.
  • Ranní okénko - Inflace a trh práce v USA.co nás ještě čeká tento týden?
    Ekonomický kalendář pro tento týden plní především data z české ekonomiky počínaje průměrnou mzdou v 4Q22, kterou dnes ráno zveřejní ČSÚ. Následuje podíl nezaměstnaných (středa), bilance zahraničního obchodu (čtvrtek) a průmysl spolu s inflací (pátek). Právě inflace bude investory nejvíce sledovaný údaj. Po značném meziměsíčním nárůstu spotřebitelských cen v lednu (+5,8 %), odhadujeme pro únor citelné zpomalení (+0,5 %), což je shodou okolností i medián analytického odhadu. V eurozóně bude víceméně klid – nejdůležitější čísla vychází dnes (maloobchod a sentix index).
  • Ranní okénko - Inflace dále vyvíjí tlak na Fed
    Dnes ráno vyjde údaj o vývoji běžného účtu platební bilance v ČR za srpen. Medián trhu očekává deficit poblíž 32 mld. Kč po předchozím deficitu na 24 mld. Kč. Saldo se s výjimkou ledna letos drží v mínusu především v důsledku deficitu zahraničního obchodu se zbožím. Roli hraje také záporné saldo bilance prvotních důchodů, kde se projevuje úroková bilance – vyšší úroky placené do zahraničí.
  • Ranní okénko - Inflace díky statistickému efektu opět vzroste
    Dnešní den přinese nejzajímavější událost tohoto týdne, kdy za pár minut Český statistický úřad zveřejní výsledek říjnové inflace. V tomto roce inflace setrvale klesala, ale dezinflační proces se v říjnu zastaví. Tato skutečnost je ale čistě statistického charakteru, jelikož v posledním čtvrtletí minulého roku platil tzv. úsporný tarif, kterým vláda kompenzovala domácnostem zvýšené náklady na energie. K tomuto opatření ale vláda v tomto roce již nepřistoupila, a proto srovnávací základna je nižší. Na druhé straně budou inflaci táhnout dolů ceny potravin, kde se zdá, že se začínají projevovat nižší ceny zemědělských výrobců a v určité míře také společenský tlak na obchodníky.
  • Ranní okénko - Inflace konečně pod 10 %? Pokud ano, jak moc?
    Nový týden bude plný zajímavých dat a bezesporu těmi nejzajímavějšími budou nejnovější údaje o inflaci. Nejprve bude zveřejněna červnová inflace v Německu, kde se očekává zastavení dezinflačního trendu v meziměsíčním i meziročním srovnání. O den později budou vydány nejaktuálnější informace o inflaci v USA. Zde by v meziměsíčním srovnání sice mělo dojít k mírnému nárůstu, ale meziročně by měla i nadále inflace klesat, a to až k hranici 3 %. I jádrová inflace bude pravděpodobně nižší, ale snižuje se pomalejším tempem a zároveň zůstává vyšší než celková inflace.
  • Ranní okénko - Inflace míří pod 9 %
    Dnes Český statistický úřad zveřejní, jak se během července vyvíjely spotřebitelské ceny. Inflace setrvale klesá od začátku roku, v červnu zamířila konečně do jednociferného řádu a nyní trh predikuje, že se dostane pod 9 % (medián trhu 8,8 %). Naše prognóza očekává ještě mírně vyšší pokles inflace, a to na hodnotu 8,6 %.
  • Ranní okénko - Inflace, navzdory snížení, nedá ECB možnost pauzy
    Dnešní ekonomická data dorazí z Česka, Německa, Eurozóny i USA. V tuzemsku se bude jednat pouze o finální odhad výkonu ekonomiky v 4Q22. Podle dostupných měsíčních dat nepočítáme s revizí a očekáváme, že bude potvrzen pokles HDP o 0,4 % mezikvartálně. V Německu byl před několika minutami zveřejněn údaj o únorových maloobchodních tržbách. Dostavil se pro finanční trh nečekaný pokles meziměsíčně reálně o 1,3 %, přičemž medián odhadu byl nastaven na +0,4 %. Pokles se dostavil také nominálně, o 0,5 %. Jedná se informaci, že slabá poptávka, která brzdila ekonomiku již v závěru roku, pokračovala i během letošního prvního kvartálu.
  • Ranní okénko - Inflace, průmysl a trh práce v USA
    Český statistický úřad dnes zveřejňuje inflaci a výsledek průmyslové produkce. Po silném proinflačním impulzu v lednu (+6,0 % m/m) by únorový výsledek spotřebitelských cen měl přinést úlevu a oproti lednu vzrůst o 0,5 %. To by v meziročním vyjádření odpovídalo snížení z 17,5 % na 16,6 %. Tržní odhad je nastaven stejně. Hlavním důvodem za očekáváným umírněnějším vývojem jsou energie. Se skončením úsporného tarifu ceny elektřiny v lednu skokově vzrostly a dostaly se velmi blízko k cenovému stropu.
  • Ranní okénko - Inflace v Česku i USA na konci roku pravděpodobně opět navýšila tempo
    V tomto týdnu nás čekají důležitá data z domácí ekonomiky v čele s inflací. Ta vyjde také v USA a pokud překoná očekávání, dostane Fed pod tlak stejně jako prosincový report z trhu práce. Z eurozóny dorazí výsledek listopadové průmyslové výroby.
  • Ranní okénko - Inflace v Česku je třetí největší v rámci EU
    Dnešek je z pohledu významnějších ekonomických dat prázdný. Eurostat nezměnil údaj ohledně dubnové inflace v eurozóně, ale doplnil čísla i o státy EU. Inflace v ČR byla podle jeho metodiky v dubnu třetí nejvyšší (+13,2 %). Rychleji ceny rostly jen v Litvě (+16,6 %) a Estonsku (+19,1 %). Celkově v eurozóně dosáhla inflace potvrzených 7,4 %, v celé EU pak 8,1 %.
  • Ranní okénko - Inflace v ČR i USA může mírně stoupnout
    Za pár okamžiků zveřejní Český statistický úřad výsledek prosincové inflace. Zásadní roli bude hrát opět srovnávací základna, která podobně jako v říjnu a listopadu byla snížena přijetím úsporného tarifu, pomocí kterého vláda převzala část nákladů domácností na energie. Další podstatnou složkou spotřebitelského koše jsou potraviny, kdy dle naší prognózy jejich růst cen oproti listopadu mírně zrychlil, přestože se obchody předháněly s nejrůznějšími slevovými akcemi. Ty probíhají i nyní v souvislosti se snížením DPH u potravin z 15 % na 12 %, ale je zatím předčasné hodnotit, zda obchodní řetězce opravdu promítly toto snížení do svých ceníků a v celkovému objemu začaly ceny potravin klesat, nebo přinejmenším nerůst takovým tempem jako v předchozím období. V případě cen zboží se zdá, že podobně jako u potravin měli obchodníci v období Vánoc vyšší cenové požadavky, což v kombinaci s velmi perzistentními tlaky v oblasti služeb zapříčiní, že jádrová inflace se bude pohybovat okolo listopadové hodnoty (3,9 %), výraznější pokles nečekáme.
  • Ranní okénko - Inflace v ČR i USA pravděpodobně dále rostla
    Týden odstartujeme tuzemským průmyslem a zahraničním obchodem. U obou očekáváme slabší výsledek na pozadí pokračujících omezení na nabídkové straně. V českém kalendáři je tento týden dále míra nezaměstnanosti a inflace. V tom evropském dominují indikátory sentimentu a průmyslová výroba. V USA bude pozornost poutána především na inflaci – dorazí jak ta spotřebitelská, tak výrobní.
  • Ranní okénko - Inflace v ČR i USA se patrně dostala již těsně pod 6%
    Dnes vyjde nejdříve česká a odpoledne posléze americká inflace za říjen. V Německu dorazí pak už jen finální číslo inflace, které by mělo pouze potvrdit předchozí předběžný odhad, tedy inflaci na úrovni 4,6 %. Naopak v ČR i v USA se inflace v říjnu patrně pohybovala nad 5,5 %. Že aktuálně pozorujeme nejen domácí, ale i globální inflační tlaky dále ukázala i data z Číny, kde se výrobní ceny dostaly nejvýše za 26 let, což signalizuje riziko sílící spotřebitelské inflace, která byla v říjnu na 1,5 %, mnohem níže než během koronaviru, kdy přechodně dosáhla 5 %. Dnešní údaje budou zajímavé pro korunu, jejíž kurz by mohl být volatilnější s tím, jak bude finanční trh upravovat svůj pohled na budoucí růst zvyšování úrokových sazeb ČNB a Fedu.
  • Ranní okénko - Inflace v eurozóně a americký trh práce
    Hlavním údajem v evropském ekonomickém kalendáři pro tento týden je květnová inflace. Jako obvykle bude nejprve zveřejněna v Německu a řadě dalších členských zemí, což poslouží jako indikace pro výsledek za celou eurozónu. Očekáváme nepatrný nárůst míry meziroční inflace v eurozóně z 7,5 % na 7,6 %, medián trhu je na 7,8 %. Kromě inflace dorazí indikátory sentimentu. V USA se investoři zaměří na měsíční statistiku z trhu práce. Očekává se další pokles nezaměstnanosti, růst mezd a oproti minule o něco nižší přírůstek nových pracovních míst.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova