Čtvrtek 28. březen 2024 20:12
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Graf dne: NATGAS (27.04.2022)

27.04.2022 11:02  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ruský Gazprom informoval polské a bulharské plynárenské společnosti, že dodávky ruského plynu byly dnes ráno zastaveny a nebudou obnoveny, pokud Polsko a Bulharsko nebudou souhlasit s platbou za plyn v ruských rublech. To znamená, že by mohlo přijít velké finále sankcí. Rusko se rozhodlo odstavit Evropu od plynu, než stihla uvalit embargo. Je takřka jisté, že celá diskuse o embargu na ruský zemní plyn nyní nabere na tempu.

Polsko ani Bulharsko neplánují platby v rublech, ale reakce ostatních evropských zemí mohou být odlišné. Zprávy médií (zatím nepotvrzené) tvrdí, že Rakousko ustoupilo a souhlasilo s tím, že zaplatí za ruský plyn v rublech. Řecko mezitím svolalo k situaci mimořádné jednání. Dosud Rusko zastavilo dodávky do relativně malých evropských zemí, což mělo pravděpodobně za cíl poslat zprávu větším zemím, jako je Německo. Odpor Německa vůči uvalení ropného embarga slábne, ale zemní plyn je jiný příběh.

Zatímco náhlé zastavení vývozu ruského plynu do Evropy bude ranou pro evropskou ekonomiku, bude to také rána pro Rusko. Země prostě nemůže kvůli nedostatečné infrastruktuře nahradit vývoz do EU exportem jiným odběratelům.

Situace tlačí vzhůru především evropské ceny plynu, ale investoři by měli sledovat i americké ceny (NATGAS). Evropské země posilují nákupy amerického LNG, aby se připravily na možnost úplného zastavení dodávek ruského zemního plynu. Když se podíváme na graf NATGAS v intervalu D1, můžeme vidět, že nedávná korekce byla zastavena poblíž maxim z roku 2021. Dnes byl obnoven pohyb vzhůru. Nejbližší rezistence je definována 161,8 % externím retracementem klesajícího pohybu, ke kterému došlo ve druhé polovině roku 2021.

Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: NATGAS (12.12.2022)
    Začátek týdne je na trzích zatím spíše klidný. Indexy z Asie a Tichomoří se posunuly níže, ale rozsah poklesů byl mírný. Podobný obrázek můžeme vidět na začátku evropské seance. Existuje však jeden trh, který zaznamenává mimořádné pohyby, a tím je americký zemní plyn (NATGAS). NATGAS zahájil nový týden s masivním býčím gapem a nyní se obchoduje téměř o 9 % výše, po snížení některých zisků. Mohou za to nové předpovědi ukazující na chladnější počasí ve Spojených státech v následujících dnech. Cena je na rezistenční zóně 7.00, označená 61.8% retracementem nedávného velkého pohybu dolů, na začátku obchodování, ale nepodařilo se jí překonat. Hodně teď bude záležet na tom, zda býci zkusí další pokus a zda uspějí. Prolomení výše by zlepšilo vyhlídky pro býky a mohlo by předznamenat pohyb směrem k nedávným maximům. Na druhou stranu je třeba poznamenat, že 7,00 je dobrý technický bod pro zvrat a návrat k cenové zóně pohybující se mezi cenou 6,30 a 38,2 % retracementu.
  • Graf dne - NATGAS (13.04.2023)
    Ceny zemního plynu v USA včera dostaly zásah v reakci na varovnání analytiků o poklesu poptávky vzhledem ke konci topné sezóny. Zatímco nedávné předpovědi počasí ukazovaly na teplotně podprůměrné období, tak průměrné teploty v tomto období jsou obvykle dostatečně vysoké na to, aby poptávka po vytápění výrazně poklesla. Očekávání dnešního reportu EIA o zásobách zemního plynu (16:30) také silně naznačují, že topná sezóna v USA se chýlí ke konci – středový odhad je pro nárůst zásob o 25 miliard kubických stop. Pokud se to potvrdí, půjde o druhé navýšení zásob v roce 2023 a první od poloviny ledna.
  • Graf dne - NATGAS (14.08.2023)
    Tématem dnešní seance je Čína, kde ekonomickou nejistotu podporují dluhové problémy předního čínského soukromého developera Country Garden a téměř 89% pokles nových bankovních úvěrů ve srovnání s červnem letošního roku (a tím i nejnižší úrovně od roku 2009).
  • Graf dne - NATGAS (16.02.2023)
    Ceny zemního plynu v USA se od začátku února pohybují do strany. Býci se v úterý pokusili prorazit nad horní hranici obchodního rozpětí v oblasti 2,60, což se jim však nepodařilo a došlo ke stažení zpět. Cena našla podporu v oblasti 2,43 a v posledních několika hodinách došlo k více než 4% rally. Dnes bude zveřejněna zpráva EIA o zásobách zemního plynu, kterou budou obchodníci na NATGAS sledovat. Očekává se, že vykáže mnohem menší čerpání zásob (-97 mld. kubických stop) než v předchozím týdnu (-217 mld. kubických stop). Takto nízká očekávání lze zdůvodnit tím, že Spojené státy se těšily poměrně vysokým teplotám. Zpráva navíc ještě nezachytí vliv obnovení provozu terminálu Freeport LNG. Přesto lze v době uvolňování očekávat určitou krátkodobou volatilitu.
  • Graf dne - NATGAS (18.03.2024)
    Ceny zemního plynu v USA (NATGAS) zahájily obchodování v novém týdnu s býčí cenovou mezerou a během asijsko-pacifické seance pokračovaly v růstu. Zdá se, že tento pohyb byl vyvolán novými předpověďmi počasí pro Spojené státy. Zatímco zimní topná sezóna ve Spojených státech, která trvá od října do konce března, je téměř u konce, nové 8-14denní předpovědi ukazují na podprůměrné teploty na celém americkém kontinentu, včetně klíčových topných regionů. To naznačuje, že poptávka po elektřině a následně po zemním plynu může v nadcházejících dnech vzrůst. Zatímco předpovědi před víkendem rovněž ukazovaly na podprůměrné teploty, nyní se projevují v širší části pevninské části USA.
  • Graf dne - NATGAS (19.02.2024)
    Ceny zemního plynu v USA zahájily nový týden dalším poklesem. NATGAS dnes klesá o více než 3 % a poprvé od konce června 2020 se obchodoval pod 1,55 USD za MMBTu. Předpovědi počasí nadále ukazují na nadprůměrné počasí na většině pevninské části Spojených států, včetně klíčových topenářských regionů. Je stále zřejmější, že pořádná zima ve Spojených státech ve zbytku letošní sezóny nemusí přijít a poptávka po zemním plynu z vytápění zůstane utlumená.
  • Graf dne - NATGAS (19.12.2022)
    Ceny zemního plynu v USA (NATGAS) zahájily nový obchodní týden velkým medvědím gapem. NATGAS se dnes obchoduje přibližně o 6 % níže. Mezi hlavní důvody patří teplejší předpověď počasí pro Spojené státy. Nové týdenní předpovědi naznačují, že ve většině západních států USA budou teploty pro toto období roku nadprůměrné. Ceny klesají také v Evropě, kde nizozemský benchmark TTF ztrácí přibližně 14 %. Příběhem, který je třeba v případě zemního plynu sledovat, je cenový strop EU. Představitelé EU nyní diskutují o cenovém stropu kolem 180-190 eur, což je méně než dříve navrhovaných 300 eur za MWh. Některé země jsou však proti tomu, aby byl strop stanoven pod 200 EUR za MWh. Nicméně i horní hranice 180 EUR by byla vyšší než tržní cena, kterou země EU v současnosti za plyn platí, a neměla by tedy mít velký dopad na dodávky. 
  • Graf dne: NATGAS (24.03.2022)
    Včerejší komentáře ruského prezidenta vyvolaly prudký nárůst evropských cen zemního plynu. Putin řekl, že nařídil Gazpromu, aby se připravil na přijímání pouze plateb v rublech za zemní plyn od takzvaných „nepřátelských států“. Putin řekl, že nedávné sankce EU a USA nedělají z EUR a USD důvěryhodné měny, a proto bude obchodování probíhat v rublech. Jde samozřejmě o snahu vyhnout se sankcím. To se však snáze řekne, než udělá, protože by to vyžadovalo změnu smluv, kterou by musely schválit obě strany dohody. Pokud ruská protistrana nebude souhlasit s platbou v rublech, požadavek, aby byly platby prováděny v jiné měně, než stojí ve smlouvě, by nemusel být přijat. V případě tohoto scénáře by pravděpodobně následovalo vzájemné obviňování z porušení smlouvy, ale v každém případě je riziko zastavení toků ruského zemního plynu do Evropy stále reálnější.
  • Graf dne - NATGAS (26.12.2023)
    NATGAS dnes ráno zažívá výrazný pokles o více než 3 %, čímž do značné míry vymazal odraz, ke kterému došlo v předchozích dvou seancích (je pozoruhodné, že převrácení mezi 21. a 22. prosincem bylo negativní). Cena výrazně klesá navzdory tomu, že se objevily nové předpovědi počasí ve Spojených státech, které naznačují znatelný trend ochlazování v nadcházejících týdnech. Na druhou stranu vánoční období bylo jedním z nejteplejších v historii, což potenciálně naznačuje sníženou spotřebu zemního plynu v posledních dnech. Ve čtvrtek se dočkáme údajů o zásobách zemního plynu. Předchozí údaje ukázaly snížení o 87 mld. kubických stop. Pokles zásob v rozmezí 50-80 mld. kubických stop by byl pro ceny zemního plynu negativní. V minulých letech však v tomto období roku došlo ke snížení o 100-200 bcf, což způsobilo oživení cen. Současně je při takto zvýšených teplotách náročné očekávat tak výrazný pokles zásob. Sezónnost stále ukazuje na poklesy po zbytek letošního roku. Nejbližší úrovní podpory je 2,38, což je lokální minimum z 19. prosince.
  • Graf dne - NATGAS (27.02.2023)
    Ceny zemního plynu v USA opět zahajují nový týden růstem. NATGAS prodlužuje páteční vzestopný pohyb. Tento pohyb vyvolaly předpovědi chladnějšího počasí v klíčových regionech USA v příštích dvou týdnech, a tedy vyšší poptávka po zemním plynu.
  • Graf dne - NATGAS (27.11.2023)
    Ceny zemního plynu v USA zahájily nový týden silným poklesem, přičemž v době tisku se NATGAS obchodoval o téměř 4 % níže. Předpověď teplejšího počasí ve Spojených státech v blízké budoucnosti tlačí na ceny zemního plynu, protože naznačuje nižší poptávku na začátku topné sezóny. Nové předpovědi nadále poukazují na nadprůměrné teploty v příštích 8-14dnech v celých Spojených státech, přičemž mnohem vyšší než průměrné teploty jsou nyní pozorovány na mnohem větším území.
  • Graf dne: NATGAS (28.06.2021)
    Ceny zemního plynu v USA dosáhly na nejvyšší úrovně za posledního 2 a půl roku. Studená zima vedla k poklesu globálních zásob, které se tak po dlouhé době dostaly do blízkosti pětiletého průměru. Zvýšená poptávka však může objem zásob dále redukovat. Poslední data EIA ukázala, že doplňování zásob je pomalejší, než je v tomto období obvyklé. Navíc předpověď počasí ukazuje na nadprůměrné teploty v následujících týdnech, což zvýší poptávku po energiích. Není bez zajímavosti, že zásoby plynu v Evropě se nacházejí nejníže za poslední dekádu a jeho cena dosáhla na nejvyšší úrovně za posledních 13 let.
  • Graf dne: NED25 (20.12.2021)
    Mutace Omicron a její možné dopady na zdraví a globální ekonomiku zůstávají zdrojem obav. Nizozemí se rozhodlo zavést před začátkem vánočních svátků třítýdenní národní lockdown. Trhy se bojí, že další země budou nizozemský příklad následovat, i když němečtí i britští představitelé nový lockdown vyloučili.
  • Graf dne: Nejvíce pozitivních překvapení přichází z eurozóny, nejhůře na tom je naopak Čína
    Rok se chýlí ke konci a už nyní můžeme říci, že mnohá očekávání ekonomického růstu nebudou (opět) naplněna. Ostatně to...
  • Graf dne: Nezaměstnanost v USA by měla vystoupat nejvýše od Velké hospodářské krize
    Ve 14:30 bude v USA zveřejněn důležitý report z trhu práce za květen. Měl by ukázat masivní dopad opatření spojených s pandemií koronaviru na americkou ekonomiku. Dle průzkumu agentury Bloomberg se očekává vzestup nezaměstnanosti na 19,1 %. Jednalo by se o nejvyšší nezaměstnanost od Velké hospodářské krize v 30. letech 20. století. Nezaměstnanost se zatím dotkla primárně nízkopříjmových vrstev obyvatelstva, převážně maloobchodě a pohostinství. V květnu by se však měl negativní efekt přelít také na vyšší pozice. V květnu by americká ekonomika měla přijít o dalších 7,5 mil. pracovních míst po hrozivém propadu o 20,5 mil. v dubnu. Ještě před několika měsíci se nezaměstnanost v USA pohybovala v blízkosti padesátiletých minim. V březnu se nezaměstnanost vyšplhala na 4,4 %.
  • Graf dne: NIKL (15.11.2021)
    Průmyslové kovy jsou nejhůře se vyvíjející skupinou aktiv na finančních trzích na počátku týdne. Nálada se zhoršila po zveřejnění dat ekonomické aktivity z Číny za říjen. Z detailů vyplývá, že výroba oceli v říjnu 2021 byla nejnižší od prosince 2017. Navíc cena oceli vymazala takřka veškerý letošní cenový růst. Investoři se bojí zpomalení čínské ekonomiky a primárně poklesu výkonu realitního sektoru. Nikl je komoditou, která je aktuálním negativním vývojem výrazně zasažena. Ceně se podařilo zastavit klesající trend na počátku listopadu v blízkosti úrovně 38,2 Fibo retracementu posledního rostoucího impulsu, nicméně korekce poklesu byla brzy zastavena na 23,6 % retracementu. Nyní Nikl testuje spodní limitu rostoucího kanálu. Průraz pod spodní limitu by zkalil další výhled vývoje ceny. Hlavním supportem je spodní limita lokální tržní geometrie v blízkosti 50 % retracementu (18 500 oblast).
  • Graf dne: NZDCAD (13.04.2022)
    Reserve Bank of New Zealand dnes překvapila trhy zvýšením sazeb o 50 bazických bodů. Přestože se čekalo, že banka dnes zvýší sazby, tak výrazné zvýšení překvapilo trhy. RBNZ také naznačila, že na budoucích jednáních přijde další zpřísnění v reakci na měnící se ekonomické podmínky. NZD po rozhodnutí posílil, ale tyto zisky byly později vymazány a nyní je NZD nejslabší měnou G10. Tím však rozhodování centrálních bank pro dnešek nekončí! Bank of Canada v 16:00 oznámí rozhodnutí o dalším vývoji měnové politiky. Trh očekává zvýšení sazby o 50 bazických bodů, přičemž hlavní sazba by se v případě naplnění tohoto scénáře zvýšila na 1,00 %. Jestřábí překvapení, například zvýšení sazeb o 75 bazických bodů, však vypadá velmi nepravděpodobně. Výhled banky ale očekáváme dále jestřábí v důsledku pokračujícího růstu globálních cen komodit. Tisková konference po zasedání se bude konat hodinu po zveřejnění závěrů ze zasedání (17:00) a na CAD můžeme v tuto dobu očekávat zvýšenou volatilitu.
  • Graf dne: NZDCAD (13.07.2022)
    Reserve Bank of New Zealand se rozhodla zvýšit úrokové sazby o 50 bazických bodů. Oficiální hotovostní sazba se tak dostala na 2,50 %, což je nejvyšší úroveň od ledna 2016. Takový pohyb byl očekáván, trhy oceněn a později bylo možné zaznamenat určité vybírání zisků na NZD. Pokles byl však krátký, protože RBNZ poznamenala, že stále plánuje další zpřísnění politiky, jelikož prognózy inflace zůstávají nad cílem banky.
  • Graf dne: NZDCAD (21.02.2023)
    Dalším zdrojem volatility pro pár bude oznámení o rozhodnutí o sazbách od Reserve Bank of New Zealand ve středu v 2:00. Většina ekonomů očekávala zvýšení sazeb o 50 základních bodů, ale existují určité obavy, že RBNZ může zpomalit nebo dokonce pozastavit zvyšování sazeb po nedávném cyklónu, který způsobil značné škody v celé zemi. Zatímco zvýšení sazeb o 25 bp by mohlo být na stole, pauza se zdá nepravděpodobná. RBNZ však pravděpodobně vyšle opatrnou zprávu a sdělí, že s případnými většími opatřeními počká, dokud nebude odhadnut lepší rozsah škod.
  • Graf dne: NZDJPY (18.03.2022)
    Na rozdíl od FOMC nebo Bank of England, Bank of Japan se dneserozhodla nezměnit výši úrokových sazeb. Úrokové sazby zůstaly beze změny, krátkodobá cílová sazba zůstala na -0,1 %. Cílový výnos pro 10leté dluhopisy byl rovněž ponechán beze změny na 0 %. Banka uvedla, že japonská ekonomika pokračuje v expanzi, ale nedávný geopolitický vývoj výhled poněkud zhoršil. Očekává se, že vývoz a dovoz bude ovlivněn narušením dodavatelského řetězce, zatímco inflační očekávání se postupně zvyšují. BoJ poznamenala, že dopad rusko-ukrajinské války je velmi nejistý, ale je připravena reagovat na měnící se podmínky. Prognóza však zůstala nezměněna a stále uvádí, že krátkodobé a dlouhodobé úrokové sazby zůstanou prozatím na současné nebo nižší úrovni.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Fintokei ProTrader