Čtvrtek 28. březen 2024 22:34
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook

Pět neotřelých rad, jak bojovat se zdražováním potravin

13.04.2022 11:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ceny potravin rostou citelně a jejich růst ještě zrychlí. Letos se tak dočkáme nejvýraznější zdražení potravin od 90. let. Jak se mu bránit?

Zde představujeme těchto pět neotřelých rad…:

1) Nechoďte do hospody. Dělejte párty doma nebo v garáži

2) Pozor na „smrskflaci“ - nekupujte nenápadně zmenšenou potravinu či nápoj

3) Češi denně vyhodí jídlo až za 46 korun na osobu. Nenakupujte a nevařte hladoví, hlad je možná nejlepší kuchař, ne však nejekonomičtější

4) Na nákupy potravin vyrazte hned po snídani… Nebo nakupujte dle letáků

5) Nakupujte dobré víno. Ale nepijte jej

…a nyní je rozebereme blíže:

1) Nechoďte do hospody. Dělejte párty doma nebo v garáži

„Garážové party“ místo hospody jsou jedním ze způsobů, jak čelit rapidní inflaci. Ta se ještě více než potravin v obchodech týká právě cen v hospodách či restauracích. I proto, že jejich provozovatelé se potřebují finančně zahojit po pandemii, během ní těžce krváceli. Narůstá tak rozdíl mezi cenou piva v hospodách a restauracích, a cenou piva v obchodech, tedy piva k domácí konzumaci, třeba právě při „garážových party“.

Za posledních deset let vzrostla průměrná cena lahvového piva dle ČSÚ poměrně nepatrně, a sice z 10 korun na 11,30 Kč. Jenže zatímco před deseti lety bylo možné pořídit pivo v hospodě či restauraci za dvojnásobek jeho ceny v obchodě, tj. za cenu kolem dvaceti korun, dnes už se pivo v hospodách v ČR prodává za ceny nejčastěji v pásmu od 30 do 60 korun. To znamená, že místo jen dvojnásobné ceny vykazuje dnes pivo v hospodě či restauraci cenu minimálně zhruba trojnásobnou v porovnání s cenou piva v obchodě.

Rozevírání nůžek mezi pivem v hospodě, a pivem v obchodě probíhá v podstatě od roku 1990. V době pádu komunismu totiž pivo v hospodě stálo zhruba stejně jako pivo v obchodě. Lidé tak mnohem jednoznačněji než dnes dávali přednost čepovanému pivu právě v hospodě, které většině Čechů chutná více.

Mnohem častější než dnes byl před rokem 1990 fenomén chození do hospody pro pivo se džbánkem. V posledních více než třiceti letech však klesá cenová atraktivita čepovaného piva, navíc se díky lepším technologickým postupům zlepšují chuťové vlastnosti piva baleného, prodávaného v obchodech.

Letošní rapidní inflace v ČR, nejvýraznější od 90. let, pospaný trend posílí. Pivo v hospodě nebo restauraci bude muset podražit více než pivo v obchodě, včetně také piva z e-shopu. To proto, že do ceny piva v hospodě se více než do piva z obchodu promítne nejen nutnost zahojit se po pandemii (obchody s potravinami během ní zavřené nebyly, hospody ano), ale také růst cen energií, nájmů, mezd atp.

2) Pozor na „smrskflaci“, nekupujte nenápadně zmenšenou potravinu či nápoj 

Výrobci potravin v posledních letech zintenzivňují praxi nenápadného zmenšování objemu výrobků, snižování gramáže si ubírání procent alkoholu. Jedná se o praxi takzvané „smrskflace“ (z anglického shrinkflation).

Při „smrskflaci“ sice cena potravinového nebo nápojového výrobků zůstává v obchodě stejná, avšak tajně se smrskává právě objem, gramáž nebo kvalita výrobků. Zákazník tak za stejnou cenu kupuje méně, takže si pohorší podobně jako při cenové inflaci. Akorát, že „smrskflace“ si u daného výrobku většinou nevšimne, zatímco cenovou inflaci by jistě zaregistroval, což by jej od koupě mohlo i odradit.

V ČR v uplynulých letech přišly o deset gramů tyčinky Deli nebo Snickers. Tyčinka KitKat Chunky měla původně gramáž 50 gramů, po prvním ztenčování se snížila na 48 gramů a dnes váží jen 40 gramů. Čokolády Figaro, Studentská pečeť, Milka nebo tyčinka Margot ztratily během pár let dvacet gramů.

Pochopitelně, „smrskflace“ není fenoménem jen v případě čokoládových tyčinek a cukrovinek, ale týká se alkoholických nápojů (snižuje se objem nápoje, nebo dokonce procento alkoholu), chipsů, kakaa, tatarky, dokonce i nepotravinářských výrobků typu kosmetiky nebo mycích prostředků.

Zákazník by v čase citelné inflace cen potravin měl pečlivěji než jindy pročítat údajů o složení, objemu či gramáží výrobku a umět posoudit, zda se nestává obětí právě „smrskflace“.

3) Češi denně vyhodí jídlo až za 46 korun na osobu. Nenakupujte a nevařte hladoví, hlad je možná nejlepší kuchař, ne však nejekonomičtější 

Češi ročně vyhodí 57,1 kilogramu jídla v přepočtu na obyvatele. Takový je závěr loňské studie vědců z Univerzity Karlovy. Kolik by Češi mohli ušetřit, pokud by s jídlem nakládali hospodárněji?

Jako vodítko může posloužit situace v USA. Tam podle dat OSN loni lidé vyhodili v přepočtu na obyvatele ročně 59 kilogramů jídla. Což je údaj, který se velmi blíží zmíněnému údaji za Česko.

Podle zatím zřejmě nejpropracovanější studie na téma ceny vyhozeného jídla, jež staví právě na datech z USA a zahrnuje i stravování mimo domov, například v restauracích, činila v letech 2001 až 2016 ve Spojených státech cena vyhozeného jídla 3,62 dolaru v přepočtu na obyvatele a na den. Studie vyšla předloni ve vědeckém časopisu Nutrition Journal.

Z dat OECD přitom plyne, že běžný nákup, který v USA stojí 10 dolarů, lze v ČR pořídit za přibližně 131 korun. Parita kupní síly mezi ČR a USA tak odpovídá 13,1. Jídlo, jež se denně v USA v přepočtu na hlavu vyhodí, tedy jídlo uvedené ceny 3,62 dolaru, by tedy v ČR při zohlednění odlišné úrovně cenových hladin a směnného kursu stálo 3,62*13,1=47,40 Kč.

Po úpravě zohledňující o něco nižší hmotnost jídlo vyhozeného v ČR v porovnání s USA je výsledkem částka 45,90 Kč. Taková cifra ovšem představuje spíše horní hranici ceny, jež vyčísluje, kolik Češi v přepočtu na obyvatele vyhodí denně jídla. Důvodem je například to, že se méně než v USA stravují v restauracích a obecně mimo domov.

Jak tedy snížit ztráty způsobené vyhazováním jídla? Ztráty vznikají hlavně proto, že lidé nakupují příliš kazivých potravin typu uzenin, mléčných výrobků, ale také ovoce či zeleniny. A také si vaří příliš velké množství jídla. Lidé by si tedy doma neměli vařit hladoví a pokud jim přesto něco zbude, měli by to důsledně skladovat v mrazáku pro pozdější konzumaci. Hlad je možná nejlepší kuchař, ne však nejhospodárnější. Zrovna tak by s prázdným žaludkem neměli chodit na nákupy potravin.

4) Na nákupy potravin vyrazte hned po snídani… Nebo nakupujte dle letáků 

Ideální je chodit na nákupy pro snídani. Proč? Lidé jsou najezení a ještě na začátku dne čerství, neunavení, takže tolik nepodléhají impulsivnímu nakupování třeba právě uzenin nebo sladkostí. K němu se spíše uchylují při večerním nakupování, kdy jsou unavení, a mají tak už oslabené mechanismy sebekázně. Právě narušení mechanismů sebekázně citelně zvyšuje pravděpodobnost nákupu nezdravé, nedostatečně výživné potraviny. Tedy za příliš peněz málo skutečné výživy – to není zrovna recept k hospodárnému živobytí.

Zvláště jdete-li nakupovat večer, kdy je sebekázeň omezena, nakupujte podle letákových akcií. Letáky jsou vodítkem nejen pro seniory. Ne vše na letácích je zrovna výživné, ale aspoň máte jistotu, že to není cenově přestřelené.

5) Nakupujte dobré víno. Ale nepijte jej 

Investice do archivního vína je jedním z nejlepších způsobí, jak rapidní inflace čelit.

Jedna z mezinárodně nejvíce stahovaných odborných ekonomických studií posledních dvanácti měsíců, „Nejlepší strategie do inflačních časů“, vychází z amerických, britských a japonských dat za poslední takřka století. Tým autorů – zastoupeni jsou akademici i praktičtí ekonomové – v ní hledá odpověď právě na to, jak v době vysokého růstu cen investovat tak, aby výnos investice předčil tempo inflace. Bohužel, právě ani akciové, dluhopisové či nemovitostní investování, které je i v Česku nejčastější, rapidní inflaci nepřebíjí.

Například v USA během osmi poválečných období vysoké inflace přinášely akcie průměrně záporný roční výnos minus sedmi procent. Nemovitosti zaznamenaly rovněž záporný výnos, byť ne tak výrazný jako akcie.

Kdo však sbírá třeba práce (archivní) víno, ten se ani rapidní inflace obávat nemusí. Historicky totiž podle zmíněné studie platí, že sbírky vín zhodnocují tak výrazně, že i rapidní inflaci dokážou v průměru překonat o pět procent. Takže pokud celoroční inflace činí třeba 15 procent, sbírka vín zvýší svoji cenu průměrně o 20 procent.

Ano, sbírka vín chrání před inflací. Není ale nic jednoduchého takovou sbírku dát dohromady. Většinou jde o mnoho let práce a investovaného času a peněz. Člověk musí získat expertizu v daném oboru. Takže jde svým způsobem o náročnější investování než „jen tak“ vložit peníze do akcií či realit. V čase rapidní inflace se ale alternativní investování, včetně toho do vín, vyplatí jako máloco jiného.

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Peter Leonidou, Head of Sales, Alpari Financial Services Ltd
    Minulý týden se EUR/USD obchodoval na maximu 1,3225 a uzavřel týden rostoucím momentem...
  • Peter Lynch – růst za rozumnou cenu
    Peter Lynch, muž, který odešel do důchodu již ve 46 letech. Ano, čtete správně. V pouhých 46 letech měl více než dost na to, aby mohl spokojeně opustit svou kariéru a užívat si volna. Nutno dodat, že ve svých 46 letech měl odpracováno tolik, co jiní v 67.
  • Peter McCormack chce dostat svůj tým do Premier League a to pomocí Bitcoinu
    Peter McCormack, známý bitcoiner oznámil, že koupil fotbalový klub Bedford FC, je jeho oblíbený. Pomocí Bitcoinu mu chce pomoci, aby se dostal mezi anglickou elitu do Premium League.
  • Pětidenní volno v Číně ukáže, nakolik se lidé vrátí k cestování
    Pětidenní volno v Číně u příležitosti nadcházejícího květnového Svátku práce představuje první větší příležitost pro čínské turisty, aby se po uvolnění koronavirových opatření vrátili k cestování, píše dnes agentura Reuters. Nakolik se Číňané rozhodnou svátky strávit mimo své domovy a navštívit oblíbené destinace, památky a atrakce, bude jakýmsi ukazatelem pro sektor turistického ruchu, který je v době koronavirové krize jedním z nejhůře zasažených odvětví.
  • Pětiletý vývoj ceny zlata a ropy
    V dobách krize investoři často obracejí svou pozornost (a peníze) ke komoditám, které považují za jistotu, tedy ke zlatu a ropě. Jenže jejich přesvědčení je postaveno na dojmech a nikoli na faktech. Zlato vnímané jako bezpečnostní pojistka patří k volatilním investicím a stabilitu ceny ropy pak velmi tvrdě pověřila loňská koronakrize.
  • Pětina Čechů si nemůže finančně dovolit ani týdenní dovolenou jednou ročně
    Týdenní dovolenou si v Česku nemůže finančně dovolit 18,7 procenta lidí. Vyplývá to z údajů, které za loňský rok nově zveřejnil Český statistický úřad. Na první poslech je pětina osob, co nemají ani na týdenní dovolenou, vysoké číslo. Ovšem příznivý je nepochybně alespoň trend. A také mezinárodní srovnání.
  • Pětina Čechů si nemůže finančně dovolit ani týdenní dovolenou jednou ročně. Zní to zle, ale jsme na tom lépe než Francouzi, Belgičané, Irové, Španělé či Slováci
    Bezmála třetina obyvatel Evropské unie si nemůže dovolit ani jednu týdenní dovolenou mimo domov ročně. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Eurostat. Pozitivní je, že dlouhodobým trendem je pokles tohoto podílu, který loni činil přesně 29 procent. Ještě v roce 2010 to přitom bylo 39 procent. Nejedná se přitom nutně jen o zahraniční dovolenou, nýbrž i tu vnitrozemskou.
  • Pětkrát více Čechů euro určitě nechce, než kolik jich jej rozhodně chce. Z lednového průzkumu Medianu je zřejmé, že stoupenci eura musí přijít s novými argumenty v jeho prospěch; otázkou je, zda je ještě mají kde brát
    Letošní kolo debaty o přijetí eura a argumenty jeho příznivců zatím nechávají Čechy chladnými. Jejich podpora přijetí jednotné evropské měny se oproti minulosti příliš nemění. O osobním prospěchu z přijetí eura je totiž přesvědčeno jen 21 % z nich, z toho pouze 8 % to tvrdí s určitostí.
  • Pět let trhu START, novinky a připravované změny
    Před pěti lety, konkrétně 2. května 2018 v 15:37 hod., byla přijata historicky první objednávka v rámci úpisu nových firem mířících na trh START. Šlo o objednávku 1 250 ks akcií společnosti Prabos Plus. Úpis byl úspěšně završen 15. května 2018. Spolu se společností Prabos na trh vstoupila i společnost Fillamentum. Tyto dvě firmy se staly historicky prvními emisemi obchodovanými na trhu START. Doposud na trh vstoupilo 14 firem, kterým se od více než 10 000 investorů podařilo získat přes 2 mld. Kč. V rámci primárních úpisů bylo podáno přes 10 000 pokynů, z nichž bylo spárováno téměř 8 000 objednávek. Momentálně se na trhu obchoduje 13 firem a v letošním roce se na vstup připravuje několik dalších emitentů.
  • Pět nejčastějších dotazů, které nám kladou obchodníci k nové regulaci trhů ESMA
    Ještě nám zbývají 3 týdny do zavedení nové regulace finančních trhů ESMA. Už od 1. srpna se dramaticky mění podmínky obchodování pro investory i brokery. Denně dostáváme desítky dotazů k novým podmínkám a rozhodli jsme se, že odpovědi na ty nejčastější zveřejníme.
  • Pět otázek pro Johna Hardyho k situaci v Turecku
    Turecká vláda a zejména turecký soukromý sektor si napůjčovali obrovské finanční částky v zahraničních měnách – částečně na podporu Erdoganových ambiciózních projektů infrastruktury. Země si vybudovala obrovský schodek, který představuje strukturální základ této krize. Skutečný spouštěč není jasně daný, ale z velké části za to může signál vyslaný prezidentem Erdoganem, že hodlá zakročit vůči nastavené politice centrální banky, protože turecká centrální banka potřebovala další zvyšování sazeb, aby se ubránila oslabování měny.
  • Pět politicky korektních ekonomických mýtů
    V současné době můžeme najít několik politicky korektních a obecně přijímaných ekonomických názorů, které ovšem mají pochybný základ. Vybrali jsme z nich pět následujících:
  • Petr Čermák (investor) o value investování, určení vnitřní hodnoty akcií a chování při výprodejích akcií
    Hrozba recese a obchodních válek dále ovládá trhy. Úrokové sazby dluhopisů padají a investoři alokují svůj kapitál do hotovosti nebo hodnotových akcií. Existují ještě příležitosti na nákup akcií? Jak poznat, jaká je jejich správná cena a kdy jsou podhodnocené?
  • Petr Kellner zemřel
    Český miliardář a podnikatel Petr Kellner v sobotu zemřel při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Informaci zahraničních médií o tragickém úmrtí šestapadesátiletého podnikatele ČTK potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF Jitka Tkadlecová. Pohřeb se bude konat v úzkém rodinném kruhu. Mluvčí zároveň požádala, aby všichni respektovali soukromí Kellnerovy rodiny.
  • Petrof – firma, kterou řídí ekonomická poradkyně Fialovy vlády – přesunuje část výroby do Asie. Klíčovým důvodem jsou drahé energie
    Petrof přesunuje část výroby do Asie, konkrétně do Indonésie. Největší evropský výrobce akustických klavírů a pianin tak „využívá příležitost“, kterou nabízí Green Deal EU. Z něj tedy ovšem těží indonéský výrobní partner, který od královehradecké legendy se 160letou tradicí získává nejen pracovní místa, ale hlavně cenné know-how, akumulované od poloviny 19. století.
  • Petrof kvůli nákladům přesune výrobu levnějších nástrojů do Indonésie
    Královéhradecký výrobce klavírů a pianin Petrof přesune část výroby do zahraničí. Levnější typy nástrojů pro něj bude produkovat indonéská společnost. Prezidentka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová to řekla deníku e15. Výroba v Indonésii začne ve druhé polovině letošního roku. Důvodem přesunu jsou vysoké náklady na pracovní sílu v Česku, drahá energie či rostoucí cena materiálu.
  • PetroChina – Blízká podpora
    Akcie společnosti PetroChina (PTR) se od letošního 26. ledna pohybují ve velmi silném klesajícím trendu. Ovšem pokles v tomto týdnu způsobil, že se míra PTR přiblížila blízko důležité podpory, která se nachází kolem hodnoty z 10. července 2017 (? 60,69 – ? 60,75). V případě jejího průlomu budou mít obchodníci otevřenou cestu k otestování jamky z 11. února 2016 (? 55,1 – 55,20 ?). Nejbližší rezistencí je vrchol z 16. srpna 2017 ($ 62,45 – $ 62,53). Další překážkou pro obchodníky je vrchol ze dne 4. srpna 2017 ($ 64,6 – $ 64,72). Další dny na burze budou proto pro vývoj cen akcií PetroChina (PTR) klíčové. Mohou totiž určit budoucnost celé společnosti. Nadále vás proto budeme informovat.
  • Petro-meny sa odpútali od ropy
    V posledných mesiacoch (resp. aj dlhšie obdobie) sme boli svedkami tesných korelácií medzi vývojom ceny ropy a ropných mien. V posledných dňoch to však úplne neplatí. Najkrajšie to je vidieť na nórskej korune (NOKEUR), ktorá v minulom týždni výrazne odskočila od ropy. Prispel k tomu jastrabí komentár centrálnej banky:
  • Petr Otava a MTX Group investuje do zpracování hliníku
    Miliardář Petr Otava a majitel skupiny MTX Group plánuje obrovskou investici v řádu několika miliard korun do zpracování hliníku. Vzniknou i nová pracovní místa.
  • Pět růstových akcií hodných pozornosti: Krása na prodej a globální gigant
    Ulta Salon, Cosmetics & Fragrance je společnost s dlouhým názvem a také již dlouhou řadu měsíců i s výjimečnou návratností. Od ledna 2014 si totiž připisuje více než 100 % (v grafu vyznačeno zeleně) a je tedy v tomto smyslu protipólem první růstové akcii, které jsme se věnovali včera:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader