Úterý 19. březen 2024 03:41
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex krypto ebook

Zahraniční obchod prozatím mírně v plusu

09.03.2022 13:25  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bilance zahraničního obchodu v prvním měsíci roku skončila mírně v plusu (+6,2 mld. Kč), což je v souladu s naším i tržním odhadem.
 
Oproti předchozím měsícům došlo k vylepšení bilance s motorovými vozidly, jež dosáhla +4,3 mld. Kč. Naopak směrem dolů bilanci opět stlačil deficit s ropou a zemním plynem (-7,2 mld. Kč).
 
Export oproti prosinci po sezónním očištění vzrostl o 3,2 %, dovoz o 4,0 %. Meziročně byl vývoz vyšší o téměř 13 %, přičemž loni v lednu byl nižší o 1 %. V jarních měsících bude ale meziroční dynamika vývozu pravděpodobně v záporu z důvodu vysoké srovnávací základny. Dovoz byl meziročně vyšší téměř o 21 %.
 

Obchodní bilance

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v mld. Kč

6,2

-15,1

2,2

         1,1

Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, ČSÚ


Při pohledu na silně narůstající ceny komodit na světových trzích počítáme s tím, že saldo zahraničního obchodu v nejbližších měsících sklouzne zpět do záporu. I kdyby si export udržel tempo z ledna, tak vysoká cena dovážených komodit, zejména ropy a zemního plynu, citelně přifoukne hodnotu dovozů a navýší deficit obchodu s ropou a zemním plynem.

V průběhu letošního druhého pololetí naše prognóza počítala s rozjezdem exportu díky postupnému rozvolňování v globálních dodavatelských řetězcích a pokračování oživení globální ekonomiky. Ovšem po zohlednění aktuálního geopolitického vývoje bude realita méně optimistická. I za předpokladu, že se situace v dodavatelských řetězcích skutečně zlepší, bude export strádat na pozadí nižšího výkonu ekonomiky. Válka na Ukrajině způsobuje zdražování energií a hrozí i jejich nedostatek, což se podepíše především na energeticky náročné průmyslové výrobě, a přes napojení vývozů na průmysl nakonec zvolní i exportní výkonost. Další limitací je potřeba se rychle přeorientovat pryč od ruského trhu. Zde ale dopad nebude nijak silný, protože vývozy do Ruska činí asi 2 % z celku, pro Ukrajinu a Bělorusko se jedná o ještě nižší čísla. Zpomalení výkonu čeká nejen českou, ale i ostatní, především evropské, ekonomiky. Očekáváme proto zhoršení situace v zahraniční poptávce, což bude reflektováno v nižším objemu exportních zakázkách.

Je ale třeba zohlednit i vývoj na straně importů. Zdražující komodity sice vytlačí hodnotu dovozů vzhůru, ovšem zvolnění ekonomické aktivity, která se patrně neprojeví jen výpadky v průmyslu, ale také v nižší investiční aktivitě (nejistota, růst produkčních cen) a v nižších spotřebních výdajích domácností, které budou muset vynaložit vyšší obnosy za nezbytné zboží a služby. To bude ve výsledku snižovat objemy dovozů a působit proti jejich vzrůstající hodnotě.

Celkově očekáváme letošní bilanci zahraničního obchodu nižší než 60 mld. Kč, se kterými počítá naše prognóza ze začátku února.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zahraniční obchod opět pozitivně překvapil
    Říjnový zahraniční obchod skončil s přebytkem 33,4 mld. Kč. Trh přitom počítal pouze s 20,5 mld. Kč. Po zářijovém excelentním výsledku tak zahraniční obchod přinesl další pozitivní překvapení. Hlavní zásluhu na něm měla bilance motorových vozidel, kde byl přebytek meziročně o 7,7 mld. Kč vyšší. Roli sehrál i menší deficit bilance s ropou a zemním plynem, a to o 4,1 mld. Kč. Vývozy byly meziročně vyšší o 5,6 %. Na importech je stále patrná utlumená investiční aktivita i vliv pandemických opatření. V meziročním srovnání tak byly o 1,7 % nižší. Ve srovnání s minulým měsícem však rostly vývozy (o 4,7 %) i dovozy (o 3,4 %).
  • Zahraniční obchod opět ve schodku
    Saldo zahraničního obchodu skončilo podruhé v řadě schodkem. Po červnových -6,1 mld. Kč se bilance posunula na -7,8 mld. Kč, mírně více, než se očekávalo.
  • Zahraniční obchod opět zklamal
    Listopadová bilance zahraničního obchodu, stejně jako ta říjnová, zaostala za našimi i tržními očekáváními. Dosáhla 10,2 miliard korun. Držíme se sice stále v přebytku, ten je ale ve srovnání s loňským listopadem o 7 miliard nižší. Ke zhoršení výsledku přispělo prohloubení schodku bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji a také motorovými vozidly.
  • Zahraniční obchod opět zklamal
    Již třetí měsíc v řadě zahraniční obchod zklamal. Deficit za prosinec na úrovni 6,7 miliard korun zaostal jak za našimi, tak za tržními očekáváními. Za hlubším deficitem nestály ani tak větší vánoční nákupy, jako snížení kladného salda bilance s motorovými vozidly (o 5 miliard korun). K horšímu výsledku přispělo i prohloubení schodku potravinářskými a farmaceutickými výrobky. Lépe naopak dopadla bilance s chemickými látkami, počítači a optickými přístroji. Celkový vývoz meziročně poklesl o 2,4 %, dovoz pak o 1,5 %.
  • Zahraniční obchod po pěti měsících zpět v plusu
    Zahraniční obchod v listopadu dosáhl překvapivě přebytku ve výši 5,7 miliard korun po -16,3 miliardách v říjnu (původně -18,2 mld.) Trh i my jsme očekávali deficit, i když výrazně nižší než v říjnu. Výsledek je tak milým překvapením, za kterým stojí výrazné zvýšení vývozu elektrické energie a odpadů.
  • Zahraniční obchod poprvé v tomto roce v deficitu
    Červenec je první měsíc v tomto roce, kdy bilance zahraničního obchodu skončila v deficitu, a to ve výši 5,9 mld. Kč. To je výrazně horší výsledek, než který byl predikován trhem i námi.
  • Zahraniční obchod potvrzuje svou stěžejní roli
    Podle předběžných údajů ČSÚ skončila v listopadová bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách s přebytkem 32,2 mld. Kč, a tím na úrovni říjnového výsledku, který byl revidován z původně avizovaných 33,4 mld. Kč na 32,2 mld. Kč. V meziročním vyjádření se jedná o nárůst ve výši 20 mld. Kč. Zahraniční obchod tak opět předčil tržní očekávání.
  • Zahraniční obchod pozitivně překvapil
    Prosincová bilance zahraničního obchodu překvapila výrazně nižším deficitem, než jsme my i trh očekávali. Schodek v běžných cenách dosáhl 1,2 mld. CZK a ve srovnání se stejným měsícem roku 2021 byl o 15 mld. CZK nižší. Na bilanci se příznivě odrazil zejména meziročně lepší výsledek obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji (+11 mld. CZK) a přebytek obchodu s motorovými vozidly (+9,1 mld. CZK). Naopak negativně na bilanci dopadl hlubší deficit obchodu s ropou a zemním plynem (-8,8 mld. CZK), kde se promítly vyšší ceny komodit i vyšší dovezené množství. Deficit s elektrickými zařízeními byl vyšší o 3,1 mld. CZK. Vývoz se meziměsíčně po sezónním očištění snížil o 0,8 %, dovoz pak o 6,8 %.
  • Zahraniční obchod pozitivně překvapil
    Únorový zahraniční obchod skončil ve vysokém přebytku 22 mld. CZK. Náš odhad i konsenzus trhu počítal s 15 mld. CZK. V meziročním srovnání se tak jednalo zhruba o 6 miliard lepší výsledek. K tomu přispěl jednak vyšší přebytek bilance s ostatními dopravními prostředky (+3,2 mld. CZK) a zároveň nižší deficit s ropou a zemním plynem (-2,8 mld. CZK). Negativně se pak na celé únorové bilanci podepsal horší výsledek obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji (o 4,2 mld. CZK). Ve srovnání se stejným měsícem loňského roku vývoz pokles o 0,7 % a dovoz o 2,9 %. Únorová bilance zahraničního obchodu však ještě nebyla zatížena pandemií koronaviru. V březnu a dubnu již očekáváme jak na straně importů, tak exportů mnohem hlubší propady. Zastavení výroby v automobilovém sektoru se propíše do výrazného poklesu exportní aktivity, přičemž vzhledem k ochromení domácí poptávky i výroby bude nižší i importní aktivita. Bilanci by měl i nadále vylepšovat nižší deficit s ropou, jejichž ceny se do konce roku podle naší prognózy přes úroveň 40 dolarů za barel nedostanou.
  • Zahraniční obchod pozitivně překvapil
    Bilance zahraničního obchodu dosáhla v říjnu přebytku ve výši 12,8 mld. Kč, čímž výrazně překonala naší i tržní prognózu. V předchozích měsících pokles tempa dovozu překonávalo pokles tempa vývozu, což se pozitivně projevovala na výsledcích zahraničního obchodu, ale v říjnu meziročně export vzrostl.
  • Zahraniční obchod překonává sám sebe, stavebnictví naráží na nedostatek kapacit - bytů se letos začalo stavět nejvíce od roku 2009
    Zahraniční obchod České republiky překonává sám sebe, překonává očekávání. V srpnu vykázal výrazně lepší než předpokládanou výslednou bilanci, když dosáhl přebytku 8,6 miliardy korun, zatímco trh počítal s mírným schodkem.
  • Zahraniční obchod překvapil dvojnásobným deficitem
    Zahraniční obchod v dubnu překvapil deficitem 28,4 miliard CZK, když trh čekal zhruba polovinu. Na výsledku se negativně podepsaly vysoké ceny ropy a zemního plynu a snaha se zemním plynem předzásobit. Deficit v této kategorii byl tak meziročně o 24,5 mld. CZK hlubší. Vymazal tak téměř celý přebytek obchodu s motorovými vozidly, který byl navíc o 11,4 mld. CZK meziročně nižší. Z dat je patrné, že automobilovému sektoru se zatím z potíží se subdodávkami vymanit příliš nedaří. V dubnu se prohloubil i deficit se základními kovy (o 5,4 mld. CZK). Vyšší byl pouze přebytek obchodu s elektřinou (o 1,7 mld. CZK).
  • Zahraniční obchod překvapil, nemovitosti jsou sud třaskavého prachu
    Český statistický úřad dnes zveřejnil hned tři statistiky: průmyslovou výrobu, stavební výrobu a zahraniční obchod.
  • Zahraniční obchod překvapil přebytkem
    Výsledek zahraničního obchodu za listopad překvapil přebytkem 5,7 mld. CZK. Analytici počítali s podobnou cifrou, ale s opačným znaménkem. Ve srovnání s loňským rokem byl však výsledek stále o 26,3 mld. CZK horší. Na výsledcích se pozitivně odrazil meziročně větší přebytek obchodu s elektřinou, plynem a párou (+8,3 mld. CZK). Přebytek obchodu s motorovými vozidly se sice meziročně snížil o 4,5 mld. CZK, v říjnu však pro srovnání toto zhoršení činilo 13,8 mld. CZK.
  • Zahraniční obchod překvapil vyšším přebytkem
    Podle předběžných údajů ČSÚ skončila prosincová bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 17,7 mld. Kč oproti listopadovým 32,2 mld. Kč. V meziročním vyjádření se jedná o nárůst ve výši 25,9 mld. Kč. Celkově se v roce 2020 přebytek salda zahraničního obchodu vyšplhal na 190 mld. Kč a byl tak meziročně o 44,3 mld. Kč vyšší. V porovnání s rokem 2019 se vývoz snížil o 4,5 % a dovoz o 5,9 %. Jedná se o dobrý výsledek, když si připomeneme, že například v půlce minulého roku trh ještě očekával pokles okolo 10 %.
  • Zahraniční obchod přidává, nejen díky srovnávací základně
    Podle předběžných údajů ČSÚ skončila březnová bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 18,5 mld Kč, což je jen mírně za výsledkem v únoru a lednu, kdy bilance činila 22,5, respektive 24,6 mld. Kč.
  • Zahraniční obchod se dále zlepšuje
    Zahraniční obchod dosáhl v dubnu přebytku 8,4 mld. CZK. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se jednalo o zlepšení o 36,6 mld. CZK. Za příznivým vývojem stál především meziročně nižší schodek s ropou a zemním plynem, a to o 21,2 mld. CZK. Zde se pozitivně odrazil pokles cen na komoditních trzích, ale i výrazně nižší objem dováženého zemního plynu.
  • Zahraniční obchod se zadrhává
    Saldo zahraničního obchodu překvapilo výrazně zápornou bilancí. Namísto očekávaného kosmetického zmírnění schodku z červencových 7,9 mld. Kč na necelých 6 mld. Kč, se schodek obchodní bilance v srpnu propadl až na 28,1 mld. Kč. Oproti minulému roku se tak jednalo o 35,6 mld. Kč horší výsledek.
  • Zahraniční obchod si udržel solidní výkon
    Podle předběžných údajů ČSÚ skončila únorová bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 22,5 mld Kč, což je obdobný výsledek jako v lednu, kdy přebytek činil 24,6 mld. Kč. V meziročním vyjádření se jedná o nárůst ve výši 2,2 mld. Kč.
  • Zahraniční obchod skončil přebytkem. To se však brzy změní
    Český statistický úřad dnes zveřejnil data o zahraničním obchodu. Podle předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 9,5 mld. Kč, což představuje meziroční zlepšení o 2,1 mld. Kč. Ačkoli samotná statistika vyznívá dobře, trh čekal ještě lepší výsledek, když sázel na přebytek 15,2 mld. Kč. Data tedy pro trh představují zklamání.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook