Čtvrtek 28. březen 2024 23:20
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Ranní okénko - Trh práce v USA se pozvolna normalizuje

09.12.2021 09:11  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,44

USD/CZK

22,48

EUR/USD

 

4,138

USD/PLN

4,068

Ropa Brent

USD/barel

76,22

Zlato

USD/unce

1786

Aktualizováno

8:51

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekonomický kalendář je den před zveřejněním inflace v Česku i USA poklidný. Nabídne pouze údaje o zahraničním obchodu v Německu a počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. V Maďarsku centrální banka patrně znovu navýší týdenní repo sazbu. Koruna se již od minulého čtvrtka drží poblíž EUR/CZK 25,42, přičemž do konce roku očekáváme její další posílení blíže k 25,00. Potenciál rozhodit korunu, alespoň přechodně, mají zítřejší údaje o inflaci, kdy se v USA čeká nejvyšší od roku 1982, zatímco v tuzemsku trh není za jedno, zda její dynamika přechodně zvolní (odpuštění DPH na energie), či dále zesílí. A rušno bude i v následujících dnech. Hned příští týden zasedá Fed a ECB a těsně před Vánoci ČNB.

Počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se v USA již dostaly do úrovně, kde se nacházely před vypuknutím pandemie. stejně jako poslední měsíční report ukazují na postupnou normalizaci na trhu práce, i když dopady pandemie jsou z části ještě nadále viditelné – například obtíže firem obsadit nová pracovní místa, fenomén, jež aktuálně pozorujeme na obou stranách Atlantiku. Jelikož se v USA snížil počet nezaměstnaných, lze očekávat, že počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti i nadále setrvají poblíž předpandemické úrovně. Pro první prosincový týden trh odhaduje počet nových žádostí na 220 tisíc, stejně jako o týden dříve.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povzbudivá data včera dorazila i z tuzemského trhu práce, kdy míra nezaměstnanosti v listopadu poklesla z 3,4 % na 3,3 %. Pozitivně se ve výsledku odrazily pouze mírné listopadové teploty, což prospělo stavebním pracím, a tudíž i zaměstnanosti v tomto oboru. I když ubylo volných pracovních míst, je jejich převis na počty uchazečů stále zřejmý. Aktuálně na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,7 uchazeče, stejně jako v říjnu. Trh práce zůstává napjatý. Za celý letošní rok očekáváme míru nezaměstnanosti v průměru na 3,8 %, v příštím roce pak na 3,4 %. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

USA

Nové počty žádostí o podp. v nezam. (4.prosinec, v tis.)

-

220

222

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: SRN zahraniční obchod, USA týdenní počet žádostí o podp. v nezam.
PÁ: ČR inflace, USA inflace

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Lenka Kalivodová, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed a ČNB
    V kalendáři na následující dny je nachystaná opět zajímavá série ekonomických dat, zdaleka nejdůležitější ale bude středa, během které zasedá jak Česká národní banka, tak americký Fed. Zatímco u americké centrální banky je o rozhodnutí jasno a zásadní bude především nová prognóza spolu s výhledem na další vývoj sazeb, u ČNB se bude rozhodovat o intenzitě snižování. Pokles inflace k 2% cíli spolu s neutěšivým ekonomickým vývojem otevírá prostor pro další akceleraci tempa, komentáře členů bankovní rady ale naznačují spíše opakované snížení o 50bb.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, v ČR dnes vycházejí ceny výrobců
    Tento týden je o hlavní ekonomické události jasno. Ve středu zasedá americká centrální banka, která s největší pravděpodobností ponechá sazby na současné úrovni. Zajímavější proto bude doplňující komentář spolu s aktualizovanou prognózou. Vzhledem k lepším ekonomickým datům z posledních měsíců lze očekávat výraznou revizi letošního růstu HDP směrem vzhůru, o něco níže by naopak mohla zamířit prognóza na jádrovou inflaci. Přesto je pravděpodobné, že v rámci „dot-plotu“ zůstane pro letošní rok narýsován ještě jeden hike, tak aby si Fed zachoval flexibilitu a otevřené možnosti pro listopadové zasedání.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace
    Přelom ledna a února nabídne další zajímavý týden, kdy na globálních trzích bude hrát prim zasedání americké centrální banky, spolu s měsíčními daty z amerického trhu práce. Nouze o ekonomická data ale nebude ani v eurozóně, kdy dorazí výsledky lednové inflace, doplněné o údaje ohledně reálného vývoje jednotlivých ekonomik v závěrečném kvartálu roku 2023. Informace ohledně vývoje HDP v závěru loňského roku pak dorazí i z české ekonomiky, kde trh bude zároveň vyčkávat na poslední komentáře členů bankovní rady před zahájením mediální karantény.
  • Ranní okénko - Ticho před americkou inflací
    Výnosy amerických i německých státních dluhopisů, eurodolar i futures kontrakty na americké akcie se obchodují v úzkém koridoru před dnešním zveřejněním americké inflace v 14:30 středoevropského času. Podle mediánu analytického odhadu inflace v dubnu meziročně setrvala na 5 %, meziměsíčně ale měla vzrůst z 0,1 % na 0,4 %. Jádrová inflace lépe zachycující domácí cenové tlaky měla udržet 0,4% meziměsíční tempo, meziročně pak kosmeticky zpomalit z 5,6 % na 5,5 %.
  • Ranní okénko - Trh bude sledovat možné indicie Fedu ohledně snižování nákupu aktiv
    Po bohatém minulém týdnu z hlediska českých ekonomických dat, nás čeká pouze platební bilance, která vyjde dnes ráno. Dle odhadu trhu v dubnu dosáhla na 19,5 mld. Kč podpořena slušným přebytkem obchodní bilance. Uprostřed týdne nás čeká pouze zveřejnění cen průmyslových výrobců za květen, které podle nás i trhu snížily meziměsíční tempo a meziročně se udržely na 4,6 %. Hlavním údajem z eurozóny bude dubnová průmyslová výroba, která dle dostupných dat meziměsíčně vzrostla. Nejsledovanější událostí bude bez pochyb zasedání Fedu. Trh bude zvědavý zejména na možná vyjádření ohledně budoucího ukončení programu nákupu aktiv.
  • Ranní okénko - Trh čeká na americké volby
    Z Evropy dnes žádná významná makroekonomická data nedorazí, ovšem i kdyby dorazila, zraky by se přesto upíraly za oceán. Ne snad tolik kvůli americkým továrním objednávkám, od kterých se čeká meziměsíční nárůst o jedno procento, nýbrž kvůli volbám tamního prezidenta. Do volebního dne vstupuje jako favorit průzkumů demokrat Joe Biden, který vyzve obhájce titulu, republikána Donalda Trumpa. Jak jsme se mohli přesvědčit v roce 2016, vedení v předvolebních průzkumech není zárukou konečného vítězství a napětí v americké společnosti by se tak dalo krájet. Z ekonomického pohledu by se trh patrně bez problémů srovnal s vítězstvím kteréhokoliv z kandidátu, mnohem větším rizikem je ovšem případný těsný výsledek. Ten by patrně přinesl celé týdny dohadů a potenciálně i zapojení Nejvyššího soudu. Prodloužilo by se tak období nejistoty, průtahů okolo podoby amerického fiskálního balíčku, a vyloučit nelze ani pnutí v samotné americké společnosti.
  • Ranní okénko - Trh dnes očekává inflaci v eurozóně a projev J. Powella
    Stěžejním ekonomickým údajem je dnes inflace v eurozóně. Po nižším než očekávaném výsledku v Německu i ve Španělsku jsou očekávání nastavena na pozitivní překvapení i pro eurozónu jako celek. Pokles meziměsíčního tempa inflace z 1,5 % pod konsensus odhadu (0,2 %), či v meziročních číslech z 10,6 % pod 10,4 %, by tak nemusel vést k výraznějším pohybům na finančním trhu. Výnosy německých státních dluhopisů zaznamenaly pokles již během včerejšího obchodování. K opačnému vývoji došlo naopak v USA, kde výnosy napříč splatností vzrostly a do jisté míry tak mohly tlumit pokles jejich evropských protějšků. Euro vůči dolaru nejprve posílilo z 1,0300 na 1,0400 EUR/USD, v odpoledních hodinách pak ztrácelo zpět k 1,0300.
  • Ranní okénko - Trh již zvažuje možnost, že Fed hikne o 100bb
    Bilance běžného účtu ČR během května pravděpodobně prohloubila deficit do blízkosti 25 mld. Kč (medián odhadů). V deficitu ji drží především vývoj obchodní bilance, jejíž saldo je na pozadí vysokých cen komodit od února záporné. V USA naváže na data o spotřebitelské inflaci statistika cen výrobců, od které se čeká stejné meziměsíční tempo (0,8 %) jako v květnu.
  • Ranní okénko - Trh nyní v případě ECB věří více ve stabilitu sazeb
    Dnes vyjde jediný údaj týkající se české ekonomiky, kdy Český statistický úřad zveřejní výsledky konjukturálního průzkumu. Vzhledem k dosavadnímu zaostávání tuzemského hospodářství se nedá očekávat, že by se nálada mezi spotřebiteli výrazněji změnila k lepšímu. Odpoledne z USA dorazí nejnovější statistiky o nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti, jejichž množství by mělo být podobné jako v předcházejícím týdnu. Dále vyjde údaj ohledně objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, kdy trh predikuje meziměsíčně pokles o 4 %, zatímco při minulém srovnání byl zaznamenán nárůst o 4,6 %.
  • Ranní okénko - Trh očekává, že Fed zvýší sazby až ke 4,5 %
    Dnes dorazí jedny z posledních důležitých amerických čísel, které mohou vstupovat do rozhodování Fedu ohledně zvýšení sazeb na rychle blížícím se zářijovém zasedání (středa 21.9.). Kromě některých předstihových ukazatelů dorazí i tvrdá data ohledně srpnových maloobchodních tržeb, nebo průmyslové produkce. V obou případech trh sází na meziměsíční stagnaci. Zvlášť u maloobchodu by překvapení směrem nahoru jen přiživilo rychlé přeceňování ohledně dalšího postupu Fedu.
  • Ranní okénko - Trh přehodnocuje očekávané sazby Fedu, inflace v USA i ČR na novém maximu
    Investoři se v prostředí rizik ze stoupající inflace a hrozící recese snaží správně trefit budoucí trajektorii úrokových sazeb. Při tom jsou citliví na přicházející ekonomická data, což činí dluhopisový a peněžní trh volatilní. Například v USA došlo minulý čtvrtek po zveřejnění horších než očekávaných týdenních dat z amerického trhu práce podle futures kontraktů ke snížení očekávání ohledně sazeb Fedu na začátek roku 2023 na 3,4 % z 3,9 %.
  • Ranní okénko - Trh se chystá na to, že centrální banky opět přitvrdí
    Fed dnes večer zveřejňuje zápisky z posledního zasedání na přelomu ledna a února, na kterém centrální banka zvýšila úrokové sazby o 25bb do rozpětí 4,50 % a 4,75 %. V té době se ale ještě nevědělo, že lednová inflace překvapí svižnějším růstem a že ekonomika vygeneruje půl milionu nových pracovních míst. V zápiscích Fedu tak bude nejzajímavější případná debata o rizikovém scénáři, kdy inflace bude ustupovat pomaleji.
  • Ranní okénko - Trh se nenechal rozhodit daty z eurozóny
    ČNB dnes zveřejní stav devizových rezerv za únor, během kterého koruna vůči euru posílila o 28 halířů. Důvod k aktivitě na devizovém trhu tedy nebyl potřeba. V absenci stěžejních ekonomických dat americký akciový index S&P 500 včera vzrostl mírně o 0,07 % a výnosy amerických vládních dluhopisů poskočily. Výnos na dvouletém dluhopisu se dostal na 4,88 % (+6bb proti začátku dne) a desetiletém na 3,96 % (+3bb proti začátku dne).
  • Ranní okénko - Trh snižuje sázky na hiky Fedu, zvyšuje na cuty ČNB
    Dnes budou hrát prim zejména americká data v podobě cen výrobců a zápisků z posledního zasedání Fedu. Americké ceny ve výrobě během září podle odhadu analytiků rostly meziměsíčně o 0,3 %, meziročně pak stejně jako v srpnu o 1,6 %. Důležitý je především stabilní vývoj jádrové inflace ve výrobě, kde meziměsíční změna dosáhla za poslední rok v průměru 0,2 %, což je akceptovatelné tempo pro Fed a stejné tempo by mělo být zaznamenáno i za září.
  • Ranní okénko - Trh ustupuje ze sázek na brzké snižování sazeb
    Dnešek nenabízí významnější ekonomická data, a kromě dílčích čísel z amerického nemovitostního trhu tak bude pozornost trhu směřovat jen k zápiskům z posledního zasedání Evropské centrální banky. Na tiskové konferenci po zasedání prezidentka ECB Lagarde zmínila, že neprobíhala konkrétní diskuze o uvolňování měnové politiky, i přesto nelze vyloučit komentáře některých členů k očekáváním trhu ohledně snižování sazeb. V době zasedání trh přisuzoval více jak 50% pravděpodobnost březnovému snížení sazeb, aktuálně trh šance na březnové snížení vidí jen okolo 20 % a první snížení investoři očekávají nejdříve v dubnu. Do konce roku ale i nadále počítají s relativně prudkým tempem, kdy ke konci prosince by vůči současným úrovním měly sazby poklesnout o 125-150 bazických bodů.
  • Ranní okénko - Trh v USA je nadále v nejistotě ohledně výhledu inflace
    V tomto týdnu plní ekonomický kalendář Česka, eurozóny a USA především předstihové indikátory. První na řadě bude spotřebitelská důvěra v eurozóně za květen, která vyjde dnes odpoledne. Očekáváme mírné zlepšení indexu na -16,5 z -17,5 bodu, což představuje nadále slabou úroveň. Na spotřebu domácností doléhá měnová politika ECB, jak vyplývá z šetření úvěrových podmínek. Cyklus zvyšování sazeb ECB bude podle naší prognózy dovršen až v 3Q23.
  • Ranní okénko - Trh v USA sází na další hiky a Velkou Británii zaskočila inflace
    Na dluhopisovém trhu včera rezonovala čísla z ekonomiky. Ve Spojeném Království překvapila inflace vysokým růstem a britský 2letý Gilt reagoval nárůstem až k maximům z přelomu září a října 2022, kdy trh reagoval na tamní fiskální debakl. Výnos německého bundu se také vydal směrem nahoru na pozadí již několik málo zbývajících dní do zveřejnění inflace v eurozóně. V USA vyšla solidní data z trhu práce a HDP za 1Q23 byl revidován k lepšímu, z anualizovaného mezikvartálního růstu o 1,1 % na 1,3 %. Na trhu došlo k navýšení sázek na možnost dalšího zvyšování sazeb Fedu, a to navzdory tomu, že poslední zápisky z jednání Fedu ukázaly, že centrální bankéři se přiklánějí k pauze od hikování.
  • Ranní okénko - Trh vyčkává na zítřejší zápisky ze zasedání Fedu
    Nový týden se nám z ekonomického hlediska rozbíhá pozvolna. Po pondělním dnu takřka bez jakýchkoli dat úterý nabídne pouze doplňkové údaje, které by neměly trhem žádným zásadnějším způsobem zamávat. Nejprve se v dopoledních hodinách dozvíme z Evropy postupně data ohledně registrace nových aut za měsíc leden v celé Evropské unii. Posléze prosincové statistiky běžného účtu platební bilance v eurozóně a rovněž prosincový výsledek produkce ve stavebnictví, u kterých tak budou známy výsledky za celý kalendářní rok 2023.
  • Ranní okénko - Trhy vyčkávají na americké maloobchodní tržby
    Dnes je z pohledu ekonomických dat nejzajímavější den týdne, kdy dopoledne z Německa dorazí index ZEW, v odpoledních hodinách pak trhy může rozhýbat údaj o amerických maloobchodních tržbách spolu se statistikou průmyslové produkce. Nervozitu na trzích pak zvyšuje i diskuze v USA ohledně navýšení dluhového stropu, na kterou si investoři sice zčásti již zvyknuli, přesto určitá část obav přetrvává.
  • Ranní okénko - Trhy vyhlíží americké volby
    Dnes pokračuje český ekonomický kalendář daty z maloobchodu a údajem ohledně míry nezaměstnanosti. Zatímco maloobchodní tržby ukážou další slabý meziroční výsledek, u nezaměstnanosti by ke změně dojít nemělo a ta tak podle našeho odhadu setrvá na úrovni 3,5 %. Z České národní banky pak dorazí informace ohledně srpnové výše devizových rezerv a zářijových intervencích. Jejich objem se podle našeho odhadu pohyboval okolo 2-3 miliard EUR, vzhledem k tomu, že ČNB byla patrně aktivní jen po zářijovém zasedání na konci měsíce, zesložiťuje odhad řada dalších faktorů a vyloučit tak nelze pro trh více překvapivou sumu. Včera vyšla čísla z českého průmyslu a zahraničního obchodu. Oba výsledky dopadly poblíž tržních očekávání a reakce trhu tak byla jen minimální.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new