Čtvrtek 28. březen 2024 14:03
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook

Ranní glosa: Firmy stále více počítají se zvyšováním cen produkce

25.08.2021 09:46  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nálada v české ekonomice sice v posledních měsících trochu uvadá, avšak stále zůstává na vysoké úrovni, takže do jisté míry lze zhoršování považovat spíše za korekci odrážející nadsazená očekávání zejména ve službách. Postupně se na tržbách ukazuje, že firmy v cestovním ruchu stále pociťují nedostatek zahraničních návštěvníků, kteří ještě před pandemií utratili v ČR přes 160 mld. korun, zatímco loni to byla jen polovina. A letos to nejspíš nebude o mnoho lepší. Druhým důvodem poklesu optimismu je nepochybně situace v průmyslu, který se musí vypořádávat s vysokými cenami surovin, chybějícími dováženými komponenty, problematickou mezinárodní dopravou, která navíc velmi rychle zdražuje. Nehledě na přetrvávající nedostatek pracovníků, s nímž úspěšné obory bojují dlouhodobě. Pozitivní zprávou z aktuálního průzkumu je, že firmy mají dostatek zakázek, které třeba v průmyslu představují zajištění práce na dalších téměř 13 měsíců. A pozitivní očekávání poptávky panují i ve stavebnictví. Mnohem méně příjemnější zprávou je všeobecné očekávání růstu cen. Firmy napříč odvětvími stále více počítají s tím, že budou v dalších měsících zvyšovat ceny své produkce. Tlak ze strany nákladů je neúprosný a v situaci, kdy roste domácí i zahraniční poptávka, se jim otevírá prostor ceny navyšovat. Ne náhodou rostou obavy spotřebitelů z inflace v následujících měsících, nicméně spotřebitelská nálada se stále ještě zlepšuje díky opadajícím obavám z nezaměstnanosti a vidině zlepšení vlastní finanční situace. Spotřebitelé si tak nepřipouštějí, že by současné problémy ve firemní sféře mohly zhoršit celkový výhled ekonomiky, respektive krátkodobě ohrozit její pozitivní trend. Ten zatím – zdá se – není ohrožený ani výše naznačenými problémy, s nimiž se musí potýkat tuzemské firmy. Rozjezd služeb, byť ne až tak dramatický, jak napovídala dřívější očekávání, by mohl zatím docela dobře kompenzovat útlum té části průmyslu, kterou brzdí chybějící komponenty. I proto by mohl růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí oproti tomu druhému výrazně zrychlit.

Zdroj: ČSOB

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní glosa: ČNB zvýší tento týden sazby minimálně o 50 bps
    Začíná týden, ve kterém bude opět hrát prim zasedání centrálních bank. Na programu je zasedání České národní banky, amerického Fedu i Bank of England a ve všech případech očekáváme utažení měnové politiky. Českou národní banku opět čeká slovy viceguvernéra Niedetzkého nebo centrálního bankéře Holuba “nestandardní hike”. To znamená růst sazeb minimálně o 50 bps a debata se povede o tom, zda-li neudělat ještě více. Pokud by se ČNB znovu rozhodla pro 75 bps, posunuli bychom vzhůru i náš cíl pro sazby na rok 2022 (minimálně na 2,75 % v závislosti na vyznění nové prognózy). Hlavním důvodem pro agresivnější postup ČNB může být opět další překvapivě vysoká inflace, příslib jejího dalšího nárůstu a destabilizace inflačních očekávání.
  • Ranní glosa: Další dva testy prognózy ČNB už příští týden
    Až do úterý si bude muset trh a s ním i ČNB počkat na potvrzení odhadu českého HDP za druhý kvartál, a především na podrobnosti, co za slabým výsledkem stálo. Zda to byly zásoby, slabší export automobilů nebo nenaplněná očekávání tuzemských obchodníků, restauratérů a hoteliérů.
  • Ranní glosa: Další propad evropského automobilového trhu
    Už čísla z minulého týdne ukázala, že se situace v evropském automobilovém průmyslu v průběhu října a listopadu zlepšila. Jak už ovšem naznačují předběžná čísla z Německa, nešlo o trvalejší zlepšení ani o lámání rekordů, nicméně i to stačilo na výraznější zvýšení dodávek nových vozů zákazníkům. Prosincové registrace nových aut se tak alespoň vyšplhaly na tříměsíční maximum, nicméně i tak meziročně propadly o 23 %, respektive o 15 % srovnáme-li je s prosincem roku 2019.
  • Ranní glosa: Další zrychlení inflace = poslední argument pro další růst sazeb
    Dnešní inflační čísla pravděpodobně přinesou další zrychlení meziročního růstu cen. V červenci inflace zrychlila o poznání více, než jsme předpokládali my i ČNB, a to zejména kvůli jádrové inflaci. Tu žene vzhůru na jednom z předních míst imputované nájemné tažené rostoucími cenami nemovitostí a cenami ve stavebnictví (ty se do imputovaného nájemného v CPI přímo promítají).
  • Ranní glosa: Data z trhu práce za září rozhodnou o zahájení útlumu měnové expanze Fedu
    Zářijový report o americké zaměstnanosti patrně rozhodne o tom, zdali Fed již v listopadu oznámí jízdní řád pro postupnou redukci měnové expanze. Pokud se tak stane, tak k úplnému odbourání politiky nákupů dluhopisů může dojít již v polovině roku 2022. Takový je asi hlavní vzkaz ze zářijového zasedání FOMC.
  • Ranní glosa: Do nového čtvrtletí vstupuje evropská ekonomika v horší kondici
    Konec minulého týdne byl ve znamení prvních odhadů indexů nákupních manažerů v eurozóně za měsíc říjen. Celkový PMI podle očekávání mírně poklesl v důsledku nepříznivé situace v evropském průmyslu. Nejde však jen o problém pomalejšího růstu odvětví, jak by napovídal celkový index, ale také o slabší příliv nových zakázek, rostoucí zásoby nedokončených výrobků, a především o prudce rostoucí ceny vstupů, které se odrážejí i v rekordních cenách finální produkce.
  • Ranní glosa: Do nového roku s vysokou inflací a sazbami
    Hlavní událostí uplynulého týdne bylo jednoznačně poslední letošní zasedání bankovní rady k měnovým otázkám. ČNB se i tentokrát rozhodla překonat očekávání a zvýšila své sazby o jeden procentní bod, a svoji hlavní úrokovou sazbu tak dostala už na úroveň 3,75 %, kde byla naposledy před zhruba 13,5 lety. Ale to nebylo zdaleka vše, protože bankovní rada dala jasně najevo, že se zvyšováním úrokových sazeb hodlá pokračovat dál.
  • Ranní glosa: ECB může snížit nákupy dluhopisů
    ECB dnes může sáhnout k lehkému útlumu pandemického programu PEPP. V podobném duchu hovořil hlavní ekonom Lane (jinak holubice), který v posledních týdnech zdůrazňoval, že jakákoliv úprava nákupů je “operativní změnou” a ne “trvalou změnou v kurzu” měnové politiky (začátkem “taperingu”, o kterém uvažuje Fed).
  • Ranní glosa: Ekonomika si vede lépe, než ČNB předpokládala
    Dva měsíce po konci třetího kvartálu máme konečně možnost seznámit se s podrobnými – i když ještě ne se všemi – výsledky české ekonomiky. Růst HDP byl nakonec o něco málo lepší, než naznačoval bleskový odhad, což je s ohledem na situaci v automobilovém průmyslu docela malý zázrak. Stačí si vzpomenout na letní situaci v automobilovém průmyslu reprezentujícího přibližně desetinu celé ekonomiky, která vedla k propadu produkce osobních automobilů o téměř 45 % (měřeno počtem vyrobených vozů).
  • Ranní glosa: Fed vydá novu prognózou, která možná ukáže na vyšší ochotu jít se sazbami
    Tak dlouho chodila vysoká inflace okolo netečných centrální bank, až ji začaly brát na vědomí a začínají konat, neboli svoji politiku utahovat. Co je přitom zajímavé, že pokud se podíváme napříč světem, tak prakticky neuplyne den, aby některá z centrální bank ať už vyslala jasný jestřábí vzkaz (viz ČNB v tomto týdnu), anebo přímo zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu.
  • Ranní glosa: Firmy v EU přehodnocují své výhledy
    V době, kdy se teprve finalizují celkové výsledky za kvartál, který už skončil přede dvěma měsíci, a nejsou zatím k dispozici žádná další nová tvrdá data nezbývá, než o to větší pozornost věnovat průzkumům nálad napříč ekonomikou.
  • Ranní glosa: Geopolitické napětí lehce pokleslo, akcie se snaží o pozitivní obrat
    Včera během dne sice geopolitické napětí pokleslo s tím, jak ruský prezident Putin stáhl část vojsk od ukrajinských hranic. Americký prezident Biden však současně varoval, že se může jednat o taktický manévr a že invaze Rusů na Ukrajinu zůstává dál ve hře. Zopakoval, že v takovém případě Amerika (a spojenci) zavedou vůči Rusku tvrdé sankce a Američané se budou muset připravit na “ještě vyšší” ceny energií. Akciové trhy i obecně riziková aktiva (včetně koruny) jsou na eskalaci napětí mezi Ruskem a Ukrajinou velmi citlivá. A největší strach mají právě z nového stagflačního šoku - prudkého růstu cen energií, který by poslal dál výš inflaci a současně srazil spotřebu domácností a ekonomický výkon.
  • Ranní glosa: Hlavní ekonom ECB připravuje trh na omezení programu PEPP
    Hlavní ekonom ECB Philipp Lane včera překvapil lehce jestřábím komentářem. O dopadech delta varianty na evropskou ekonomiku hovořil jako o “omezeních” a jako výraznou hrozbu nevidí ani zpomalení Číny. Naznačil, že na blížícím se zářijovém zasedání dojde ke snížení tempa nákupů v rámci pandemického programu PEPP.
  • Ranní glosa: Inflace atakuje staré rekordy
    Inflace ČR dál narůstá, nicméně svůj vrchol má ještě před sebou. Včera zveřejněná prosincová čísla ukázala, že růst spotřebitelských cen pokračoval i v závěru loňského roku. Meziroční inflace sledovaná centrální bankou vzrostla už na 6,6 % a byla tak nejvyšší za období od září roku 2008, nicméně stále ještě není na vrcholu. Toho dosáhne nejspíš v prvních měsících letošního roku, kdy se podle pracovního odhadu ČNB může dostat až na devět procent, případně být i dvouciferná. Je evidentní, že se inflace v důsledku panujících nejistot stala téměř nepredikovatelnou veličinou, a to i na horizontu několika málo následujících měsíců.
  • Ranní glosa: Inflace = hlavní politické téma roku 2022
    Není žádným tajemstvím, že inflace rozděluje společnost. Zejména ta energetická a potravinová výrazně více zasahuje relativně chudší část populace. Zatímco lidem s vyššími příjmy “pouze” snižuje úspory “odkládané” do investic, nízkopříjmové skupiny nutí činit velmi těžké volby a bolestivé úsporné kroky. Proto bude inflace také jedním z hlavních témat politických soubojů relativně rušného roku 2022.
  • Ranní glosa: Inflace v ČR dále zrychluje
    Říjen přinesl další zrychlení inflace v ČR, za kterým můžeme aktuálně vidět i první signály růstu cen energií, které v řadě západních zemí zdražují už několik měsíců. Jednoprocentní růst spotřebitelských cen za poslední měsíc jde na vrub především nákladům na bydlení a nešlo přitom pouze o energie, ale stejně jako v minule především o tzv. imputované nájemné a další výdaje spojené s bydlením. Svoji rozhodně ne nevýznamnou roli i v říjnu samozřejmě sehrály i pohonné hmoty, jejichž ceny se v důsledku stále ještě nepříznivého vývoje cen komodit na světových trzích dostaly na sedmileté maximu.
  • Ranní glosa: Inflace v eurozóně na třináctiletém maximu
    Včera zveřejněná data Eurostatu potvrdila, že vyšší inflace netrápí pouze ČR, ale i většinu zemí EU. V celé unii se meziroční inflace vyšplhala na 3,6 %. V eurozóně s inflačním cílem stejným jako u nás se inflace zvýšila na 3,4 %. Vyšší inflaci krátce zažívala eurozóna naposledy v létě roku 2008, tedy těsně před pádem banky Lehman Brothers. Dlužno dodat, že jde o harmonizovanou inflaci, která nepočítá s růstem cen nemovitostí, a tak vychází příznivěji než národní inflace počítající s realitním trhem jako u nás. V případě ČR, která hlásí inflaci těsně pod pěti procenty, dosahuje harmonizovaná inflace jen 4 % a země je tak co do výše inflace až na 11 místě v Unii, dokonce i za Německem.
  • Ranní glosa: Inflace v eurozóně v prosinci dosáhla na 5 %
    Inflace v eurozóně dosáhla 5 % (0,4 % meziměsíčně) - to jsou nejvyšší čísla od konce devadesátých let a je za nimi nejen nárůst cen energií a pohonných hmot, ale i jádrová inflace. I když za značnou částí prosincové inflace stojí zdražující energie (meziročně dražší o 26 %), zdražování probíhá napříč položkami spotřebitelského koše. Inflace ve službách se pohybuje okolo 2,5 % a velice znepokojující je vysoká inflace v ne-energetickém průmyslovém zboží.
  • Ranní glosa: Inflační den D je tu
    Inflační den D nastal. Dnešní lednová inflace nastaví do značné míry laťku i pro zbytek roku. Čekáme výrazný meziměsíční nárůst, který citelně zrychlí i meziroční inflaci. Ta by měla dosáhnout nejvyšších úrovní od konce devadesátých let. Možná však může lehce zaostat za “jestřábím” očekáváním trhu a pohybovat se lehce pod 9 %. Za výrazným meziměsíčním nárůstem cen budou stát zejména položky v sekci bydlení, doprava, potraviny a rekreace.
  • Ranní glosa: Inflační spekulace
    S koncem roku přichází čas na bilancování a také na výhledy, s nimiž vstoupíme do roku nového. Letos se největší pozornost upíná k inflaci, která se nečekaně tak trochu utrhla ze řetězu, když v průběhu roku začaly prudce růst ceny surovin a energií, znovu se zvýšil přetlak na realitním trhu a v podstatě se nepodařilo zcela obnovit pandemií zpřetrhané dodavatelské řetězce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points