Pátek 29. březen 2024 09:05
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Běžný účet platební bilance na vzestupu

14.06.2021 10:48  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Přebytek na běžném účtu platební bilance ČR za duben dosáhl 37,8 miliardy Kč. To bylo nad všemi odhady, které v průměru ukazovaly na 19,0 miliardy Kč. V meziročním srovnání jde o zlepšení o silných 39,1 mld. Kč, za čímž do značné míry stojí nízká srovnávací základna z loňského dubna. Nicméně za rostoucím kladným saldem běžného účtu stojí jednak zvýšení přebytku obchodní bilance v dubnu na 29,4 mld Kč a z druhé strany nízký odliv dividend. Deficit důchodového účtu v dubu činil podprůměrných 2,4 mld Kč, což představuje meziroční zlepšení o 5,6 mld Kč. Samotný odliv dividend přitom dosáhl 2,8 mld Kč. V důchodové bilanci bychom čekali hlubší deficit, alespoň ve srovnání s loňským rokem. K tomu se přidal i oproti našemu odhadu mírně vyšší přebytek bilance služeb ve výši 8,0 mld Kč. Očekáváme, že přebytky na obchodní bilanci ve srovnání s loňským rokem zeslábnou a počítáme tak i se snížením přebytku na běžném účtu k 0,5 % HDP po loňských 3,6 %.

Na finančním účtu byl v dubnu vykázán odliv ve výši 30,9 mld Kč. Saldo přímých investic kleslo na 7,6 mld. Kč. Devizové rezervy se snížily o 8,7 mld. Kč, přičemž saldo chyb a opomenutí ukazuje opět relativně vysokých 15,2 miliardy.  Česká koruna na zveřejnění dat nereaguje, ale prospívá ji mírně pozitivní nálada na globálním trhu. Tento týden by ji mohly ovlivnit výroky z ČNB s tím, jak se blíží zasedání příští týden.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bez špatných zpráv jasně převládla poptávka po riziku. S&P 500 nad 3000 body
    Optimismus se finančních trhů dál drží a odráží se v silném růstu akcií. Evropské indexy stoupají asi o 1 až 1,5 pct, přičemž Londýn ztratil svůj úvodní náskok. Americké burzy navázaly růstem, který v případě S&P500 činí 2 procenta a u DJIA dokonce 2,7. Ropa ovšem své zisky zmenšila a Brent je odpoledne už jen mírně nad včerejším závěrem.
  • Bez velké krize české byty výrazněji nezlevní. Vlastní bydlení v Praze je jako červené ferrari a nelze si jej nárokovat; receptem na dostupnější bydlení by mohla být výstavba „mrakodrapů“, které však brání památkáři
    Poptávka po nemovitostech zůstane letos v Česku utlumená. Hlavně v důsledku vysokých úrokových sazeb hypoték a stále poměrně vysokého úročení investičních alternativ k investičnímu vlastnictví realit, jako jsou například vládní dluhopisy. I přesto letos k určitému oživení poptávky po nemovitostech dojde, zejména vlivem lepšího než předpokládaného zvládnutí energetické krize EU a zažehnáním nebezpečí opravdu hluboké evropské recese.
  • Bezvládí ve Venezuele ohrožuje globální trh s ropou
    Ropná směs WTI je zachycena v rozpětí od 50 do 55 dolarů za barel. Pokračující omezování těžby v zemích OPEC je prozatím kompenzováno slábnutím poptávky. Ta je způsobena globálními obavami z nižšího ekonomického růstu.
  • Běžná česká domácnost bude v roce 2023 platit za energie 12 300 korun měsíčně, prognózuje americká banka Goldman Sachs
    Běžná domácnost v Česku zaplatí počátkem příštího roku za energie zhruba 12 300 korun měsíčně. Plyne to z nové prognózy americké banky Goldman Sachs, která částku odhaduje na základě současného cenového vývoje příslušných termínových kontraktů.
  • Běžný účet platební bilance byl v lednu poprvé po roce v přebytku
    Kladné saldo ve výši ve výši 12,7 mld. CZK (po -4,3 mld. CZK v prosinci) bylo oproti tržnímu konsenzu (14,2 mld. CZK) lehkým zklamáním. Ke kladné bilanci běžného účtu přispěl hlavně obchod se zbožím.To odráží mimo jiné ústup napětí v dodavatelských řetězcích, a také pokles cen dovážených energetických komodit.
  • Běžný účet platební bilance ČR opět pozitivně překvapil
    Běžný účet tuzemské platební bilance v červenci dosáhl přebytku ve výši 20,6 mld. Kč. To zcela přebilo všechny odhady trhu. Analytici včetně nás v průměru čekali jednociferný deficit. Za dobrým výsledkem stojí z části výraznější přebytek v zahraničním obchodě ve výši 30 mld. Kč, nicméně tady bylo překvapení relativně malé. Zahraniční obchod má navíc po slabém období mezi březnem až květnem co dohánět. Za vysokým přebytkem na běžném účtu za červenec stojí především velmi malý odhad odlivu dividend ve výši 6,1 mld Kč, zatímco před rokem ve stejném období činil více než 40 mld Kč.
  • Běžný účet platební bilance je rekordně hluboký, přes 415 miliard korun. Proč tomu tak je a proč koruna přesto neoslabuje, ba vůči euru letos posílila na patnáctiletá maxima?
    Běžný účet české platební bilance padl loni do suverénně historicky rekordního schodku, přes 415 miliard Kč. Důvodem je mohutný odliv dividend, motivovaný i snahou bank snížit odvody na dani z mimořádných zisků, a také to, že se do rekordního schodku propadl zahraniční obchod ČR.
  • Běžný účet platební bilance loni dosáhl rekordního schodku
    V prosinci se deficit běžného účtu platební bilance výrazně zmírnil. Pasivum ve výši -7,8 mld. CZK (po -39,3 mld. CZK v listopadu) bylo oproti tržnímu konsenzu (-24,8 mld. CZK) výrazným pozitivním překvapením. Po sezónním očištění schodek podle našeho dohadu dosáhl -0,6 mld. CZK, tedy nejlepšího výsledku od června 2021, kdy byla (sezónně očištěná) měsíční bilance naposledy v přebytku. Za celý loňský rok dosáhl deficit běžného účtu 380,1 mld. CZK, což je vůbec nejhlubší schodek minimálně od roku 2004.
  • Běžný účet platební bilance loni pod dvou letech záporného salda vykázal kladnou bilanci. Pomohl mu návrat zahraničního obchodu „do plusu“, ekonomický vztah Česka k zahraničí se tak kýženě stabilizuje
    Běžný účet platební bilance České republiky loni skončil v přebytku 89,9 miliardy korun. Stalo se tak po dvou letech záporného výsledku. Záporné saldo běžného účtu bylo zvláště výrazně předloni, kdy činilo 415,3 miliardy korun. V samotném prosinci 2023 dosáhl přebytek běžného účtu vyšší než očekávané úrovně 13,2 miliardy korun.
  • Běžný účet platební bilance loni skončil v plusu
    Prosincový přebytek ve výši 13,2 mld. CZK byl oproti tržnímu konsenzu (3,2 mld. CZK) pozitivním překvapením. Kladná bilance běžného účtu dominantně odrážela přebytek obchodu se zbožím a službami. Podle dříve zveřejněných dat ze zahraničního obchodu v prosinci k jeho kladnému saldu přispěl hlavně vývoz motorových vozidel. Přebytek bilance zboží a služeb byl jen lehce kompenzován mírným schodkem primárních důchodů odrážejícím mimo jiné odliv dividend.
  • Běžný účet platební bilance překvapil méně výrazným deficitem
    Běžný účet platební bilance skončil v dubnu v deficitu ve výši 10,21 mld. CZK. Zároveň byl k citelně menšímu schodku revidován i výsledek za březen (z 17,63 mld. CZK na 10,00 mld. CZK). Tržní konsenzus i my jsme přitom očekávali v dubnu hlubší schodek ve výši 14,95 mld. respektive 17,8 mld. CZK. Po sezónním očištění sice došlo podle našeho odhadu k určitému prohloubení salda z -23,7 mld. CZK v březnu na -26,4 mld., celkově však výsledek po poměrně slabé dubnové statistice zahraničního obchodu příjemně překvapil.
  • Běžný účet platební bilance příjemně překvapil
    Běžný účet platební bilance vykázal za březen nepatrný schodek 0,5 mld. CZK, když tržní konsensus počítal s pasivem 9,5 mld. CZK. Našeho optimistického odhadu +12,9 mld. CZK dosaženo nebylo, což indikovalo již dříve oznámené zklamání, které přinesl březnový zahraniční obchod se zbožím. Zejména exportní strana doplatila na zavřené hranice a kolaps zahraniční poptávky kvůli vládami zaváděným opatřením proti šíření koronaviru.
  • Běžný účet platební bilance se snížil
    Běžný účet platební bilance se v únoru snížil na -5,84 mld. CZK oproti 7,74 mld. Trhy očekávaly pokles na -3,50 mld. CZK.
  • Běžný účet platební bilance se zlepšil
    Běžný účet platební bilance ve 4. čtvrtletí loňského roku klesl o 206,8 mld. dolarů oproti revidovanému poklesu -19 mld. USD ve 3Q 2022. Trhy očekávaly pokles o 213,7 mld. USD.
  • Běžný účet platební bilance sklouzl do deficitu
    Běžný účet platební bilance ČR za červen dosáhl deficitu 12,8 miliardy Kč. To bylo pod mediánem odhadů analytiků, který ukazoval na záporné saldo ve výši 3,9 mld. Kč. Ovšem po již zveřejněném výsledku obchodní bilance, která se v národní metodice ve stejném měsíci propadla do nečekaného deficitu, nešlo o velké překvapení. My jsme naopak očekávali hlubší saldo poblíž 21,0 mld. Kč.
  • Běžný účet platební bilance sklouzl hlouběji do deficitu
    Běžný účet platební bilance dosáhl v prosinci deficitu ve výši 14,4 mld. CZK, což bylo výrazně horší, než kolik ukazovaly odhady (v průměru kolem 8 mld. CZK). K horšímu výsledku přispěl slabší výsledek zahraničního obchodu ale zejména vyšší odliv důchodů, který dosáhl přes 24 mld. CZK. Samotný odliv dividend dosáhl výše 15,8 mld. CZK.
  • Běžný účet platební bilance ukázal lepší výsledek
    Běžný účet platební bilance ČR v září dosáhl deficitu 10 mld. CZK, tedy zhruba polovinu, než jsme my i finanční trhy předpokládali. Deficit byl ovlivněn především pasivem důchodové bilance. Naopak bilance zboží a služeb v metodice platební bilance vykázala přebytek 3,4 mld. CZK. Ve formě dividend do zahraničí odteklo 14,8 mld. CZK, což není nijak závratná částka. Na kapitálovém účtu kromě příjmů z rozpočtu EU (3,4 mld. CZK) v září přistály i prostředky z národního plánu obnovy určeného na pomoc ekonomikám zasaženým pandemií Covid-19, a to ve výši 23,2 mld. CZK.
  • Běžný účet platební bilance v červenci překvapil méně výrazným deficitem
    Běžný účet platební bilance skončil v červenci v deficitu ve výši 24,2 mld. CZK. Tržní konsenzus i my jsme přitom očekávali ještě hlubší schodek. Po sezónním očištění došlo podle našeho odhadu ke zmírnění salda z 31,5 mld. CZK v červnu na -15 mld. CZK, což do značné míry odráželo podobný vývoj v bilanci zahraničního obchodu.
  • Běžný účet platební bilance v deficitu, větší odliv kapitálu se nekonal
    Běžný účet platební bilance ČR v dubnu sklouzl do deficitu 9,2 mld Kč. To znamená výrazné meziroční zhoršení o 32 miliard Kč. Na druhou stranu s ohledem na již dříve zveřejněný deficit obchodní bilance se čekal ještě horší výsledek. Medián trhu činil 21 miliard a my jsme čekali deficit kolem 37 miliard. O velké nejistotě měsíčních odhadů platební bilance tentokrát napovídá velká revize předchozího údaje za březen. Ten byl vylepšen z deficitu 0,5 mld Kč do přebytku 22,5 mld Kč. Jinými slovy měsíční data o platební bilanci není radno přeceňovat.
  • Běžný účet platební bilance v lednu s přebytkem
    Běžný účet české platební bilance vykázal za leden přebytek ve výši 7,7 mld. Kč. Výsledek v podstatě odpovídal našemu předpokladu i tržnímu konsensu ve výši 7 mld. Kč. Z pohledu finančních trhů se tak nejedná o žádný kurzotvorný impuls, na který by koruna měla reagovat. Ta aktuálně posiluje díky šanci na diplomatický posun ve válce na Ukrajině, blíží se též zasedání bankovní rady ČNB na konci měsíce, kde uvidíme zvýšení úrokových sazeb a v neposlední řadě sama ČNB přímo či verbálně intervenuje ve prospěch silnější měny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank