Úterý 19. březen 2024 07:24
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní komentář: Výplach na kryptu, minutes ze zasedání Fedu pomohly dolaru

20.05.2021 07:49  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Máme za sebou velmi zajímavou seanci, která přinesla obří volatilitu především na trh s kryptoměnami. Bitcoin během včerejška klesl krátce až pod hranici 30 tis. dolarů, zatímco ethereum v jednu chvíli klesalo o 40 % až pod úroveň 2 tis. dolarů. Obě kryptoměny sice velkou část svých ztrát rychle zlikvidovaly, i tak se ale prodávají hluboko pod úrovněmi, kde se nacházely ještě před několika málo dny.

Nervózní sentiment se včera částečně přenesl i na některé akciové tituly. Pod tlakem byly hlavně oblíbené meme akcie (GME, AMC), kryptoburza Coinbase, nebo i Tesla. Indexy zahájily seanci v červených číslech, ale nakonec část svých ztrát zlikvidovaly a během včerejška nakonec odepsaly jen několik málo desetin procenta. Dnes ráno je pak situace na futures stabilní a indexy si své pozice drží.

Z makra zaujaly hlavně minutes ze zasedání Fedu, které mírně pomohly americkému dolaru poté, co vyšlo najevo, že členové FOMC velmi opatrně mluvili o možnosti budoucího zahájení diskuse o pozvolném utahování měnové politiky.

Dnešní fundamenty:

  • 10:00 Běžný účet eurozóny (malý dopad)
  • 14:00 Za ECB promluví guvernérka Lagardová (střední dopad)
  • 14:30 ADP report z kanadského trhu práce (malý dopad)
  • 14:30 Filadelfský Fed index (střední dopad)
  • 14:30 Americké žádosti o podporu v nezaměstnanosti (střední dopad)
  • 16:30 Americké zásoby zemního plynu (střední dopad)
  • 17:00 Projev šéfa Bank of Canada Macklema (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Výhled pro sazby v Evropě a v USA po včerejšku beze změny, nálada na trzích také
    Včerejší seance přinesla hned několik důležitých fundamentů, jejichž dopad na finanční trhy byl ve finále ale poměrně malý. ECB ponechala sazby beze změny a detaily jejího TLTRO programu si nechala až na některé z dalších zasedání. Riziko recese je podle ní mírné, takže se výhled pro vývoj evropských sazeb po včerejšku výrazně nezměnil. Stejné platí také pro USA, odkud včera přišla inflace a zápis z březnového zasedání Fedu. Nálada na trzích tak zůstává i nadále stabilizovaná a většina finančních aktiv si své pozice drží. Trhy čekají na nový impuls, který ale v tomto týdnu, kvůli absenci dalších důležitých fundamentů, pravděpodobně nepřijde. Dnes pozor hlavně na projevy amerických centrálních bankéřů.
  • Ranní komentář: Výnosy dál klesají a pomáhají tak akciím ke stabilitě, dnes americký maloobchod
    Včerejší seance žádné větší změny na finanční trhy nepřinesla a většina finančních aktiv si své pozice dokázala podržet. Výjimkou byla ropa, kterou rozvlnily zprávy o útocích na dva tankery v Ománském zálivu, ze kterých už USA obvinily Írán. Zvýšené volatility jsme se pak na FX dočkali jen na AUD a NZD, které pokračují v oslabování z obav před dalším snížením sazeb, jenž by mohla vyvolat zpomalující ekonomika a dopady obchodní války mezi USA a Čínou. Přes tyto komplikace, ale nálada na globálních trzích zatím zůstává stabilizovaná, k čemuž vydatně přispívá hlavně pokračující pád dluhopisových výnosů.
  • Ranní komentář: Výnosy pokračují v růstu, akcie dál drží. S&P snížila rating několika bankám
    Americké dluhopisové výnosy včera opět rostly. U desetiletých splatností jsme se dostaly nad 4.3 %, zatímco dvouleté splatnosti překonaly hranici 5 %. Akcie si mezitím své vysoké nacenění drží a včera dokázaly růst. Dařilo se hlavně velkým technologickým firmám a třeba Nvidia včera přidala 8 %.
  • Ranní komentář: Výnosy v Evropě i v USA znovu výrazně klesají, libra ztrácí kvůli výhledu pro sazby
    Včerejší seance přinesla zajímavý projev šéfa BoE Marka Carneyho, který varoval před zpomalováním světové ekonomiky a dodal, že uvolňování měnové politiky nemusí stačit, takže by měla pomoci také fiskální expanze. To odstartovalo výprodej na libře, když výrazně vzrostly šance na britské snížení úrokových sazeb. Negativní sentiment a obavy ze zpomalování světové ekonomiky ale zanechaly stopu také na ropě, která po Carneyho projevu začala ztrácet i navzdory rozhodnutí OPECu prodloužit kvóty až do roku 2020.
  • Ranní komentář: Výnosy v reakci na Fed začaly růst. Dolar silnější na všech párech, akcie znovu klesají
    Americká centrální banka včera podle očekávání ponechala sazby beze změny. Na tiskové konferenci pak J. Powell jasně naznačil, že sazby porostou už v březnu a že je Fed bude muset dál zvyšovat, aby dostal inflaci zpět ke dvěma procentům. Přestože trh s podobným vyjádřením počítal, akcie v reakci na Powellův projev začaly klesat, zatímco výnosy u desetiletých splatností stouply až na 1.86 %. Negativní sentiment přitom a trzích přetrvává také během dnešního rána, kdy futures na americké indexy ztrácejí více než procento.
  • Ranní komentář: Výnosy v reakci na Powella prudce rostou, akcie se zatím drží
    Včerejší seance se nesla v duchu výrazného růstu dluhopisových výnosů, které v USA u desetiletých splatností vyskočily až nad 2.3 %. K růstu přispěl hlavně komentář J. Powella, který uvedl, že Fed může zvýšit sazby i o 50bp. pokud bude ohrožena cenová stabilita. Akcie si své ceny navzdory vysokým výnosům dokázaly podržet a i když byly mírně pod tlakem, ztráty nebyly nijak vysoké.
  • Ranní komentář: Výnosy v USA dál pozvolna klesají, růst cen plynu v Evropě
    Nálada na trzích zůstává po včerejšku stabilizovaná. Indexy jsou sice mírně pod tlakem, ztráty byly ale docela mírně a do značné míry tlumené skutečností, že pokračuje pozvolný pád dluhopisových výnosů. Týden je zatím velmi chudý na nové makro a podobně tomu bude také dnes. Investoři tak dál spíše vyčkávají hlavně na příští týden, který přinese výsledky americké inflace a zasedání Fedu.
  • Ranní komentář: Výnosy zůstávají zvýšené, ceny plynu a elektřiny konečně klesly
    Nálada na trzích zatím zůstává stabilizovaná. Akcie si své pozice drží, když jim částečně pomohlo zlevnění cen energií. Ropa WTI sice zůstává na 80 dolarech za barel, ceny elektřiny a zemního plynu oproti minulému týdnu ale viditelně klesly.
  • Ranní komentář: Výplach na akciích i bondech kvůli US inflaci. Dolar silnější na všech FX párech
    Americké akcie si včera prošly výprodejem a rychle odevzdaly téměř veškeré zisky, které nabraly od začátku září. Index S&P500 včera ztratil 4.3 % a Nasdaq klesal dokonce o 5.2 %. To vše v reakci na výsledky americké inflace, která klesala pomaleji než trh původně očekával.
  • Ranní komentář: Výplach na akciích pokračuje, Nasdaq včera -4 %
    Akciové trhy si včera prošly výrazným výprodejem. Nasdaq klesnul o 4 %, Dow Jones pak po pádu o 2.4 % uzavřel seanci pod hranicí 30 tis. dolarů. Ke korekci přispívají obavy ze zpomalující ekonomiky, inflace, vyšších sazeb a celkového dopadu všech těchto faktorů na korporátní ameriku.
  • Ranní komentář: Výprodej na dolaru zvolňuje, dnes zasedá Fed
    Včerejší seance se na trzích nesla v nervózním duchu a indexy v USA ji nakonec zakončily v červených číslech. S&P 500 odepsal 0,65 % a Nasdaq ztrácel dokonce 1,27 %. Ke korekci přispěla tentokrát i slabší korporátní data a horší výsledky společností jako McDonald’s, 3M, nebo Harlay-Davidson.
  • Ranní komentář: Výprodej na kryptu pokračoval i o víkendu, ethereum krátce pod 1 800 USD
    Máme za sebou zajímavý týden, který byl velmi divoký především pro obchodníky na kryptoměnách. Ty si prošly silným výprodejem, který na většině coinů pokračoval také o víkendu, kdy se například cena etherea dostala krátce až pod hranici 1.8 tis. dolarů. Situace na kryptu se sice následně stabilizovala, vysoká volatilita na tomto trhu ale ještě může nějakou dobu přetrvávat.
  • Ranní komentář: Výprodej na trzích pokračuje, desetileté americké výnosy klesly na 0,8 %
    Akciové trhy za sebou mají další nervózní seanci poté, co na trhy začalo znovu negativně doléhat téma koronaviru. Po prudkém růstu počtu nakažených v Itálii a Jižní Koreji nyní obchodníci zaměřují pozornost na vývoj situace v USA, kde Kalifornie vyhlásila pohotovostní režim a kde růst počtu nakažených začíná zrychlovat. Aktuálně dosahuje 233 osob ze kterých už 8 nemoci podlehlo.
  • Ranní komentář: Výsledková sezóna a korporátní data dál pomáhají hlavně medvědům
    Začátek týdne se na akciových trzích nesl v nervózním duchu, a to hlavě díky výsledkové sezóně v USA. Zklamáním byly především výsledky americké společnosti Caterpillar, které tak ještě více přiživily obavy z výhledu pro světovou ekonomiku. Relativní klid panoval naopak na FX, kde si hlavní světové měny své pozice držely, přičemž pod mírným tlakem byly jen komoditní měny, které likvidovaly část vysokých zisků z konce minulého týdne. Dnešek přinese jen pár méně významných dat z USA a v centru dění tak zůstane hlavně výsledková sezóna. Pozor ale také na situaci v Británii, kde dnes bude britský parlament hlasovat o dalším směřování vyjednávání země s EU v rámci brexitu.
  • Ranní komentář: Výsledková sezóna a řada pozitivních překvapení. Čína mění plány na rozpočtový deficit
    Včera reportovala výsledky celá řada velkých společností a většina z nich dokázala svými výsledky příjemně překvapit. Výjimkou byl Alphabet, jehož akcie po zveřejnění výsledků klesaly o 4 %, zejména díky slabšímu výsledku cloudového segmentu. Dnes výsledková sezóna pokračuje a svá čísla nabídne například Boeing, Meta, nebo IBM.
  • Ranní komentář: Výsledková sezóna dominantním tématem na trzích. Akcie, FX i komodity stabilní
    Americké indexy za sebou mají po včerejšku klidnou seanci, a to navzdory pokračujícímu přílivu nových korporátních dat. Výsledková sezóna zatím probíhá dobře a většina společností je opět schopna překonávat očekávání. Najdou se ale i výjimky, jako například Lockheed Martin, který včera po zveřejnění výsledků klesal o 12 %.
  • Ranní komentář: Výsledková sezóna drží US indexy na rekordech, ropa (WTI) na 70 USD
    Akciové trhy včera zamířily opět výše a pozitivní sentiment na trzích nepolevuje. Dobré náladě investorů výrazně pomáhá hlavně historicky silná výsledková sezóna, během které velká většina společností výrazně překonává analytický konsenzus. Do toho trhům i nadále pomáhají nízké dluhopisové výnosy a pokračující růst světové ekonomiky, který zatím není výrazněji zastíněn obavami z dalšího šíření delta varianty covidu.
  • Ranní komentář: Výsledková sezóna pomohla americkým indexům na historické rekordy
    Máme za sebou klidnou seanci bez výrazných makrodat. K pozitivní náladě přispěla velkou měrou výsledková sezóna v USA, když například společnost Twitter vzrostla o téměř 16 %. Dobré výsledky pomohly akciovým indexům S&P 500 a NASDAQ dosáhnout historických rekordů. Na Forexu se dařilo hlavně americkému dolaru a japonskému jenu, naopak komoditní měny se umístily na chvostu výkonnosti hlavních světových měn. Nedařilo se ani libře, když pár GBPUSD padl nejníže od poloviny února. Na komoditních trzích dále rostla ropa, která opět navýšila půlroční maxima. Dnes pozor na odpolední zasedání kanadské centrální banky.
  • Ranní komentář: Výsledková sezóna povzbudila trhy, sazby hypoték v USA extrémně rostou
    Včera jsme se opět dočkali pozitivní nálady na finančních trzích. Důležitým fundamentem bylo pokračování výsledkové sezóny ve Spojených státech. Z dosud zveřejněných reportů firem vyplývá, že americká ekonomika by na tom nemusela být tak špatně, jak se mnozí obávali. Ovšem nálada na trhu s nemovitostmi v USA se propadá. Jedním z hlavních důvodů jsou rostoucí sazby hypoték. Na měnovém trhu se situace stabilizovala na libře. Naopak na japonském jenu se očekává zásah BoJ, protože pár USDJPY se nebezpečně blíží důležité úrovni 150 jenů za dolar.
  • Ranní komentář: Výsledková sezóna se rozjíždí naplno, S&P500 na dosah all-time high
    Akciové trhy za sebou mají úspěšný, i když trochu nervózní, týden. Indexy v USA sice dokázaly růst, akcie společností, které během výsledkové sezóny nenaplnily očekávání, byly trestány mnohem více než ty, které očekávání naplnily. Nový týden tak bude v tomto ohledu mimořádně zajímavý, protože budou své výsledky za 3Q zveřejňovat největší americké společnosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
XTB trading konference 2024