Úterý 19. březen 2024 07:57
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Investoři se připravují na růst cen komodit

09.02.2021 16:35  Autor: Purple Trading  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Investoři a analytici se shodují, že prudký růst cen komodit od začátku roku je pouhým začátkem býčího trendu v roce 2021. Růst podporuje nadbytečná likvidita ve finančním sektoru, ale také postupná vakcinace světové populace, která vrací ekonomiku zpět do expanze. Někteří dokonce hovoří o “supercyklu” nového tisíciletí a doporučují zahrnout komodity více do svého portfolia.
 


Komodity v portfoliu

Surové materiály, které jsou kótovány na burze, by mohly v roce 2021 začít dohánět, co ztratily minulý rok. Banky na Wall Street dokonce začaly svým klientům doporučovat zvýšit expozici na komoditním trhu, jelikož nejspíše budou zúročovat lepšící se ekonomické oživení, které pohání vakcinace a nový fiskální stimul v USA. Někteří investoři dokonce předpovídají zopakování déletrvajícího cyklu růstu komodit zvaného “supercyklus”, kdy na začátku tisíciletí rostly ceny ropy a drahých kovů na rekordní maxima. Na komoditním trhu tak nejspíše můžeme vidět několikrát zmiňované oživení ve tvaru “V”, kterému pomáhá vakcinace.



Neobvyklý růst všech komodit zároveň

Nejvíce za poslední týdny zaujal růst ceny ropy. Ta se dostala na nejvyšší úrovně od začátku minulého roku, ale společně s ní rostou také další komodity, které byly za posledních 10 let mimo hledáček investorů. Poslední měsíce pomáhá především rostoucí poptávka z Číny, jakožto jednoho z největších importérů komodit na světě. Ceny sójových bobů jsou za poslední rok o 50 % výše, zatímco měď vzrostla o 40 %. Severomořská ropa Brent se v pondělí vyšplhala až nad 60 dolarů za barel a americká ropy WTI se zastavila těsně pod 59 dolary. Pozoruhodné je však, že růst je mimořádně rozsáhlý. Nedaří se totiž pouze některým komoditám, ale roste celý koš komodit od kávy až po nikl. To se nestalo za posledních 50 let, což je velmi neobvyklé.
 


Graf: Denní graf ropy Brent (Zdroj: PurpleTrading cTrader)
 

Supercyklus

Někteří investoři však názory o “supercyklu” mírní. Podle nich momentálně vidíme cyklické obnovení, které pohání hlavně obnovení zásob v Evropě, USA a Číně po výpadku dodávek během pandemie. Především bychom prý měli aktuální růst přisuzovat bezprecedentní fiskální a monetární politice, která pomáhá v růstu inflaci a nutí hedge fondy, aby se chránili nákupem běžných aktiv pro zajištění, jako jsou drahé kovy nebo ropa.
 

Pomůže americký dolar?

Nejde také nezauvažovat nad faktorem amerického dolaru, jelikož ceny většiny komodit jsou vyjádřeny právě v dolarech. Ten minulý rok výrazně oslabil na dvou a půl letá minima, což podpořilo poptávku po komoditách, nicméně nyní se zdá, že předchozí ztráty koriguje. Po zbytek roku se však od dolaru příliš očekávat nedá a vzhledem k aktuálnímu navýšení fiskálních stimulů v USA, bude jeho hodnota dále slábnout. To dává investorům fundamentální potvrzení, že by měli začít alokovat část svého kapitálu v komoditách. Začátkem roku 2021 začal tzv. “hon za výnosy”, kdy investoři už nevidí příliš prostoru na akciových trzích a hledají zhodnocení buď na rozvíjejících se trzích nebo právě v komoditách.

Samotný “supercyklus”, který často vyjadřuje delší úsek rostoucí poptávky převyšující nabídku, podporují právě globální stimulační programy, které mají podpořit ekonomickou aktivitu a růst trhu práce. To právě proto, že předchozí monetární politika podporovala hlavně aktiva na finančních trzích, zatímco aktuální politika by měla podpořit surová aktiva, jako jsou komodity, a to přes poptávku díky lepšícímu se trhu práce.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investoři se dnes znovu zamyslí, kdy by Fed mohl omezit program nákupu aktiv
    Dnešní zveřejnění zápisu z posledního červencového měnověpolitického zasedání Fedu bude trh zkoumat ve snaze najít indicie o snižování nákupů aktiv. Centrální banka ještě s oznámením, jak a kdy omezit program QE, vyčkává, ale za zavřenými dveřmi dle slov J. Powella již probíhají debaty.
  • Investoři se hrnou do XRP a za 30 dní do něj vložili 8,8 miliardy dolarů.
    V posledních týdnech se XRP objevuje jako jedna z nejvýkonnějších kryptoměn, přičemž částečnou roli v tomto nárůstu hraje probíhající právní bitva mezi společností Ripple a Komisí pro cenné papíry (SEC). Pozoruhodné je, že XRP předvedla svůj působivý výkon tím, že prolomila klíčové úrovně odporu a získala trvalý zájem investorů.
  • Investoři se chtějí pojistit proti sloučení ETH, Cardano se chystá překonat BTC
    Oblíbený krypto analytik říká, že platforma pro smart kontrakty Cardano (ADA) má v krátkodobém horizontu překonat bitcoin (BTC), protože obchodníci se chtějí zajistit proti nadcházejícímu přechodu Etherea (ETH) na proof-of-stake.
  • Investoři se mohou dostat do pasti Fedu
    Přední americké indexy, DOW Jones, NASDAQ a S&P 500 uzavřely v pondělí růstem. Současné chování investorů považujeme za nelogické, protože v zásadě neexistovaly žádné důvody pro nákup amerických akcií. Přesto by mohlo existovat několik scénářů vysvětlujících události, které se aktuálně odehrávají na akciovém trhu.
  • Investoři se obávají kroků Fedu a eskalace napětí na Ukrajině
    Přestože je již dlouho známo, že Fed dokončil měsíční snižování nákupu aktiv a že zvýší sazby, existují obavy ohledně plánu Federálního rezervního systému snížit inflační tlaky zpřísněním měnové politiky. Hlavní otázkou však je, jak moc jestřábí či agresivní bude jejich obnovená měnová politika.
  • Investoři se obávají o marže společnosti Tesla❗
    Včerejší výsledky společnosti Tesla (TSLA.US) byly poměrně dobré. Očištěný zisk na akcii vyšel o více než 13 % nad mediánem prognóz a hrubá marže, kterou investoři obzvláště pečlivě sledují, byla o 2,9 % nižší než konsensus (18,2 % oproti očekávaným 18,74 %). Proč tedy akcie společnosti před zahájením dnešní seance na Wall Street ztrácejí téměř 4 %?
  • Investoři se obracejí k obchodu s komoditami
    Obchody zprostředkované prostřednictvím obchodní platformy SaxoTraderGO od Saxo Bank naznačují, že mezi investory v letošním roce významně vzrostl zájem o obchodování s komoditami. Mezi nejobchodovanější patří ropa, zlato, stříbro a měď.
  • Investoři se po útocích USA v Iráku zaměřili na bezpečná aktiva
    Prezident USA Donald Trump nařídil letecké útoky, které v Iráku zabily jednoho z nejsilnějších generálů Íránu Kásima Sulejmáního. Investoři se ze strachu z prohlubování konfliktu na Blízkém východě vrhli na bezpečná aktiva.
  • Investoři se přesunuli do druhého extrému a nyní zase vidí věci příliš černě
    Turbulence na akciových trzích nenechávají klidnými ani analytiky investiční banky Natixis. Ti dochází k jednoduchému závěru: Až donedávna trpěli investoři přehnaným optimismem a odmítali si připustit, že americká ekonomika již naráží na hranice svých růstových možností. Nyní se trhy přesunuly do druhého extrému a začaly vykazovat krajní pesimismus.
  • Investoři se připravují na největší zvýšení sazeb v USA od roku 2000
    Dluhopisy po celém světě klesly, když se investoři připravovali na největší zvýšení sazeb v USA od roku 2000 a na vlnu zpřísňování politiky ze strany ostatních centrálních bank. Pokles cen způsobil růst akcií a futures na americké indexy. Výnosy 10letých dluhopisů v USA se obchodovaly kolem 3 % poté, co v pondělí dosáhly milníku. Německá referenční sazba poprvé od roku 2015 stoupla nad 1 %, zatímco výnos odpovídajících britských dluhopisů se vyšplhal nad 2 %. Australské dluhopisy klesly a měna vyskočila poté, co národní centrální banka zvýšila výpůjční náklady více, než mnozí očekávali. Mezitím se investoři sázející na to, že globální dluhopisy jsou stále drahé, obraceli k akciím. Futures na indexy S&P 500 a Nasdaq 100 vzrostly alespoň 0,1 %, zatímco evropský benchmark Stoxx50 přidal 0,6 %. Obchodování však bylo volatilní kvůli rostoucí nervozitě ze zvyšujících se výnosů.
  • Investoři se snaží vyhýbat se aktivitám.
    Hlavní akciové indexy Evropy ukázali pozitivní dynamiku hned po podepsaní souhlasu o kontrolovaní jaderného programu v...
  • Investoři se stahují z akcií do dluhopisů. Euro nepotěšila nízká inflace
    Vývoj na finančních trzích dnes nevypadá zrovna přesvědčivě. Akcie v Evropě, a poté ještě více v zámoří, začaly nabírat ztráty, které už spolehlivě vymazaly zisky nasbírané po posledních dobrých firemních výsledcích. Peníze míří do dluhopisů, kde sledujeme poměrně výrazný pokles výnosů jak na evropské, tak na americké straně.
  • Investoři se stále více bojí druhé vlny covidu, ropa zlevňuje
    Počet nakažených „pekingskou variantou“ onemocnění covid-19 se přehoupl přes 150 a úřady od včerejška v postižených oblastech čínské metropole uzavřely školy. Nákaza už ochromila také letecký provoz v Pekingu, když včera bylo zrušeno zhruba sedmdesát procent plánovaných odletů. Nová vlna nákazy se objevila také v Japonsku a na Novém Zélandu.
  • Investoři se stále více bojí, že firmy jako Tesla jsou v obří bublině. Jistí se nákupem zlata, které poprvé od roku 1999 dokupuje také Česká národní banka
    Cena zlata neustále stoupá. Investoři se tak snaží pojistit proti rizikům ještě posíleným koronavirovou krizí. Česká národní banka však v posledních 25 letech své rezervní zlato extrémním tempem a neprozíravě rozprodávala.
  • Investoři se těší na nová data a výsledky, navnadila je Pepsi
    V následujících dnech nás čeká řada makrodat z Číny a USA postihujících období, kdy se ekonomiky zvedaly z prudkého propadu. Čísla by tedy měla vypadat pěkně. Zároveň se rozjíždí výsledková sezóna, před níž jsou odhady posazené nízko a měly by jít překonávat.
  • Investoři se vrátili k dolaru, který vnímají jakožto bezpečný přístav
    Minulý týden se ekonomické údaje nadále zhoršovaly a naznačovaly prohlubující se globální krizi, což přimělo investory bezpečné útočiště a kupovat americké dolary. Globální ekonomika nadále stagnuje, protože se koronavirus rychle rozšířil v hlavních ekonomikách. Počet infikovaných se prudce zvýšil v USA, kde celkový počet pacientů přesáhl 300 tisíc a rekordní počet úmrtí byl v pátek (přibližně 1 300). New York je v současné době epicentrem, kde pandemie nakazila přes 100 tisíc lidí.
  • INVESTOŘI SE ZAČÍNAJÍ PROBOUZET ❌ Bitcoin decoupling a investování do dividendových akcií a ETF 🎯
    Týdenní videokomentář: Forex, komodity, akcie, indexy a kryptoměny.
  • Investoři se zaměřují na data, protože centrální banky jdou na dovolenou
    Pro investory to bude dlouhé léto, protože centrální bankéři si užívají dovolenou. ECB ani Fed neuspořádají v příštích týdnech žádné zasedání. ECB se pustí do práce 7. září, zatímco členové Fedu se vrátí do práce 19. září. Investoři proto nebudou mít jinou možnost, než soustředit se na hospodářské výsledky. Poslední dávka amerických výsledků nebyla příliš uspokojivá, neboť údaje o růstu ani inflaci neoslnily. Fed si plně uvědomuje tento negativní vývoj a pomalu přechází na umírněnější postoj, který posílá dolar na několikaleté minimum. Bude tento trend pokračovat nebo je čas na odraz zpátky?
  • Investoři se zbavují rizika
    Výplach z předchozích dnů pokračoval i dnes. Investoři utíkají od rizi...
  • ❌ INVESTOŘI SKÁČOU DO PASTI - BUDOU SLEVY 🛑 Bitcoin a akcie bez objemu 🧬 Genomické akcie, Forex
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook