Úterý 19. březen 2024 12:44
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Rozbřesk: Akcie lámou rekordy, vydrží jim “radost z vakcíny”?

04.01.2021 09:16  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Do nového roku vkládají trhy velká očekávání. Investoři na očkování a konec pandemie na straně jedné a na masivní měnové a rozpočtové stimuly na straně druhé. Jakoby stranou zůstávají zrychlující nové přírůstky nakažených, které se pravděpodobně ještě zakousnou do hospodářského růstu na začátku roku 2021.

Nehledě na to, globální akciové trhy na začátku roku atakovaly nová historická maxima – americké S&P 500 a Dow Jones i globální MSCI World index. Kromě sázek na blížící se konec pandemie v posledních týdnech bezesporu pomohla i dohoda o podobě brexitu a Trumpův podpis pod nový fiskální balík. S akciemi také postupně rostou sázky na návrat inflace – tedy především v USA. Očekávání desetileté inflace se vyšplhalo zpět nad 2 %, kde byla naposledy na konci roku 2018.

Optimistické sázky jsou však podmíněny relativně bezproblémovým nasazením vakcíny v USA a v Evropě a na jakékoliv negativní zprávy z “této fronty” mohou být riziková aktiva citlivá.

Stejně tak mohou trhům občasně kazit “radost” politická rizika. I když brexit je v tuto chvíli naštěstí do značné míry “mimo hru”, pozornost se v nejbližších dnech stočí do USA. Zítra začínají klíčové doplňovací senátní volby v Georgii. Pokud zvítězí v obou kláních demokraté, získají Senát a pravděpodobně nás čekají daleko výraznější fiskální stimuly, sázky na rychlejší inflaci a slabší dolar. V případě alespoň jednoho republikánského vítězství zůstane Senát v rukou republikánů a rozpočtová expanze zůstane umírněnější.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna by na vlně globálního optimismu měla do nového roku vstoupit pozitivně a počítáme s pokusem o proražení bariér v okolí 26,15 EUR/CZK. Negativně se na koruně mohou podepisovat zhoršující se domácí pandemická čísla. Pokud však vydrží trhům orientace na “vakcínu”, nemusí se to na koruně nijak zásadně projevit.

Zahraniční forex
Zatímco v USA probíhá i nadále velmi rychle proces očkování, tak Evropa v něm pokulhává, a tak ji čeká prodloužený lockdown (Německo jej chce protáhnout až do konce ledna). Za této situace je s podivem, že euro má stále tendenci zpevňovat. Uvidíme, zdali tomu bude i po dnes zveřejněných indexech PMI, které by mohly být revidovány z předběžných úrovní směrem dolů.

S příchodem nového roku se uklidňuje situace na středoevropských devizových trzích. Forint i zlotý mapují ztráty, byť v případě polské měny je třeba mít na paměti hrozbu intervencí NBP. Pokles EUR/PLN pod 4,50 by mohl centrální banku vyprovokovat k další intervenci.

 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Roubini: Snahy o záchranu Itálie jsou plýtváním. Restrukturalizace a možná odchod z unie.
    Je stále jasnější, že italský veřejný dluh není udržitelný. Je nutná jeho řízená...
  • Roubini soukromým věřitelům Řecka: Nemáte si na co stěžovat, dostali jste „sladší“ nabídku než ostatní
    Znehodnocení až 74 % hodnoty řeckých dluhopisů držených soukromými věřiteli není až tak hrozné v porovnání s náklady, které ponesou veřejní věřitelé jako je eurozóna a MMF kvůli nevyhnutelné další restrukturalizaci dluhu Řecka. Takto okomentoval Nouriel Roubini výměnu řeckých dluhopisů ve sloupku pro deník Financial Times. „Měli by si uvědomit, že to oni jsou „těmi šťastlivci“ v této ekonomické tragédii,“ apeloval na soukromé věřitele tento ekonom známý svými pesimistickými předpověďmi. Domnívá se totiž, že Řecká zadluženost bude neudržitelná i po úspěšné směně řeckých dluhopisů, která má dluh země snížit o více než 100 miliard eur.
  • ROVNOVÁHA MEZI SPOTŘEBOU A INVESTICEMI PO PANDEMII
    Přirozenou lidskou reakcí v dobách nejistoty je šetření. A málokterý rok byl tak nejistý jako ten uplynulý. Evropské domácnosti v reakci na krizi způsobenou Covid-19 zvýšily ve třetím čtvrtletí roku 2020 míru úspor na více než 17 %. Podle Eurostatu (Eurostat 12. 1. 2021) se jedná o druhou nejvyšší úroveň od počátku záznamů v roce 1999.
  • Royal Mint zaznamenává rekordní poptávku po zlatě
    Royal Mint v tiskové zprávě z minulého týdne uvedla, že poptávka po zlatých produktech na mezinárodní úrovni prudce vzrostla, v čele přitom stojí američtí investoři.
  • Rozbor amerického HDP: Firmy hlásia pokles investícií
    Dnes popoludní dorazil z USA HDP za prvý kvartál. V anualizovanom vyjadrení rástla ekonomika oproti posledným trom mes...
  • Rozbřesk: Addio SuperMario
    Poslední tisková konference Maria Draghiho komentujícího zasedání ECB měla být oslavná rozlučková párty s odcházející legendou, jež udržela pohromadě největší měnovou unii novodobé historie. Namísto toho však může být odchod patrně nejvlivnějšího centrálního bankéře posledních pěti či sedmi let zastíněn spory vně i uvnitř ECB o to, zda poslední expanzivní opatření vyšperkovaná rozjezdem dalších nákupů dluhopisů je opravdu zapotřebí a zdali v kombinaci s hluboce zápornými úrokovými sazbami nezpůsobí více škody než makroekonomického užitku.
  • Rozbřesk: Achillovy paty německé ekonomiky, ČSÚ odkryl strukturu tuzemského HDP
    Německá ekonomika podle posledních čísel po slušném prvním kvartále opět šlape na brzdový pedál. Slabé Ifo i PMI podle našeho nowcastu ukazují na mírný pokles HDP v druhém kvartále. Za celý rok by pak pravděpodobně růst jen těžko překonal 0,6-0,7 %. K odhadům je třeba přistupovat opatrně, protože zatím nemáme k dispozici žádná tvrdá data z průmyslu nebo z maloobchodu. I tak je ale jasné, že globální geopolitické napětí a rozšiřování fronty v obchodní válce z velkých hráčů postihuje nejvíce Německo. Právě Němci mají mezi velkými ekonomikami nejtěsnější vazbu průmyslu na globální obchod. A není tedy divu, že se právě zde výhledy přepisují nejčastěji směrem dolů a výnos německého bundu se pohybuje čím dál hlouběji pod nulou.
  • Rozbřesk: Akcelerace českých mezd v časech lockdownu?
    Na první pohled to sice vypadá, že se situace na trhu práce už vrací do předkoronových časů, když nezaměstnanost roste jen symbolicky, zatímco růst mezd zrychluje, ale toto zdání přece jen trochu klame.
  • Rozbřesk: Akcie a euro opět posilují a může jim pomoci i dnešní index Ifo
    Zdá se, jako by kryptoměny v posledních týdnech žily jako správná spekulativní aktiva pouze komenty tržních “celebrit”. Bitcoinu v posledních týdnech pořádně “zatopil” Elon Musk, který zmínkami o vysoké energetické náročnosti bitcoinu poslal hlavní kryptoměnu za poslední měsíc dolů skoro o 50%. Včera pak volný pád (alespoň načas) zastavil investiční guru Ray Dalio z Bridgewaters, který otevřeně řekl, že by daleko raději vlastnil bitcoiny než vládní dluhopisy.
  • Rozbřesk: Akcie jako na horské dráze aneb návrat vysoké volatility
    Trhy zažívají návrat extrémní volatility. Včera americký akciový index Dow Jones ztrácel pod tlakem padající ropy a strachu z obchodních válek po zatčení čelní představitelky Huawei přes 700 bodů. Ke konci seance ovšem své ztráty nakonec skoro smazal, když se v tisku objevily zprávy, že Fed pod tlakem ekonomických nejistot a tržní volatility nakonec zvažuje zvolnění tempa utahování měnové politiky v příštím roce. Dnes bude v tomto ohledu důležité sledovat nová čísla z pracovního trhu, a to především dynamiku mezd. Pokud mzdy budou dále zrychlovat nad 3 %, nebudou trhy možná věřit, že si Fed od utahování měnové politiky odpočine na dlouho.
  • Rozbřesk: Akcie mají našlápnuto k nejsilnějšímu startu roku za 30 let
    Tento týden bude v řadě zejména evropských zemí stále ve znamení Velikonoc. I tak dění na trzích může být zajímavé. Akciové trhy mají nakročeno k extrémně dobrému začátku roku, který řadu investorů překvapil. Zisky akcií v USA za první čtyři měsíce jsou v tuto chvíli nejvyšší za posledních třicet let. To je ve světle řady geopolitických nejistot, německé průmyslové recese a klopýtání Číny až překvapivá dávka optimismu. Americký akciový index S&P 500 je od začátku roku vzhůru o více než 15 %, zatímco čínské indexy skoro o 30 %. Akciový investoři mají tak značnou důvěru ve schopnosti centrálních bank - jak Fed, tak ECB předvedly holubičí obrat, který nalil krev do žil nejen akciovým investorům, ale i řadě rozvíjejících se trhů. Současně panuje přesvědčení, že čínská komunistická strana bude dál zvládat balancovat na napjatém laně a podporovat přeinvestovanou ekonomiku novými úvěry.
  • Rozbřesk: Akcie opatrně dobývají nové rekordy
    Konec týdne byl ve znamení velké úlevy z klesajícího geopolitického napětí. Jasný mandát pro Borise Johnsona výrazně snižuje nejistotu spojenou s brexitem alespoň pro nejbližší měsíce. A současně s tím světlo světa spatřila první fáze americko-čínské obchodní dohody. Ve zkratce je o tom, že se Čína zavázala nakupovat ve velkém americké výrobky.
  • Rozbřesk: Akcie oslavují technickou stagflaci, výnosové křivky invertují
    Zatímco akciové trhy podpořeny kvartálními zisky zakončily červenec ve velmi dobrém rozmaru, tak ladění zpráv z makroekonomické oblasti zůstává poměrně ponuré. Amerika se ocitla v technické recesi, Německo stagnuje a rovněž zprávy z Číny jsou mizerné. Zároveň s tím však inflační data nejsou rovněž povzbudivá.
  • Rozbřesk: Akcie oslavují technickou stagflaci, výnosové křivky invertují
    Zatímco akciové trhy podpořeny kvartálními zisky zakončily červenec ve velmi dobrém rozmaru, tak ladění zpráv z makroekonomické oblasti zůstává poměrně ponuré. Amerika se ocitla v technické recesi, Německo stagnuje a rovněž zprávy z Číny jsou mizerné. Zároveň s tím však inflační data nejsou rovněž povzbudivá.
  • Rozbřesk: Akcie pod palbou, Apple táhne trh dolů. Co trh řekne na středeční čínská čísla?
    Akciovým trhům opět není do zpěvu. Říjnový propad indexů byl nejhorší za posledních sedm let a zdá se, že se stabilizací mají trhy stále problém. Včera americké akcie ztratily přes 2 %. Padají především technologické tituly a akcie s expozicí na rozvíjející se trhy, zejména pak na Čínu - “první na ráně” z velkých společností tak zůstal opět Appel, který ztratil přes 5 %.
  • Rozbřesk: Akcie pod “palbou”. Co může změnit Fed a koruna odepsala část zisků
    Strach z inflace zavedl v uplynulém týdnu akciové trhy doprostřed “minového pole” - akciový index S&P 500 v pátek v závěrečném výprodeji ztratil 1,9 % a za celý týden skoro 6 %. To je nejhorší týdenní ztráta od března 2020 - chvíle, kdy startovala pandemie COVID 19. Nyní jsou ale důvody výprodejů jiné, je to na prvním místě obava z inflace a rychlého zvyšování amerických sazeb. A i proto bude v tomto týdnu ostře sledováno první letošní zasedání amerického Fedu.
  • Rozbřesk: Akcie s napětím čekají na Fed, v centru pozornosti utahování měnové politiky
    Akciové trhy se pokouší druhý den o stabilizaci, ale zdá se, že najít „pevnou” půdu pod nohama nebude tak lehké. Včera S&P 500 ve volatilní seanci opět ztratil (0,6 %) a index strachu (VIX) vyskočil na nejvyšší hodnoty od ledna 2021. Hlavním motorem strachu zůstává covidem nastartovaná inflace a dopad do politiky amerického Fedu, na jehož zasedání dnes trhy napjatě čekají.
  • Rozbřesk: Akcie zažily dobrý týden, sázky na “měkké přistání” se však zdají být předčasné
    Riziková aktiva v čele s akciemi zažila relativně dobrý týden. V pátek šly americké akciové trhy vzhůru o více než 3 % (necelých 6,5 % za týden) a to nehledě na slabší čísla, negativní vývoj na Ukrajině (postup ruských vojsk) a další nárůst cen plynu a elektřiny na evropských trzích (za poslední týden). Hlavním důvodem radosti akcií byl v uplynulém týdnu pokles výnosů na dluhopisových trzích spojený se sázkami na opatrnější růst úrokových sazeb. Americké dvouleté výnosy poklesly za posledních čtrnáct dní z 3,70 % o více než 40 bps, eurové ještě výrazněji - z okolí 2 % na 1,50 %. Stačí to k trvalé úlevě? Pravděpodobně těžko.
  • Rozbřesk: Akciové trhy i středoevropská měny odclonily blízko-východní napětí, euro by mohlo rozšířit zisky
    Česká koruna se díky příznivému globálnímu sentimentu posunula až pod úroveň 25,30 EUR/CZK, což jsou nejsilnější hodnoty od dubna 2018 (25,23). Právě tyto úrovně by měly fungovat jako další přirozená technická bariéra, kterou se investoři mohou v nejbližších týdnech pokusit otestovat.
  • Rozbřesk: Akciové trhy se snaží oklepat z druhé vlny pandemie
    Druhá vlna pandemie je realitou na čím dál větším počtu míst v Evropě – rychlé přírůstky případů vidí zejména Francie, Španělsko a Belgie. Ovšem i v relativně klidném Německu nervozita roste – Angela Merkelová včera na uzavřeném jednání ministerstva mluvila o tom, že do Vánoc mohou Němci vidět až 19 tisíc nových případů denně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points