Čtvrtek 28. březen 2024 19:41
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

EU by mohla rozšířit sankce na další turecké osoby a firmy

09.12.2020 18:07  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropská unie by mohla rozšířit své sankce na další turecké osoby a firmy, které jsou spjaté se sporným průzkumem zásob ropy a plynu ve východním Středomoří. Informuje o tom dnes agentura Reuters, která získala návrh závěrů čtvrtečního a pátečního jednání šéfů států a vlád evropského bloku. Na posílení sankcí tlačí Řecko a Kypr, podle kterých turecký průzkum porušuje mezinárodní právo a jejich námořní ekonomickou zónu. Ankara to odmítá. O věci mají diskutovat lídři zemí sedmadvacítky na summitu v Bruselu.

Otázkou posílení sankcí se v pondělí zabývala schůzka ministrů zahraničí zemí EU. Ti konstatovali, že jednání mezi Tureckem, Řeckem a Kyprem nikam nepokročila. Otázku sankcí však ministři přenechali summitu prezidentů a premiérů.

"Evropská unie se nikdy nechovala k Turecku slušně a nikdy nedodržela sliby, které (Turecku) dala," uvedl dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj ale evropské sankce nevzbuzují v zemi velké obavy.

Řecko v pondělí avizovalo, že bude žádat zavedení zbrojního embarga vůči Turecku, tedy spojenecké zemi v rámci NATO. Sankce proti konkrétním ekonomickým odvětvím podporuje podle agentury Reuters i Francie. Pro opatrnější přístup jsou Německo, Španělsko a Itálie. Rozhodnutí ztěžuje také to, že Turecko má na svém území stále vysoký počet uprchlíků ze Sýrie, kteří by chtěli odejít do Evropy.

V listopadu EU prodloužila o rok sankční mechanismus proti firmám a osobám, jež jsou spjaté s tureckým průzkumem a navazujícími odvětvími, například energetikou. V současnosti jsou na sankčním seznamu dvě osoby - představitelé turecké státní ropné společnosti TPAO. Pokud summit odsouhlasí rozšíření, tak by na seznamu měly v budoucnosti přibýt další osoby a společnosti.

Napětí mezi Řeckem a Tureckem výrazně vzrostlo v srpnu, když Ankara vyslala svou průzkumnou loď Oruç Reis do vod nedaleko řeckého ostrova Kastellorizo. Ten se nachází jen tři kilometry od tureckého pobřeží. Podle Řecka ale průzkum probíhal na jeho pevninském šelfu, čímž Ankara měla porušovat mezinárodní právo. Turecko to odmítá. V následujících měsících Turecko svou loď opakovaně z oblasti stahovalo a posílalo nazpět.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • EU
    Žiadna dohoda nebola dosiahnutá, o tom aký ma byť veľk&amp...
  • EU
    Grécko splnilo podmienky pre 5. tranžu, vidíme r&yacut...
  • EU a Británie schválily obnovení provozu Boeingu 737 MAX
    Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) dnes povolila obnovit komerční provoz letadel Boeing 737 MAX na území EU. Úřad to oznámil ve své tiskové zprávě. Stejný krok dnes později ohlásil také britský Úřad pro civilní letectví (CAA). Provoz modelu Boeing 737 MAX byl před téměř dvěma lety v celém světě přerušen kvůli dvěma tragickým nehodám. Jeho obnovení už v listopadu schválili regulátoři ve Spojených státech.
  • EU a USA pozastaví cla zavedená kvůli Airbusu a Boeingu
    Evropská unie a Spojené státy se dohodly, že na čtyři měsíce pozastaví cla, která na sebe vzájemně uvalily v rámci sporu kolem subvencování výroby letadel. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po telefonickém rozhovoru s americkým prezidentem Joem Bidenem.
  • EU a USA po 17 letech vyřešily spor o subvence výroby letadel
    Evropská unie a Spojené státy se dohodly na ukončení vleklého sporu kolem subvencování výroby letadel Airbus a Boeing. Po jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem to uvedla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Bílý dům po jednání potvrdil, že cla budou zrušena na pět let. Obě strany chtějí rovněž společně postupovat proti praktikám Číny ohrožujícím tržní prostředí. Naopak otázku amerických cel na dovoz evropské oceli a hliníku se politikům na summitu vyřešit nepodařilo.
  • EU bere Rusku „trumf“ z ruky, dohoda o snížení spotřeby plynu je tu
    Země EU se dnes dohodly na patnáctiprocentním snížení spotřeby zemního plynu, jež má platit pro nadcházející topnou sezónu. Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku posvětili návrh na dobrovolnou redukci spotřeby plynu v příštích měsících. Důvodem poměrně rychlého rozhodnutí – Evropská komise připravila svůj návrh příslušného opatření teprve minulý týden – je „plynová válka“, kterou s EU vede Rusko. EU se tak tím spíše hodlá připravit i na krajní scénář úplného odstřižení ruských plynových dodávek.
  • EU bude asi považovat jadernou energii za zelenou. Lepší příslib si Fialova vláda nemohla na Nový rok přát
    České ekonomice – a nové Fialově vládě – se na Nový rok dostává jednoho z nejlepších příslibů, jaký si vůbec mohla přát. Evropská unie by totiž mohla začít posuzovat jadernou energetiku a některé druhy energetiky založené na zemním plynu jako zelenou aktivitu.
  • EU bude po Británii požadovat až 100 mld. euro. Libra první špatné zprávy k brexitu zatím zvládá
    Dnes ráno o sobě na libře dalo po delší době opět vědět téma brexitu. Evropští vyjednavači ve věci vystoupení Británie z EU totiž začínají dávat dohromady první požadavky a vypadá to, že první velkou překážkou momentálně bude téma „odstupného“, které by Británie měla zaplatit EU v podobě zemědělských dotací a administrativních poplatků za rok 2019 a 2020. Evropští vyjednavači budou podle Financial Times požadovat po Británii až 100 mld. euro, což je výrazně větší částka, než o které se nedávno zmínil Jean-Claude Juncker, který mluvil o přibližně 60 mld. euro. Už samotné téma odstupného tak bude zdá se prvním kamenem úrazu ve vyjednávání o Brexitu, protože je podle slov Theresy May Británie zcela odmítá, jelikož by podle ní jakékoli finanční plnění mělo být spojeno primárně s podmínkami nové dohody o společném obchodu.
  • EU by měla najet na válečnou ekonomiku. Kdo chce mír, musí se připravovat na válku – ne aby útočil, ale aby odstrašil
    Vrcholní představitelé EU si stále žijí svá „devadesátá léta“. Toto jejich odtržení od reality tedy není ničím novým. Nyní však nejde jen o ekonomický problém, leč též – a zejména – o problém bezpečnostní.
  • EU by mohla při zdanění digitálních služeb postupovat samostatně
    Evropská unie lituje odchodu Spojených států z jednání o digitální dani, v případě potřeby je nicméně připravena upravit zdanění digitálních služeb samostatně. Uvedl to dnes podle agentury Reuters eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.
  • EÚ by rada viac reformovala
    Úvod tohto týždňa, v ktorom uvidíme viaceré dôležité zverejnenia (nemecký ZEW máme za sebou, čakáme na PMI...
  • EU dala zelenou až 100 mld. eur do španělských bank. Záchranu podmínila i odchodem z realit a dalších rizik
    Evropská komise vydala souhlas se státní pomocí pro nejvíce problémovou španělskou banku BFA-Bankia SA a ...
  • EU dáta
    PMI sektora služieb v eurozóne je najnižšie od decembra 20...
  • EU fondy nakopnou investiční aktivitu
    Přípravy na čerpání peněz z fondů EU i v rámci Národního plánu obnovy vrcholí. V novém programovém období Česko získá 21 mld. EUR, což společně s penězi z Národního plánu představuje o čtvrtinu vyšší částku, než tomu bylo v předchozím období 2014-2020. V platnosti nadále zůstává pravidlo n+3, výhodné jsou i podmínky spolufinancování. Peníze z programového období 2021-2027 již byly rozděleny do operačních programů. Nejvíce získá doprava. Plán obnovy musí být do konce dubna zaslán Evropské komisi ke schválení. Pokud projde, získá Česko 13 % na předfinancování projektů již ve druhé polovině roku. Časový rámec je přísný – do konce roku 2022 musí být zazávazkováno 70 % projektů, do konce roku 2023 zbylých 30 %. Letošní rok z větší časti padne na schvalování Plánu obnovy a přípravu projektů. V roce 2022 by však již investiční aktivita měla běžet na plné obrátky. Velmi silný by v tomto ohledu měl být rok 2023, kdy budou muset být dočerpány všechny prostředky z programového období 2014-2020, peníze z programu REACT-EU, přičemž čerpání v rámci Plánu obnovy již bude v plném proudu.
  • Eufória pri amerických mäkkých dátach pravdepodobne dosiahla vrchol
    Včerajším ISM indexom dôvery v službách sa uzatvorili zoznam mäkkých dát za marec a tak sa môžeme pozrieť na to, ako bol na tom v marci aktuálne asi najzaujímavejší graf z americkej ekonomiky – odchýlka tvrdých a mäkkých čísel od dlhodobého priemeru. Pod mäkkými dátami myslím dotazníkové prieskumy (indexy dôvery) a pod tvrdými štatistické čísla z ekonomiky (napr. priemyselná výroba, maloobchodné tržby?). Môj index ôsmych najsledovanejších mäkkých ukazovateľov v marci mierne klesol z februárových dlhodobých maxím a priestor pre jeho ďalší pokles rozhodne existuje, keďže diera medzi tvrdými dátami a mäkkými ostáva stále extrémna:
  • Eufória z akcií Toyoty. Japonský gigant vyzýva Teslu? 🔌
    Akcie automobilky Toyota (TM.US) získali v ázijskej seanse takmer 8 % a jej ADR vzrástli takmer o 5 % pred otvorením Wall Street. Spoločnosť oznámila technologický prielom a chce predstaviť elektrické vozidlá s novými batériami novej generácie od roku 2026. Taktiež prerobí celý výrobný reťazec s konečným cieľom ušetriť náklady a urýchliť montáž. Najväčšia automobilka na svete má v úmysle stať sa globálnym lídrom v spotrebe energie EV. Spoločnosť sa stáva „zelenejšou“ ako za predchádzajúceho generálneho riaditeľa Toyoty.
  • Euforie na akciích pokračuje, eurodolar na 1,18. Investory těší rozdělený Kongres
    Evropské akcie rostou, stejně jako americké futures, a to i po včerejším euforickém dni. V Evropě růst hlavních indexů dosahuje zhruba jednoho procenta. Stále více to vypadá, že investorům nejvíce vylepšuje náladu vyhlídka rozděleného amerického Kongresu, jak jsme včera naznačovali. Takové rozložení sil by efektivně blokovalo extrémnější prvky programu nového prezidenta. A když to momentálně vypadá, že jím bude spíše demokrat Biden, jde především o zablokování vyšších daní, výrazné regulace technologického sektoru či reformy zdravotního systému.
  • Euforie na akciových trzích dlouho nevydržela
    Na akciové trhy přišlo po včerejšku velmi rychlé vystřízlivění. Zatímco včera uzavřelo více jak 95 % firem z indexu S&P 500 v plusu, na začátku dnešní americké seance si zisky připisuje jen 10 %. Nenašli bychom sektor, který otevřel v zeleném. Nejhůře se daří prodejcům zbytného zboží (-1,6 %) nebo energetickým společnostem (-1,4 %). Celý index S&P 500 prozatím přichází o 0,9 %. Jednou ze zásadních věcí bude pro trhy zápis z posledního zasedání Fedu, který by měl být k dispozici ve 20 h. Ten může trhy posunout oběma směry. Důležité bude, na jakých úrovních vidí centrální bankéři vrchol úrokových sazeb.
  • Euforie na ropném trhu rychle vyprchala
    Čím výš vystoupáte, z tím vetší výšky spadnete. Zvlášť pokud je vzestup velmi rychlý. Když kotace Brentu překonaly v závěru druhé zářijové dekády hranici 95 dolarů za barel, nebyla nouze o býčí předpovědi. Goldman Sachs zvýšil své odhady pro severomořskou třídu z 93 na 100 dolarů, zatímco JP Morgan šokoval trhy prohlášením, že černé zlato může vyskočit až na 150 dolarů za barel, a doporučil nákup akcií ropných společností. Uplynul však jediný týden a z předchozího optimismu moc nezbylo.
  • EUFORIE NA TRZÍCH A RECESE ZA ROHEM 🔴 Poplatek 1 % vás stojí milion korun ❌ Bitcoin nemá hodnotu
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader