Úterý 19. březen 2024 11:05
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Bleskový průzkum Fidelity International: náklady na vstupy a mzdy budou zřejmě klesat

20.08.2020 16:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bleskového průzkumu Fidelity International se v červenci zúčastnilo 137 analytiků společnosti, u kterých sílí názor, že nastává období globální dezinflace v důsledku přebytečné nabídky. Výzkum také ukazuje rozdíl v pohledech analytiků pokrývajících Evropu a USA. Ti evropští popisují rostoucí optimismus ve znovu se otevírající Evropě po poklesech případů, na rozdíl od těch, kteří pokrývají Severní Ameriku, kde v uplynulém měsíci zaznamenali spíše vrchol počtu případů Covid-19.

Více než třetina ze 196 respondentů (analytici, kteří pokrývají více než jedno odvětví, odpovídali pro každý sektor zvlášť) očekává, že v příštích šesti měsících budou náklady na vstupy (jakými jsou kapitál, energie, půda atp., s výjimkou pracovní síly) klesat v souladu s celosvětovým průměrem. 18 procent respondentů očekává zvýšení.

Existují však náznaky, že náklady v některých sektorech světové ekonomiky nalézají určitou podporu, přičemž 57 procent respondentů analyzujících materiály zde očekává zvýšení nemzdových nákladů. Z regionálního pohledu to očekává i třetina čínských analytiků Fidelity International.

Analytici, kteří hlásí, že mzdové náklady v dalších šesti měsících budou klesat, převyšují počet těch, kteří očekávají nárůst mzdových nákladů, v poměru dva na jednoho. Výjimkou je Evropa, kde čtvrtina analytiků očekává růst mezd a poměr je jeden na jednoho. Analytici nicméně předpokládají, že se světová pracovní síla sníží v příštím pololetí pouze o 4 procenta, což naznačuje, že může nastat na pracovním trhu menší zpomalení, než se původně myslelo.

Výsledky se přitom mohou lišit podle sektorů. Náklady v energetice klesají podle severoamerických analytiků věnujících se cenným papírům s pevným výnosem v oblasti energetiky částečně kvůli nedostatku kapacit pro nacenění energií u poskytovatelů energetických služeb. Je zde omezené riziko inflace, ale nejdříve na začátku příštího roku.

Když se blíže díváme na sektor surovin, očekávaný drobný nárůst v nákladech je, jak poznamenal jeden dotazovaný evropský analytik, většinou spojený se zvýšením ceny ropy a s faktem, že forwardová (termínová) křivka má vzestupný charakter. To je důležité zejména v chemickém sektoru.

Vyšší ceny ropy vedou k vyšším cenám v petrochemickém průmyslu. Ale zda povedou tyto náklady k tlaku na marže, nebo se rozpustí šířeji v ekonomice, záleží na druhu dané suroviny, protože výrobci komoditizovaných produktů mají menší vliv na tvorbu ceny než výrobci specializovaných produktů. Nastavený trend bude pokračovat i v druhém pololetí letošního roku. Potlačovaná poptávka kombinovaná s nízkým množstvím zásob totiž vytváří na trhu tlak. Sektor je rozdělený mezi těžební, chemický průmysl a ocelářství s tím, že výhled se jeví nejslabší u posledního zmiňovaného.

Analytik Fidelity International ze Severní Ameriky zabývající se zdravotnictvím podotknul, že vysokofrekvenční data už ukázala jisté „zelené výhonky“ oživení před tím, než nárůst případů onemocněním koronaviry v USA otřásl důvěrou. Jeho kolega pokrývající farmaceutické společnosti poznamenal, že v s ohledem na to, jak většina společností předpokládala, že se ve druhém čtvrtletí dostanou na dno a v druhém pololetí nastane návrat k normálu, to může znamenat riziko.

Růst úplně zezdola

Přestože sentiment manažerů v sektoru luxusního (zbytného) spotřebního zboží ukazuje jisté známky optimismu (56 procent analytiků reportuje v červenci zlepšení sentimentu), jakékoliv oživení je známkou postupného zotavování z opravdu nízkých hodnot. „Chci upozornit, že výraznější zlepšení trendu jde od velmi nízkého základu ve druhém čtvrtletí,“ řekl severoamerický analytik Fidelity International pokrývající hotely, restaurace a herní průmysl. „Stále očekávám, že postupný návrat k hodnotám před Covidem může trvat i několik let.“

Sentiment v energetickém sektoru ukazuje podobnou situaci, 56 procent analytiků zaznamenává zlepšení v náladě manažerů v červenci. Nicméně optimismus nedosahuje nejvyšších hodnot, 78 procent analytiků očekává pokles meziročního růstu příjmů po zbytek roku 2020. V některých odpovědích jsou patrné určité mírně pozitivní vyhlídky. Jak napsal jeden americký analytik: „Z amerického úhlu pohledu se situace posunula z ‚tragické pro celou generaci‘ na ‚dost špatnou‘.“

Finanční sektor je jediný, kde víc analytiků hlásí, že hlavní indikátory jsou negativní, spíše než pozitivní – a v tomto jsou konsistentní uplynulé 4 měsíce. 57 procent analytiků očekává, že příjmy v dalších šesti měsících poklesnou v důsledku „utlumených očekávání ohledně růstu střednědobých sazeb, to se může promítnout ve výnosech ve všech třídách aktiv investorů ve všech segmentech“, což vyslovil jeden severoamerický finanční analytik Fidelity International.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Black Friday se blíží. E-shopy v ČR větří rekordní rok, vyplatí se nakupovat na německých e-shopech a není třeba se tolik bát pozdního online nákupu v Číně
    „Vánoční šílenství“ letos vypuklo dříve a odehrává se online (na e-shopech). Stálicemi je elektronika jako jsou mobily, herní konzole, chytré hodiny, ale letos také notebooky (zde obchodníci říkají, že některé jsou nedostatkové a lepší to bude až v lednu či únoru). Oblíbené jsou také menší domácí spotřebiče, které nám zjednodušují život a podporují zdravý životní styl, kromě kávovarů také třeba smootiovače, multifukční hrnce. Frčí také fitness pomůcky. Pro děti elektronické hračky pro děti, lego nebo značkové oblečení, sportovní vybavení.
  • „Black Friday týden“ vrcholí, hrozí, že Češi se netvoří dostatečné rezervy. Mnozí podceňují náraz, který je z důvodu zdražení energií čeká hned zkraje roku 2023
    Letošní Black Friday mánii se podařilo načasovat na dobu, kdy energetickou krizí vystrašená veřejnost trochu polevila v pozornosti. O to horší ale může být dvojitý šok na začátku roku 2023.
  • BlackRock nabízí přímé vystavení BTC institucionálním investorům  
    BlackRock, největší správce aktiv na světě s aktivy ve výši 10 bilionů dolarů, spustil svůj vůbec první soukromý bitcoinový trust, aby rozšířil svůj dosah v sektoru kryptoměn.
  • BlackRock zvyšuje podíl bitcoinů, ETF nyní dosahuje 1,6 miliardy dolarů
    V nedávném a zásadním kroku v oblasti kryptoměn si font iShares Bitcoin Trust společnosti BlackRock zajistil značný objem bitcoinů od společnosti Coinbase Prime, čímž posílil svou pozici na volatilním trhu.
  • Blahobyt v Česku? Zapomeňte! V Praze stojí byty více než v Benátkách.
    V EU máme čtvrté nejnižší mzdy od konce, ale ceny bytů jako na západě. Jsme chudáky, kteří nemohou bydlet ve své zemi.
  • Bláhový evropský sen o stěhování výroby
    Koronavirová pandemie jasně ukázala, jak moc je Evropa závislá na Asii, zejména na Číně a Indii, pokud jde o výrobu zdravotnických přístrojů a vybavení, ale i účinných složek běžně užívaných léčiv. Zatímco v 80. a 90. letech minulého století pocházelo kolem 60 % všech účinných složek z Evropy, po roce 2010 se situace zcela obrátila ve prospěch Číny a Indie, které jsou teď společně odpovědné až za 60 % celkové produkce.
  • Blanchflower: Po BoE přijde s dalším QE také Fed. Evropě trvá všechno strašně dlouho
    Světová ekonomika evidentně zpomaluje, velké podniky mají hodně hotovosti, ty ma...
  • Bleskový propad libry: Stopa vede do Japonska
    Ve vyšetřování raketového pádu britské libry je o trochu jasněji. Stopy vedou do Japonska, konkrétně na tamní trading desk bankovní skupiny Citigroup. Právě odsud byla podle bankéřů a vyšetřovatelů v říjnu vypálena sada příkazů k prodeji, které propad libry prohloubily.
  • Bleskový průzkum Fidelity: Čína bude lídrem oživení po COVID-19
    Podle bleskového průzkumu 152 akciových analytiků a analytiků nástrojů s pevným výnosem Fidelity International se zdá, že společnosti v Číně se nejrychleji dostanou z globální pandemie koronaviru a budou jím nejméně poškozeny.
  • Bleskový průzkum Fidelity: Dopad Covid-19 může mít širší rozsah a delší trvání, ale na obzoru pořád ještě „raší zelené výhonky“
    Podle nejnovějšího bleskového průzkumu analytiků společnosti Fidelity International povede globální omezení výroby a služeb v letošním roce k významnému poklesu zisků firem.
  • Blinder (bývalý viceprezident FEDu)
    "Očakáva dvojité dno recesie v US ekonomike"......
  • Blinken vyzve Izrael k zastavení války proti Hamásu - NYT
    Deník New York Times uvádí, že Spojené státy tlačí na Izrael, aby souhlasil s příměřím v pásmu Gazy. Podle komentáře se očekává, že ministr zahraničí Blinken bude osobně naléhat na zastavení vojenské operace namířené proti Hamásu.
  • Blízkovýchodní konflikt: Hrozba pro českou ekonomiku?
    V době, kdy eskalace mezi Izraelem a Hamásem trvá již několikátý týden, začínají se rýsovat obavy ohledně jeho dopadu na světovou ekonomiku. Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka varují před rostoucími cenami ropy a inflačními tlaky, které by mohly ovlivnit i českou ekonomiku. Obě instituce přitom počítají s ekonomickým růstem v České republice v roce 2024 okolo 2,3 %. Ačkoli obě instituce předpovídají ekonomický růst v České republice v roce 2024 okolo 2,3 %, situace na Blízkém východě nesouvisí jen s tamním konfliktem.
  • Blížící se inflace a britská pokerová partie
    Středeční dopoledne se pro hlavní evropské akciové indexy mění na pozitivní, ačkoli úvod byl ještě směrem dolů. Na programu je dnes americké PPI, které bude určitým předskokanem sledovanější spotřebitelské inflace. Naznačí cenové tlaky z nákladové strany za září. Poté přidá Fed zápis ze svého posledního zasedání, takže zřejmě přibude další evidence jeho odhodlanosti jít se sazbami ještě podstatně výš. To však těžko překvapí.
  • Blížící se léto může podpořit odvětví cestovního ruchu
    Vstoupili jsme do posledního dubnového týdne, s očima již upřenýma na příchod května a s ním i lepší výsledky v Evropě. Těšíme se na nadcházející týdny v letních měsících a mnoho občanů pozorně sleduje vývoj pandemie a výsledná opatření zavedená evropskými vládami a čeká na zjištění, zda bude možné letět do jejich prázdninových destinací.
  • Blížící se nárůst nabídek na export a ceny blíže dvouměsíčního maxima snižují konkurenceschopnost americké pšenice
    Prodej březen 17 pšenice. Graf, data zdroj: Teletrader, GainCapital Group: vývoj průměrné historické sezónnosti březnového futures na pšenici (CBOT) v 5, 10, 15, 20 a 30 letech. Graf březnového futures na pšenici znázorňuje dlouhodobou korelaci sezónních pohybů cen. Na grafu je vidět, že v pětileté (červená), desetileté historii (zelená), patnáctileté historii (modrá), dvacetileté historii (žlutá) a třicetileté historii (fialová) docházelo v průběhu roku u březnového futures na pšenici v období od konce října do listopadu (včetně) k sezónnímu poklesu ceny.
  • Blíži sa druhá technologická bublina?
    Aktuálne prebieha debata o tom, či sa nenafukuje druhá technologická bublina. Podľa aktuálneho prieskumu medzi fondmi z dielne Bank of America je najprekúpenejším aktívom technologický index NASDAQ, myslí si to až 40% respondentov. Pred mesiacom, v máji, to nebolo ani 30%. Už viackrát som tu písal, že americké akcie vyzerajú byť aktuálne predražené (jedným z logických vysvetlení je očakávanie nižších korporátnych daní od Trumpa, ktoré by znamenali, že v čistom dostanú investori na dividendách viac, čo činí nakupovanie akcií výhodným aj pri vysokých oceneniach), to však neznamená, že musia byť v bubline.
  • Blíži sa na rope ďalší short-covering?
    V roku 2015 sme zažili na rope tri kratšie rastové trendy. Pri všetkých z nich zohral nemalú rolu short-covering, teda...
  • Blíži sa zasadnutie ECB
    Vo štvrtok 8.9.2016 nás o 13:45 čaká rozhodnutie ECB o monetárnej politike. O 14:30 bude nasledovať komentár guvernéra Draghiho, ktorý objasní detaily samotného rozhodnutia.
  • Blíží se Bernankeho konec v čele Fed?
    Šéf americké centrální banky Ben Bernanke je na cestě z čela Fedu, interpretují bankéři i média fakt, že se letos v sr...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Dukascopy new