Úterý 19. březen 2024 03:45
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Okénko finančního trhu 28.11.2018

28.11.2018 17:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Druhý odhad růstu HDP americké ekonomiky potvrdil mezičtvrtletní růst o 3,5 % anualizovaně. Nicméně došlo k mírné revizi struktury růstu. Směrem dolů byl zrevidován růst spotřeby domácností. Opačným směrem však byl navýšen odhad investic. Ačkoli se oproti předchozímu čtvrtletí jedná o sedm desetin slabší tempo růstu, americká ekonomika je bez pochyby na vrcholu a výrazně nad svým potenciálem. To podporuje i rekordně nízká míra nezaměstnanosti a bezprecedentní fiskální stimul v době expanze. Pro celý tento rok tým RBI očekává hospodářský růst o 2,8 %. V příštím roce by pak měla americká ekonomika mírně zpomalit na 2,0 %. Pro rok 2020 pak očekáváme prudké zpomalení na 0,5 %, což vychází právě ze současného rekordního růstu ekonomiky a nedostatku dalších stimulů.

Od včerejšího dne je prognóza týmu RBI pro EUR/USD pod revizí. Ačkoli současná prognóza patří na trhu k těm pesimistickým ohledně posilování eura vůči dolaru, poslední dění ukazuje, že euro má daleko nižší potenciál, než jsme původně očekávali. Riziková prémie italských dluhopisů v posledních dnech výrazně poklesla a i vyjednávání ohledně Brexitu vylepšilo své vyhlídky. Ani to však euru nepomohlo umazat nedávné ztráty. I nadále očekáváme, že se euro v nejbližších týdnech odrazí ze dna, ale nadcházející posílení nebude takové, jaké jsme předpokládali. Proto dojde k revizi prognózy směrem dolů zejména pro konec roku a první čtvrtletí roku příštího.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko finančního trhu 2.7.2019
    USA zvažuje uvalení dodatečných cel na evropský dovoz. Nedávno došlo k vyhrocení sporů mezi USA a EU, kdy si Amerika již před patnácti lety stěžovala na evropské dotace pro Airbus díky kterým je americký Boeing v nevýhodě. Se stížností USA uspěla u WTO (Světové obchodní organizace) avšak ze strany EU ještě nedošlo k vyrovnání. Proto se Amerika již v dubnu rozhodla zveřejnit seznam zboží v hodnotě 11 mld. dolarů, které by mělo podléhat clu a vyrovnávat tak vzniklé škody. Nyní došlo ke zveřejnění doplňujícího seznamu, na kterém je uvedeno zboží v hodnotě zhruba 4 mld. USD a to především na evropské potraviny. Prozatím se naštěstí cla netýkají automobilů, které jsou pro EU, především pro Německo a potažmo Česko, nejzásadnější. Pokud by totiž došlo k jejich zatížení clem, znamenalo by to výrazné omezení poptávky, a tedy by musela být snížena výroba. Ekonomiky, které již nyní prochází značným ochlazením, by tak zpomalily ještě více a hrozil by propad do recese.
  • Okénko finančního trhu 27.2.2019
    Dnes zveřejněný únorový indikátor ekonomické důvěry v eurozóně lehce poklesl na 106,1b. z revidované lednové hodnoty 106,3. To znamená již osmé snížení indexu v řadě, nicméně aktuální dynamika poklesů je podstatně nižší ve srovnání se závěrem loňského roku. Oproti očekávání lepší publikovaná hodnota byla dána zejména díky pozitivnějšímu sentimentu v sektoru služeb. V jejich rámci se dále neprohlubovalo negativní vnímání situace v obchodě, které v předchozím období značně klesalo pod vlivem nebezpečí z vypuknutí obchodních válek. Indikátor spotřebitelské důvěry zhruba stagnoval, dále se však zhoršoval indikátor sentimentu v průmyslu, což již naznačoval např. dříve publikovaný PMI.
  • Okénko finančního trhu 27.3.2019
    Bankovní rada České národní banky bude zítra na svém měnověpolitickém zasedání rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. K dispozici bude mít únorovou makroekonomickou prognózu, která však bude upravena o nejnovější makroekonomická data jak z domácí, tak zahraniční ekonomiky. Pojďme si nyní v kostce shrnout nejnovější údaje, které budou centrální bankéři brát v potaz. Důležitou roli bude jistě hrát domácí cenový vývoj, kdy inflace v lednu i únoru překvapila rychlým růstem a v obou měsících skončila výrazně nad prognózou ČNB (o 0,5 p.b. resp. 0,3 p.b). Rychle rostla především jádrová inflace, která je nejdůležitější složkou spotřebitelských cen při měnověpolitickém rozhodování. Domácí produkt v závěru loňského roku dopadl nad očekávání dobře a prozatím se tak v tomto ukazateli neprojevila zhoršující se ekonomická situace v zahraničí. Měnový kurz byl zhruba v souladu s prognózou a tak pouze mzdový vývoj ve čtvrtém čtvrtletí skončil za očekáváními.
  • Okénko finančního trhu 27.5.2019
    Volby do evropského parlamentu nepřinesly některými očekávané zemětřesení. Většinu sice nebudou schopni sestavit lidovci se sociálními demokraty, jak bylo zvykem, ale poměr sil mezi euro-optimisty a skeptiky zůstal prakticky zachován. Po 40 letech setrvalého poklesu došlo k obratu v trendu, pokud jde o volební účast, která tentokrát vzrostla na 50,5 %. Přičíst to lze pravděpodobně velkým kontroverzním tématům, jako byla migrační krize nebo brexit. V samotné Velké Británii zvítězila Strana brexitu vedená Nigelem Faragem, nekompromisním zastáncem tvrdého odchodu. Polarizaci britského elektorátu ovšem ukazuje úspěch liberálních demokratů, kteří by naopak rádi Spojené království v EU udrželi. Ve volbách propadli tradiční hegemoni britské politické scény, tedy vládnoucí konzervativci i opoziční labouristé. Již tak složitá politická situace ve Velké Británii ohledně podoby a termínu brexitu se tak dále zkomplikovala; na stole jsou stále všechny možnosti a jejich prosazovatelé si střídavě připisují dílčí vítězství a porážky.
  • Okénko finančního trhu 27.6.2018
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla zvýšit své úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba se tak dostává na úroveň 1,00 % a lombardní sazba na 2,00 %. Diskontní sazba byla ponechána na současné hodnotě 0,05 %. Hlasování bankovní rady bylo jednomyslné.
  • Okénko finančního trhu 27.6.2019
    Ekonomická důvěra v eurozóně zaznamenala další pokles, když v červnu dosáhla hodnoty 103,3 bodu, tedy nejnižší od roku 2016. Hlavní měrou se na tom podíleli průmyslníci, kteří v atmosféře vyostřených mezinárodních obchodních sporů snižují svá očekávání na budoucí produkci i objednávky. Oproti tomu poskytovatelé služeb naději neztrácejí, ačkoliv i mezi nimi nadšení pod vlivem nekončících varovných zpráv poněkud ochladlo. Ani evropští spotřebitelé celkovému sentimentu nepřidali, když meziměsíčně zhoršili své hodnocení z -6,5 na -7,2 bodu. Zdá se tedy čím dál pravděpodobnější, že květnový záblesk lepší nálady nebyl předzvěstí obratu v poklesovém trendu, ale spíše malou přestávkou na cestě ke dnu. Pro ECB to může být signálem, že avizované další měnové uvolnění skutečně může být zapotřebí, jak nedávno naznačil její prezident Draghi.
  • Okénko finančního trhu 27.7.2018
    Podle prvního odhadu vzrostla americká ekonomika v druhém čtvrtletí o 4,1 % č/č anualizovaně. Jedná se tak o nejrychlejší tempo růstu od roku 2014. Americká ekonomika dále překonává své limity a prodlužuje svou druhou nejdelší expanzi v historii. Jedná se o výrazné zrychlení po tradičně slabším prvním čtvrtletí, kdy ekonomika vzrostla pouze o 2,2 %. Spotřeba domácností vzrostla o 4 %, investice zahraničních subjektů dokonce o 7,3 %. Obě složky byly podpořeny daňovou reformou D. Trumpa platnou od začátku tohoto roku. Právě efekt reformy a riziko další eskalace obchodních válek jsou v současnosti největšími hrozbami udržení současného růstu americké ekonomiky, který se už příliš dlouho pohybuje nad svým potenciálem a nepřestává překvapovat svým výkonem.
  • Okénko finančního trhu 27.8.2018
    Německý předstihový IFO index podnikatelského prostředí narostl poprvé za posledních devět měsíců a to o více než dva body na 103,8 bodů. Obavy německých firem z obchodních roztržek tak zřejmě zatím ustoupily do pozadí. V slušném výsledku indexu se bezesporu projevuje i solidní růst ekonomiky v druhém čtvrtletí, který podporuje zejména domácí poptávka. Hodnocení současné ekonomické situace tak poskočilo o bod na 106,4 bodů. Očekávání firem ohledně budoucího vývoje vzrostla o téměř tři body na 101,2 bodů.
  • Okénko finančního trhu 27.8.2019
    Dnes zveřejněný konečný údaj o mezikvartálním hospodářském růstu Německa ve druhém čtvrtletí potvrdil předchozí odhad na úrovni -0,1 %. V souladu s předpoklady se na tomto poklesu podílel zejména německý export, který odepsal 1,3 %. Potvrzuje se tak, že Německo, jako ekonomika zaměřená na dodávání finální produkce na mezinárodní trh, mezi prvními doplácí na globální ochlazování. Kromě zpomalování ekonomického růstu Číny se jedná i o dopad obchodních sporů mezi Čínou a USA. Tato rozepře nepřestává zaměstnávat trhy, kde jen za poslední víkend způsobila značné pozdvižení. Nejprve v pátek přišlo ohlášení další várky cel z obou stran konfliktu, aby následně prezident Trump ze summitu zemí G7 naopak vychvaloval ochotu Číny pokračovat v jednání. Kromě exportu ovšem v Německu poklesly i investice do fixního kapitálu, primárně vlivem slabého výsledku ve stavebnictví, které odepsalo 1 %. Slušně si naopak vedly investice do strojů a zařízení, které vykázaly růst o 0,6 %. Německou ekonomiku nadále drží nad vodou i spotřeba a to jak domácností (+0,1 %) tak i vlády (+0,5 %).
  • Okénko finančního trhu 27.9.2018
    Spotřebitelská inflace v Německu v září zrychlila o 0,3 p.b. na 2,2 %. Jedná se nejvyšší inflaci za poslední čtyři měsíce. Meziměsíčně index spotřebitelských cen vzrostl o 0,4 %. V obou případech výsledný růst překonal očekávání trhu. Překvapivě silný růst cen může být částečně reakcí na slabší než očekávaný růst v srpnu. Nicméně tím hlavním fundamentálním vlivem byl růst ceny ropy a energií. Zároveň zesilují mzdové tlaky. Zejména kvůli rychlejšímu růstu platů v Německu je tamní inflace v posledních měsících stabilně nad průměrem eurozóny. Podobně silný růst cen v Německu může v příštích měsících vytáhnout inflaci v eurozóně stabilně nad 2 %, což by ECB pravděpodobně donutilo k rychlejšímu utahování měnové politiky.
  • Okénko finančního trhu 28.1.2019
    Americký prezident Donald Trump v pátek podepsal zákon, kterým ukončil nejdelší vládní „shutdown“ v dějinách. Financování vládních institucí je nicméně zaručeno pouze do poloviny února. Prezident trvá na dostavbě zdi na hranici s Mexikem, takže zástupci obou znesvářených stran budou muset v kongresu najít nějaký kompromis pro její financování. Prezident zároveň pohrozil, že pokud nezíská plánovaných 5,7 miliardy dolarů na stavbu zdi, bude následovat nový „shutdown“ nebo že dokonce vyhlásí výjimečný stav. Není příliš pravděpodobné, že by demokraté podpořili prezidentův návrh v plném znění. Podepsání návrhu zákona o dočasném ukončení „shutdownu“ však vyvolalo u prezidentových voličů značnou kritiku. Podle nich měl prezident trvat na svém stanovisku a neustupovat. Vládní „shutdown“ byl pro prezidenta velmi neoblíbený, vzrůstá tedy pravděpodobnost, že by v polovině února mohl přistoupit spíše na vyhlášení stavu národní nouze. Nedá se tedy říci, že by došlo k uklidnění celkové situace, řešení problému bylo pouze odloženo na později. Vlivem předchozího vládního „shutdownu“ nebyla zveřejněna celá řada makroekonomických ukazatelů. V průběhu tohoto týdne budou zveřejněny např. maloobchodní tržby, stavebnictví či průmyslová výroba.
  • Okénko finančního trhu 2.8.2018
    Česká národní banka dnes jednomyslně rozhodla o navýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 1,25 %. Guvernér J. Rusnok na tiskové konferenci po rozhodnutí řekl, že prostor pro dřívější zvýšení sazeb vytvořilo dočasné oslabení koruny a silnější proinflační faktory.
  • Okénko finančního trhu 2.8.2019
    Česká národní banka dnes představila detaily své nové makroekonomické prognózy postavené na aktualizované verzi jejího predikčního modelu. Centrální banka v ní zlepšila výhled růstu HDP České republiky pro letošní i příští rok o desetinu procentního bodu na 2,6, potažmo 2,9 %. Její optimismus vychází hlavně z předpokladu solidního výkonu zemí eurozóny, kde počítá s růstem o 1,2 % pro rok 2019 a 1,5 % pro 2020, zatímco my očekáváme zpomalení z 1,1 % na 1,0 %. Nesdílíme tak ani odhad bankéřů na nadcházející žně pro české exportéry, kterým věští růst dokonce o 7 %. I pro vývoj kurzu české měny ČNB očekává pozvolné posilování, ačkoliv mírně snížila jeho tempo. Dle našeho názoru je výhled centrální banky skutečně příliš optimistický a to hlavně s ohledem na situaci v eurozóně a intenzitu českého exportu. Poslední údaje z Německa ukazují na pokračující ochlazování ekonomické aktivity a podobně ani české předstihové indikátory zatím nevěstí obrat k lepšímu, když například poslední index PMI pro Českou republiku vykázal nejnižší hodnotu za 10 let. Výhledu do blízké budoucnosti nepomáhá ani pokračující mezinárodní napětí spojené s konflikty mezi USA a Čínou či s nekonečným odcházením Spojeného království z EU. Český růst tak v letošním roce odhadujeme na 2,4 %, v tom příštím na 2,2 % a koruna podle nás dále mírně oslabí.
  • Okénko finančního trhu 28.2.2019
    Vrcholná schůzka amerického prezidenta D. Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una skončila bez dohody. Na dnešní tiskové konferenci šéf Bílého domu informoval, že americká strana nemohla přistoupit na požadavky korejské delegace, aby byly zrušeny všechny sankce vůči KLDR. Výměnou za to nabízel severokorejský vůdce uzavření nejdůležitějších jaderných zařízení v Jongbjonu. Dvoudenní schůzka měla dnes skončit podepsáním společného prohlášení, ceremonie se však již neuskutečnila. Přesto z vyjádření amerického prezidenta zaznívá jistá míra optimismu ohledně dalšího vývoje, jednání podle jeho názoru byla produktivní a postoje obou stran jsou si bližší. Prozatím nebylo naplánováno žádné další setkání obou představitelů.
  • Okénko finančního trhu 28.3.2019
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni. Dva členové ze sedmi hlasovali pro zvýšení sazeb. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na úrovni 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %. ČNB tak následuje příkladu světových centrálních bank jako je americký Fed či Evropská centrální banka, které zahájily vyčkávací taktiku. To připustil J. Rusnok, když upřesnil, že bankovní rada místo častých pohybů sazeb nahoru a dolu může dát přednost jejich vyhlazení.
  • Okénko finančního trhu 28.5.2018
    Dnešek nepřinese žádné důležité statistiky a tak rovnou začneme úterkem, který přinese americkou spotřebitelskou důvěru za květen. Té trh přisuzuje pokles o 0,7 na 128,0 b. Důvěra dosáhla svého maxima v únoru, ale stále nevykazuje klesající trend. Tříměsíční průměr je dokonce nejvyšší od června 2001. Zdá se tak, že spotřebitelé jsou prozatím imunní vůči politickým eskapádám americké administrativy.
  • Okénko finančního trhu 28.5.2019
    Index ekonomické důvěry v eurozóně nečekaně vzrostl a zastavil tak svůj téměř rok trvající pád. K překvapení trhu, který očekával pro květen stagnaci, si index připsal 1,1 bodu a dosáhl tak hodnoty 105,1. Největší dávka optimismu dorazila z průmyslu, kde výrazně vzrostla výrobní očekávání, nicméně pozitivní vývoj byl meziměsíčně zaznamenán i v sektoru služeb a mezi evropskými spotřebiteli. Že by se mohlo jednat o dlouho očekávaný obrat v ekonomickém sentimentu Evropanů naznačují i dubnová data o objemu půjček poskytnutých domácnostem, kde došlo k meziročnímu nárůstu o 3,4 %, i podniků, které si půjčily o 3,9 % více. I německá spotřebitelská důvěra se drží na solidní úrovni. Oproti předchozímu měsíci sice zanedbatelně klesla, ale z historického hlediska je její hodnota 10,1 pořád vynikající. Navzdory přetrvávajícím vnějším i vnitřním ekonomickým rizikům tak Evropané zřejmě stále nepropadají panice.
  • Okénko finančního trhu 28.6.2018
    Spotřebitelská inflace v Německu v červnu mírně poklesla o 0,1 p.b. na 2,1 % r/r. Pro trh to nebylo žádné překvapení. Meziměsíčně růst spotřebitelských cen povolil výrazněji, o 0,5 p.b. na 0,1 %. Za pomalejší inflací v Německu stojí především slabší růst cen služeb, který působí proti výraznému růstu cen pohonných hmot. Naopak u ostatních velkých ekonomik eurozóny by růst cen paliv měl mít mnohem silnější efekt na cenové indexy. Červnová inflace pro celou eurozónu, která vychází zítra, by tak měla podle trhu dosáhnout 2 %. I přes náznaky toho, že ekonomice eurozóny dochází dech, Evropská centrální banka věří, že inflace bude v příštích měsících stabilně poblíž svého dvouprocentního cíle. Podle guvernéra M. Draghiho by tak neměl být důvod odkládat měnověpolitickou normalizaci dále, než ECB nastínila na svém posledním jednání. Kvantitativní uvolňování by mělo být ukončeno do konce tohoto roku a první navýšení sazeb přijde (podle odhadu RBI) ve třetím čtvrtletí roku 2018.
  • Okénko finančního trhu 28.6.2019
    Evropské spotřebitelské ceny podle předběžného odhadu v červnu rostly tempem 1,2 %, jádrová složka pak vykázala 1,1 %, což je o desetinu procenta více, než činila očekávání. Pro ECB se může jednat o alespoň mírný signál zlepšení směrem k jejich inflačnímu cíli. Ze čtyř kategorií, na které se evropští statistici zaměřili, se již tradičně nejrychlejšího růstu cen dočkaly služby. Pokles byl naopak zaznamenán u energií, což bylo nejspíše zapříčiněno vlivem zlevňování pohonných hmot na globálních trzích.
  • Okénko finančního trhu 28.8.2018
    USA a Mexiko dosáhly nové dohody upravující vzájemné obchodní vztahy. Nová smlouva by měla nahradit původní dohodu mezi USA, Mexikem a Kanadou (NAFTA). Ačkoli obě strany slaví jistý úspěch a trhy dohodu přijímají pozitivně, Kanada je stále mimo hru. Podle vyjádření amerického ministra financí americký kongres dohodu schválí, i když se k ní nepřipojí Kanada. Nicméně doufá, že se tak stane a nová smlouva tak plně nahradí tu předchozí. Na druhou stranu prezident D. Trump jasně zdůraznil, že pokud se Kanada nepřipojí, Spojené státy budou jednat exkluzivně pouze s Mexikem. Trhy tak čekají další kola jednání, která by měla začít ještě dnes. Větším rizikem jsou však vztahy USA s Čínou. Napětí zůstává vysoké poté, co se vzájemná jednání z minulého týdne nedočkala jakéhokoli pokroku. Americký prezident prý není připraven jednat s Čínou, protože svou pozornost věnuje dohodě s Mexikem. Postupně se tak naplňuje náš předpoklad dalšího trvání obchodních sporů USA a Číny, a to minimálně až do začátku listopadu, kdy USA čekají volby do kongresu. Předpokládáme, že D. Trump bude chtít načasovat uklidnění sporu s Čínou právě krátce před listopadové volby a ukázat diplomatické vítězství v předvolební kampani. Do té doby budou i nadále trhy pod vlivem negativního sentimentu z obchodních válek.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank