Úterý 19. březen 2024 06:37
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Graf dne: Zlato směřuje k uzavření nejúspěšnějšího měsíce za posledních 8 let

31.07.2020 14:39  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena zlata dnes opět navýšila historický rekord. Přestože se mu v čase psaní tohoto textu zatím nepodařilo překonat úroveň 2000 dolarů za unci, tak instrument směřuje k dosažení nejvyššího měsíčního zisku od ledna 2012 (dosud +10,99 %). Naposledy rostlo zlato podobným tempem v únoru 2016, kdy se zhodnotilo o 10,77 %. A vůbec k zahození není ani volatilnější stříbro. Jeho dosavadní růst o 33,2 % je dokonce nejvyšší od roku 1979! Drahé kovy rostou ruku v ruce s pádem amerického dolaru. Dollar index, který mapuje vývoj USD k šesti hlavním světovým měnám, dnes klesl na nejnižší úroveň od května 2018.

Hlavním důvodem růstu cen drahých kovů jsou monetární a fiskální stimuly, kterými v posledních měsících zaplavily trhy centrální banky a vlády kvůli šíření pandemie koronaviru. Většina velkých amerických bank předpovídá další růst cen zlata. Predikce Bank of America ukazuje na růst na úroveň 3000 dolarů za unci v 18 měsíčním horizontu.

Graf ukazuje měsíční vývoj cen zlata v %. Aktuální růst za červenec je nejvyšší od počátku roku 2012. Zdroj: Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: VOLX (28.01.2021)
    Index volatility amerického akciového trhu VIX (VOLX) včera výrazně vzrostl. Volatilita vystřelila vzhůru za situace, kdy retailoví investoři hnali svými nákupy vzhůru ceny akcií některých malých společností (např. GameStop) a zároveň tak způsobovali masivní ztráty short pozicím některých hedgeových fondů. Ty se bránily prodejem akcií velkých společností a pohnuly tak s cenami na celém trhu. VOLX včera prorazil nad rezistenci na 25,25 a dosáhl intradenního maxima nad 35,50. Jednalo se o nejvyšší úroveň od amerických prezidentských voleb. Dnes jsme zatím svědky korekce, ale VOLX se dopoledne drží nad hodnotou 30. Volatilita se udrží na vyšší úrovni minimálně do doby, dokud budeme svědky abnormálních pohybů cen na trzích.
  • Graf dne: V roce 2019 se dařilo CAD, naopak HUF byl v těžké defenzivě. Česká koruna se nemá za co stydět...
    Pohyby na měnových trzích nebyly v právě končícím roce až na několik výjímek (argentinské peso, turecká lira, ukrajinská hřivna) nijak extrémní. Z nejdůležitějších světových měn se dařilo CAD, který na páru s USD dosud vzrostl o více než 4 %. Vzhledem k relativní síle USD se jednalo o výborný výkon, za kterým stál dobrý ekonomický výkon a měnová politika Bank of Canada. Pozitivní bilanci si také udržela britská libra a švýcarský frank. Na druhé straně spektra se objevil maďarský forint a také švédská koruna, které naopak centrální banky příliš nepodržely. Euro, které mělo v zádech uvolněnou měnovou politiku ECB, ztrácí dosud v roce 2019 více než 2 %. Česká koruna patří ke měnám, kterým se naopak docela dařilo. Na páru s USD přišla pouze o 1 %. CZK pomohl stabilní ekonomický růst a jestřábí politika ČNB, která drží jedny z nejvyšších sazeb v Evropě. Pár EURCZK se v závěru roku pohybuje v blízkosti úrovně 25,45 a USDCZK v blízkosti 22,70.
  • Graf dne: Výnosy z německých desetiletých dluhopisů vystoupaly nejvýše od května
    Výnosy z německých dluhopisů se nezadržitelně derou na vyšší úrovně. Dnešní závěr by mohl výnos z desetiletého dluhopisu zastihnout na nejvyšší úrovni od května, i když stále v negativním teritoriu. Aktuálně se pohybuje na -0,16 %. Rostoucí výnos z německých dluhopisů je důsledkem naděje na lepší ekonomický vývoj v Německu a poklesu rizikové averze, která snižuje poptávku po bezpečných přístavech. Obchodníci mají vysoká očekávání ohledně středečního podpisu obchodní dohody mezi USA a Čínou, tedy země absorbující přibližně 7 % německých exportů. Německo dnes zároveň oznámilo rekordní rozpočtový přebytek v roce 2019 ve výši 13,5 mld. euro. Do konce roku 2023 by země měla snížit veřejný dluh k HDP na 51 % z 61,9 % v roce 2018.
  • Graf dne: WHEAT (16.08.2023)
    Kotace WHEAT během dnešní seance posilují v důsledku útoku ruské strany na jeden z přístavů na Dunaji. Vedoucí vojenské správy Oděské oblasti Oleh Kiper oznámil, že sklady a sila byly výrazně "zasaženy", což je další eskalace války v černomořské zóně a další impuls k volatilitě na kotacích pšenice. V tuto chvíli není znám přesný rozsah škod.
  • Graf dne: WHEAT (26.04.2021)
    Zemědělské komodity zamířily na počátku nového týdne vzhůru. Pokračuje tak dobrá nálada po čtvrtečním zveřejnění exportních statistik z USA. Pšenici se dnes daří nejvíce. Roste o více než 2 % a obchoduje se na sedmiletých maximech. Přes víkend se objevily zprávy, že Čína by kvůli rostoucí ceně kukuřice v této sezóně měla být více závislá na dovozech rýže a pšenice. Importy těchto komodit by tak mohly začít brzy růst.
  • Graf dne: WHEAT (31.10.2022)
    Na začátku nového týdne se cena obilí obchoduje výše. Rusko odstoupilo od dohody zprostředkované OSN o ukrajinském vývozu obilí s tím, že již nemůže zajistit bezpečnost civilních plavidel v Černém moři po víkendovém útoku dronů na jeho námořní základnu v Sevastopolu na Krymu. Organizace spojených národů již vyjádřila své znepokojení nad vývojem a uvedla, že bude s Ruskem jednat ve snaze oživit dohodu.
  • Graf dne: Za unci zlata koupíte nejvíce ropy v historii
    Nárůst rizikové averze vystřelil v posledních seancích zlato do dlouho neviděných výšin. Včera si sáhlo až na 1263 dol...
  • Graf dne: ZINEK (22.02.2021)
    Zinek dnes patří mezi nejúspěšnější průmyslové kovy. Přidává okolo 3 %. Průmyslové kovy profitují díky očekáváním rychlého ekonomického růstu globální ekonomiky po uvolnění protikoronavirových opatření. Situace závisí na rychlosti vakcinace v důležitých globálních ekonomikách. Průmyslové kovy navíc podporuje konec lunárního nového roku v Číně, který je tradičně spojen se vzestupem ekonomické aktivity. Co se týká samotného zinku, tak pozitivní dopad na vývoj ceny mají klesající zásoby. Instrument ZINC dnes otevřel v blízkosti 2 900 dolarů - nejvýše od května 2019. Krátkodobá rezistence leží na úrovni 3 000 - vrchol z dubna 2019.
  • Graf dne: Zlato by mohlo dobře předpovědět konec největších propadů
    Při pohledu na pohyb cen zlata v posledních týdnech by leckoho mohlo napadnout, že zlato neplní roli bezpečného přístavu. Pokud však srovnáme cenové pohyby v době hypoteční krize a v současnosti, tak lze pozorovat mnohé podobnosti. Přestože je zlato kvalitní a bezpečné aktivum (nebo právě proto), mají ho obchodníci tendenci v době vysoké tržní paniky tendenci vyprodávat. Graf ukazuje, klesající Open Interest (počet existujících kontraktů) za zvýšených objemů na newyorské komoditní burze. Obchodníci se zbavují zlata, aby pokryli ztráty a případné margin calls kvůli propadu cen aktiv zbytku svého portfolia. Existuje teorie, že obrat negativního trendu Open Interest na zlatě by mohl dobře předpovědět konec největších propadů na finančních trzích. Zároveň by se zlato mohlo zařadit mezi nejvíce růstová aktiva, jakmile se situace stabilizuje.
  • Graf dne: Zlato se po dvou měsících dostalo zpět nad 1100 USD/oz, těží ze zvýšené rizikové averze
    Zlato se po prvních několika seancích v novém roce stalo miláčkem nervózních obchodníků. Od pondělí už přidává 3,5 % a...
  • Graf dne: Zlato vystoupalo na nejvyšší úrovně od roku 2013
    Zlato si v posledních seancích prochází prudkým růstem. Po pátečním zabití íránského generála Kásema Solejmáního prudce stoupla riziková averze na finančních trzích. Zlato v reakci vzrostlo o více než 50 dolarů až na hladinu 1580 dolarů za unci. Jedná se o nejvyšší úroveň od dubna 2013. Zlato otevřelo nový týden gapem po víkendové eskalaci napětí. Teherán oznámil, že se nadále nebude držet podmínkami jaderné dohody z roku 2015. Žlutý kov neměl v posledních letech na růžích ustláno. Po dosažení historických maxim v blízkosti úrovně 1920 dolarů za unci v roce 2011 dlouhodobě ztrácel a poslední roky mu přinesly pouze umírněný růst. Zlato se až do poloviny prosince nacházelo ve střednědobém klesajícím trendu. Investoři se zbavovali bezpečných přístavů kvůli lepšímu ekonomickému vývoji a naději na zklidnění situace ve světovém obchodu.
  • Graf dne - ZLATO (05.02.2024)
    Zlato, stejně jako ostatní drahé kovy, se dnes obchodují na nižší úrovni. Předseda Fedu Powell během víkendového rozhovoru zopakoval své návrhy, že březnové zasedání může být pro první snížení sazeb příliš brzy. Peněžní trhy nyní oceňují pouze 18% šanci na snížení sazeb o 25 bazických bodů na zasedání 20. března 2024, což je méně než 50% šance oceňovaná před týdnem. Ocenění snížení sazeb na zasedání 1. května 2024 se pohybuje nad 70 %. Zpoždění v tržním oceňování začátku cyklu snižování sazeb Fedu poskytuje podporu americkému dolaru, přičemž měnový pár EURUSD dnes klesl do oblasti 1,0760, což je nejnižší úroveň od 12. prosince 2023. To následně vytváří tlak na ceny zlata.
  • Graf dne - Zlato (25.06.2021)
    Zlatu se v poslední době příliš nedařilo. Zůstává pod silnou rezistencí na úrovni $1 800. Aktuálně cena konsoliduje v potenciální formaci medvědí vlajka, která je často předzvěstí návratu klesajícího trendu. Pokud se prodejcům podaří cenu kovu stlačit pod klíčový support na $1 760, tak pokles může akcelerovat k dalšímu supportu na $1 725. Pokud by měl být medvědí scénář zneplatněn, tak by zlato muselo překonat rezistenci na $1 800.
  • Graf dne: Zlatý kříž na mědi si žádá o pozornost býků
    Po tříměsíční rally se na grafu mědi vytvořil zlatý kříž. Tak se říká situaci, kdy křivka 50 denního klouzavého průměru protne křivku 200 denního klouzavého průměru zespodu. Jedná se o býčí signál, který z technického pohledu otevírá cestu k dalšímu růstu ceny. Naposledy se zlatý kříž na nejvíce obchodovaném průmyslovém kovu vytvořil na počátku roku. Vzhledem k šíření nákazy koronavirem však nebyla býčí očekávání naplněna. Za růstem cen mědi v posledních měsících stojí rychlý vzestup poptávky po propadu souvisejícím s koronavirem a zároveň rizika těžby v Jižní Americe. Kromě šíření koronaviru se tamní doly perou s požadavky odborů na růst mezd.
  • Graf dne – 500 USD (11. 9. 2023)
    Před otevřením na Wall Street je situace na forexovém trhu o něco klidnější než včera. Dolar zastavil včerejší propady a dnes dokonce mírně posiluje. Nálada na trhu po včerejších jestřábích komentářích bankéřů FOMC trochu ochladla. Bankéři chtějí mírně změnit tón poslední konference Fedu. Dnes nás čeká druhé kolo vystoupení. V tomto budeme mít opět příležitost naslouchat předsedovi Fedu Jerome Powellovi, který tentokrát v politickém panelu na výroční výzkumné konferenci ve Washingtonu může poskytnout o něco více vnitřností než včera.
  • Grafen může vést k revoluci v akumulaci energie
    Světový energetický průmysl spolu s rostoucím počtem automobilů na elektrický pohon, e-kol, smartphonů a vývojem solární energie tlačí technologie baterií do dříve nemyslitelných řešení. Posledních 25 let se drží na čele lithium-iontová baterie, která dokáže vtěsnat velké množství energie v malém prostoru. Podle výzkumné společnosti CCS Insight lithium-iontové baterie a související technologie nabíjení dosahují svých limitů, a vytvořila se tak potřeba hledat alternativní technologie. Jednou z nich je napájecí jednotka založená na grafenu.
  • Grafy dňa: Akcie zažívajú najhorší december za takmer 90 rokov
    Pokiaľ ostane index S&P 500 takto nízko, tak to pre neho bude najhorší december od roku 1931, teda od veľkej hospodárskej krízy (@business):
  • Grafy dňa: Americké akcie majú za sebou najlepší január za 30 rokov
    Január skončil, a tak môžme bilancovať - americké akcie majú za sebou najlepší január za posledných 30 rokov (@Schuldensuehner):
  • Grafy dňa: Americké akcie sú v porovnaní so svetovými najdrahšie v histórii
    Pomer ocenenie amerických akcií k akciám zo zvyšných vyspelých krajín pokračuje v raste. Aktuálne je ich ocenenie o zhruba o 80% vyššie, čo je suverénne najviac v povojnovej histórii. Historický priemer je pritom okolo parity. Buď sú teda americké akcie predražené, svetové príliš lacné, alebo sa niečo fundamentálne zmenilo. Podľa mňa to bude kombinácia všetkých troch faktorov. Tou fundamentálnou zmenou sú veľké americké technologické firmy, ktoré ovládli globálny trh (určitú konkurenciu majú len z Číny, ale inak je to všetko), stále to však neodôvodňuje až takú vysokú odchýlku v oceneniach, čiže globálne akcie sú v porovnaní s americkými lacné (@StockBoardAsset):
  • Grafy dňa: Americké ekonomické dáta prekvapujú najviac za posledných 10 mesiacov
    Index ekonomických prekvapení v USA sa dostal na najvyššiu úroveň za posledných 10 mesiacov. Čiastočne to bude aj lepšími dátami (najmä NFP), ale hlavnou príčinou budú zrejme nižšie očakávania (kvôli negatívnejšej nálade na trhoch), ktoré aktuálne dáta prekonávajú. US ekonomika je teda aktuálne na tom o niečo lepšie, ako očakávali investori, čo je rozhodne donbrá správa (@BullandBaird):
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI